Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Къде се подава сигнал за нередности в детска градина?

 • 5 648
 • 56
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 227
Моето питане е за сигнал, който да подам срещу детска градина на територията на район Красно село в София. Моля да се включите, ако имате реално подаден сигнал, и всичко е проработило.
Аз вчера звънях първо в Столична община, в инспектората, където бяха любезни, но ме насочиха към конкретната община. Дадоха ми и телефон.
След това се оказа, че този телефон е и факс и съответно никой не го вдига, а факсът се включва постоянно.
Опитах се да открия някого на някой от другите телефони, обявеи на сайта на общината, но ситуацията е идентична- или никой не вдига, или е факс.
Всъщност аз се интересувам от кратък разговор със служител, който да ми каже ИМЕЙЛ, на който искам да подам ПИСМЕН сигнал, но все пак искам по тел. да ми каже точно, ясно и конкретно кой е мейлът, за да не "потъне" сигналът ми и после да се оправдават с мен, че съм неразбрала и т.н.

Нямам против темата да стане обща и всеки, който има запитване, да го прави тук, вместо да пуска нова тема. Wink

# 1
 • Велико Търново
 • Мнения: 1 191
В каква област е сигналът? Обучение, персонал, сграда ? Според мен, за да ви е входиран сигналът трябва да се изпрати до съответната институция по Бг пощи с обратна разписка. Или куриер - ако имат такава опция

# 2
 • София
 • Мнения: 1 227
Нередностите са по отношение на организацията на работа- твърде много деца в групите, но има и други неща, свързани със събиране на пари за разни неща и т.н.
ОК, но до коя институция се подава? До общината ли? До Столичен инспекторат ли? До МОН ли /някъде в нета мернах и такива мнения, във форум бяха/?
Ако не знам дали подавам на правилното място, как да съм сигурна, че при нужда те ще го препратят служебно- не става така, колективната отговорност е колективна безотговорност.

Когато звънях до инспектората на Столична община останах с впечатлението, че ме препращат "на общо основание", сякаш и те не знаеха кой трябва да поеме сигнала.
В крайна сметка коя е компетентната институция за такива неща?

# 3
 • bulgaria
 • Мнения: 242
https://www.mon.bg/bg/36?fbclid=IwAR1hnomq6zH9Mgu9DsJgG4f1gYw5Km … TjAXuIL0Xf-pMdUt4
Заповядай. Инспекторат към МОН (не бъркайте със Столичен инспекторат) За максимален ефект непременно пуснете сигнала писмено и с входящ номер.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 227
Брей! Верно май е МОН!
Те не отговарят ли само за предучилищните групи? Градините нали са "собственост" на общините, или греша?

# 5
 • bulgaria
 • Мнения: 242
Като сгради и бюджет са към общините, а спрямо образователните процеси са към МОН.

# 6
 • Мнения: 3 969
За коя градина става въпрос? От този месец са сборни групите. Не е ли редно първо до Директора на градината да се обърнете? А пък като не вдигат от Общината, нали знаете къде е, тъкмо ще ви го входират сигнала.

# 7
 • Велико Търново
 • Мнения: 1 191
И за мен трябва да се обърнете към съответния инспекторат значи. За броят на децата в групите....при толкова неприети деца в София....успех ви желая! Не че нямате резон, но системата има нужда от промяна из основи и тези основи са откриване на нови детски градини. Колкото до събирането на пари....и там ще ударите на куц кон.
В сайта на РУО имат контакти.  Успех!

# 8
 • София
 • Мнения: 1 227
Мерси на отзовалите се!
Относно броя на децата в групите- да, поначало зная за този проблем с липсата на места.
Притеснява ме, че за лятото са направили групо от 37 деца. Дори няма достатъчно легла. Обяснението на директорката било, че не ходят толкова деца, а родителите са заявили бройка, за да им се пази място.
По отношение на събирането на пари- всяко нещо си има граници. И с голямото дете, и с малкото нямам против да се носят кърпички и такива дребни консумативи, но не съм съгласна да се събират по 3 лева на месец "наем за вода", каквото и да значи. Не само, че за тези пари няма отчет, а дори не ни е обяснено за какво са и защо е нужно. Информацията се азпрастранява апокрифно и може би неточно.
Против съм и това да се обявява, че заявените за присъствие дати през лятото задължително се заплащат. Независимо, че отсъствието може да е по здравословни причини.
В същото време за миналия месец ми загубиха една молба за извиняване на отсъствията. Трябва да платя 3 дни, в които детето не е ходило...
Съгласете се, че такива дребни неща дразнят. Wink
Има и още, но те са по-скоро неща, които са частни, свързани с мен и моето дете, които не бих могла да докажа и съответно освен непритния вкус в устата, друг ефект няма да има...

