Отговори
# 345
  • Варна
Значи, не съм предполагала, че може да не ми е ясна задача за трети клас, но моля за помощ. Не разбирам изобщо кое от тези е отсечка и кое просто права линия. За онова чудо, съставено от начупената перпендикулярно линия с точки в двата края също не схващам. Три отсечки ли са, какво са. Според сина ми щом няма точки не е отсечка. Е, да, ама страните на триъгълника не са ли отсечки? Госпожата казала, че правите линии са 19. Отсечките прави линии ли са (нещо като всяка отсечка е линия, но не всяка линия е отсечка)? Няма определения в учебника и нямам представа какво точно ги учат. Кое какво е, да му се не види? Завършила съм МГ, ама тук забих.

# 346
За онова чудо, съставено от начупената перпендикулярно линия с точки в двата края също не схващам. Три отсечки ли са, какво са. Според сина ми щом няма точки не е отсечка.
Да, отсечката е с начало и край и има две крайни точки. На една права могат да лежат много отсечки. Правата е безкрайна и няма начало и край. А страните на триъгълника са отсечки, понеже са ограничени между точките на върховете. Три отсечки са в това начупеното перпендикулярно.

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 21:11 от Barbabeau

# 347
Имаме права, имаме отсечка. А каква е дефиницията за права ЛИНИЯ?

https://delphipages.live/bg/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0/%D0%B … /line-mathematics

Тук подозирам питат за права ЛИНИЯ, което включва всичко, което не е крива линия, т.е. включва и прави, и отсечки. Та така са 19 наистина отсечките + правите. Нагаждаме дефинициите, за да получим отговора. 😁

Авторите на задачата явно не са по детайлите.
Важното е да имаме по n учебника по предмет за клас.

# 348
Здравейте! Можете ли да ми помогнете с тази задача? Направих някакво решение, но не съм сигурна дали е вярно. Имайте на предвид, че липсва едно действие: намаляне и увеличаване на автомобил
Ето условието:

# 349
Ето схема, при която паркингът ще функционира, макар че не съм сигурна дали разбрах само това ли се пита.

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 09 окт 2021, 12:17 от Barbabeau

# 350
  • Бургас
На "изходната бариера е отворена" трябва да се сложи и "намалете броя на автомобилите с 1". Обратното (увеличаване с 1) трябва да го има и при влизане на автомобил, но го няма в условията. Въобще тази задача не е много добре измислена.

# 351
"Намерете 2 последователни нечетни естествени числа, произведението на които е 30275".

# 352
  • София
"Намерете 2 последователни нечетни естествени числа, произведението на които е 30275".
х принадлежи  на N
2х е четно, значи 2х + 1 е нечетно. Следващото нечетно тогава е 2х+3.
(2x+1) (2x+3)=30275
4x^2+6x+2x+3-30275=0
4x^2+8x-30 272=0
x1= 86 x2= - 88 (не  е естествено и не е решение съответно)

=> Първото нечетно число е  2.86+1=173, следващото е 175.

# 353
Благодаря, Русалке. Не уточних, че задачата е за 5-ти клас, съответно такова уравнение още не им е по силите. Търси се по-опростен вариант. Аз стигам до а = 1 и с = 3 или 5 и забивам. Детето я решава нататък с пробване, но сигурно има и по-добро решение.

# 354
Алисса,
Разлага 30275 на множители
5х5х7х173

# 355
  • София
Здравейте, ще помоля за помощ за следните задачи за 5клас:

1.В осеметажен блок има 40 апартамента, разпределени по равно на етаж. На кой етаж се намира апартамент 32?

2. Ивайло написал думата ОСТАТЪК 300 пъти една до друга. Коя буква е написала на 805 място?
Благодаря!!

# 356
  • Майничка
1. 40:8 = 5 апартамента на етаж
     32: 5 = 6.4, т.е., ап.32 е на ет.7

За втората може и да бъркам, но според мен 805 се дели на 7 (броя на буквите в думата) без остатък, така че би трябвало да е последната, К.

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 13:48 от gargamela

# 357
  • София
gargamela, благодаря!

# 358
  • София
Значи, не съм предполагала, че може да не ми е ясна задача за трети клас, но моля за помощ. Не разбирам изобщо кое от тези е отсечка и кое просто права линия. За онова чудо, съставено от начупената перпендикулярно линия с точки в двата края също не схващам. Три отсечки ли са, какво са. Според сина ми щом няма точки не е отсечка. Е, да, ама страните на триъгълника не са ли отсечки? Госпожата казала, че правите линии са 19. Отсечките прави линии ли са (нещо като всяка отсечка е линия, но не всяка линия е отсечка)? Няма определения в учебника и нямам представа какво точно ги учат. Кое какво е, да му се не види? Завършила съм МГ, ама тук забих.

Ох, да вземе човек едно дърво и да ги подгони "иноваторите" в сегашната ни образователна реалност.

Ето какво видях в книгата за учителя

# 359
  • Бургас
Все по зле и по зле стават нещата с учебниците.

А в триъгълниците/правоъгълниците в крайна сметка броят ли се за отсечки?

Общи условия

Активация на акаунт