Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 8

• 69 749
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • IC 1101,Abell 2029
И аз тъй си мислих,но в анонса към темата за амазон прочетох че се плащало допълнително ДДС на митницата,защото от тази година UK не е член на Европейският съюз.

# 136
И аз тъй си мислих,но в анонса към темата за амазон прочетох че се плащало допълнително ДДС на митницата,защото от тази година UK не е член на Европейският съюз.
Старо е. От 01.07 има нови правила.

# 137
Старо е. От 01.07 има нови правила.
Това важи само ако доставчика има регистрация по ДДС в съюза. Иначе си остават правилата отпреди 01.07- т.е.- митница, ДДС, а може и мито.

# 138
  • IC 1101,Abell 2029
Което означава че ще трябва да плащам допълнително ДДС?Покупката ми е за 230 лева.Та въпроса ми беше върху какво е това допълнително ДДС.

# 139
Върху 230 лв + цена на транспорта. Едва ли ще платите допълнително ДДС, Амазон не са Ви начислили такова при износа

# 140
Щом вече са начислили ДДС няма да плащате отново!

# 141
ВНИМАВАЙТЕ!

Да споделя от личен опит:

1. Пратки които са маркирани като "подарък" и декларирана стойност над 45€ биват спрени за митническа проверка. Дефакто, при тях промяна в правилата и методите няма.

2. Няма значение, че обявената цена на етикета е под 150€, пратката няма да пристигне на IOSS гишето в кварталния ви пощенски клон

3. В такива случаи се процедира по стандартния начин. Копирате и пращате това което се платили от търговеца/сайта/магазина ПЛЮС декларациите за съгласие и естествено подписани от вас.

Подава се всичко това на посочените мейли в БГ Пощи.

Дори пратките - подарък да са под 45€... Пак има вероятност да изискват документи.

Ако тракинг номера на пратката започва с Е, както е в моя случай, документите се пращат на EMS@bgpost.bg а не на customs@bgpost.bg.
Естествено, след глътка с реалността къде се намира човек и колко са кадърни институциите, до седмица (може би), пратката БИ трябвало да цъфне в локалния ви пощенски клон.

Вината е частично моя, тъй като не внимавах на кой адрес пращам и без да искам избрах българския....

Последна редакция: ср, 21 юли 2021, 08:53 от Cursed2BaBG

# 142
Какво да внимаваме? Отдавна надписите GIFT са магнит за мирничарите. Поръчвайте на другия адрес. Там може да нямате такива дилеми. Правилото за 45 евро е вратичка за хора с привилегии. Другите трябва да доказват, че имат сестра.
ВНИМАВАЙТЕ!

Да споделя от личен опит:

1. Пратки които са маркирани като "подарък" и декларирана стойност над 45€ биват спрени за митническа проверка. Дефакто, при тях промяна в правилата и методите няма.

2. Няма значение, че обявената цена на етикета е под 150€, пратката няма да пристигне на IOSS гишето в кварталния ви пощенски клон

3. В такива случаи се процедира по стандартния начин. Копирате и пращате това което се платили от търговеца/сайта/магазина ПЛЮС декларациите за съгласие и естествено подписани от вас.

Подава се всичко това на посочените мейли в БГ Пощи.

Дори пратките - подарък да са под 45€... Пак има вероятност да изискват документи.

Ако тракинг номера на пратката започва с Е, както е в моя случай, документите се пращат на EMS@bgpost.bg а не на customs@bgpost.bg.
Естествено, след глътка с реалността къде се намира човек и колко са кадърни институциите, до седмица (може би), пратката БИ трябвало да цъфне в локалния ви пощенски клон.

Вината е частично моя, тъй като не внимавах на кой адрес пращам и без да искам избрах българския....

