Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 31

• 38 220
  • 747
  •   1
Отговори
# 615
Да, паузата е голяма. И храненията малко. Това, че първи месец е наддало добре детето с малко хранения се дължи на това, че има повече кърма чисто физиологично. От там насетне, количеството зависи от стимулацията и 8 хранения са абсолютния минимум за възрастта на детето, това е 1 хранене на 3 часа. Задължително трябва да има поне едно нощно хранене. Тегленето следва да е сутрин, на голо.
Няма нужда от помпа, а от инициране на още хранения, будите и давате гърди.

# 616
Детето ми е на 4м. Изцяло на кърма. Вечер в 20:30 ч. е последното кърмене и след това в 6ч сутринта. Въпроса ми е банален, но мога ли да изпуша една единствена цигара вечерта и дали би наредила? През деня не си позволявам.

# 617
Естествено би било добре да не пушите, но ако не можете да се въздържите, да може. Важна е хигиената след пушене - да се измият ръце, лице, да се смени дрехата, с която сте била и така. Давам един цитат по темата от Хедра, защото темата е деликатна и вероятно и други имат въпроси:
"Съединенията в цигарите са нискомолекулни и лесно преминават в кърмата, като също толкова лесно стигат до бебето. Никотинът е само едно от тях – има още много, които не само преминават в млякото, но и лепнат по кожата и косата на всеки, който е бил в контакт с цигарения дим.

Никотинът намалява млякото на кърмачките, като ефектът им може да доведе до 30% по-ниско количество. Децата на майки-пушачки боледуват по-често от респираторни инфекции. Последните изследвания показват също, че чувствителността към никотина се изгражда у бебето – и вероятността детето да пропуши на по-голяма възраст, е много по-висока, когато е имало излагане на ефекта на цигарите в ранна възраст.
Заради всички тези неща е важно майката да не пуши – или ако пуши, да прави съзнателни усилия все повече да намалява количеството на изпушените цигари. Тъй като кърменето има протективен ефект срещу респираторни заболявания, а спирането му обикновено означава, че жените продължават да пушат и дори увеличават изпушените цигари за деня, специалистите смятат, че от кърменето на майка-пушачка все още има ползи за детето и те надвишават рисковете, ако майката пуши минимално количество на ден.

Колкото по-малко са изпушените цигари за деня, толкова по-добре – колкото повече наближават една кутия, толкова повече се губи ползата и се увеличава вредата за бебето, като над кутия цигари дневно се счита, че полза за детето вече няма и кърменето в тези ситуации повече вреди, отколкото помага.

За да се намалят рисковете за детето при пушене на майката, е важно да се пуши непосредствено след кърмене и да се избягва да се слага бебето на гърда в следващите 2-3ч. Също така е изключително важно никога да не се пуши около детето и особено в неговата стая! Измиването на ръцете и лицето след пушене намалява досега на детето с веществата, които полепват по кожата."

# 618
Здравейте! Имам два въпроса, започвам с първия. Май не е много по темата, но заради написаното за цигарите.. Аз не съм пушач, но ММ е. Пуши на балкона, винаги си сменя дрехите преди да гушне бебка. Мие и ръцете си, само че нещо в текста ми хвана вниманието. Това за частиците полепнали по кожата.  То аз си повтарям като счупена латерна и че като има пране на балкона (нашите дрехи сушим там, на бебето вътре) и като пуши, че е супер вредно после защото още се усеща цигарен дим и си остава по дрехите. Той не та не. Та остават частици така или иначе нали? Не съм в грешка? До колко може това да навреди на бебка?

И другото, за което отворих темата. С бебка се захранваме от някэде 2 седмици. Малко преди 6м навършени започнахме. Главно да опитване на храната, водя се по нея. Въпроса е такъв, че от както започнахме захранването по цяла нощ е на гърда на всеки 2часа. Бяхме махнали още в 3м изцяло нощното хранене. Винаги предлагам на поискване, даже като минат 2 - 3 часа през деня, ако не си поиска предлагам. Вода също, макар че много малко пие все още. През светлата част имаме може би 6 хранения. Последното в 20.30-21. 00ч, но когато и да заспи в 22ч е будна по часовник и си иска. После в 00ч, в 2.30, в 4.30... В 6.30 става и пак е гладна. Наддава добре на тегло, по 30-40гр на ден. Та питането ми е това нормално ли е при захранване на ексклузивно кърмено бебе?

