Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Къде се подава сигнал за нередности в детска градина?

 • 5 398
 • 56
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 2 272
Ако бях на ваше място вероятно щях да запиша как се провежда часа и след това със записа директно при директор и инспекторат. Учителите са доста уязвими, със сигурност ако докарате проверка в училището, целият персонал на училището щеше да "настръхне" срвщу тази учителка. Ако директорът е умен човек, ще се опита да предотврати влизането на проверка и да разреши проблемът на място в разговор с учителката.
Надявам се детето да е добре след тази ситуация.
Нашата дъщеря в момента не учи в България, но първи клас (миналата година) изкара там. Тази година при започването също имахме проблем, за който писах до директор. Взеха мерки на момента, а малко по-късно отстраниха от класа проблемната служителка. Беше си позволила да претърси дъщеря ни.

# 16
 • Мнения: 2 107
Дъщеря  ми вече е студентка, а учителката почина преди няколко години. Тогавашната директорка беше много кофти жена. Свестните учители се разбягаха, а тя беше несменяема. Накрая направи голям гаф, който не беше свързан с учебния процес и една майка съдийка успя да я изгони. За щастие новата директорка е добра и не съм чувала за подобни проблеми.

# 17
 • София
 • Мнения: 1 227
Съжалявам за проблемите с дечицата.
Започнах сериозно да се замислям до колко личността на човека, подал сигнала, се пази в тайна от проверяващите органи.
Абсолютно съм съгласна, че за 3 лева за вода не си заслужава да рискувам да влошат отношението към детето ми.
Няма какво да се лъжем, човешкият фактор го има. Трудно някой ще остане безразличен, ако разбере кой е подал сигнал срещу него. Всеки реагира различно- едни се озлобяват, други стават лицемерно мили, но няма безразлични.
Но дава ли се такава информация, когато отидат да проверяват, или не?
Както написах и по-горе, всички сигнали са за проблеми, които касаят широк кръг от хора, така че няма как да разберат кой е подал сигнала по емпиричен метод.
Аз забележки към учителките не само, че нямам, ами и мисля, че извадихме късмет с тях. Директорката, обаче, ми прави лошо впечатление от първия ден...

# 18
 • Мнения: 2 107
Десет пъти мери и веднъж режи. Щом госпожите ви харесват, не мисля че е много удачно да поемате рискове за неща, които ги има във всички градини. Дори и да ви приемат в друга градина, може да се окаже, че там положението е още по-зле. Аз съм от хората, които не си мълчат, но опитът ми с голямата ми дъщеря ме научи да поднасям нещата по възможно най-деликатен начин и да се опитвам да реша проблемите с учителките на групата. Когато нещата им бъдат поднесени добронамерено и без излишни капризи и те са нормални, обикновенно или има подобрение или поне не става по-зле.

# 19
 • Мнения: 2 125
Анонимни сигнали не се приемат.Проверката започва с ,,Имаме подадена жалба от ......,по повод......".И ако другите родители са съгласни,не може да направите нищо.

# 20
 • Мнения: 3 935
Явно детето е първа или втора група, щом се събират още кърпички и такси за води. Спокойно, като мине в трета няма да плащате нищо, всичко се поема от държавата.
И да, анонимни сигнали няма.

# 21
 • Мнения: 2 107
Явно детето е първа или втора група, щом се събират още кърпички и такси за води. Спокойно, като мине в трета няма да плащате нищо, всичко се поема от държавата.
И да, анонимни сигнали няма.
Моите са трета група. Носим кърпички, салфетки и т. хартия и плащаме по 5 лева на дете за вода. Учебниците са безплатни, но госпожите ни предложиха да купим допълнителни помагала и ние се съгласихме след гласуване. Пари се събират и в градините и в училище. Сега поне за ремонти не събират. Преди 15 години на родителските срещи се говореше само за пари. Сменяхме балатуми, щори, а една година дори боядисвахме. Аз много се дразнех, че в училище при безплатни учебници ни караха за закупуваме учебни тетрадки, в които децата не правеха нищо. Само математичката каза, че нямало смисъл да ги вземаме. Ангажимента на учителите беше да ни ги препоръчат. И за това съм се обаждала и ефект имаше. В шести клас повечето учители ни оставиха намира.

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 14:38 от Monza

# 22
 • Мнения: 3 935
Да, то и аз нося кърпички все още, но са вече "да има", не ги изискват, както в предходните групи се процедираше. А водата при нас я решиха с филтърна система директно на чешмата, която заплатихме еднократно и не беше кой знае какъв разход. Във всяка градина, че дори и група, може и вероятно са различни изискванията и решенията. Ако е стара базата се правят и ремонти, все пак това са вашите деца. Моята госпожица беше първоначално приета в една градина и като отидох после на родителска среща и като видях мизерията и нуждата от финансиране директно я отписах. После я приеха в друга с нова база, имахме късмет.

