Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

• 40 112
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
Както писах и преди, тук всеки изразява мнение от гледна точка на собствения си интерес (и на детето/децата си) и конкретната ситуация в конкретния район. За този "Шилер" за пръв път прочетох в тази тема и очевидно това е проблем на конкретния район (локация). За 133-о само да кажа, че миналата кампания в него влязоха деца от 4 група (граничен район) още на първо класиране и имаше мисля свободни единични бройки и на 3-то класиране. В тази част на центъра имаме примерно 6 ОУ и 7 СОУ, които са на една градинка разстояние. Но пък в Студентски град, с бурното му застрояване, очевидно има проблем с наличните бройки в наличните училища. И очевидно някои училища НЕ са желани не защото са неудобни като локация, а защото явно са с кофти мениджмънт (кофти обучение), а това вече не е въпрос на сграден фонд и близост.  Но както разбрах от написаното в темата миналата кампания, директорите се избират (назначават) и се контролират (като обучение и мениджмънт) не от общината, а от държавата. Въпреки че в конкретната българска действителност едва ли има голяма разлика.
Така че ако за начало се вземат мерки за подобряване на обучението (мениджмънта) в наличните училища, които НЕ са желани, това ще доведе до сравнително бързо (за 1-2 години) успокояване на напрежението в доста райони. А там, където не достигат училища заради застрояване, там вече е по-дълъг процес - 1-2 години са само административните процедури по издаване на разрешение за строеж, отделно времето за строеж. Като гледах как едно училище в центъра го пристрояваха с нов корпус 2 години, за което време вдигнаха на съседната пряка нов голям частен хотел, става ясно защо и как се случват нещата. Отделно проектирането на този допълнителен корпус е доста безумно - коридори, стълби и преходи като в лабиринт.

# 376
Преди години от учибещата в Дианабад 105-то беше желано, а 11-то нежелано. Със застрояването на кв. Витоша желаещите да учат в 11-то многократно се увеличиха и миналата година местата не стигаха и за децата от първа група. В някои райони хората се радват, че детето им е прието в кое да е училище.
Лично аз не разбирам истерията по няколко "елитни" училища. С голямятя ми дъщеря съм преминала през целия цикъл на средното образование в България и съм на мнение, че най-важният фактор са способностите на детето. Вярно е, че има учители, които вдъхновяват и насърчават, но те са все по-малко. Друг важен фактор е семейната среда. Един заинтересован родител винаги би могъл да разбере, ако детето има проблеми и да му помогне да навакса. Та като плюете по училища и учители, спомнете си, че два от трите най-важни фактора в обучителния процес (дете, учител и родители) са във вашия дом. И ако вие можете да компенсирате недобрия учител, като го смените или като наемене някой да се занимава допълнително с детето или като го правите самите вие, то нежеланието или невъзможността на детето до учи или вашето нежелание да му помагате няма да бъде компенсирано по никакъв начин.

# 377
Аз лично ,не прочетох някой да обвинява училището или учителите - по-скоро лошия и добрия мениджмънт ( не всеки директор става за това, да не кажем че има и " политически/ шуро-баджанашки" назначения). Уеднаквяването на нивото в началния етап дори ,е все още химера.  Няма училище , дори и от най-прехвалените,в които да няма поне една паралелка с повече буйни деца( тази с проблем в дисциплината) или с незаинтересован учител ( покрай ДО се видяха) и дори с учител,който откровено вече не е за тази работа ( изпадат в истерии,обиждат,нагрубяват, посягат,замерват ,щипят,влачат,наказват и т.н. - ние сме минали през такъв учител - слава Богу за малко- и повярвайте ми,никак не е приятно детето ти да бъде травмирано и то в 1-ви клас ). Това няма нищо общо с обучителния процес , и това дали аз се занимавам с детето си за да навакса.
В този смисъл съм съгласна с Монца , че важно е удобството и други фактори ( като занималнята , допълнителни езици и дейности и т.н.) , но в никакъв случай реномето - било то лошо или добро. След като детето ми учи в " циганското" училище в Младост ,не смятам че реномето има значение.
А за новите училища - да уж има парцели,има и финансиране ( поне за едното) ,но кметът на Студентски е от ДБ и надали ще се случат нещата скоро- поне докато Герб държат СОС ( има проект за кръгово и заложени в бюджета пари  от поне 2014 ,та 2009 ли да не беше ,но понеже кметът не е от нашите и вече повече от 2 години се спира всячески  ,а общинските земи стават частни ,продават се или се отдават за частни паркинги и т.н.

