За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 432
  • 751
  •   1
Отговори
# 435
  • In transit
Здравейте,незная дали тук му е мястото,но може ли някой да ми препоръча кесело мляко с по-ниско съдържание на нишесте,по възможвост,без?Приятелят ми е диабетик,гледаме да купуваме по-скъпо,но с по-нисък процент масленост,с оглед на това,че според мен гъстотата му е свързана с нишестето,а не с маслеността на млякото.Уви захарта му скача до небето от консумацията на един нищо и никакъв таратор.Благодаря предварително!
Трябва да търсите безлактозно кисело мляко, захарта в млякото идва не от нишестето (защото няма такова в млякото) а от наличието на лактоза, което пак е вид захар. Най-лесно може да проверите дали в киселото мляко има нишесте като капнете капка йод. Ако има йод цветът става синьо-лилав. Млеката ги "сгъстяват" със сухо мляко. На етикета го изписват като млечен протеин или нещо подобно.

# 436
Миналата седмица в Лидл имаше такова (според мен) мляко - без нишесте - "Железница". Лошото е, че не е в постоянния асортимент. Иначе отдавана не купуваме кис. мляко от другаде освен от Лидл, та нямам актуален поглед над другите марки. Ако не сте опитвали, пробвайте и ацидофилното мляко Нарине.

залагам си главата, че в това мляко има добавки. категорично не е чисто (за мен). според мен има добавени кофти мазнини най-малкото.
от купешкото мляко харесваме елби и домлян.

# 437
  • Sofia
Пък аз нищо не залагам, нямам как да твърдя нищо със сигурност, а и коментирах нишестето, не мазнините. Simple Smile

# 438
е, има си обективни признаци, не е въпрос на вкус.

# 439
За първи път купих соево брашно. В какво да го вложа?
Има ли нещо специфично, ако се влага в тестени?
Искам да заменя  бялото брашно с по-здравословно и диетично.
Сложих от него малко в заливката на мусаката, та ще видя какво ще се получи.

# 440
Ако изцяло заменяш в тестени, хич не се мъчи с такива с мая. Без глутен няма нормалната структура на втасало тесто. Карай си с неща със сода или бакпулвер, там може и да го докараш повече "като истинско". Не смятам че ще стане добре ако по принцип ядете хляб и тестени неща често, да замениш изцяло с това соево брашно. Нито пък ми звучи кой знае колко здравословно соя в големи количества, ама там вече всеки си преценява.
Аз бих потърсила някъде рецепти с точно такова "брашно", колкото да се ориентирам за количеството, че със сигурност няма да е 1:1 с пшеничното брашно.

# 441
  • София
В лятна манджа с тиквички, домати и чушки ако сложа вместо зелени - червени чушки нали няма да направа грешка?

# 442
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Брашното от соя има остатъчен вкус и не препоръчвам да се слага в голямо количество. За заместване на нормално брашно не става, по-скоро се заместват яйца с него. Заливката за яйца е добро решение.

Аз с него правя 1-2 low carb сладкиша, но остатъчния вкус е маскиран с доста какао.
В хляб не ми допада. Също и в тестени, но аз не ползвам и пшенично брашно, т.е. може смесено с пшенично да не е толкова гадно.
Пробвай първо с катми или палачинки.

# 443
  • София-Младост
В лятна манджа с тиквички, домати и чушки ако сложа вместо зелени - червени чушки нали няма да направа грешка?
Няма грешка, все е зеленчук.

# 444
заливка става и само с яйца и /кисело/ мляко.

# 445
  • София
За първи път купих соево брашно. В какво да го вложа?
Има ли нещо специфично, ако се влага в тестени?
Искам да заменя  бялото брашно с по-здравословно и диетично.
Сложих от него малко в заливката на мусаката, та ще видя какво ще се получи.

Ето малко информация: https://www.bioselection.bg/bio-brashno-ot-soya-product206.html

И една рецепта: Хлебчета с плънка от сушени домати и моцарела

# 446
  • София
Няма грешка, все е зеленчук.

Тиквички пък с магданоз а не с копър.....?!

# 447
Дъщеря ми иска вместо торта чийзкейк. Основата ми е ясна. Търся идеи за заливката, която не иска да е от сладко (плодов варинат не е опция). Какво да е? Шоколад, карамел?

# 448
На доматите върви магданоз.
Мариат, аз бих направила шоколадов мус - течна сметана и шоколад.

# 449
Миналата седмица в Лидл имаше такова (според мен) мляко - без нишесте - "Железница". Лошото е, че не е в постоянния асортимент. Иначе отдавана не купуваме кис. мляко от другаде освен от Лидл, та нямам актуален поглед над другите марки. Ако не сте опитвали, пробвайте и ацидофилното мляко Нарине.

залагам си главата, че в това мляко има добавки. категорично не е чисто (за мен). според мен има добавени кофти мазнини най-малкото.
от купешкото мляко харесваме елби и домлян.
Не знам какви глави залагате - но млякото е едно към едно като домашно подквасено .
А аз съм подквасвала и го правя и сега .
Същата структура и вкус .

Общи условия

Активация на акаунт