Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

• 40 066
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
https://council.sofia.bg/upcoming-meeting-smc  наредбата ще е първа точка в дневния ред на заседанието на СОС, 24.02.2022 г. В това допълнение към доклада има прикачен файл и поне аз не го отварям.
Публикуваха го. Вече се намира под Проекта за решение.

# 466
  • СОФИЯ
Да, оправили са 9.12.

# 467
Систематизирах информацията от календара относно графика за Прием в първи клас в един документ. Надявам се да няма промени.

ГРАФИК ПЪРВИ КЛАС - 2022/2023

# 468
Решено ли е вече, дали учебната година ще започва на 05.09 или на 15.09? Може това да е причината да няма официални данни за последното класиране.

# 469
Решено ли е вече, дали учебната година ще започва на 05.09 или на 15.09? Може това да е причината да няма официални данни за последното класиране.
Все още мисля, че дори не е направено официално предложение към НС за промяна на ЗПУО. Съмнявам дори бъде прието, ако изобщо влезе като предложение. Доколкото знам учители, директори дори и родители не са съгласни с това предложение.

Сега погледнах календара и видях, че са го променили (като дизайн) и видях, че за септември или са забравили да ги сложат датите или са ги махнали. В Google Calendar-а, който използваха и от където взех цялата информация, си седят все още.

# 470
# 471
  • СОФИЯ
Изслушах. Става ясно как се случват обсъжданията в комисията на СОС. Никаква конкретика от никой общински съветник.
Нели, никой не обърна внимание и на написаното от теб с въпрос за статистика. А Боршош май е толкова зле по въпроса "образование", колкото беше и Чобанов. С две думи гола вода, според мен.

# 472
мама САННЯ , не мисля, че общинските съветници имат идея какво гласуват. Толкова са далеч от проблемите на класирането, че даже не си дават сметка, че това касае хиляди родители.
До статистиките може да се стигне само, ако в тези комисии има хора, които наистина са наясно с класирането и хаоса, който настъпва след него.
Важно е, че Стаматов каза, че всичко е направено много добре и заради това изменения на наредбата не се налагат.

# 473
  • СОФИЯ
То никой май не е наясно, че за първи път ще е наредба. Стаматов на всички, а Паргов на няколко заседания на РГ участваха.

# 474
Наредбата е приета. Нямаше никакъв коментар по нея - директно гласуване.
За-53, Против-0, Въздържали се-6

# 475
Някой ако може да помогне с отговор на един въпрос ( съжалявам,че не е съвсем по темата) , но какво точно означава : Елиминиране на незаписаните деца от първо класиране ? Това е в календара на ИСОДЗ , преди 2-ро класиране за ПГ и ДГ- ако някой може да каже ,че съвсем се обърках вече .
Не искам да ме елиминират,ако не запиша детето на първо класиране Sad

# 476
  • София
Някой ако може да помогне с отговор на един въпрос ( съжалявам,че не е съвсем по темата) , но какво точно означава : Елиминиране на незаписаните деца от първо класиране ?
Елиминирането е да обявят местата на незаписаните деца за свободни за следващо класиране - не ви пазят мястото от първо класиране, но и не ви лишават от възможността да посочите същото училище на следващо класиране.

# 477
Някой ако може да помогне с отговор на един въпрос ( съжалявам,че не е съвсем по темата) , но какво точно означава : Елиминиране на незаписаните деца от първо класиране ?
Елиминирането е да обявят местата на незаписаните деца за свободни за следващо класиране - не ви пазят мястото от първо класиране, но и не ви лишават от възможността да посочите същото училище на следващо класиране.
Аха - т.е. елиминират кандидатурите на класираните и незаписали се деца, за да обявят свободните места . Тъй като става дума за ясла/ДГ (ПГ)  , не съобразих че има такув случай ( къде се е чуло и видяло, дете да се класира за ясла/ДГ и да не се запише JoyJoy  то това е екзотика, дето единици могат да си я позволят). Иначе за ДГ/ПГ, доколкото четох днес ( че наистина се обърках ..надявам се там няма промяна ) , може да се запишеш на 1-во класиране , и да участваш на следващите с остатъка от точките си за желание ( ако си се класирал по първо желание, можеш да участваш с +2т , ако е по второ желание , с +3т).

# 478
  • София
Аха - т.е. елиминират кандидатурите на класираните и незаписали се деца, за да обявят свободните места . Тъй като става дума за ясла/ДГ (ПГ)  , не съобразих че има такув случай ( къде се е чуло и видяло, дете да се класира за ясла/ДГ и да не се запише JoyJoy  то това е екзотика, дето единици могат да си я позволят). Иначе за ДГ/ПГ, доколкото четох днес ( че наистина се обърках ..надявам се там няма промяна ) , може да се запишеш на 1-во класиране , и да участваш на следващите с остатъка от точките си за желание ( ако си се класирал по първо желание, можеш да участваш с +2т , ако е по второ желание , с +3т).
В градините не се записват, като не могат да докажат с документи точките си /примерно декларирали, че работят, а всъщност някой от родителите не работи и няма как да му докажат трудовия статус/ или пък са посочили градина на майната си и като ги приемат, установяват, че градината е твърде далечна, не могат да водят детето, не намират желаещ да разменят мястото и хич не се занимават да отидат до градината да се запишат или да откажат мястото, съответно в последния ден преди класиране им мястото, на което детето е класирано, но не се е записало, се обявява за свободно.
Да, при ясли/ДГ/ПГ може след записване детето да продължи да кандидатства за място в по-желано заведение, но не може в рамките на същата учебна година да ползва точките за поредност на съответното желание, по което е класирано.

# 479

Общи условия

Активация на акаунт