Да се ОПЛАЧЕМ, да го обсъдим, да намерим подкрепа... през юни

• 76 359
  • 2 908
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Момичета, знаете ли някоя потребителка във форума да е учител по бълг. и литература? Искам лека консултация за едно есе Simple Smile

# 181
Уми зуми 🤔

# 182
  • Пловдив
м не за жалост...за осмокласник иде реч...

Добри...имаш ли идея?

# 183
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
знам две учителки от форума, едната е дървен философ по ИТ, другата преподава специален предмет в професионална гимназия Sad
не мога да помогна

# 184
  • София
Свеки е учителка, пенсионирана вече де. За какво става въпрос?

# 185
  • Пловдив
Свеки е учителка, пенсионирана вече де. За какво става въпрос?
Абеее...моя измишльотина...на ученика слабото място му е писането на есе. В понеделник има класна и дадена тема за писане на есе у дома...та идеята ми е някой да му хвърли поглед дали става поне за 3-ка или да го преработва на цяло.

# 186
  • France
Каква е темата. Едно време много ме биваше, не че съм професионалист.

# 187
  • София
Мисти, прати ми го. Ще я питам дали иска да го погледне. Ако не и аз мога. Доста есета съм изписала покрай английския, но не съм сигурна дали правилата са същите.
Ще се чуя след два часа със свеки.

# 188
  • Пловдив
Мерси!

Фил, нещо за Дон Кихот и борбата с вятърните мелници беше...

# 189
  • France
Оле! Има да я развива тази тема цял един живот.

# 190
  • София
Ауч, ебаси темата 🤣. Нищо де, че измислим нещо. Само дето не ми се вписва в идея за есе.

# 191
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Гориич го проверявах с това http://danivyrbanov.blogspot.com/2012/04/blog-post.html

точно това госпожата сигурно  го е чела, но като сламка
https://www.kaminata.net/forum/viewtopic.php?t=54683

# 192
  • Пловдив
М дааа... "Да се бориш с вятърните мелници – лудост или мисия" Grin

# 193
  • France
Майчице... по-добре да не си казвам личното мнение щото ще стане еднааааа....
Скрит текст:
ако си спомням добре моите уроци нявгаш, доброто есе се отличава от ПЕР и другите по-сковани формати с относителната си лирическа свобода. Но пак е добре да има дори и неформален увод, антитеза, теза и заключение. Например едно добро есе би могло да зачекне илюзорното рицарство на ДК и да направи паралел с тази, Турнберг ли се казваше. И да каже, че ДК е закъснял с времето си, а тя е избързала и за това и двамата попадат в дисонанс със света. И дали има смисъл от техните действия. Ако приемем, че тезата е, че има, то анти тезата ще е, че човек трябва да живее с времето си, да може да гледа реалността в очите (Ханна Арендт има много готин цитат за това) и да си избира битките, защото всички сме едни обикновени смъртници и тн. И накрая в заключението да каже нещо за полета на ума, за силата на въоръжението, което първо прескача границите последвано от науката (романите на Жул Верн напр) и за нуждата на човечеството от романтици които творят прогреса....
Това ми идва на прима виста, но отдавна не съм била в училище и не мога да гарантирам дали ще се хареса.

# 194
  • София
Фил, същото си мисля. Просто преразказ им искат, а са го кръстили есе. Аз мога да го преработя като есе, но подозирам, че даскалиците няма да го оценят. Ще чакам свеки да се появи и да си каже мнението. Тя си е от занаята.
Произведението никак не е леко, както ни го представяха в училище. Става дума за сериозно депресиран човек, който е в криза. Криза поради нещастни обстоятелства, възрастова, финансова. Санчо винаги сме приемали като простоват герой, но образът му е близък до този на Сам от Властелинът на пръстените. Състрадателен и отдаден на приятеля си.

Общи условия

Активация на акаунт