Седмокласници 2020/2021 - Тема 14

• 33 987
  • 729
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря за новата тема, Кали!
Момичета, гледам, че обсъждате, че някои учители щели да се влияят от представянето на НВО-то. При нас има заповед всички да са оформени до 24.06, предполагам, че и за другите училища се отнася долу-горе същия срок, а резултатите от НВО няма да са излезли дотогава.

# 76
Това за 17.06 , че е неучебен ден, за конкретно училище ли е решено или за всички 7 кл?

# 77
Пълно безумие е за мен резултатът от НВО да влиза като оценка.

А иначе приравняването мисля, че е
среден 3 - 30 точки
добър 4 - 52 точки
мн.добър 5 - 78 точки
отличен 6 - 100 точки

# 78
  • София
Пуснете търсене за "Таблица за преобразуване на точките в оценки" и излизат все едни и същи скали, например https://www.regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/piz_7kl_2014/ta … ki_zaInternet.pdf

Но те са били до 2017 и изобщо не тр да се ползват вече, нито трябва НВО да играе роля за оценката в дипломата. Те затова са отделни критерии в балообразуването.

# 79
Хора, извинявайте, че ви се намесвам в темата, ама няма такова нещо като приравняване на точките на НВО в оценки. И това го няма вече 3 години. Някои учители си карат по някаква инерция. Когато се правеше такова приравняване всяка година си имаше различна скала. Както няма и такова нещо НВО да бъде записано като текуща оценка. Също доста нещо остаряло и вече несъществуващо. Разбираемо е родители и деца да не са наясно, но учители да не се ъпдейтват много се дразня.

# 80
  • София
Е как.
Нашата по БЕЛ беше казала на децата, че матурата е май месец.

Само си представете, вече щяхме да знаем резултатите!

# 81
  • София
Или другия хит, че във ВСИЧКИ училища се кандидатства с резултатите от НВО.

# 82
  • София
Има ли начин учителите да се запознаят с оценките на даден ученик от НВО, ако самото дете не ги информира за тях? Нали резултатите излизат в профила на съответното лице и са достъпни само с парола? Как тогава училището получава данни за тях? Това е лична информация, която не би трябвало да се отразява на оформянето на оценките за срока или годината. Те следва да са резултат от представянето на ученика по време на учебния процес в училище.

Не съм много наясно по темата с предоставянето на индивидуалните оценки на ученика на неговото училище, та може и да бъркам.

# 83
  • Ланкър, планините Овнерог
В момента сме 82-ма на онлайн родителската. Добре, че не е присъствено.
Представям си какво ще настане, като попита дали имаме въпроси Grinning

# 84
  • София
И при нас казаха,че до 25.6 трябва да са оформени.

# 85
[
Има ли начин учителите да се запознаят с оценките на даден ученик от НВО, ако самото дете не ги информира за тях? Нали резултатите излизат в профила на съответното лице и са достъпни само с парола? Как тогава училището получава данни за тях? Това е лична информация, която не би трябвало да се отразява на оформянето на оценките за срока или годината. Те следва да са резултат от представянето на ученика по време на учебния процес в училище.

Не съм много наясно по темата с предоставянето на индивидуалните оценки на ученика на неговото училище, та може и да бъркам.
От НАРЕДБА № 11 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБУЧЕНИЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ - четете между редовете
Чл. 54. (1) Резултатите от всяко национално външно оценяване се анализират на училищно, регионално и национално равнище.
(2) Информацията за резултатите от националното външно оценяване на училищно, регионално и национално равнище се визуализира чрез информационна система във вид, който е удобен за анализи и обработка с цел разработване на политики на съответното равнище.
(3) Информационната система по ал. 2 дава възможност всяко училище да генерира следните данни: средните резултати на училището от националното външно оценяване, средните резултати за областта, средните резултати за страната, представяне на средните резултати на учениците по пол.
(4) Училището оповестява публично данните по ал. 3.
(5) Анализът на резултатите на училището от националното външно оценяване е инструмент за идентифициране на областите, които се нуждаят от подобрение, както и за планиране на необходимата подкрепа, която ще доведе до повишаване на резултатите на учениците.

Тоест, първо на училището по закон се предоставят данните. Второ, явно се държи сметка ако детето е изкарало на НВО в точки примерно за около 4, а пък има за годината 6. Предполагам, че в такъв случай начукват канчето на съответния учител и той пише обяснения за да се обоснове защо е писал по-висока годишна оценка.
Това лично за мен е много тъпо. Детето може много да знае де факто, но в момента на изпита може да не му е добре, да е притеснено, да сбърка, да му бъде анулирана работата.
Незнам защо позволяваме, година след година децата ни да бъдат жертви на тази месомелачка. Сигурно ако не знае какво е синекдоха или не може да докаже някоя завъртяна задача в стил СМГ, няма да стане човек. Просто им ограбваме и мечтите, и детството, и желанието за учене.

# 86
Не знам за кой път го пиша през последните три години ( да си кажа, въпреки че вече е коментирано). Резултатите са в точки, които не се преобразуват в оценки и излизат достатъчно късно, за да не могат да бъдат взети предвид при оформянето.
Във връзка с текста от наредбата, анализът на резултатите не предполага конкретен учител да знае конкретните резултати на всички деца, въпреки че училищата имат достъп до техните профили.
Допълвам се, тъй като чета малко отзад напред. Тази скала откъде точно дойде?
А иначе приравняването мисля, че е
среден 3 - 30 точки
добър 4 - 52 точки
мн.добър 5 - 78 точки
отличен 6 - 100 точки

Последна редакция: ср, 02 юни 2021, 19:36 от Анонимен

# 87
Дидева, точна онформация, както винаги! Твоите съвети, информация и помощ си безценни!
Ние имаме редовно Рс.
Искам да попитам за бележките относно разпределенията на учениците - срокът е, че се дават до 07.06. Знаете ли как става това? Благодаря!

# 88
  • София
И аз, следейки миналогодишната седмокласна тема, разбрах, че НВО не трябва да има отношение към срочни и годишни оценки. Но е факт, че някои учители преобразуват по тяхна си скала точките в оценка и я нанасят. Няма как да опонирам на нашата учителка по БЕЛ  - така си е решила и точка, казва тя. За съжаление, когато оценката е на кантар, това преобразуване може да наклони везната в неблагоприятна посока. Дано наистина и в нашето училище разпоредят да се оформят оценките преди излизането на резултатите.

# 89
  • София
Бебчо, все си мисля че нашата по БЕЛ само ги шашка, за да ги държи в напрежение. Но знам ли. За две години толкова много неща сее промениха в негативен план (мое мнение) в това училище, че вече нищо не може да ме изненада.

Общи условия

Активация на акаунт