Както и да е, отново благодаря, ще проуча нещата подробно!
П.П. На място вероятно мога да подам, ама кой има време да ходи чааак до общината Wink Wink Пък и ако се окаже, че не се подава там, разкарването ще е напразно.

# 9
 • Мнения: 2 316
Община, отдел Образование, нагоре са Инспекторат и министър на образованието. Пишете една жалба с копие до всички по веригата. Към полицията има голям ефект.
Пращате по пощата с обратна разписка. Изобщо не се занимавайте да ходите на място. Само катп видят копие до министър и ще подскочат.

# 10
 • Велико Търново
 • Мнения: 1 191
Определено на място е абсолютно безсмислено. Най-сигурно, и аз пак казвам,е с обратна разписка.  Те вярно хептен нахални 🤣

# 11
 • Варна
 • Мнения: 31 329
Такива оплаквания ме карат да се замисля колко много ми липсва градината. И как бих искала да ме дразнят подобни дреболии вместо далеч по-сериозните проблеми, с които се сблъсках в първи и втори клас. Три лева за вода на месец ще ги давам и ще пея вместо сегашните 300+ за частна занималня.

# 12
 • Мнения: 2 113
call.sofia.bg тук се подават всякакви жалби, запитвания и предложения към общината. Имат си срокове и отговарят.
Конкретно по вашите проблеми:
3-те лева, които в нашата градина са 5 са за да покрият част от наема за машините за пречистване на водата.от няколко години забраниха носенето на минерална вода в шишенца. Пък и минералната вода излиза по около 15 лева на месец.
Мисля, че с бележка от ЛЛ може да се извиняват отсъствия дори и през лятото. Поне до скоро беше така, но може да съм пропуснала нещо. Голямата ми дъщеря е на 22 и по нейно време заявката и плащането на летните посещения беше на същия принцип.
Точно сега проблем с препълнени групи няма. В групата на моите деца по списък има 25. Само за сравнение в яслата бяха 37. После общината гласува лимит на децата в една група. Дори моятя теория е че го направиха за да си напълнят частните градини. Преди 4-5 години приемаха повечето желаещи деца.
Не съм убедена, че с жалба ще успеете да решите проблемите си. Не всеки може да стане директор на градина или училище, колкото и да е кадърен. Без връзки не става. Слагат си ги, а после ги бранят до последна капка кръв. Никого няма да уплашите, но отношението на персонала към детето ще се влоши. От интерес на детето е да сте по-сговорчива и да се опитате да изгладите проблемите директно с персонала на групата.при този недостиг на места може да ви се наложи да търсите друга градина. С лошо няма да стане. Всичко ще си изкарат на детето и ще стане още по зле.

# 13
 • Мнения: 2 316
Стига с това отношение към детето. Заради това някой да не набележи детето, дайте да си мълчим и да си "налягаме парцалите". При приемането на дъщеря ни в градината пуснах жалба. Даже още не беше записана. За един ден ме разкатаваха от градината до общината четири пъти. Накрая бях обезумяла от яд. Записах я, седнах и написах жалбата. Отношението беше ужасно от страна на директорката, като да съм първокласничка без домашно втория срок. Накарая след жалбата ми се извини писмено.
Не е имало никакво отношение към дъщеря ни, даже около мен стъпваха "по терлици" следващите три години.

# 14
 • Мнения: 2 113
Аз имах проблем с учителка по английски в началното училище. Тя беше начална учителка с изкаран курс по английски. В часовете караше знаещите английски деца да четат уроците. Нищо не преподаваше, а я водеха за добра начална учителка. Проблемът беше, че тя английски не знаеше. На една родителска среща се изказах, че за една година не съм чула дъщеря ми да каже и една английска дума и че може това да е проблем на системата за обучение. Сто пъти съжалих за репликата. Промяна в начина на преподаване нямаше, но отношението към детето стана ужасно. Започна да я вдига всеки час и да я кара да говори различни неща. Стигна се до там, че вечерите преди дните с английски изпадаше в истерия и не искаше да ходи на училище.

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 10:15 от Monza

Общи условия

Активация на акаунт