В 'Искам бебе' имахме мечта, а сега в коремчето е тя ! /тема 33/

• 38 328
  • 756
  •   1
Отговори
# 150
Влизам с тъп въпрос Grinning (прогресивно затъпявам) - сега се водя 12+1 ден - това 12та или 13 седмица е? 3ти или 4ти месец съм? Grinning

# 151
Някоя бори ли сенна хрема? АГ каза нищо да не пия, обаче аз съм много зле. Толкова зле не ми е било никога, имунната система ли ми е паднала, не знам, но е ужас. Вчера ходихме по поляните и после цял ден кихане, течащ нос, подути червени и сълзящи очи.. по принцип като преспя и ми минава, но все още изглеждам все едно съм ревала цяла нощ. От постоянното кихане имам мускулна треска на стомаха, притеснявам се да не направя беля от едната алергия.. Знаете ли някакъв бабин илач, знам ли и аз вече какво, но АГ отряза антихистамините които пия по принцип да не ги помирисвам..
И друго ми е на дневен ред. Понеже съм от провинцията и съответно за БХС(феталната и изследването)ще трябва да отида до София. Насочила съм се към Надежда, там може ли да се запише само такъв преглед, след като не съм им пациент? Прегледа с видеозон и кръвният в един ден ли се правят и за резултатите пак ли ще ми се наложи да пътувам?

# 152
ggirlИ аз вече тотално се обърках. На прегледа в петък по календар бях 11+3, но док каза, че по размер отговаря на 12+1. Според приложението, което ползвам, 13 седмица е още в 3 месец, което ми е странно, но пък и не знам аз 11, 12 или 13 съм 😁

# 153
хибискус, на мен ми ги направиха в 1 ден, като минах през ехграфа при АГ, после ходих да ми вземат кръв, даже  си занесох една епруветка в майчин дом , та да не ме бодат пак.
Според мен би трябвало да може да те прегледат в Надежда, въпреки че мен си ме гледа мойта АГ, не съм ходила специално на друг лекар както има няколко специалисти за феталната в 20та седмица.

Aлисън, а по - интересното е, че ние с теб сме с 1 термин -21.12. Grinning различни седмици, а сега Grinning

# 154
  • София
Аз не бих пропуснала БХС при добър фетален, дори да съм правила пренатален тест. На този преглед се гледат важни неща за бебето, трябва да се прави от някой който разбира и знае какво да гледа.

Ако не успееш да запишеш час за надежда, пробвай Оскар клиник. Там правят също комбиниран БХС (с изчисляване на риск от прееклампсия), специалистите са добри. Всичко правиш наведнъж на едно място, резултат получаваш по мейла.

Това дето е с кръв в Майчин дом е обикновен БХС, не комбиниран.

# 155
Благодаря, да аз за комбинирания говоря. В малък град съм и няма специалисти по фетална, благодаря и за другото предложение, ще ги прозвъня и ще си запазя час.

# 156
ggirl, доколкото разбирам това със седмиците, a и тук във форума питах преди няколко седмици, 12+1 е 13-та седмица, което пак си е трети месец, защото до края на 13 седмица е 3 месец. Т.е. до 13+6 е трети месец, а в 14 точно вече е четвърти. Alison , ти пък трябва да си или 12-та (по календар) или 13-та (по измерване).
А тук пък пише как да се изчислява месеца по ПРМ, при мен началото на 4 месец се пада на 13+3 Smile ходи го разбери
https://hospitalsofiamed.bg/uploads/mmm.pdf

# 157
И аз знам, че 12+1 значи, че са минали 12 пълни седмици и 1 ден, т.е. си в (започната) 13та седмица. Гледа се по календар принципно. А бебчето дали върви по ехограф напред или назад, няма голямо значение, защото измерванията не са много точни. Аз бях с късна О и вървеше назад, по някое време се изравни, после даже някой път излезе напред, ама общо взето по средата. Вече за месеците има много различни календари, някои изхождат от 9, някои от 10 месеца. Аз се ориентирах по този, защото хората обикновено питат в кой месец си, не в коя седмица (освен ако не са бременни и те Grinning).

# 158
Аз го разбирам иначе, 12та седмица е 12та седмица, 12+1 е 12+1.
Четвърти месец почва на 14та седмица - 14+0.
Или не ?
Първо когато ги мерят на коя седмица отговарят само на дължина, нашия вървеше 3-4-5 дена напред. В 14-15та взеха мерят повече неща и е вече само ден напред. Тъй като сме инвитро, няма как да е станало по-рано Simple Smile

Хибискус и моята алергия е по-зле от друга година (ма не чак както го описваш де), да не говорим че още кихам, обикновено до юни са приключили нещата Sad
Хариом, гуш - и аз имам странни притеснения от време на време, казвам на ММ той се смее и казва нещо успокоително Simple Smile

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 14:28 от Одри ♡

# 159
Не, Одри , четвърти месец започва на 13+1 , т.е. си свършила 13гс(съответно и трети месец) и си на първи ден от 14гс.
В брошурата по програмата "Майчино здравеопазване" беше обяснено добре, доколкото си спомням.

# 160
Е тя аерос е сложила линк към брошурата, да кажа ли какво пише там, че е трето нещо Stuck Out Tongue
"Започвайки   от   датата   на последната  менструация,  отбелязвате месец  след  месец  до  9-я,  като  всеки месец  от  втория  нататък  увеличава-те  дните  с  1  ден,  т.е.  ако  последната менструация е била на 10.03., то в 1-ви месец сте до 10.04., във 2-ри месец сте до 11.05., в 3-ти месец – до 12.06. и т.н. След   като   си   отбележете   месеците, върху  тях  отбелязвате  гестационните седмици, които започват също от дата-та на последната менструация"

Ако броя както аз го броя се получават дати близки до термина ми 25ти (малко по-малко от 25 и малко по-голямо от 25), ако броя както ти казваш сменям месец на доста по-ранни дати - 17ти примерно.
Но честно не искам да се натоварвам и спирам да разсъждавам по темата.

# 161
Всички мои видни доктори брояха седмиците на пълни. Т.е. 13+3 за тях е 13 седмица. Така ме записваха на феталните и като ходех по прегледите и си обсъждаме винаги е било ти сега си в 18 седмица, когато по календар съм била да речем 18+5.

# 162
Родих в 32+4 и специално питах дали се води, че съм родила в 32ра или в 33 та седмица. Казаха ми- 32ра.

# 163
Хм, може пък в Германия различно да смятат. На мен точно обратното ми казват винаги на преглед, а и в апликацията.

Ама не е като да е много важно според мен Grinning, те лекарите си знаят кога какво и обикновено като записвах час ме питаха за последен цикъл и термин, пък те си смятат кога да е часът.

# 164
Бърз ъпдейт от мен бях на док подобрени кръвотоци,бебчо е много голям (малко да намаля яденето,шок и тесто) , шийката е над 3.5 см на последния беше 3.64,но за нея това не е скъсяване, защото от 16та до сега е с 2 мм разлика в 23+6 съм та така иначе болките които ви казах,че все едно ще излезне нещо отдолу са защото малкия си държи ръцете под главата (на спа е човекът) ии лактите са му върху шийката ми

Общи условия

Активация на акаунт