# 378
Не знам защо толкова се преекспонира, според мен, ролята на родителя и способностите на детето. Ако говорим за начален курс, там придобиваните познания са базови - писане, четене, разказване, числата, елементарна аритметика. За придобиване на тези познания не се изисква огромно IQ, нека да си го признаем.
Според мен навред в училищата, дори в т.нар. "елитни", се шири вопиюща педагогическа некомпетентност и незаинтересованост от учителите. Чист късмет е (често е въпрос на "връзки" или други способи) да си уредиш детето при читав учител, дори в "елитните". На практика от родителите се иска да вършат част от работата на учителите - да обяснят, да изискват, и т.н. Но пък никой не изисква от учителите да свършат работата на родителите като служебни задължения.
Давам конкретни примери от първи клас - в буквара писането на всяка буква е показано със стрелкички. Не може да се очаква от деца на 7 години да се ориентират по схеми (това си е схема за изписване, откъде накъде се изписва). Значи трябва учителят да го направи. След това да мине по редовете и да погледне всяко дете как изписва буквата. Половината деца ще се справят с едното обяснение, защото са кротки/момичета/с умения за рисуване/точно око. На останалата половина трябва да се помогне - да се каже на детето нещо от рода на "Хайде сега ченгелче, след това малка чертичка по средата, след това обратно ченгелче!" (това примерно казано). Тези деца, които са написали кривундели, не да им се задраска с червен химикал грозната буква (така е лесно и бързо за учителя, но действа демотивиращо), а да се каже - "Хайде сега изтрий тази буква, напиши я отново, не излизай извън редовете, и т.н.". Поправката може да бъде довършена и в къщи/занималнята, но ролята на учителя е тази. От личен опит - като родител, като кажа да се изтрият и поправят някои букви, веднага идва възражението "Госпожата нищо не е казала!". В занималнята, примерно, учителят не само да проследи дали е написано домашното (как да е) и да драсне един подпис, а да изисква домашното да бъде написано както трябва - две учителки, едната прави само първото, другата - второто. В едно и също училище. Едната я мързи, гледа само да си минимализира усилията и да ѝ свърши работното време, другата има различна представа за ролята на педагога.
Така че да не обвиняваме децата, че (някои от тях) са "тъпи" (образно казано), а родителите - незаинтересовани. Разбира се, че има деца, които имат нужда от повече усилия от родителите. Но, по мое лично мнение, са единици. А през последните десетилетия се налага модел, при който повечето родители компенсират липсата на желание за работа на учителите и това става норма. За съжаление.
От моите спомени от ученическите години поне в начален курс практически не се е налагало родителите да висят на главата на децата с уроците вечер. Отделно, че занималните бяха само за деца с обучителни затруднения. Значи 90% от децата са се справили с материала 1-4 клас само с помощта на учителите. От 5 клас натам вече е по-различно, и децата са по-големи и с различно мислене, и материалът става по-разнообразен и сложен. При мен, например, винаги се е налагало да ми помагат (да се мъчат с мен) в къщи с математиката и задачите по физика. Ясно е, че това не са ми силни предмети (даденост, такива са ми възможностите), съответно въпреки, че съм имала прекрасни учители по математика и физика, техните знания, умения и желание не са били достатъчни, за да ме обучат достатъчно и родителите ми са помагали с обяснения, решаване на задачи и т.н.
И не, не трябва родителите да компенсират недобрия учител, а директорът на училището трябва да си намери добър учител. Защото НЕдобрият учител си получава цялата заплата, а не само % от нея, нали така.
А по отношение на НЕжеланите училища, аз съм била свидетел как кофти директори съсипват добро училище - примерно като назначават учители на временни договори за учебната година и ги освобождават за лятната ваканция - така хем ги държат в напрежение дали ще ги преназначат отново следващата учебна година, хем икономисват ФРЗ за бонуси за себе си и приближените учители и персонал. Напълно разбираемо е, че свестните учители ще се задържат в такова училище само докато си намерят друго място. И така във въпросното училище остават само некадърните или връзкарите, има постоянно текучество на учители, а за родителите училището става НЕжелано поради липсата на добри учители, не толкова заради материалната база.

