Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 31

• 39 352
  • 747
  •   1
Отговори
# 60
Видимо слабее какво значи? Колко е отслабнала в грамове?
Децата имат периоди, в които отказват твърда храна и това не е болест, а нормално поведение. На 9 месеца е най-нормалното нещо. Вашата работа е да предлагате храна, а ако не иска - ще  си суче млякото.

Здравейте, бебчето ми стана на 25 дни и от 3 дни повръща на фонтан веднага щом го сваля от гърда. Имаме една седмица до контролен преглед, по телефона педиатърката каза че е физиологичен рефлукс и щяло да мине със стабилизирането на коремчето.
Може ли да ми препоръчате поза за кърмене или нещо в организацията на кърменето, което мога да променя, за да се стопира това повръщане.
Пробвах често кърмене с кратко сукане, но нямаше ефект никакъв и 5 и 10 и 30 минути да суче, веднага след като пусне гърдата е повърнал всичко върху мен.
Това на всяко кърмене ли е? Колко често в деня е? На фонтан значи на силна и голяма струя, така ли е? В касва поза кърмите сега?

# 61
Повръщането е на всяко кърмене и след всяка от гърдите, няма хранене без повръщане, за деня са около 9 пъти хранене. Струята е много силна, количеството е доста обилно, ако е сукал по-лакомо чак се дави. Кърмя в поза люлка, пробвах няколко други пози, но е много малък и трудно го задържам.

# 62
Идея за справяне с кърмаческа стачка? Поне мисля, че е това. На 3м е бебка, от лявата гърда не желае да суче. Само сутрин. Чак почвам да си мисля, че имам проблем с кърмата. Иначе от дясната суче спокойно, без да реве и да се мята.

# 63
Повръщането е на всяко кърмене и след всяка от гърдите, няма хранене без повръщане, за деня са около 9 пъти хранене. Струята е много силна, количеството е доста обилно, ако е сукал по-лакомо чак се дави. Кърмя в поза люлка, пробвах няколко други пози, но е много малък и трудно го задържам.
Ако всеки път струята е на фонтан, идете на гастроентеролог. Може и да пробвате диета, изключваща млечните, да видите дали ще повлияе добре. Нормално е връщане на млякото, да, но не на струя. Пробвайте биологична поза и в поза люлка се уверете, че поставяте правилно и бебето е обърнато и опряно в тялото ви, главата е по-високо от дупето, има видеа в първи пост. Единствената поза, която не става с новородено е конче, всичко друго е въпрос на правилна позиция.
Идея за справяне с кърмаческа стачка? Поне мисля, че е това. На 3м е бебка, от лявата гърда не желае да суче. Само сутрин. Чак почвам да си мисля, че имам проблем с кърмата. Иначе от дясната суче спокойно, без да реве и да се мята.
Не мисля, че е стачка, при стачката нямате избирателност на гърдите, тя е типична за по-големи деца, които отказват сученето изобщо, по-скоро не й харесва, че от лявата гърда струята е по-слаба https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2015/12/02/strike/amp/
Правете компресия, когато я слагате на тази гърда http://www.podkrepazakarmene.com/compression-492.html
Може преди да я дадете да изцедите за няколко минути с помпа или на ръка, за да се активира рефлекса на потичане и тогава да я предложите, за да не чака бебето струята. Или да дадете пледпочитаната и като усетите рефлекса и в другата гърда да ги смените.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 11:19 от LittleCactus🌵

# 64
Здравейте ! Идва време за море и се замислих за лазерна аблация на вените на краката.
Допустимо ли е при кърмене ?

# 65
Здравейте, не знам този въпрос дали е задаван и преди но не намерих нищо.
Аз съм с хлътнали зърна, и едното е силно разранено. Бебето е едва на 10на дена, и в родилното , а и след това падна голяма борба докато се научим да се кърмим.
Дясната гърда има дълбока раничка, която бавно зараства,но храненето от нея е доста болезнено . Аз често кърмя бебочка от другата и пропускам храненето от ранената. Тя все още пуска сериозно мляко, но се притеснявам че ако и давам много паузи може там да намалее млякото, от което аз все още не мисля че имам много. Възможно ли е това? Да я храня ли и от ранената, въпреки болката? Притеснявам се че всеки път като тя си "извади" зърното ми чрез смучене , раничката се разранява на ново и зараства още по-бавно.

# 66
Пробвайте ли да мажете с ланолин? Много успокоява и няма нужда от отмиване, ако е 100% чист. Малко скъпички идват кремчетата, но едно е достатъчно, докато свикнете (7мл)

# 67
Пробвайте ли да мажете с ланолин? Много успокоява и няма нужда от отмиване, ако е 100% чист. Малко скъпички идват кремчетата, но едно е достатъчно, докато свикнете (7мл)
Да, редовно го мажа. Наистина помага, но все пак трябва време мисля докато зарасне.

# 68
компреси ?
Не знам обаче, до колко е ок при рана, например смрадлика. Аз съм си слагала и мн е помагал, но раната ми не е била толкова сериозна, а по-скоро леко протрито.
Задължително се отмива обаче.
Или компрес с лайка?

Дано Кактус се включи, най-адекватен съвет ще даде

# 69
Това че не се кърми от гърдата не означава, че се оставя просто така. Колкото пъти се кърми, толкова пъти трябва да си цеди тази гърда. Цеденето при ранички е най-щадящо на ръка, в интернет има клипчета как се прави.

