Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Къде се подава сигнал за нередности в детска градина?

 • 5 351
 • 56
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 2 119
Нищо няма да стане като не платиш,само ще ти гледат детето на криво и може да му дават вода от чешмата,няма да му обръщат внимание,а ще го неглижират.Не е редно,но е така.И понякога не персонала,а самите родители искат да се събират пари за екстри.

# 31
 • Мнения: 3 929
Е, добре, защо се караш на мене, Бръм? Вече написах, че беше приета в градина, в която от Соца не е правен по-голям ремонт. Бяха изциклили и лакирали паркета, боядисали стените и дотам. Да, ама леглата бяха с дюшеци, не матраци, на буци и вълнички. В спалното имаше избил мухъл на две места, въпреки ремонта. В банята тоалетните течаха и бяха жълти и т.н. Учителките казаха, че това е, който иска повече и комфорт за детето си - да си го създаде. Взе се единодушно "уж" решение да се сменят всичките тия недостатъци, като само сумата за нов матрак бе от порядъка на 200 лв. И аз бях дотук, казах че ремонт на градини няма да правя. Но това съм аз, имам възможност да си гледам детето и не ми било толкова зор да ходи. Тези, които нямат обаче, са съгласни на всичко. Това е реалността в София, искат ли ти - даваш, няма къде да ходиш. За твоето място чакат още хиляди!

# 32
 • Мнения: 2 248
О, евънс, не съм изкала да прозвуча така, съжалявам  ако така си се почувствала след моя пост. Нямах това предвид. По-скоро протестът ми бе срещу това, че се налага да си траем и приемем системата и условията, но от друга страна си давам сметка, че реално родителите често нямат много избор в тази ситуация. Не съм искала да обидя никой, знам какво е. Когато в края на първата година родителите искаха да съберем по 20 лв. на дете, за да се купят подаръци на учителките за завършването на първа група, аз изпищях, че 20×25 е една доста сериозна сума за подаръци. Мисля, че не дадох тогава и нямам никакъв спомен какво стана, но бях доста бясна, отново. Попитах ги за завършването на градината апартамент ли ще им купуваме. За мпя радост така и не останахме до края, последната година предучилищна я изкарахме в училище, но можех да си го позволя, защото имаше баба на разположение за след обяд. Не знам какво направиха останалите майки, чийто деца останаха в групата до края. Изключително дразнещи са ми тези огромни събирания в края на градината, сякаш децата завършват унивеситет, а не градина. И като се има предвид ниското ниво на обучение (поне в нашата), не знам на какво основание го правят.
Странното беше, че част от майките в групата постоянно се оплакваха от учителките, които се сърдеха и звъняха ако децата не са взети до 17 часа, макар градината да работи до 18, мо пред самите учителки не издумваха и дума за това, а само се чудеха как да ги зарадват за завършването на поредната градинска група.

# 33
 • Мнения: 3 929
Няма нищо, Бръм, знам че не е било персонално насочено недоволството ти.
Съгласна съм, че в повечето, да не кажа всички, случаи родителите са инициативния комитет по събиранки на суми за всякакви безумни неща. Аз от настоящата градината и група съм много доволна и това, че на повечето са втори деца и са извървели тоя път вече, им дръпва юздите от волности.

# 34
 • София
 • Мнения: 2 362
От опит знам, че жалби лятно време са голям берекет. Всяка учителка и директорка си е планирала отпуската, и умират от шубе за проверки. Твърдо за. Даже ми звъняха да ми се молят да отменя жалбата, защото ще ги побъркат. Доста чакат за свободни места, и не говоря за деца. Аз си подадох жалба с името и.всичко, даже съвет имаше. Две от децата ми бяха в тази градина, присъствах на съвета с едната "госпожа". Изпълни ми се искането в крайна сметка, никакво лошо отношение нямаше съм децата, и към сестра им, която отиде там. А то и другите родители бяха зли. Хайде холан, голяма милост, че са ги приели, моите, защото са породени, и сестра им, защото е трето дете.
Жалбата беше към директора на Одз, с копие Руо по спомен и омдусман. Беше за лошо отношение към дете със СОП, имах и свидетели. Консултирах се с адвокат, едната учителка си позволи да ми звъни анонимно да ме заплашва хахаххаха, ама я разпознах и й го казах. Голям майтап. Накрая се спаси с ТЕЛК.

Последна редакция: нд, 06 юни 2021, 00:48 от Little Evil

# 35
 • Варна
 • Мнения: 31 257
Е, то при вас си е било наистина за жалба и то по сериозни причини. Не за три лева месечно за вода, която в крайна сметка и самото дете пие. Пък и случай с три деца в градината е доста различен от едно.

Не казвам да се подминават кофти случки, но човек трябва да си подбира битките.