# 379
Като гледам как за 12 години управление Фандъкова се справи с проблема с ДГ, не знам как е възможно да има хора, които се надяват тя да се справи и с проблемите с недостиг на училищата!
Ще е добре таз женица да подаде оставка час по-скоро!

Като цяло не мисля , че проблемът е в т.р. желани училища, макар разговорът все към тях да клони. Дори и да махнат Шилер от 55 училище, това въобще няма да реши недостига на училища в квартала. Ако и всички паралелки до 4ти клас минат на едносменно обучение то тогава съвсем ще я закъсаме.
Трябва истинска визия за града. Трябва управник, който да обърне внимание на обществената инфраструктура, защото тя в момента се задъхва страшно много.

# 380
Да, май нов инж. Иван Иванов няма да доживеем, поне до Петър Междуречки да го докараме.

# 381
  • София
Тя повече няма да се кандидатира за кмет. Дано новият направи повече. Съмнявам се обаче.

# 382
Това, че не иска да подава оставка, а има желание да остане кмет до края на мандата е достатъчно притеснително.
Никакви отчуждения не прави таз женица и вече има квартали, където няма къде да се простроят училища, ДГ, поликлиники и дори тротоари. Направо си е пагубно за града и най-вече за обществената инфраструктура.

# 383
Това, че не иска да подава оставка, а има желание да остане кмет до края на мандата е достатъчно притеснително.
Никакви отчуждения не прави таз женица и вече има квартали, където няма къде да се простроят училища, ДГ, поликлиники и дори тротоари. Направо си е пагубно за града и най-вече за обществената инфраструктура.
Тя на държавните/общинските терени в Студентски град не строи, а вие искате да отчуждава. А строителството е важно, както за да увеличи местата, така и за да даде възможност на много деца да имат близко училище.

# 384
Тя на държавните/общинските терени в Студентски град не строи, а вие искате да очуждава. А строителството е важна, както за да увеличи местата, така и за да даде възможност на много деца да имат близко училище.

А не така - държавните /общински терени , се дават за стопанисване ,или се приписват на общинските предприятия " Пазари- Изток/Запад ..и др., след което предприятието ,което вечно е на загуба , ги продава или отдава за няколко -годишно ползване ,за направата на частни паркинги напр. и други  ( пред Ст.поликлиника напр.).
И ето така за 2 мандата на кмета Дилчев (бивш) ,изчезнаха много терени ,като той тъпо и упорито твърдеше през цялото време ,че терени за ДГ , площадки и си училище няма. Интересно как  новият кмет ,веднага след приемането на кад.карта , успя да намери един и съвсем скоро и се оказа ,че изоставения строеж до М-тела ,е държавен ,че и на МОН.
Междувременно , министърът на обр. мисля , разреши на университетите да си раздробят огромните ПУП-ове ( декари) и да продават - което отпуши пазара още повече и не случайно изникнаха няколко ново постройки ( на УНСсС,на техническия) - Минно -геоложкия и Лесо-техническия пък що апетитни земи имали ( поляни ,които навремето са били отредени за практика ) - сега всичко между Бистришко , Симеоновско нагоре се строи ударно , отделно че до Музейко ще изникне огромен комплекс, всичко около картинг пистата-вкл. е с разрешение за строеж, в парка -автокъщата също ....тези блокове сигурно ще се построят по-бързо от училищата Sad
Та се строи , всички строят - ама не и каквото трябва и за който трябва Wink
Казаха ми ,за успокоение,че в 105-то ще се строи доп.корпус Wink Wink

# 385
Ние сме си я избрали тази кметица. И то за 3 мандата и половина. А и нормална прокуратура нямаме за да я спре.
Жителите на новите квартали трябва да са по активни. Някой юридически грамотен да напише една жалба, че общината не строи училища и градини в новите квартали и после живущите там да я пускят в индивидуално качество до кмета и общинстия съвет с копие до президент, министър председател и министър на образованието. Ако и се депозират няколко хиляди жалби няма да има как да се крие зад усмивката си. Ще се разбуни кошера и тя ще трябва да дава обяснение. А може и ние от старите кватали да се включим, защото проблемите се решават за сметка на съществуващите училища и градини и кризата се прехвърля към тях.

