Отговори
# 135
Здравейте, Д-р Микова!
Улична котка, в момента на около 10 м. , дойде при нас на село и остана. Сега я прибрахме в града. Спокойна е . Научи се на тоалетна, но беше много по-любвеобилна, направо залепена за мен, а сега ни избягва. Всичко се случи след като на третата вечер я изкарах с каишка навън , за да отиде до тоалетна, защото се притесних, че много се стиска. Тя избяга, гонихме я, хванахме я и оттогава гледа към вратата и ни избягва. Не идва да се гали, а когато я взема бяга. Не е агресивна. Храни се добре.
Втория проблем е , че имам куче- дакел на 11 години. На село той беше много ревнив към нея и я гонеше нападателно. Разбира се веднъж , когато можеше да я нападне не го направи. Сега не е у дома за една седмица за да свикне котето с новия дом. Но предстои да го прибера.
Взела съм Фелиуей  и Адаптил- продукти с феромони.
Бихте ли ми помогнали с хомеопатия?
Фелиуей и Адаптил са Ви добър вариант. В хомеопатията знаете се задават доста въпроси, за да се открие подходящото лекарство. Например ако кучето се страхува, че ще го изоставите, се препоръчва Пулсатила, а ако ревнува може да се предпише Лахезис.
Затова Ви предлагам да давате на двамата комбиниран препарат, Sedatif PC, понеже срещата им и първите дни заедно ще са стресови. На кучето може да давате по 1/2 таблетка сутрин и вечер, а на котката може да стривате една таблетка и да я добавяте към храната или в купичката с вода. Обръщайте им еднакво внимание, за да се чувстват еднакво важни.
Много котки не обичат да се галят и избягват по-близките контакти, а някои позволяват само сутрин Simple Smile, наричат го "прочутото сутрешно галене". Наблюдавайте я по-дълго време и ще я опознаете и не се притеснявайте. Котките имат свой собствен щастлив живот, дори в затворен апартамент.
Почерпете я с нещо вкусно и това моментално ще стопи леда, ако има такъв.

# 136
Здравейте, д-р Микова. Нашата британка на година и два месеца се разгонваше досега през две седмици. Последните й две разгонвания обаче са през една седмица. Точно решихме да запишем час за кастрация и тя се разгони. Кога е най-подходящият момент да я кастрираме - веднага след като приключи разгонването или да изчакаме няколко дни след последния ден от разгонването? Благодаря Ви!
Добре е да изчакате няколко дни, но също така и да говорите с колегата, който ще я оперира.
Всичко зависи от това на какви интервали се разгонва.

# 137
Здравейте, д-р Микова,

Имам женска котка на 2 години, кастрирана, прибрана от улицата, когато е била на 2-3 месеца, ваксинирам я веднъж годишно и периодично обезпаразитявам. Храня я предимно с храна за кастрирани котки. Всичко е наред с изключение на едно - обича да драска.

Има специален килим, който ползва често, както и играчка с конус за драскане, която ползва рядко. Но често си го изкарва на меката мебел - дивани и фотьойли, като ги драска в горната част на облегалките, точно под мястото, където се облягат ръцете. Това е малкият проблем.

По-големият проблем е, че драска дрехите. Когато се гушне в мен и почва да свива лапичките - едната свита, другата изпъната редувайки ги, то тази, която свива обича да я впие в дрехата - все едно нарочно го прави. Гледа ме в очите с физиономия на екстаз и свитата лапичка впива в блузата. Друг път когато готвя или мия в кухнята идва и се изправя, изпъва се до крака ми застанала на задните лапи и гледайки ме в очите и пак си впива предните лапички в дрехата по крака ми. Всичко това налага да крия от нея дрехи, които ползваме за навън, както и обувки, защото и тях обича да драска.

Има ли какво да се направи, така че да не навредя на котката и същевременно да си запазя поне дрехите и обувките без да се налага да ги крия?

# 138
Д-р Микова, Благодаря Ви!

# 139
Как да сближа три годишна женска кастрирана котка с тримесечно мъжко?
Тя дойде в нас на 5 месеца. Живяла е в къща и е била бита от мъжа в къщата.
От месец са заедно. Тя ревнува от него.

# 140
Здравейте, д-р Микова,

Имам женска котка на 2 години, кастрирана, прибрана от улицата, когато е била на 2-3 месеца, ваксинирам я веднъж годишно и периодично обезпаразитявам. Храня я предимно с храна за кастрирани котки. Всичко е наред с изключение на едно - обича да драска.

Има специален килим, който ползва често, както и играчка с конус за драскане, която ползва рядко. Но често си го изкарва на меката мебел - дивани и фотьойли, като ги драска в горната част на облегалките, точно под мястото, където се облягат ръцете. Това е малкият проблем.

