ШЕСТОКЛАСНИЦИ 2020/2021

• 26 727
  • 729
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Относно произведенията, решила съм да не го мъча да ги чете целите. Миналата година лятото чете Под игото и после като стигнаха до Представлението нищо не помнеше,  явно го е чел по дягонал на плажа. А Под игото е интересна книга, с действие . Мисля, че 7-класните са по скучни, та не тая надежди за пълното им четене.
В тази връзка, към майките имали наскоро седмокласници, полезни ли са Христоматия за 5,6и7 клас. Коя да избера - на БГ учебник или на Регалия , или друга? Има ли полза от тях или да си четем откъсите от самите книги?
И друг момент - да го карам ли да учи наизуст стихотворенията, заради частта от тестовете с цитати?
Благодаря на отзовалите се!

# 196
Аз съм взела и една христоматия на БГ Учебник, заради разказите и стихотворенията. Поне в тази има всички изучавани произведения от 5, 6, 7 клас. Предполагам за преговор по някое време ще е перфектна.
Много обичам да купувам книги, помагала и т.н. Ако и детето имаше такъв ентусиазъм да ги поглежда поне, ехеее... За съжаление имам чисто нови книги и помагала за всякакви класове, непипнати. Добре, че имам на кой да подарявам.

# 197
  • Майничка
Държа да прочита целите произведения, защото понякога контекстът е важен, а и друго е да знаеш цялата история.

# 198
  • Пловдив
ims, аз мисля че христоматията на Регалия е по-добра от тази на БГ учебник. Има повече информация. Има и друга - на изд. Рива, и тя има допълнителни задачки.
И аз държа да прочете целите произведения. Не са 1000 страници все пак, няма да се преуморят. Атмосферата на един роман не се разбира само с една-две глави.

# 199
  • София
Въпросът е как да сме сигурни, че прочетеното ще бъде разбрано? Непознатите думи са толкова много, че докато запомнят превода им се изгубват в сюжета и интересът (ако изобщо има такъв) да си дочетат произведението и да разберат идеята му, рязко спада.
Стихотворенията ще държа да се учат наизуст, защото някои от тях си приличат и може да се объркат при цитатите. За сега знае само Братчетата на Гаврош и има бегли спомени от Хубава си моя горо и Отечество любезно. Имам произведенията в отделни книжки и тях ще й ги предоставя.

# 200
Ние сме с годишни оценки само по ТП и ИТ.
Картинката е ясна, само по история се чака изходното, а по ии има 6, след нея 5. Мисля че са предали повече задания, но засега само  две са оцене и.
Аз купих почти повечето книги за лятно четене. От мое време, че ако не и по назад, намерихме Немили недраги и До Чикаго и назад. Нека да четат, тя ме пита защо купуваме цяла стихосбирка за едно стихотворение. За да добият представа за стила, за темите и т. Н

# 201
Тези произведения, които учат сега, дори и на мен ми бяха скучни преди 100 години, а аз четях много и почти всичко. Особено "До Чикаго и назад". Нямам спомен аз в кой клас съм я учила, но така и не я избутах до края. Знам си стоката. Ако му кажа да ги чете, ще започне, но ще заспива на втората страница. Той чете само вечер преди лягане.

# 202
  • София
Щерката ги прочете целите и ги разбра, и не е мрънкала. НООО той не е тя. При сина няма смисъл да настоявам. Той има съвсем различен начин на възприемане на информацията и му е много трудно. Докато тя успяваше по общия смисъл да схване за какво става дума, независимо от архаизмите и даже да предположи значението им, то той ако види една непозната дума зацикля на нея и иска подробно обяснение. И като се спира така на всеки две минути, тотално изгубва логиката на това, което е прочел до момента.
Съшото със стихотворенията. Тя е тип: "Питат ли Медей Зората" Joy Схваща римата и ритъма и учи лесно. А той пита, разпитва и накрая, ще изрецитира: "Попитат ли ме къде изгрява слънцето" без да се замисля, че няма рима.
И ако трябва да съм честна, той има по-аналитично мислене, а тя е зубрачка.

Стихотворенията, предполагам в училище ще ги карат да се знаят наизуст. Иначе в повечето случаи, ако си го прочел достатъчно пъти стихотворението, обсъждали сте го в клас, писал си тези върху отделни изречения, няма как да не го разпознаеш. Казвам в повечето пъти, защото по мои наблюдения "Стани, стани юнак балкански" и "Вятър ечи, балкан стене" могат да бъдат объркани ако е извадена една строфа от средата на стихотворението. Добре, че второто е само два куплета и всички го научават така или иначе.

