Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 859
  • 760
  •   1
Отговори
# 360
Момичета, препоръчайте приятно място за еднодневна почивка, което да е с хубава гледка и да не изисква много ходене?

Предполагам, че някой язовир ще е добра идея, но не съм много наясно, за това моля да ми препоръчате.

Търся нещо с евентуална кратка разходка, хубава гледка, да не е с голяма денивелация.
На първо четене:
-Язовир Пчелин след Радомир и параклиса
-Искърско дефиле-Вазовата пътека до водопада от горната страна-от с Заселе
-Искърско дефиле- Дядо Йоцо гледа
-Водопад Полска скакавица- ама сега не знам дали има вода
-Цари Мали град
-Боровец- Черната скала
-Равногор- Бекови скали
Благодаря bloomnicer,
за сега подходящи ми се виждат язовир Пчелин и Дядо Йоцо гледа.

Намерих още забележителности с малко ходене - Пантеон "Майка България" и местност Оборище.
Не знам как е "Дядо Йоцо гледа", но в Искърското дефиле няма малка денивалация - всичко наоколое много стръмно.
Препоръчвам яз. Пчелина и параклиса св. Йоан Летни - от ранното средновековие, кацнал на баир над язовира. Гледката е невероятно красива, ходенето е малко по черен път, няма стръмно. Единственият проблем е да се уцели верния път. Пътят е Радомир в посока Кюстендил. Минава се с. Прибой и почти веднага след него има отбивка вдясно към с. Поръцненци. Преди имаше табела, сега не съм заглеждала. Кара се до някъде по асфалт, после трябва да се уцели верният черен път до най-близката махала, който е без проблем за всяка кола. Това са координатите на махалата: 42.504553, 22.861607
От там продължава доста разбит път към параклиса и не става за обикновена кола, но е лек, къс и с малък наклон (малко над километър в едната посока, в началото през гора, после се открива панорамата към язовира).
Ето чуждо писание за него:
https://otbivki.com/2011/08/08/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0 … 1%81%D1%8A%D1%82/

# 361
  • 1st floor
От параклиса има чудна гледка по залез. Simple Smile

# 362
Ние миналата година със Ситроен С3 се качихме до параклиса. Друса яко и цялата кола беше в прахоляк, но с бавно каране ставаше.

# 363
  • Там където
Ние миналата година със Ситроен С3 се качихме до параклиса. Друса яко и цялата кола беше в прахоляк, но с бавно каране ставаше.

Ако е сухо може и обикновен автомобил да мине. НО ако е мокро бъдете внимателни и не рискувайте- там има едни огромни изровени от дъжда ровини, които могат да ви изиграят лоша шега. Изпитала съм го на собствен гръб и то със SUV. В района може да погледнете Гигински Манастир и пътеката поглед към 9 планини:
https://drumivdumi.com/%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B2%D0%B … 0%B8%D0%BD%D0%B0/

# 364
Пак аз - правя планове за трите почивни дни и...нещо не мога да се справя. Обмисляме да спим в Банско, очертават се два пълни дни. Искаме да не е нещо супер натоварващо, единия ден измислих Бъндеришки езера, но за втория не знам, обърквам се с всички екопътеки, а и района въобще не ми е познат. И за нощувка в Банско приемам идеи.

# 365
  • Пловдив
Ние спахме в Къща Зиген, горещо препоръчвам. И цената е страхотна.
За пътеки, какво разбирате под нв натоварващи не знам, но бих препоръчала да се качите до х. Безбог с лифта, голяма красота е, и ако имате желание, да отидете до Попово езеро. Около час и половина е от Безбог и също много красиво. Леко е качването и на вр. Безбог/Полежан.
Ние онзи ден ходихме до вр. Албутин, ако искате леко, може да отидете до х. Яворов пеш (не от самото Банско, разбира се, от края на асфалтовия път от Разлог)
Байкушевата мура - има стълби още от долния паркинг, предполагам убива малко време.
До Муратово езеро от х. Вихрен също е добре, и е много красиво.