По-големият проблем е, че драска дрехите. Когато се гушне в мен и почва да свива лапичките - едната свита, другата изпъната редувайки ги, то тази, която свива обича да я впие в дрехата - все едно нарочно го прави. Гледа ме в очите с физиономия на екстаз и свитата лапичка впива в блузата. Друг път когато готвя или мия в кухнята идва и се изправя, изпъва се до крака ми застанала на задните лапи и гледайки ме в очите и пак си впива предните лапички в дрехата по крака ми. Всичко това налага да крия от нея дрехи, които ползваме за навън, както и обувки, защото и тях обича да драска.

Има ли какво да се направи, така че да не навредя на котката и същевременно да си запазя поне дрехите и обувките без да се налага да ги крия?

Това значи, че ви обича. Вземете и картонени драскалки и ги разположете на няколко места, за да си знае, че там и е мястото за точене на нокти. А за това да не ви мачка или да го прави, но да не боли й подрязвайте ноктите със специална нокторезачка за животни. Ако е по-дива котка, може да го направите докато спи. Само внимавайте да не засегнете живеца.

# 141

Това значи, че ви обича. Вземете и картонени драскалки и ги разположете на няколко места, за да си знае, че там и е мястото за точене на нокти. А за това да не ви мачка или да го прави, но да не боли й подрязвайте ноктите със специална нокторезачка за животни. Ако е по-дива котка, може да го направите докато спи. Само внимавайте да не засегнете живеца.

И аз това щях да кажа Simple Smile.
Подрязването на ноктите е добро решение.

# 142
Как да сближа три годишна женска кастрирана котка с тримесечно мъжко?
Тя дойде в нас на 5 месеца. Живяла е в къща и е била бита от мъжа в къщата.
От месец са заедно. Тя ревнува от него.
А агресивна ли е към малкото коте? Как се държи с него? Какви промени наблюдавате в нея през този един месец? Разкажете подробно.

# 143
Здравейте, д-р Минкова! По колко грама и по колко пъти на ден е препоръчително да се храни котка (около 12 годишна), която е само 2.5 кг и искаме да напълнее, но здравословно? Няма проблеми с бъбреците, наскоро кастрирана.

# 144
Днес става месец откакто бебето е в нас. В момента то изучава долните рафтове на секцията, а тя го наблюдава.

Първите дни тя го избягваше. Понякога отиваше и го удряше с лапа като издаваше агресивни гърлени звуци . То стоеше безпомощно, а тя бягаше след като го удари. След няколко дни то започна да я вижда. Започна и да я гони за да си играят. Тя му ръмжи, то пак я гони и докосва. Стават на кълбета и тя бяга.

Тя постоянно го наблюдава. Два пъти се случи то да издава странни звуци. Единия път падна защото не успя да се качи на съдомиялната. Втория - ядеше и май се задави. Тя веднага отива, подушва му устата и под опашката и изчезва.

Заради него тя започна да яде паучове и шунка. Като беше сама ядеше само два вида суха храна.
Опитва се и сама да си играе с балон, а е вече на 3 години. Играеше като по - малка, после я домързя.

Тя си има нейни любими места. То още не може да се катери на високо. Обикновено лежат в хола на леглата или фотьойлите - на еднаква височина. Тя рядко се качва на високо.

Купички храна и вода имат във всяка стая. Ядат на смени - постоянно имат храна.

Тя се опитва да го гони от нейните места, то не отстъпва.

Ще покажа две снимки. Рядкост е да ядат заедно, но се случва. И как се дели общ фотьойл.

# 145
Здравейте, д-р Микова.
В неделя прибрах от село едно малко котенце, на около 3 месеца. Изкъпах го, сложих го в транспортна клетка, качих го на колата и тръгнахме към новия му дом. Мяукаше 5-10 мин., след което се успокои. Като влязохме вкъщи, докато оправях багажа, пак мяукаше, сякаш искаше да му обръщам внимание. Когато легнах на леглото, дойде при мен, гушна се и заспа. Днес като тръгвах за работа пак се размяука, сякаш не искаше да го оставям само. С тоалетната нямаше проблеми. Показах му я веднъж, след като си хапна и снощи и днес си е ходило там. Днес вечерта го водих на ветеринар, за да го обезпаразитят и според доктора има тения. Пастата, която му дадоха я повърна след 15 мин. и му дадоха хапче. Като се прибрахме хапна малко и си легна в едно легалце,  което съм му сложила на едно като скришно място. Имам един малък шкаф, който в долната част е по-голям, без вратички. На него има кутия и върху кутията е леглото. Отпред има закачена чанта и е като скривалище. Два пъти повръща много. Около час и половина след хапчето. Стана от леглото и започна. Направо се гърчеше. Като приключи, стоеше и гледаше в една точка. Занесох му вода до него, да си пийне, притесних се да не се обезводни. Пи малко вода и пак си легна на леглото. Нормално ли е да повръща много? Направи големи купчинки. В клиниката ми казаха, че трябва да изкара паразитите от едното или другото място и да го наблюдавам. Но се притеснявам за него. Снощи цяла вечер стоя при мен. Но пък от друга страна, заради тенията може би е по-добре да си спи на едно от неговите легла. Ако можете да ми дадете някакви съвети за отглеждането му, ще съм много благодарна. Вкъщи винаги сме имали животни, но майка ми се е грижеше за тях. Това ми е първо коте, за което ще се грижа аз и искам да дам най-доброто, за да е здраво, щастливо и да се чувства добре.