# 23
 • Мнения: 2 272
Какво значи че вашите деца се гледат там и да вземем да напрявим ремонт на градината? Един ремонт 4 годишна давностна ползване ли има? И вкъщи ли така, през 4 години правите ремонт?
Не съм съгласна нито да плащам допълнително (ко доста време съм плащала), нито да правя ремонти. Съгласна съм да увеличат таксите за градина и парите да се събират по този начин за ремонт и да се разпределят на място или в Общината.
В годината в която дъщеря ми беше първи клас в училище, преди първия учебен ден оставих 80 лв. Около 50 бяха помагала и учебник по английски език, останалите бяха за листи и не знам още какво, май включваха почерпка на децата. Както и да е.
От миналата година дъщеря ни учи във Великобритания. Пари до момента не са ми искали, освен за благотворителност и мисля за Великденско яйце по около 2 лв. На човек. Учебници няма, работи се по разработени в училището материали, задачи и прочие. Пиша го за да кажа че има и друг вариант, но за съжаление в България се правят съвсем по различен начин нещата, защото целта е друга.

# 24
 • Варна
 • Мнения: 31 268
Има градини и градини. Както много мизерни, така и много приятни. Дъщеря ми например ходеше в градина, където всичко беше чисто ново и за 4 години не са ни искали почти нищо, нито доброволно, нито доброзорно. Но има и съвсем фрапиращи случаи. Родителите обикновено дават, защото наистина децата им са там по цял ден. За жалост общината не успява да огрее за всичко.

# 25
 • Мнения: 3 935
Какво значи че вашите деца се гледат там и да вземем да напрявим ремонт на градината?
Ами точно това си значи - мотамо. Представят ти сметката, искаш или не. Ако не искаш да плащаш търсиш си друга градина.
Абе, на фона на 10 хилядито неприети деца за поредна година, малко смешно ми идват всякакви щения.

# 26
 • София
 • Мнения: 1 227
Анонимни сигнали не се приемат.Проверката започва с ,,Имаме подадена жалба от ......,по повод......".И ако другите родители са съгласни,не може да направите нищо.

Да, разбира се, наясно съм.
Но това са две различни неща.
Сигналът няма да е анонимен, но дали проверяващите уведомяват проверявания от кого е сигналът?
Имам наблюдения от Инспекцията по труда- те нямат право да издават от кого е сигналът. Естествено, ако проверяват само документите на едно лице, става ясно, но ако сигналът е за общи нарушения- няма как да се разбере кой е подал сигнал.

# 27
 • Мнения: 3 935
Това е много наивно да смяташ, че не се разбира кой е пуснал сигнала, дори да е "уж" анонимен и да нямат право да го издават.

# 28
 • Мнения: 2 125
Ами нали това съм писала,че казват от кого е жалбата и за какво е.И ако другите родители са съгласни,ще ви кажат като не ви харесва преместете го другаде.Просто за такива дребни неща,не си струва да си създавате главоболия.А за повечето деца в групите нищо не можете да направите,те са в системата и не могат да им кажат да не ги водят в сборни групи.Ако имате претенции за броя деца ще ви кажат да си го държите в къщи докато са сборни. Няма заради едно дете да върнат 10.Намърдали сте се в държавна градина,по-добре си трайте.За толкова пари и това не е малко.

# 29
 • Мнения: 2 272
Какво значи че вашите деца се гледат там и да вземем да напрявим ремонт на градината?
Ами точно това си значи - мотамо. Представят ти сметката, искаш или не. Ако не искаш да плащаш търсиш си друга градина.
Абе, на фона на 10 хилядито неприети деца за поредна година, малко смешно ми идват всякакви щения.
И какво ще стане ако не платиш? Изключително нагло е това. Не съм живяла в София, но това мислене, трай си по-добре и си пази мястото ми прилича на пост-комунистическо робско мислене от типа "преклонена глава сабя не я сече".  Веднъж прието детето, на какво точно основание ще го изключат?
За жалбата, вероятно ще разберат от кого е.
Не знам защо така спокойно се съгласявате чужди хора да ви бъркат в джоба и да правят преразпределение на срвдствата ви. Никой няма как и не може да да задължи някой да плати нещо, което не иска. Но реалността ме опровергава, както и горепосочения принцип на мислене.

Общи условия

Активация на акаунт