Последна редакция: сб, 12 юни 2021, 21:42 от Gorg0nzola

# 203
  • Пловдив
Съгласна съм, че непознатите думи са много, но все някога и някъде трябва да ги прочетат. Колкото запомнят. Все  е нещо. Лятото като чете "Под игото" каза че има непознати думи, но ги разбира по смисъл. Избра да чете най-пожълтялото и старо издание, което намерихме вкъщи, защото било по-автентично. Не мога да ѝ връча христоматията и да ѝ кажа - Това е българската литература. Освен това фактор е и това, че примерно всички деца от класа бяха чели цялото Под иго.

# 204
  • Пловдив
Никакъв шанс да прочете всичко. Приготвила съм го, но едва ли. Не се и надявам, а и няма да настоявам , особено за Вазов. Не го харесвам, въпреки че съм изчела всичко. Нищо не ме грабва в него- нито изказа му, нито разказва увлекателно, да не говоря , че си утрепа героите. Абе не е моя автор, но пък ако е нейния  - чудесно. Под игото не мина, не се надявам и за Немили недраги.

# 205
  • София
И аз разчитам, че поне “По жътва” и “По жицата” ще я впечатлят. От вазовите дано да прочете сама “Една българка”. До Чикаго и назад със сигурност ще й е скучно. Стихотворенията, особено Опълченците на шипка и Хайдути, ще я озорят.
Аз да попитам майките с активно спортуващи деца - как ще съчетавате спорт и подготовка за НВО? За съжаление няма как да спра нац. състезател за една година от тренировки и състезания и да съсипя всичко, градено с много труд и лишения 10 години. От друга страна ме притеснява и много вероятното “между два стола - на земята”. За спортно училище не искам и да си помислям даже...

# 206
  • София
Отдавна не съм писала, но Ви чета, има много полезна споделена информация тук и добронамереност, сверявам часовника.
Щерката е оформена, добре е 6 клас, да видим 7. По математика ще разчита на училище, по БЕЛ и курсове, макар по нейно мнение и в училище да е  добра подготовката, но по инерция от баткото 7 класник преди три години, се презастраховам.
Лятото-игри, приятели, пътешествия и някъде измежду тях четене и решаване, ако успее да си наложи съчетаване на приятно с полезно (и аз да я ръчкам, де). Да има слънце и да са здрави.
Разпуска с музика - пиано и китара, не мисли да ги спира. Езиковата школа ще пропусне в 7 клас, че не остава време.
Спорт все не може да уцели нещо задълго - то не беше фехтовка, то не беше балет, та сега само крачки по улиците. 
Госпожата от училище им е дала към списъка и линк към произведенията, прочетени от млади актьори. Може да се ползва и Сторител (аз слушам)- примерно за някоя глава от Бай Ганьо, изслушана на плажа Smile. Разбира се, четенето е незаменимо за богатството на езика и грамотното писане.

# 207
  • София
Скоирче, аз не бих спряла национален състезател. Нашият батко не спортуваше, но имаше друго хоби. Състезанията му бяха до 01.04. За НВО се е готвил само месец и половина след това, че тогава НВО брше заедно с матурите около 24.05. През годината ходи само на курсове по БЕЛ и мат в събота до обяд. На ПИ даваше по 35%. Но за месец и половина се събра и с пот и сълзи изкара резултати. Не му стигаха само за НЕГ и СМГ. Но макар математиката да му беше дупка, балът му стигаше и за математика в НПМГ.
А наборчето имаше амбиции да се състезава. Но заради карантина изпусна една квалификация. Мислех, че няма да му се отрази. Имаше рейтинг от миналата година. Ама не го допуснаха на второ състезание. Оттам на третото отнова заради неграмотен учител и глупави уловки в условията, и съответно загубена инерция пак за милимунд не успя. И в края на февруари вече никой не го броеше за състезател.

# 208
Скиорче, подготовката за НВО сме я започнали отдавна. В смисъл аз винаги много изкъсо следя математиката и държа там да няма никакви пропуски. Също и по БЕЛ, но там му е трудно с граматиката, защото бързо забравя детайлите. Сега през лятото ще прави тестове по двата предмета плюс малко преразкази. През учебната година ще се съсредоточим отново върху комбинираните тестове, които включват както текущ, така и стар материал. С големия ползвах едно правило - през седмицата да се решават задачи от сгрешения тип от теста. Много бързо се усети да работи максимално концентриран, за да не му се налага да решава допълнително.
В училище ще наблегне на математика, физика и английски. Оценките от първите две ще му трябват за математическата паралелка, английски, ако се навие за чуждоезиков профил. Оценките от останалите предмети няма да му трябват, така че там ще е колкото изкара.
Изобщо не мисля за вариант спиране или намаляване броя на тренировките.

# 209
  • Варна
И моята спортистка няма да намалява тренировките. Курсовете са планирани да не съвпадат с тренировки, но вероятно ще пропусне някои занятия заради състезания. С повече старание мисля, че ще успее да навакса. Има и добрия пример на по-големи отлични състезатели от отбора им, които се представиха много успешно на НВО.

Общи условия

Активация на акаунт