# 146
Ако можете да ми дадете някакви съвети за отглеждането му, ще съм много благодарна. Вкъщи винаги сме имали животни, но майка ми се е грижеше за тях. Това ми е първо коте, за което ще се грижа аз и искам да дам най-доброто, за да е здраво, щастливо и да се чувства добре.
Здравейте!
Понякога малките повръщат от преяждане, затова е важно да внимавате какви количества храна изяжда и да разделяте дневната дажба на 2 или 3 приема. Това е много вероятна причина.
Всяка храна има препоръчителна дозировка.
Храната трябва да е висок клас (Хилс или Роял Канин) и най-добре да е суха. Мокра храна, консерви, паучове давайте рядко, например веднъж на 1-2 седмици.
Като оправите храненето и спре да повръща, трябва да се обезпаразити отново.

# 147
Днес става месец откакто бебето е в нас. В момента то изучава долните рафтове на секцията, а тя го наблюдава.

Първите дни тя го избягваше. Понякога отиваше и го удряше с лапа като издаваше агресивни гърлени звуци . То стоеше безпомощно, а тя бягаше след като го удари. След няколко дни то започна да я вижда. Започна и да я гони за да си играят. Тя му ръмжи, то пак я гони и докосва. Стават на кълбета и тя бяга.

Тя постоянно го наблюдава. Два пъти се случи то да издава странни звуци. Единия път падна защото не успя да се качи на съдомиялната. Втория - ядеше и май се задави. Тя веднага отива, подушва му устата и под опашката и изчезва.
Според мен няма от какво да се притеснявате, въпрос на време е да свикнат да живеят заедно. Всичко изглежда нормално. Те ще се настроят един спрямо друг. Ще видите как голямата котката ще се подмлади, ще започне да си играе, ще покаже нови качества. И за двамата е добре, че са заедно. Животните са по-щастливи, когато имат другарче вкъщи. Единствено важно е да не пренебрегвате никой от тях и да им обръщате еднакво внимание.

# 148
Ако можете да ми дадете някакви съвети за отглеждането му, ще съм много благодарна. Вкъщи винаги сме имали животни, но майка ми се е грижеше за тях. Това ми е първо коте, за което ще се грижа аз и искам да дам най-доброто, за да е здраво, щастливо и да се чувства добре.
Здравейте!
Понякога малките повръщат от преяждане, затова е важно да внимавате какви количества храна изяжда и да разделяте дневната дажба на 2 или 3 приема. Това е много вероятна причина.
Всяка храна има препоръчителна дозировка.
Храната трябва да е висок клас (Хилс или Роял Канин) и най-добре да е суха. Мокра храна, консерви, паучове давайте рядко, например веднъж на 1-2 седмици.
Като оправите храненето и спре да повръща, трябва да се обезпаразити отново.
Благодаря Ви, д-р Микова!
Той започна да повръща след обезпаразитяването. Днес като се прибрах беше повръщал на леглото. Разгледах какво има вътре. Нещо като червеи и мърдаха. Сега се е скрил, както беше направил и снощи. Тази сутрин, когато се беше успокоил от снощния стрес, дойде и легна на главата ми. Първата храна, която му взех, суха, е Феринга и Санабел. Бяха ми препоръчани като хубави храни. Имате ли мнение за тях?

# 149
Благодаря Ви, д-р Микова!
Той започна да повръща след обезпаразитяването. Днес като се прибрах беше повръщал на леглото. Разгледах какво има вътре. Нещо като червеи и мърдаха. Сега се е скрил, както беше направил и снощи. Тази сутрин, когато се беше успокоил от снощния стрес, дойде и легна на главата ми. Първата храна, която му взех, суха, е Феринга и Санабел. Бяха ми препоръчани като хубави храни. Имате ли мнение за тях?
Нямам впечатление от тези храни. Снимайте това, което мърда и го покажете на лекуващия лекар. Когато има опаразитяване, трябва няколко пъти да се дават таблетки против паразити.

Общи условия

Активация на акаунт