Математически турнири 1-4 клас. Тема №59

• 85 759
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
Подозирам, че присъствено ще са само тези, които са за класиране за МГ.

# 316
А защо не бойкотирате онлайн участията? Видно, че не са критерий за нищо. Така или иначе задачите все някога се публикуват, разпечатвам ги и му ги връчвам, затварям вратата и да решава. Време - колкото е за съответното състезание. Отговорите вече са известни, засича се веднага. Никакъв ориентир не е за как стои на фона на останалите, ако е било онлайн. Просто си го спестявам този цирк. Никога не са и няма да участват моите деца онлайн в каквото и да било състезание, не само по математика.

# 317
А защо не бойкотирате онлайн участията? Видно, че не са критерий за нищо. Така или иначе задачите все някога се публикуват, разпечатвам ги и му ги връчвам, затварям вратата и да решава. Време - колкото е за съответното състезание. Отговорите вече са известни, засича се веднага. Никакъв ориентир не е за как стои на фона на останалите, ако е било онлайн. Просто си го спестявам този цирк. Никога не са и няма да участват моите деца онлайн в каквото и да било състезание, не само по математика.
Ами защото , когато е свикнал да прави всичко от вкъщи - онлайн , е свикнал и да има някой , на който да се разреве, че не разбира условието и т.н. В този смисъл, нагласата е малко по-различна , за детето. Аз и сега му давам старите тестове на СМТ , да ги решава за време , но не се старае и малко джаста-праста ..нали знае че е подготовка. Та това си е до дете ( моето си е мързеливичко и не обича да дава всико от себе си , заради някакви си задачи , дето мама му ги е изпринтирала ) - и за това и ще го записвам избирателно на някои олимпиади/тестове онлайн - надявам се ,наистина, в даден момент да станат присъствени.

# 318
  • Варна
Миналата година  ИС беше показно, как се решават задачи за отличен резултат от деца, който иначе са малко над посредственото равнище в училищата. Пълна пародия на състезание е това. Категорично, ще минем без онлайн състезание тази година.

# 319
Знаете ли кога се очакват резултатите от МБГ? На сайта им пише, че състезанието е до 31.10, но не откривам информация за резултатите.

# 320
  • Където морето целува небето...
Знаете ли кога се очакват резултатите от МБГ? На сайта им пише, че състезанието е до 31.10, но не откривам информация за резултатите.
Материка са обявили провеждане на 21.11. Не чакаме скоро резултати явно...

# 321
На повечето места още не е проведен МБГ есен.

# 322
Моята девойка много искаше да се явява, но й казах като излязат задачите принтвам, пускам таймера, затварям вратата и й организирам съзтезание. Не е за парите, както каза някой, нито за медалите. За мен смисълът да се ходи на съзтезание е да тренира концентрация в непозната среда, за да не й дойде отведнъж на изпитите. Ходи само на Хитър Петър, беше присъствено.

# 323
С оглед епидемиологичната обстановка и бъдещите планове за връщане в клас, не е невъзможно да се помисли са присъствени състезания с тест. Антигенен ли, "близалки" ли, вече има варианти, поносими за деца. Аз бих се възползвала, ако има такъв вариант.

# 324
С оглед епидемиологичната обстановка и бъдещите планове за връщане в клас, не е невъзможно да се помисли са присъствени състезания с тест. Антигенен ли, "близалки" ли, вече има варианти, поносими за деца. Аз бих се възползвала, ако има такъв вариант.
Аз също! Надявам се това ще важи и за школите.

# 325
  • София
Извинете наивността ми, но какво трява да ти минава през главата като родител за да вземеш да решаваш задачите на детето си на състезание!?! А аз си мислех, че съм видял всякакви откачалки-родители по време на кандидатстването на първото в СМГ, а и след това, явно има още какво да се види. Astonished Astonished Astonished

# 326
Оо, има ги и още как. Може би смятат, че помагат така на децата; че това да вземат медал или да се видят на челните места ще ги мотивира по някакъв начин. А че не са го постигнали сами, остава на заден план. Както и за всичко останало в живота.
Другият аспект на проблема е помагането от страна на учители и при ПО - има цели училища, които все едно са с математически подбор, като им гледаш резултатите от МБГ, например. И изобщо не си дават сметка колко вреди на децата това и как изгражда нереални очаквания и при ученици, и при родители, важното е рейтинг да се гони. Много болна тема ми е това.

# 327
Е, тук в темата имаше една потребителка, която се гордееше дори, че решила задачите на детето, щото то "много искало да има златен медал" и с голям патос защитаваше позицията си. Не знам дали пише още.....

# 328
В повечето случаи водещо е желанието на родителя да се похвали с постиженията на отрочето си. Подобно е и при училищата с нетипично високи резултати  - там се търси по-висок рейтинг и съответно повече записани деца през следващите години.

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 12:29 от gvalchev

# 329
Е, тук в темата имаше една потребителка, която се гордееше дори, че решила задачите на детето, щото то "много искало да има златен медал" и с голям патос защитаваше позицията си. Не знам дали пише още.....
Помня го много добре това... За жалост тази пандемия яко смаза присъствените състезания. Не се вижда светлина в тунела. Ще трябва или да не записваме децата, или да се конкурират с майките на желаещите медалче.
Ние имаме подобен случай в нашето обкръжение - за всички е ясно, че са решили задачите на детето, не ме питайте защо, ей така за кеф на мама и да "изпляска" снимка с медала във Фейсбук.
В частност за помагането в училищата на МБГ - много яко излиза всичко на финала, когато децата с квоти изкарат по 2,4 или 8 точки. Или тазгодишното Кенгуру и мега математиците от Горна Оряховица...

Общи условия

Активация на акаунт