Четвъртокласници 2021/2022

• 34 610
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
  • София
При онлайн обучението детето приключва по-бързо и има повече време за игри, почивка, разходки и т.н., стресът също е по-малко. Зимата се спестява излизането в студ/дъжд/сняг рано сутрин, както и по-голямата част от боледуванията. Минус е, че по-трудно се намират връстници за игра навън. При добра семейна среда и нормални битови условия, единствено предимство на присъственото обучение е по-чест контакт с връстници, който обаче може и да е недостатък -  на тази възраст навлизат в пубертета и 4-5 клас междуличностните отношения в класа могат да са ужасни.
Нито избягването на студа е ползно за физическото здраве, нито избягването на контакти в пуберетета е полезно за психичното здраве. Точно обратното, децата трябва да се каляват, за да бъдат здрави. Имунната система се държи в кондиция когато е атакувана, а не когато спи у дома. И накрая най-пагубното нещо за един предпубертет и пубертет е изолацията пред устройства. И колкото и да е добра семейната среда в пубертета авторитета на родителите рязко изчезва и дори става нежелан. Който има пубертет у дома знае за какво говоря. Останалите ще видят по-нататък и ще разберат, че освен да стискат зъби няма какво друго да направят. Аз от опит ви го казвам. Седянето на 16 часа пред компютъра е абсолютно противопоказно за психиката на пуберететите. Едно дете може да бъде буквално осакатено от ситуация като сегашната.

# 526
  • София
+10000.
Ваче ми спести писането от телефона.

# 527
  • Пловдив
При онлайн обуението детето свършва по-бързо и има повече време за нищоправене! Не знам колко ефективно може да е едно обучение за 20 минути.

На дъщеря ми ѝ беше интересно точно първата седмица. След това започна да ми звъни постоянно от скука. А сега нещата са още по-зле, вече съвсем няма мотивация за нищо..

Миналата година след няколко пъти седене вкъщи се наложи да работим с психолог. Надявам се в най-скоро време да тръгнат присъствено, защото положението съвсем не е розово. И тя не е изолиран случай.

# 528
Моето не съм забелязала да е осакатено, да виси по 16 часа пред екран, нито да нищоправи повече, отколкото при присъственото. Като цяло усвоява по-добре материала и в училище, и от извънкласните, защото не се изморява толкова и е по-концентриран. Като резултат му остава повече време да се занимава с неща, които харесва. Не отричам, че на някои деца им се отразява зле дистанционното и губят мотивация, но моето не е от тях и също не е изолиран случай.

# 529
Днес - първи "учебен ден" след ДО. 13 деца на училище. Правили са тест със слюнка в пликче, "бъркане, тръскане" и т.н. по думите на детето. Изобщо не се е впечатлила от тестването, но за сметка на това майка й беше порицана, че е забравила да сложи кутията с храна. Останала гладна... Astonished
Иначе са седели по един на чин - много й е харесало / ширела се както си иска /. И като се прибра, щях да я убия - забравила си якето в училище. Толкова е завеяна... направо незнам....

# 530
А, това с якето на моя му е запазена марка. Веднъж ги извели в близкия до училището парк преди обяд. Вечерта го вземам - тук яке, там яке, няма яке.... Намери си го на пейката в парка. Направо не знам как е оцеляло цял ден, понеже беше ново и кожено. Добре, че не е минал някой да си го хареса......

# 531
  • Отвъд алеята зад шкафа
При моята не само, че си е на училище, ами вече и два теста направи (по Мат и по Бел. Утре пак има, по АЕ. Иначе е супер доволна, че е присъствено. Антигенния тест изобщо не я впечатлява.

