Математически турнири 1-4 клас. Тема №59

• 85 732
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
Моля модераторите за прошка, знам, че последователни постове са забранени! Но ако се допиша от вчера, как ще видят хората, че питам нещо ново?
Моля някой да ми реши 13-та задача от днешния Хитър Петър

На схемата, която аз направих, не ми излиза общия брой на учениците - излизат 26, а по условие са 28.

Според мен отговорът е 5, детето е писало 8, ама дано той да е прав 😂 макар че май едва ли.

# 241
Има вече отговорите:

# 242
Благодаря! Т.е. схемата ми е вярна, така ли, а просто 2 от децата в задачата нямат нито една отлична оценка? И аз така го изкарах, че отговорът е 5. Задачите са за трети клас.

# 243
Между 6 и 4 е 2, не едно. Останалото е вярно. Две деца не са отличници.

# 244
Ама ако е две, нали ще излезе, че тези с отличен по БЕ са 11, а по условие са 10.

# 245
  • София
Някой може ли да ми обясни защо на 14та задача за 3ти клас (сниманите по-горе) отговоът е 24? На мен ми излиза 40
Татко Мецан, дали може да качите и първата страничка Flowers Bouquet? При нас не са им дали да си ги вземат и все още не съм ги виждала

# 246
Някой може ли да ми обясни защо на 14та задача за 3ти клас (сниманите по-горе) отговоът е 24? На мен ми излиза 40
Татко Мецан, дали може да качите и първата страничка Flowers Bouquet? При нас не са им дали да си ги вземат и все още не съм ги виждала

Редактирам се, сега видях уловката. "Жоро има два пъти повече монети", а не пари. 😉
Жоро има 48 монети х 20 ст., а Яна - 24 х 10 ст.

Последна редакция: сб, 09 окт 2021, 17:19 от Алисса

# 247
  • София

Редактирам се, сега видях уловката. "Жоро има два пъти повече монети", а не пари. 😉

Благодаря, и аз не бях забелязала, че монетите са 2 пъти повече Simple Smile

# 248

Разбира се

А 11 задача е сбъркана според мен, как може отговорът да е 6. Пита се - колко пари в платила Мими, тя на себе си не е ли купила?! Ясно, че е черпила с мъфини, ами 4 момичета са, по 2 лв., са 8 лв. И аз така щях да отговоря! Щом отговорът е 6, значи тя на себе си не е купила, е което никое дете няма да направи така, нито пък ще се сети. Ми не е коректна задачата!

Последна редакция: сб, 09 окт 2021, 18:25 от Татко Мецан

# 249
  • София

Разбира се

А 11 задача е сбъркана според мен, как може отговорът да е 6. Пита се - колко пари в платила Мими, тя на себе си не е ли купила?! Ясно, че е черпила с мъфини, ами 4 момичета са, по 2 лв., са 8 лв. И аз така щях да отговоря! Щом отговорът е 6, значи тя на себе си не е купила, е което никое дете няма да направи така, нито пък ще се сети. Ми не е коректна задачата!

Благодаря много! А дали може и 9та задача? Няма я на нито едната страничка...
За 11та съм съгласна, и моето дете е написало 8. Каза ми: "Е тя какво? Стояла е и е гледала другите как ядат ли?" Rolling Eyes

# 250
Ама ако е две, нали ще излезе, че тези с отличен по БЕ са 11, а по условие са 10.

Така е. Аз ЧП го бях сложила долу.

# 251
Здравейте! Моля за помощ за 10 задача, от днешния "Хитър Петър" - 5-ти клас. Според публикуваните тук отговори, правилния отговор е "Д) друг отговор", а според мен - "В) 40".  Означавам с х отсъстващите в понеделник. тогава всички присъстващи са 7х, а всички ученици в понеделник - х+7х. Аналогично, отсъстващите във вторник деца са х+3, присъстващите (х+3)*4, а всички ученици х+3 + (х+3)*4. Така достигаме до уравнение:
х+7х=х+3+(х+3)*4     откъдето х=5 - броя на осъствали в понеделник, 7*5=35 (присъствали в понеделник) и 5+35=40 - броя на всички ученици. Сметката излиза и за вторник - съответно 8 отсъстващи,  представляващи 1/4 от 32 присъстващи ученика и всички са отново 40. Моля да ми кажете къде греша?

# 252
.

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 00:27 от Елфичка

# 253

Благодаря много! А дали може и 9та задача? Няма я на нито едната страничка...
За 11та съм съгласна, и моето дете е написало 8. Каза ми: "Е тя какво? Стояла е и е гледала другите как ядат ли?" Rolling Eyes

Заповядай 😂 нямаше я, защото целта ми не беше да снимам цялата страница, а да се вижда 13-та задача. Така че бяха излезли всичките без девета.

# 254
Здравейте! Моля за помощ за 10 задача, от днешния "Хитър Петър" - 5-ти клас. Според публикуваните тук отговори, правилния отговор е "Д) друг отговор", а според мен - "В) 40".  Означавам с х отсъстващите в понеделник. тогава всички присъстващи са 7х, а всички ученици в понеделник - х+7х. Аналогично, отсъстващите във вторник деца са х+3, присъстващите (х+3)*4, а всички ученици х+3 + (х+3)*4. Така достигаме до уравнение:
х+7х=х+3+(х+3)*4     откъдето х=5 - броя на осъствали в понеделник, 7*5=35 (присъствали в понеделник) и 5+35=40 - броя на всички ученици. Сметката излиза и за вторник - съответно 8 отсъстващи,  представляващи 1/4 от 32 присъстващи ученика и всички са отново 40. Моля да ми кажете къде греша?

Учениците са общо 40 - Ива + 39 нейни съученици.

Общи условия

Активация на акаунт