Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

• 40 090
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте, трябва ми малко съдействие дали аз се бъркам или нещо столична община не са наред. Гледам това, което е получено от училищата от дирекция образование като график (една екселска таблица). В нея е изписано, че край на записване за 1 клас първо класиране е 10 юни. В календара в ИСОДЗ, от където направих графика, който е публикуван и тук, пише край на записване 17 юни.

Таблица от СО
Скрит текст:

Календар ИСОДЗ
Скрит текст:

# 511
  • СОФИЯ

10.06 е за ПГУ, има и в училищата.

# 512
Здравейте,

днес влязох в профила на децата в системата и установих, че при идентично попълване на адресите на двамата, момичето се води първа група в кварталното училище, а момчето - не. Не е в Първа, Втора или Трета група за нито едно училище в София. От раждането си и двете деца са регистрирани на актуалния ни адрес. С този адрес са класирани в детска градина. Направих запитване през системата и сега чакам отговор. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

# 513
  • пустинята Гоби
Извинявай за тъпия въпрос, но как установи коя група е детето ти? Кандидатстването ще стане след 26.04 ти. Аз сега не мога да разбера коя група се пада моят бъдещ първокласник, нито в кварталното училище, нито в това на брат му. Виждам само точки за 4 - та подготвителна група в детски градини.

# 514
Извинявай за тъпия въпрос, но как установи коя група е детето ти? Кандидатстването ще стане след 26.04 ти. Аз сега не мога да разбера коя група се пада моят бъдещ първокласник, нито в кварталното училище, нито в това на брат му. Виждам само точки за 4 - та подготвителна група в детски градини.
Влязох в профила и избрах от падащото меню Първи клас. Адресите на децата са въведени и потвърдени от миналата година.

# 515
  • пустинята Гоби
Ще те затрудни ли по-подробно да обясниш, че не намирам такъв избор Първи клас. Твоят профил или профила на детето?

# 516
  • Sofia
Опцията се намира в профила на детето.

# 517
  • пустинята Гоби
Моето дете е набор 2016 г. Да не би заради това да не го виждам това меню? Адресът му е потвърден отдавна - настоящ и постоянен.

# 518
Моето дете е набор 2016 г. Да не би заради това да не го виждам това меню? Адресът му е потвърден отдавна - настоящ и постоянен.
В профила на детето на първа страница има падащо меню и от там се избира първи клас или четвърта група.
Сетих се, че миналата година бях сменила набора на момиченцето за да видя как работи системата. Може това да е причената в нейния профил да има училище Първа група, а в неговия - не. Предполагам, че още не са ъпдейтнали сестемата за първи клас. Чакам отговор на запитването.
Някой знае ли, дали са приключили с промените на прилежащите райони и дали някъде са публикувани?

# 519
  • пустинята Гоби
Благодаря, Монза, в профила на моето дете седи само 4 подготвителна група, няма възможност за избор на Първи клас. Явно е заради набора. Мислех, че ще се появи Първи клас, когато започне реалното кандидатстване за училищата. Ще пиша на съпорта и аз.

# 520
  • София
Mими и при мен е така , също 2016 набор сменен  .Нямам 1 клас опция .
Ако нещо разбереш ми пиши ,моля !

# 521
Извинявам се, ако ще върна самата тема "в I клас", но за 2 години не съм следяла как стои въпросът с кандидатстванията и съм позабравила доста неща. Та ето за какво моля за съвет:
1. Опитах да вляза в новата система, но не ми разпознава нито имейл, нито ЕГН. Наново ли трябва да се регистрирам и да създам профил на детето?
2. Къде мога да прочета условията и практиките за тръгване по-рано на училище? Детето ми е родено лятото на 2017 и с темповете, с които се развива сега, изглежда да бъде готово за I клас след III група, когато ще е на 6 г. и малко, вместо да чакаме да изкара и IV гр., когато ще е на 7 г. и малко.
Много ви благодаря!

# 522
  • СОФИЯ
По втория въпрос ЗПУО
чл. 8, ал. 3 Училищното образование може да започне и от учебната година с начало в годината на навършване на 6-годишна възраст на детето по преценка на родителя и при готовност за училище, удостоверена при условия и по ред, определени в държавния образователен стандарт за предучилищното образование.
Трябва да е завършило предучилищна, със съответния документ за това.

# 523
Благодаря ти, мама Саня. В нашата градина и III, и IV гр. се водят предучилищна. Това ли е стандарт - 2 години, или може и само една? В сайта на МОН имаше доста наредби за предучилищно образование и не се ориентирах къде точно е описано.

# 524
  • Sofia
Да, по принцип ПГ са две.
Но ако искате детето да тръгне на у-ще на 6г, може да изкара само една ПГ.
Когато се интересувах за сина ми, директорката каза, че ще трябва да прескочи 3-та група и да го запише директно в 4-та.
Но знам, че има градини, в които издават удостоверението и след 3-та група, без детето да кара 4-та.
Трябва да питате вашата директорка как се процедира в нейната ДГ.

Общи условия

Активация на акаунт