# 366
  • Пловдив
За района на Банско препоръчвам Апартхотел Сирона. Със закуска и вечеря е /храната е чудесна, на блок маса/. Цената беше също повече от чудесна за това, което предлагат. Особено съм впечатлена от персонала, рядко се среща такова обслужване. Намира се в м. Бетоловото, изходен пункт за х. Яворов - и аз я препоръчвам за лека разходка.
Много места има в района за лежерна или екстремна разходка.

# 367
Под лека разходка разбирам нещо от порядъка на до 2 часа в посока, без стръмно катерене по камънаци. Благодаря за предложенията - и аз се зачетох за Безбог.

# 368
  • Пловдив
За района на Банско препоръчвам Апартхотел Сирона. Със закуска и вечеря е /храната е чудесна, на блок маса/. Цената беше също повече от чудесна за това, което предлагат. Особено съм впечатлена от персонала, рядко се среща такова обслужване. Намира се в м. Бетоловото, изходен пункт за х. Яворов - и аз я препоръчвам за лека разходка.
става ли за начинаещи разхождащи се? Маршрутът до х. Яворов имам предвид.

# 369
  • Пловдив
става ли за начинаещи разхождащи се? Маршрутът до х. Яворов имам предвид.
Става и за деца. Лек и приятен. А х.Яворов си заслужава и да се нощува там - храната е хубава,  условията са хотелски, природата наоколо разкош.

# 370
За хижа Яворов пресни впечатления от вторник. Отиване около 3 часа, връщане около 2. Времето е много относително, защото ние си направихме кратък пикник за обяд и спирахме за снимки. Във всеки случай около 6-7 км. в посока. До панорамната площадка е около 30-40 минути и е почти равен, широк път. 10-15 минути след нея се влиза вече в горста пътека и след известно време има един участък с доста камънаци и лека денивелация. Преодолява се за около 40-45 минути, след което отново се върви по горска пътечка леко нагоре. Описвам подробно, защото имаше хора със сандали и по джапанки с набити пръсти и безславно завръщащи се Grinning. Никъде по пътя няма вода, така че трябва да се носи. Горе на хижата има. Красотата няма да я описвам, невъзможно е, трябва да се види.
Друг много подобен на този маршрут, но без много камънаци е до хижа Демяница. Началната точка на пътеката е от пътя за Бъндеришка поляна, трябва да се следят табелките има отклонение за х.Демяница . Колата се оставя на широк паркинг, където има обособени кътове за почивка и барбекю. Там има и вода, по пътя за хижата няма вода. На нас ни отне пак 3 часа на отиване и 2 часа на връщане, но като разстояние е може би малко по-дълго, около 8 км. в посока. Върви се почти изцяло на сянка, с изключение на няколко кратки участъка. Около 30-40 минутки след началото има водопад - Юленски скок. Върви се през цялото време покрай реката и от нея лъха свежест и прохлада.
И двете пътеки са с много добра маркировка и табели, така че няма опасност да се обърка човек.

# 371
Някой да е качвал връх Орфей от Триград ?

# 372
  • София
Съзнавам, че не е конструктивно, но Орфей е достъпен от Мугла, от Гела, от хижа Перелик. Триград не е ли далече? От Триград до Чаирски езера е към 9км. От езерата до Мугла е 5 км. От Мугла до Орфей е 7, вертикално.

Имам бегъл спомен за стар път с разрушени мостове от Мугла до Тешел, но и това е много далече от Триград.

С най-малка денивелация, за 8 км разстояние, Орфей се качва от хижа Перелик.

# 373
Благодаря за уточнението !! Грешката е моя,защото се оказа че не говорим за връх Орфей,а за Орфеев връх... До този момент мислех,че са едно и също наименование.

# 374
  • 1st floor
Открихте ли къде няма да вали (много) през уикенда? Smiley Плановете за Пирин май ми пропаднаха, а не ми се ще да си стоя у дома...Laughing

Общи условия

Активация на акаунт