# 70
Смрадлика на гърди, не. Много е агресивна и изсушаваща. В чаша за чай, 2 пакетчета  черен чай и като изстине, с тампон за грим или памуче за 10-15мин на зърната. И така колкото пъти се сетите през деня. Гърдата с дълбоката рана - пробвайте да цедите, Ваня вече е казала, докато заздравее.

Няма такова нещо хлътнали зърна, има плоски и вдлъбнати. Масово се обяснява на жените в родилното, че са с плоски, а те са с нормални, а с вдлъбнати съм почти сигурна, че не сте. Щом зърната се разраняват, бебето засуква плитко и ги търка с венци, което прави раните и съответно не суче ефективно. Задължително звъннете на консултант, защото трябва да се видят зърната и засукването и да се коригира проблема. Иначе ще минат и пак ще се разранят, проблемът ще се повтаря, докато бебето не засуква правилно. И дори зърната да са плоски в действителност, пак консултант ще ви даде насока как се действа в тоя случай, но трябва видео консултация или на живо. През форума няма как.

# 71
Аз съм с плоски зърна и много големи и меки гърди. Лицето на дъщеря ми буквално потъва в гърдата. Заради неправилно засукване едното ми зърно се беше разранило много. Цедих го 24 часа докато дойде часът ми за консултант. След това с консултанта оправихме засукването и можех да кърмя и от разранената гърда почти без да усещам болка. Мажех активно и с ланолин и така и не разбрах кога е заздравяла.
За съжаление и досега (на 2 месеца и половина е беба) ако кърмя седнала понякога се разраняват зърната. Най-удобната поза, в която беба няма никакъв проблем да засуче е да сме легнали в леглото. Затова винаги когато мога кърмя така.

# 72
Разбира се, че е възможно да се увеличи. Кърма или АМ са основната храна до годинка. Минават през периоди децата. Някои дни може да ви учуди какви количества изяжда, други нищо няма да близне. Моята на 11м още си яде по около 100гр храна. Малко ми се вижда излишна хамалогия от изследвания и доктори, ако детето видимо си е добре и си суче, когато има нужда. Като започнат да пълзят и да стават по-активни сякаш се източват и вече не са такива топчета като до 6-7 месец. Да не би затова да ви се струва отслабнала?

Здравейте отново! Извинявам се за късното включване. Не сме я теглили, на консултация сме след 2 седмици. Направихме всевъзможни изследвания и прегледи, всичко и е наред здравословно. Но казват, че според изследванията е изкарала лек вирус миналата седмица. Много е активна и не се спира, любознателна, комуникативна.. Само нощем се буди с плач от време на време заради втория горен зъб, който никне(успоредно с 1вия, който проби вече онзи ден). Струва ми се отслабнала от гледна точка на това, че няма тумбаче, дори да Ви звучи смешно.. Имаше доста пухкаво шкембенце, а сега няма.. Сякаш се е издължила, да, както казахте. Не знам, всички казват да не се притеснявам, включително и доктори, уверяват ме, че е нормално и си е добре сложена, но може би просто се тревожа излишно и съм свикнала да я гледам заоблена Joy и все пак.. Хапваше си добре и пюренца, и не мога да спра да мисля дали някога пак ще яде така Disappointed Relieved Благодаря за отговора относно кърмата. Това ми беше основното питане, от няколко дни следобед правя по-рядка кашичка в преходната чашка, от която пие вода, и си я изпива. Същата каша, която не иск да яде с лъжица.. Което ме навежда на мисълта, че си я боли и от там няма и желание Confused

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 13:20 от sunshiney

# 73
Каша не се дава с чаша! Чашата е за вода, не за храна. Ако няма черно на бяло в грамове отслабване, какво говорим тогава?
Спрете с насилването, защото даване на каша с чаша е насилване и объркване на детето, от чаша искаме детето да се научи да пие, не да аде. Детето е малко и тази фиксация в грамажите и храната може тотално да го откаже от процеса. Захранването е за-хранване  не нахранване и трябва да е приятно. Вие предлагате, а детето яде, ако иска. Ако не иска - мляко. Няма непроял и непропил човек.

# 74
Здравейте, бебчето ми стана на 25 дни и от 3 дни повръща на фонтан веднага щом го сваля от гърда. Имаме една седмица до контролен преглед, по телефона педиатърката каза че е физиологичен рефлукс и щяло да мине със стабилизирането на коремчето.
Може ли да ми препоръчате поза за кърмене или нещо в организацията на кърменето, което мога да променя, за да се стопира това повръщане.
Пробвах често кърмене с кратко сукане, но нямаше ефект никакъв и 5 и 10 и 30 минути да суче, веднага след като пусне гърдата е повърнал всичко върху мен.
Моето повръщаше така след всяко хранене по няколко пъти, беше кошмар!!! Мислих си, че не е нормално такива количества да връща толкова малко бебе. Но всички ме убеждава, че е нормално.
Педиатърката каза, че е рефлукс, пробвахме сиропи и какво ли не, но не подействаха. Повръща до захранването, че и след това, просто намали количеството. Държала съм го изправен да оригне по 1 час и пак си връщаше.  Слагах го на антирефлукс възглавница, но и от нея нямаше разлика, казаха да кърмя в по-изправено положение и пак нямаше промяна. Пробвах често кърмене на малък интервал без успех. Преобличах го по 100 пъти на ден и това е. Иначе пък си наддаваше добре, щом е така казаха да не се тревожа. Сега още повръща по-малко, но вече май е от преяждане, защото е доста лаком. Но като цяло коремчето му е доста чувствително. Колики имаше до 9 месец...

Общи условия

Активация на акаунт