# 619
Моето мнение не е професионално, а от опит - на 10++ все още се буди по няколко пъти на вечер през час-два-три да суче. И мисля, че това е съвсем нормално, а какво остава и за бебе под 6 месеца. Тези 6 хранения са кърмения и опитване на храна, така ли? Може би не са му достатъчни, може период да е, а може и така да е оттук-нататък според моя опит 😃

# 620
Моето мнение не е професионално, а от опит - на 10++ все още се буди по няколко пъти на вечер през час-два-три да суче. И мисля, че това е съвсем нормално, а какво остава и за бебе под 6 месеца. Тези 6 хранения са кърмения и опитване на храна, така ли? Може би не са му достатъчни, може период да е, а може и така да е оттук-нататък според моя опит 😃

6 пълни кърмения и 1/2 солидна храна, зеленчуково пюре. Не изглежда гладна, все мрънка като е гладна. Вече пълзи и направо си идва до мене ако не е в мен и играе, и почва да дърпа блузата да и дам. Нощно време по същия начин. Пълзи на леглото и сама си търси. Просто ми е странно. Регресия на съня ли е, период на растеж. Знам, че съм малко като зомби вече  от недоспиване..😅

# 621
Здравейте, въпреки, че ми е за втори път съм забравила всичко.
Родих преди 3 дни, кърмата ми днес слезе, съответно гърдите започнаха да се пълнят и да болят. Бебето, обаче попива доста, трудно го будя, като се събуди за ядене също заспива бързо. Въпроса ми е след ядене какво да правя с гърдите, да изцедя до край или до облекчаване?

# 622
Здравейте 😊
Сина ми е на 7++, захранването вървеше доста бавно, но изведнъж започна да яде по 180+190г пюре сутрин и на обяд, а следобед по 100-120г. Съответно кърменията се разредиха и сега кърмя сутрин към 6-7, към 10ч, 14-15ч и 19-20ч. Нощните не ги броя, той си се буди по 100 пъти. Винаги е ял само от едната гърда на кърмене и съответно паузите за една гърда сега стават много големи. На 2-3 пъти вече гърдите ми стават на камък докато дойде време да яде. Започнах да пия Лецитин, за да се застраховам. Пия 2 пъти на ден по 2 (1200мг е хапчето). Какво друго мога да направя докато се регулират гърдите по бебето и дозата правилна ли е? (Пия на Jamieson - препоръчител ата доза за ден е 2х1200)

# 623
Според мен вместо да давате само едната гърда, давайте по малко и от двете. Така няма да ви се събира такава голяма пауза и скоро ще се регулират нещата.
И аз преди няколко месеца захраних, не съм пила Лецитин, съвсем естествено се регулира кърмата. Аз също кърмех от една гърда на хранене, но със захранването започнах по малко и от двете, за да облегчавам напрежението.

# 624
Не желае двете. Като реша да сменя гърдата се ядосва, плаче и тръшка и накрая пак давам първата. Не е опция да давам двете.

# 625
В този случай може би бих изцеждала втората съвсем малко до облегчение, но нека Кактусчето да се включи със съвет.

# 626
Лецитинът не е застраховка никаква, защото няма научни доказателства, че действа като превенция, може да се пие, защото няма да навреди, но и няма как да очакваме да оправи сам по себе си нещата. Изпразване на гърдите с цедене до облекчение, т.е. те ще са напрегнати, но да не са на буци и камък 😉

# 627
Благодаря!
А за колко дни трябва да очаквам да се регулират нещата?

# 628
Най-много седмица 😉

# 629
И аз имам малък грях, че изпуших няколко дни поред по 1 цигара iqos. Просто нервите покрай малкият ми идват повече.:/ На 20 дни е и още свикваме, но изпада понякога в настроения. Спазвам съвета да пуша тлед кърмене и да правя пауза, но ще се боря със себе си. Изкарах 8 месеца без цигари, та трябва и пуриода на кърмене да успея :/ успех на другите мами, които се борят със зависимости...

Въпросът ми е свързан с колечеството кърма. Като се цедя понякога изкарвам от двете гърди за общо 15-20 минути по около 50 мл. Струва ми се доста малко. Чувала съм  че бебчето успява май да си вземе повече от гърдите, но дали му стига. Понякога си яде и заспива, но понякога става кисел и будува. Като се разлюти съвсем вече не иска гърдата и блъска и дере, та се случва да му дадем малка Ам, за да го успокоим * Дохранвахме се първите дни, но сега сме почти изцяло на кърма. 
Та се чудя как да разбера дали му стига 🤔

Общи условия

Активация на акаунт