Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

• 40 072
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
  • пустинята Гоби
Здравейте! От допълнителните критерии, за брат/ сестра се дават точки само, ако са над 12 години, правилно ли разбирам?

Схванах, децата са в първа група, ако брата/ сестрата са под 12 години. Аз реших, че дават точки само за големи братя и сестри (противно на логиката).

# 481
Не знам дали са променили нещо, но миналата година в началото когат пуснаха системата, тези които имаха деца по-големи от 12г имаха допълнително точки, заради тях дори ако са първа група.
Т.е. ако имаш дете по-малко от 12г в същото училище и попадаш в първа група заради адреса, то нямаш допълнителни точки. Но ако имаш дете по-голямо от 12г и си първа група според адреса, имаш допълнителни точки заради по-голямото дете.

Ох, на мен лично не ми харесва как е организиран целия процес. Много сложен са го направили и труден за разбиране. Много хора си представят, че са във втора група са допълнителните училища, за които получават 5т отгоре.
Все още много хора не разбират, че 1,2 и 3та група се базират на база уседналостта за прилежащото училище.

# 482
  • пустинята Гоби
Ох, аз имам дете в 3 клас, но тогава системата я нямаше и сега се оплетох и изпотих 3 пъти, докато я разбера и нея, и критериите. Не помня дали преди 3 г. дете с брат/ сестра под 12 г. в същото училище попадаше в първа група, така че не знаех къде да търся и малко се стреснах, въпреки че не намирах логика да не е с предимство.

Затрудненията ми идват и от там, че синът ми е роден 2016 г. и реално ще тръгне на училище с предишния набор, а освен това ходи в частна градина и не съм много наясно със самата платформа. Абе оправих се сякаш, когато започне кандидатстването, ще стане ясно.

# 483
  • София
Mimi Rose ,кога е родено детето и карал ли е предучилищна в градината  ? Моето е март 2016 и ще сме 1 ви клас също .

# 484
  • пустинята Гоби
И моето е родено март месец 2016 г. и сега е последна предучилищна група Simple Smile . Малко ми е притеснено, че ще е по-малък, но в класа на голямото дете има 5-6 такива дечица и се справят добре.

# 485
  • София
Мими , аз също съм доста притеснена , но мъжа ми много настоява да тръгва сега  .

И ние сме тръгнали на 6 и половина , аз също съм март и нямам спомени нещо да не е било наред , справяхме се Simple Smile)) Успех на всички деца , надявам се 1 ви клас да е спокойно и да се справят с  материала. В нашата група са 3 деца със сменен набор и всички ще тръгват , но пък има и доста януари 2015 и там вече разликата е голяма !

Незнам дали при сформирането на паралелките не го взимат под внимание това  и да ги групират по възраст ? Ако има някой начален учител да сподели Simple Smile

# 486
Незнам дали при сформирането на паралелките не го взимат под внимание това  и да ги групират по възраст ? Ако има някой начален учител да сподели Simple Smile
При разпределението първо се взима под внимание избраните ИУЧ (ако училището предлага различни ИУЧ за съответните паралелки) после гледат да се направи съотношението между момчета/момичета да е горе-долу еднакво, за да няма примерно от 24 деца 18 момчета и 6 момичета.

# 487
А, моето впечатление е, че се подбират децата в паралелките по други критерии. Laughing То така или иначе в дадено училище най-много да има 2 допълнителни предмета. Примерно - български и английски/друг чужд език. Като българският е за всички, и евентуално друг чужд език (не английски) - 1 паралелка.
И в тези 3-4 паралелки с български и английски децата в отделна паралелка се разпределят по: 1) ходили са в занималня към училището и са близки с/избрани от учителката, и 2) ....критерий "успяхме да се уредим" в еди си коя паралелка. Свободните бройки се разпределят с останалите деца. Лични впечатления.

# 488
  • пустинята Гоби
В нашето училище може да избираш учител, когато подаваш заявление за прием. Не винаги го вземат предвид, естествено.

# 489
...Направих си труда и сметнах, че в район Студентски 416 деца от набор 2015 посещават предучилищна група. Миналата година бяха обявени 264 места за първи клас. Да видим тази година колко ще пуснат.
От ИСОДЗ ли взимаш данните за предучилищната? Тези 416 деца са само шестгодишните нали?

В сайта на 8 СУ са обявени 96 места(4 паралелки по 24 ученика). 55 СУ последните години обявяват по 168 места(7 паралелки по 24 ученика). Общо за район Студентски са 264 места. И тази година ще има драми.

# 490
  • София
не увеличиха ли и децата до 28 в клас?
не че пак ще стигнат местата.
уж рекламираха че ще строят училища в Малинова долина и Студентски град, ама така си остана.

# 491
не увеличиха ли и децата до 28 в клас?
не че пак ще стигнат местата.
уж рекламираха че ще строят училища в Малинова долина и Студентски град, ама така си остана.
За набор 2014 за трето класиране откриха 21 места в 55 СУ правейки паралелки с по 27 деца, а в 8 СУ откриха една нова паралелка или още 24 места. Въпросът е защо го правят чак за трето класиране? Очевидно е, че местата няма да стигнат. Може би се надяват хората да се примирят и да си запишат дицата в далечни училища. Не вярвям да са чак толкова глупави, че да не се досетят, че 264 места няма да стигнат за 415 деца.

# 492
Може и да са глупави, но не мисля, че това е водещото при чиновниците в дирекция образование! Просто децата не са приоритет за тях! Пък и като чух колко са пасивни всички общински съветници относно новата наредба за прием ми става ясно, че за нито една политическа сила децата не са приоритет!
Така, че всеки да се спасява както може.

# 493
Във връзка с обявяването на местата.
Според Наредбата за финансиране на институциите в предуч. и уч. образование броя на децата в паралелките се определя от Приложение №7 към чл.53, а именно:
От I до IV клас - минимален брой 16, максимален брой 22;
От V до VII клас - минимален брой 18, максимален брой 26;
От VIII до XII клас -минимален брой 18, максимален брой 26;
С оглед на това следва, че училищата трябва да предлагат паралелки с 22 ученици, като при самото определяне на броя на паралелките училището има право да завиши броя на децата от 22 на 24 (чл.61 ал.4 т.1). Миналата година уведомиха училищата, че там където са по 22 ученици броя им ще се завиши на 24 и ако някой няма възможност да поеме 24 деца в паралелка, да съобщи. Тоест всички училища се "възползваха" от това допълнително увеличение по чл.61 ал.4 т.1.
Всяко следващо увеличаване или сформиране на паралелка се изпраща доклад до РУО и МОН, които вземат решение за това. До колкото аз съм запознат, мисля, че това може да стане чак след първо класиране като се види "наплива", нищо, че този "наплив" го получават няколко месеца преди това под формата на списък. До тук с тази наредба.

Това, че 8 СУ миналата година са пуснали допълнителна паралелка, не означава, че и тази година ще имат ресурса да го направят отново. Всичко зависи от материалната им база и наличието на учители.

# 494
Да, след първо класиране стана. Ама това, че не ти се пази мястото от първо класиране, отказа доста родители да чакат второ и трето класиране. Т.е. запълниха си бройките или по-голямата част на по-малко търсените училища и намалиха "наплива" към по-търсените. И за ръководствата на училищата е по-лесно - още на първо класиране запълваш 99% от паралелките и след това се занимаваш само със записването на единични бройки.

Общи условия

Активация на акаунт