За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 562
  • 751
  •   1
Отговори
# 150
  • Sofia
Така де... в моя случай двойно концентрираното дом. пюре на Лидл е най-най-най-добрият вариант, щото домашни домати (и не само) с баби в София, където сме и ние - няма. Някой ден ако заживеем на село... дотогава консервирането не е за мен.

# 151
Аз пък си имам баба на село и съм и много благодарна , че ми гледа домати. Обаче ми е много далеч Cry Купила съм машинка,  която смила домати и маха люспи и семки. Тя има ангажимент да ги сгъсти до пюре - вари ги само със сол до гъстотата на пюре, после в буркани и ги заварява 10-15 мин. Това ми е основа за поне няколко зимнини - занимание за отпуската.

# 152
Искам да направя Ангеса / агнеси / .
Нещо любимо и никога не съм го правила . Но не съм яла и от векове.
Ще се радвам на някоя бърза , лесна и сполучлива рецепта.
Благодаря.

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 14:51 от Саня Богомилова 680181

# 153
Това го открих, когато правя пълнени чушки. Аз ги харесвам с доматен сос. Обелвам доматите, като ги потапям за момент във вряща вода. Слагам да ври в малка тенджерка вода, набучвам домата на вилица точно отпред, там където е дръжката и потапям във водата, след това обелвам за секунди. Нарязвам доматите, дори не много ситно и ги разбърквам със сол, захар и чубрица или друга подправка. Оставям ги и за няколко минути им изтича целият сок, който изпивам с удоволствие. Остава месестата част, която се сгъстява много по-бързо. Аз ги харесвам и както е написала Дари, запържени с мазнина и чесън.

# 154
Благодаря.

Моята любима рецепта:
Скрит текст:
Агнес:
250 гр. масло
2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. брашно
4 яйца
1 ч.л. какао
1 ч.ч млени орехи

Разбива се маслото с 1 ч.ч. пудра захар на пяна. Прибавят се брашното, какаото, орехите и четири белтъка, предварително разбити на сняг. Изсипва се в намазана с масло тавичка и се заравнява с нож. След изпичане, още топло се залива с глазура от: 4 жълтъка с една не пълна ч.ч пудра захар. След това не се пече, а се оставя в топла фурна, само да засъхне глазурата.

# 155
  • под тепетата
i_peych , благодаря пак за рецептите! По първата се водих, наложи се да сменя червеното с бяло вино каквото имах, добавих както казах гъби и  риган. Много добре се получи, макар и не като твоите красиви парчета месо, защото рагуто го накъсах след като бе сготвено.  След плажа много добре ни дойде с биричката Smile
Скрит текст:

# 156
Благодаря.

Моята любима рецепта:
Скрит текст:
Агнес:
250 гр. масло
2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. брашно
4 яйца
1 ч.л. какао
1 ч.ч млени орехи

Разбива се маслото с 1 ч.ч. пудра захар на пяна. Прибавят се брашното, какаото, орехите и четири белтъка, предварително разбити на сняг. Изсипва се в намазана с масло тавичка и се заравнява с нож. След изпичане, още топло се залива с глазура от: 4 жълтъка с една не пълна ч.ч пудра захар. След това не се пече, а се оставя в топла фурна, само да засъхне глазурата.
Благодаря , но в момента имам само опаковка от 200 г масло размекнато . Някакви био са от Лидл .
И това масло дайте съвет как да го разбия и да не се пресече .
В последно време се пресича и толкоз

# 157
Има ли начин целината изобщо да не хрупа след сготвяне? Варих я един час и пак хрупа.

# 158
Маскарпонето колко време след изтичане на срока е годно за употреба /за влагане в ястия и термична обработка/ според вас? Примерно 6-7 месеца след срока ще стане ли за огретен или кекс?

# 159
  • In transit
Благодаря.

Моята любима рецепта:
Скрит текст:
Агнес:
250 гр. масло
2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. брашно
4 яйца
1 ч.л. какао
1 ч.ч млени орехи

Благодаря , но в момента имам само опаковка от 200 г масло размекнато . Някакви био са от Лидл .
И това масло дайте съвет как да го разбия и да не се пресече .
В последно време се пресича и толкоз

Маслото трябва да е с температура 18С за да се разбие идеално на крем с пудрата захар и да не се пресече. Изкарай го на стайна температура за 30-60 минути и ако имаш термометър бучни го в центъра на маслото и като стане нужната температура дейставай.
А за рецептата раздели продуктите леко ги намали за да получиш доза като за 200г масло.

beauty_magnolia, как 6-7 месеца! Рискуваш да се натровиш според мен.

# 160
Нямам такъв термометър .
Това масло не се разтопи като другите - стои си по-твърдо . Не много - но бая време е извън хладилника.
А за тези агнеси то сто различни рецепти . Че и с 120 г масло намирам на 5 яйца.
Ще си изпека първо едни пържоли пък после ще ги мисля и тях.
Във фурна дано станат на хартия .

# 161
  • In transit
Добре, щом нямаш термометър остави го да се стопли на стайна температура, но да не става много меко. По-скоро да е леко студено и стегнато. Отначало като започнеш да го разбиваш със захарта стои по-стегнато и се увива около бъркалките, но после ще се отпусне.
Предполагам ги знаеш тези неща, но така мога да обясня колко горе-долу са 18С за кравето масло. Grinning

# 162
Знам ги . Но преди години, когато бях кютю кулинар никога не ми се беше пресичало масло.
В момента се пресича винаги. Пресече се и един крем с маскаропоне и то във финалната фаза . Всичко беше наред иии.
Последно масло ми се пресече за някакъв там сладкиш лесен с ревен . Та направо ми иде да го слагам разтопено в сместа.

# 163
  • In transit
Така ще промениш обаче крайния резултат на сладкиша.

# 164
Така ще промениш обаче крайния резултат на сладкиша.
Като се пресече пак се променя резултата.
Но определено ще пробвам и по двата начина и ще видя каква точно ще е промяната.

Общи условия

Активация на акаунт