# 143
Какво да внимаваме? Отдавна надписите GIFT са магнит за мирничарите.

Не винаги. Случвало ми се е неведнъж да получавам дребни пратки (частни случаи от миналата година) маркирани като подаръци от страни извън ЕС, без да съм искал изрично. Надявах се с този праг до 150€ да обхваща всички пратки, за да се спестят още повече "процедурите" и да получаваме всичко на едно гише, директно в пощата. Понеже не ме е страх от това че ще ми спрат една каишка за часовник или силиконова грес за уплътнения на часовник.
Не ме е и страх от ДДС то или че трябва да го плащам. В повечето случай, проблема е почти винаги от услугата.

Последна редакция: ср, 21 юли 2021, 10:02 от Cursed2BaBG

# 144
  • Sofia
Cursed2BaBG, не разбрах съвсем кое е новата информация. Нещата си стояха по същия начин и преди.
Всяка една пратка може да бъде спряна за проверка, но ако докажеш, че "подаръкът" ти действително е на стойност под 45 евро, си го вземаш от митницата, без плащане на допълнителни такси, както направих аз преди време (споделяла съм в темата).

# 145
Cursed2BaBG, не разбрах съвсем кое е новата информация. Нещата си стояха по същия начин и преди.
Всяка една пратка може да бъде спряна за проверка, но ако докажеш, че "подаръкът" ти действително е на стойност под 45 евро, си го вземаш от митницата, без плащане на допълнителни такси, както направих аз преди време (споделяла съм в темата).

Не е нова информация, по скоро напомняне. Просто в сайта на АМ това е бутнато малко в дъното и бях с погрешното впечатление, че и те попадат под "новата схема".  Също така нямах представа че документи за пратки с тракинг почващ с "Е" се пращат на друг m@il адрес. Преди ходих сам да освобождавам всичко на Веселеца, преди митническия ренесанс и всичко ставаше в рамките на няколко полеви обиколки.
Последното не знам дали е то голяма важност, тъй като всички са в един фургон на къра, извън София. Естествено предадох всички нужни документи, свидетелства, пълномощни, удостоверения, дипломи, лични карти, шофьорски книжки и т.н. със светкавична бързина. Но това никога не е от значение.

# 146
  • In transit
Имам следния казус...чакам пратка от айхърб, която съм поръчала на 27.06.2021г. Същата е влязла в БГ на 02.07.2021г. От 09.07.2021г стои със статус: БРСЦ Митническо оформяне Оттогава не е мръднала.
Звъннах преди малко до пощ.клон към митница Варна да питам какво се случва. Оттам ми обясниха, че пратките ги спирали вече в БРСЦ София. Те трябвало да ми пратят смс, че пратката е при тях. Такъв обаче нямам. Сега се замислям, че ако етикета на немските пощи е лепнат върху част от адреса ми, могат да не видят телефона. Разсъждавам просто... Та на тези от БПСЦ трябва да им пратя документите за пратката за да можели да изчислят ДДС-то и тогава ще я получа в пощ. клон. Обаче така и не разбрах на кого и какво да пратя? Някой с подобна дилема да има?
Е@@@ти и улесняването дето направиха от БГ пощи...просто нямам думи.

# 147
Никога не са ми пращали смс. Следя по тракинга и когато видя, че е там пращам на мейла от сайта документите за освобождаване, след 1-2 дни звъня на митническо представителатво на Бг пощи на посочения телефон в сайта да ги питам дали са ги получили. Проверяват ги на момента и ги препращат за освобождаване на пратката. Това е за София, но предполагам, че за Варна процедурата е същата.

# 148
  • In transit
Никога не са ми пращали смс. Следя по тракинга и когато видя, че е там пращам на мейла от сайта документите за освобождаване, след 1-2 дни звъня на митническо представителатво на Бг пощи на посочения телефон в сайта да ги питам дали са ги получили. Проверяват ги на момента и ги препращат за освобождаване на пратката. Това е за София, но предполагам, че за Варна процедурата е същата.
Благодаря. А на кой мейл изпращате документите? И на кой телефон звъните? Не ги намирам в сайта.

# 149
02/8922666 ето това е номера, а мейла е customs@bgpost.bg

Общи условия

Активация на акаунт