# 36
 • Мнения: 56
Стига с това отношение към детето. Заради това някой да не набележи детето, дайте да си мълчим и да си "налягаме парцалите". При приемането на дъщеря ни в градината пуснах жалба. Даже още не беше записана. За един ден ме разкатаваха от градината до общината четири пъти. Накрая бях обезумяла от яд. Записах я, седнах и написах жалбата. Отношението беше ужасно от страна на директорката, като да съм първокласничка без домашно втория срок. Накарая след жалбата ми се извини писмено.
Не е имало никакво отношение към дъщеря ни, даже около мен стъпваха "по терлици" следващите три години.

Абсолютно подкрепям, крайно време е отвратителния соц манталитет грубост и агресия в държавните заведения работещи с деца, а и не само, да се изкорени с много мрънкане, жалби, съд, всичко необходимо тези хора, отговарящи за децата ни да спрат да ги травмират заради личностните и психичните си отклонения

# 37
 • Мнения: 2 106
А мислите ли, че има и агресивни родители? Допускате ли, че има невъзпитани деца и такива копиращи арогантните си родители? Монетата има две страни. Не бъдете крайни. Едната страна сте вие.

# 38
 • Мнения: 56
А мислите ли, че има и агресивни родители? Допускате ли, че има невъзпитани деца и такива копиращи арогантните си родители? Монетата има две страни. Не бъдете крайни. Едната страна сте вие.

Така е, този аспект още повече ме притеснява и ме кара да сведа exposure-a на децата си към системата до минимум. За съжаление…

# 39
 • Мнения: 2 248
Явно нещо съм пропуснала. От къде се появиха агресивните деца и родители?
Аз подадох жалба заради арогантното отношение на директорката към мен. Не съм в първи клас, а отношението към мен беше такова. Та, за какви агресивни деца става дума?

# 40
 • Мнения: 56
Явно нещо съм пропуснала. От къде се появиха агресивните деца и родители?
Аз подадох жалба заради арогантното отношение на директорката към мен. Не съм в първи клас, а отношението към мен беше такова. Та, за какви агресивни деца става дума?

И аз не разбрах. Но за всеки случай отговорих, защото е факт наистина, че доста деца в училище, а може би и учители, са жертва на bullying, или тормоз от страна на деца с проблемно поведение, следствие от проблеми в семейната среда. Аз лично това имах предвид, когато споделих, че и този аспект ме притеснява, но и на мен коментарът ми се стори не на мяст, но това не е ново тук, поне аз така го разбрах. Факт е , че България не е сред първите страни в света по грижа и информираност за психичното (пък и физическото) здраве и култура, което се отразява пряко на поведението както на родителите, така и на техните деца.

# 41
 • Мнения: 2 106
Говорех за агресивни деца и родители, каквито има из градините и училищата. Когато се заговори за камери в градините, нашата госпожа каза, че тя иска да има камери и ако може редовно да гледаме какви ги вършат нашите деца. 
Има родители, които никога не са доволни и мрънкат за какво ли не. За мен това също е вид тормоз и границата между загрижения и отговорен родител и постоянно мрънкащия е много тънка. Това естествено не значи, че и учителите на моменти не прескачат тънката червена линия. Възможно е да съм по-малко критична, защото имам близнаци и години наред изнемогвах с тях и вечните борби помежду им. Като започнат да ке карат и бият все си мислех, как ли се оправят в градината с 25. Пък и нашите госпожи са добри. Един път съм имала проблем и след разговор госпожата веднага реагира и го разреши.

# 42
 • Мнения: 2 248
Ами, като не ми пускаха детето да ходи до тоалетна, как ли да реагирам? Като цяло съм реагирала 3-4 пъти за целия период на градина (3 г.).
Много исках да сложат камери, ама не. Макар че в градината по принцип децата са по'големи и могат да споделят ако има проблем. Виж, за яслата си е направо задължително.

# 43
 • Мнения: 2 106
Нормално е да реагирате в подобна ситуация. И всеки би трябвало да го направи.

# 44
 • София
 • Мнения: 2 362
Нормално е да реагирате в подобна ситуация. И всеки би трябвало да го направи.
Нормално е да реагирате в подобна ситуация. И всеки би трябвало да го направи.
А мислите ли, че има и агресивни родители? Допускате ли, че има невъзпитани деца и такива копиращи арогантните си родители? Монетата има две страни. Не бъдете крайни. Едната страна сте вие.
Имаше агресивни родители. Една майка от държавните институции в групата на единия ми син, беше заплашвала друга майка, във връзка с градински проблеми, последната беше в настоятелството. Беше вадила лични данни, че й съпругът й я беше заплашвал, пряко и лично, и беше уплашил жената, самотна майка. Децата и на двете майки не бяха агресивни, между другото.Спорът беше градински. Понеже заплашваната сподели, ги поканих да ни заплашват и нас, лично и пряко, както си знаят. Е, не ни набиха, както се бяха заканили, децата са ученици, директорката пенсионирана, онази самотна майка сигурно още се оглежда дали съпругът на държавната служителка няма да я набие нейде.
Госпожата, страхотна жена, все пак единият ми син имаше късмет, също се пенсионира . Дъщеря ми е вече в друга градина.

Общи условия

Активация на акаунт