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 11:11 от Monza

# 386
Monza , много са пасивни хората за съжаление. Та едва ли ще има реакция от кварталите, че не се строят ДГ и училища.
Виж когато се коментират критериите за прием всички се активизират и искат критерии, които ако може да са написани за тяхното дете Simple Smile.

# 387
Monza, такива сигнали и жалби нищо не могат да свършат, най-много да им отговорят еднотипно, само това са задължени. След това - към "кръглия класьор".

# 388
За съжаление не става така лесно - дори системата за прием в 1-ви клас почти не можеше да се променя през годинитр - все се даваха становища и накрая пак си правиха каквото решат. Няма много такива хора ,като мама Сання,която да ходи и да участва и дава глас на проблемните промени. Повечето хора се вълнуват ,до толкова ,доколкото детето бива прието и се приключва с вълнението- т.е. няколко месеца от април до  юни( За ДГ поне периодът е малко по-голям ,защото не всички имат късмета да бъдат приети някъде от първия път или на едно място за всичките 5-6 години).
Всеки се ядоса в годината на прием ,или вече си е сменил адреса където иска ,или си е ок с училището или отиват в частно .....или ако е много зле положението - смятат да местят детето след 1-ви клас.
Пишем оплаквания за инфраструктурата постоянно ...но при нас отговорът е рутинен - не са общинска собственост, няма пари , няма терени ( те се  "разпределят"/ отреждан от СОС и гл.архитект) .....Навремето имах желание и дори бяхме пуснали жалба за ДГ Слънчице ,в която имаше само  в 1 група по 16-23 деца по точка 2.2.4 ( хр. болни- старите кучета знаят какво означаваше тази точка) - ами те я изкараха светица директорката ,че толкова " болнички" деца е приела и успяват да се грижат за тях Wink не знам и аз за какво продължавам да си губя времето със становища и щуротии.

# 389
За съжаление не става така лесно - дори системата за прием в 1-ви клас почти не можеше да се променя през годинитр - все се даваха становища и накрая пак си правиха каквото решат. Няма много такива хора ,като мама Сання,която да ходи и да участва и дава глас на проблемните промени.

Навремето имах желание и дори бяхме пуснали жалба за ДГ Слънчице ,в която имаше само  в 1 група по 16-23 деца по точка 2.2.4 ( хр. болни- старите кучета знаят какво означаваше тази точка) - ами те я изкараха светица директорката ,че толкова " болнички" деца е приела и успяват да се грижат за тях Wink не знам и аз за какво продължавам да си губя времето със становища и щуротии.

И аз да пусна пример с ДГ, въпреки че темата е за училищата, защото съм убедена, че и в училищата има сходни практики.
В този филиал, преди 5-6 години, приемаха през системата 6-8 деца за първа ясла, за втора ясла вече групата беше 28-30 деца и свободни места нямаше, така и нагоре в групите в ДГ. Директорката (явно вече са я сменили или пенсионирали) отговаря за всички ДГ и ясли около Московска 33 (Дунав и Врабча), дори кметицата ѝ връчи медал за заслуги.
И ето какво е сега - прием 1 ясла - 13 деца, прием 2 ясла - няма свободни места, заетите са 30.
https://kg.sofia.bg/#/kindergarten/300

Накратко - има позитивно развитие, 2х повече деца се приемат през системата, но пак са само половината от цялата група.

В училищата дори няма информация май за общата бройка в паралелките след приключване на класиранията за първи клас, да видим как "набъбват" паралелките.

Общи условия

Активация на акаунт