# 532
Ооо, днес тест по ЧП, оценка по АЕ и музика. Пълна програма.

# 533
Ехе, кога успяха. Нашите са до обяд тези 3 дни. Другата седмица надявам се вече да са цял ден....

# 534
  • София
Моето не съм забелязала да е осакатено, да виси по 16 часа пред екран, нито да нищоправи повече, отколкото при присъственото. Като цяло усвоява по-добре материала и в училище, и от извънкласните, защото не се изморява толкова и е по-концентриран. Като резултат му остава повече време да се занимава с неща, които харесва. Не отричам, че на някои деца им се отразява зле дистанционното и губят мотивация, но моето не е от тях и също не е изолиран случай.
Е, ти говореше за пубертети, не за 10 годишните, които са доста далеч още от реалния пубертет. 15-18 годишните са пред компютрите целодневно когато са в дистанционно Това са си 12-16 часа. В другото време са пред компютрите веднага след като се приберат от училище. И колкото хората да си мислят, че баш техните деца са изключения, реалността е друга.
Веднага ще ти кажа каква е програмата на четвъртокласничката. От 8:00 до 13:00 са учебните часове, които се провеждат с интензивността от присъствено обучение. Има 1 час почивка и после започва занималнята пак пред компютъра. Следва английският, 2 пъти седмично пак онлайн. Вечер два пъти седмично танци отново онлайн при забрана за занимания. В събота и неделя занимания по театър и математика отново онлайн. Аз не знам кое и какво не е изморително в случая. Моето дете се изморява повече в този случай, отколкото ако ходи на училище и тича на двора с приятелите и има 3 часа интензивна репетициа. Никаква мотивация не губи, просто си скапва очите, обездвижда се и ѝ пада имунитета. Също така тъгува за приятелите си, което не е за подценяване, защото оказва влияние на психиката ѝ. Който е съгласен да се случа това с детето му, негова си работа. Аз искам моето да си ходи на училище, защото това обучение не е училище. Проблемът е, че моят избор не се зачита по никакъв начин, за разлика от избора на привърженитеи на онлайн обучението.
И сега ми е много интересно колко теста на децата са излезли положителни? Защото определено не училищата са развъдник на зарази.

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 14:06 от Vache

# 535
  • София
Определено този вирус се движи само през деня и сред учениците! В нощни заведения и игрални зали след 20 ч не стъпва! Neutral Face

# 536
Определено този вирус се движи само през деня и сред учениците! В нощни заведения и игрални зали след 20 ч не стъпва! Neutral Face

Grin

Мхххм..... и в градския транспорт го няма!

# 537
  • Отвъд алеята зад шкафа
Само ще кажа, че откакто се появи вирусът, моите деца постоянно се виждаха с баба си и дядо си. Миналата година прекараха Ковид, но не ги заразиха. Но сега, от един месец не се бяха виждали с тях и междувременно и двамата се разболяха - единият се е заразил в работата, защото колегите му идват кашлящи, а бабата от него. Така че ето един случай как година и половина децата ми не са заразили баба си и дядо си, но в крайна сметка и двамата са болни, заразени от други възрастни.

В нашето училище едно дете от 4-те класове е дало положителен тест.

Иначе дъщеря ми така живна тези дни, подскача вкъщи като се прибере от училище, говори за приятелите си, какво били правили, какво са си приказвали и  пяли. Като беше 2 седмици онлайн  не споделяше нищо такова.

# 538
Vache, коментираме в четвъртокласната тема все пак, не обсъждам тийнове. В нашия клас вече има момичета с цикъл, моят хубостник напоследък се опъпчи, не знам защо мислиш, че са далеч от пубертета - точно влизат в него.

Колкото до часовете - при нас са по 20 минути, общо 2 астрономически часа се събират. Слагам и час и половина извънкласни и половин час вайбър с приятелчета - стават общо 4. Не са малко, но не са и много, не се изморява.

Предоставиха вече възможност и на желаещите присъствено, и на желаещите ДО, поне при малките. Не знам защо продължават да се сравняват училища с дискотеки - училището е задължително и като такова е редно средата да е безопасна. Аз нямам спомен да съм боледувала постоянно когато ходех на дискотеки, максимум  по един грип годишно. Последните години, откакто детето тръгна на градина, не е спирало да ми носи бацили. За месец и половина присъствено минахме през вирус с хрема, вирус с кашлица, вирус с ангина, както и повечето му съученици. От циркулиращите  единствено ни пропусна този с диарията (защото като мина през класа моят отсъстваше заради хремавия) и ковид.

# 539
  • София
Vache, коментираме в четвъртокласната тема все пак, не обсъждам тийнове. В нашия клас вече има момичета с цикъл, моят хубостник напоследък се опъпчи, не знам защо мислиш, че са далеч от пубертета - точно влизат в него.
Защото са далече Simple Smile Това, че има 10 г. момичета с цикъл не го прави норма. Все още нормата е около 12-13. Не казвам, че и преди, и сега не го е имало, но е по-скоро изключение. Ако пък трябва да сме по-точни това е предпубертет, както има и пременопауза 6-7 г. преди реалната такава. Разлика има и всички ще я видите по-нататък. А ти отовори дума за пубертет, който продължава дори до 18-19 г.

Я, ме насочи да прочета къде са предоставили възможност на родителите желаещи присъствено обучение? Аз досега видях ОГРАНИЧЕНА възможност. Освен ако съм изпуснала някоя заповед на МОН...
Интересно сравнение правиш. Ти като си ходила на дискотеки не си боледувала, но ако си ходила на градина гарантирано си носила бацили на вашите всеки месец докато изградиш имунитет. А сега е още по-сериозно положението точно заради изолацията на децата и "приспиването" на имунната им система.

Общи условия

Активация на акаунт