Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 31

• 38 280
  • 747
  •   1
Отговори
# 495
Зърната мажете с ланолин, но няма да ги обезболи, поне ще ги омекотява и ще зарастнат. Колкото може повече седете по гърди, за да диат, пак за да заздравеят.
Изтичането продължава различно дълго, може и до годинката, няма правило.

# 496
Бибонс, вероятно имате вазоспазми, прочетете тук https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2010/04/25/vasospasm/amp/, източник на суха топлина ще облекчи болката, топъл гел компрес, затоплено чорапче с морска сол, прочетете статията подробно е описано и това. Вазоспазмите се получават от неправилно засукване и за да се оправят зърната в дългосрочен план, ви трябва консултация с консултант.

# 497
Здравейте. Редовно следя темата и сте ми много полезни. Имам следния проблем: Бебчо е на два месеца, изцяло на кърма като кърмя на поискване. Има около 10-11 кърмения в денонощие, като 3 от тях през нощта. Винаги предлагам и двете гърди, само нощем ги редувам, тъй като той заспивай не иска да яде от другата. За два месеца е наддал 2 кг. Тоест по килограм на месец. Проблемът обаче е че досега три-четири пъти получавам запушвания на каналите като се редуват двете гърди. Боли ужасно и болката тръгва още от предмишницата като осъзнаемо се напипва топче или уплътнение. Слагам бебчо по-често на гърда, опитвам да цедя, но с помпата доста малко излиза, правя топли и студени компреси и пия и лицетин и за няколко дни отшумява. Болката е ужасна. Имате ли представа защо се получава и какво да направя, за да го предотвратя, както и дали по друг начин мога да процедирам, когато се случи?

# 498
Не съм специалист, но е възможно гърдите задържат кърма и бебчо просто не ги изпразва докрай. Аз бих ги редувала - единото кърмене от едната гърда, докато омекне напълно, и следващото кърмене от другата. А не двете на всяко хранене, ако правилно съм разбрала написаното. (Не сме спали от 4 дни, виждам двойно 😅)

# 499
Чуйте се с консултант.

# 500
Момичета, моля за тези, които вече сте минали през това, за съвети или по-скоро за окуражаване.. какво се случва с кърменето след захранването? Кърмя вече 5 месеца и половина, къде с дохранване, къде без и скоро предстои захранване, та се чудя дали съвсем няма да намалее кърмата. Искам да кърмя поне до годинката и затова искам да съм подготвена, за да знам как да процедирам със захранването. Зная че е много относително, някои дечица хапват с охота твърда храна, а други си предпочитат кърмата дълго време, но все пак ще се радвам на някакви съвети, за да мога да продължа колкото се може по-дълго да кърмя.
Искам да кажа, че дохранването е минимално и гледам да се случва по такъв начин, че да няма големи паузи между храненията. Основно дохранвам в следобедните часове, защото просто се получава едно безкрайно висене на гърдата, мрънкащо бебе и памперса за 3-4 часа е доста леко напишкан, което ме притеснява. От самото начало на кърменето е така, до обяд имам достатъчно кърма и следобед и вечер, просто се налага някакво дохранване. Първия месец поддържах връзка с консултант (споделяла съм ви преди), като тя ми обясни че при някои жени се получава така че вечер гърдите са по-празни, а при други сутрин.
Пробвала съм без дохранване, упорито се опитвам от самото начало, защото искам да кърмя, за мен е най-милото нещо, но просто в един момент се усещам, че започвам да се изнервям, бебето започва да мрънка и плаче от глад, аз не мога да мръдна от леглото изобщо, защото само си лежим и кърмя и за капак това, че не мокри достатъчно памперсите (както казах това се получава предимно в следобедните часове), аз започвам да се чувствам виновна и в крайна сметка си казах, че най-важно е детенцето да е спокойно (както и аз) и да наддава, защото ми се струва че наддава, но по-скоро на долна граница. (На 4 месеца тежеше 7 кг при рождено тегло 3.330).
Как да процедирам, така че да запазя поне 2-3 кърмения? Ако бебето не иска да суче след хапването на твърда храна, да цедя ли?
В момента 8 кърмения имаме със сигурност за денонощие. Започна да заспива към 21:30 и по този начин възстановихме и нощното кърмене, дори понякога в интервала от 03:00 до 08:00 часа има 2-3 кърмения. Предлагам гърда винаги, за всяко мрънкне и за приспиване (защото само така заспива). Вода давам от скоро, по малко и само когато сме навън на разходка. Нямам намерение да правя режим и да се храни под час, доста упорито опитвах досега да я кърмя за всяко мрънкане и все си казвах, че това ще отмине, е да, но вече почти 6 месеца е така и просто в един момент се изтощавам (затова дохранвам или с изцедена кърма или с АМ).
Ако има нужда от допълнителна информация, ще споделя, че стана доста дълго и объркано.

# 501
Захранвам от три месеца първо бебе, не знам дали е меродавен моя опит, но мисля, всичко зависи от това детето дали ще яде или ще си предпочита млякото. Иначе това, което зависи от вас, според мен, е да не избързвате с въвеждането на много на брой хранения с твърда храна на ден за кратък период. Аз лично след всяко хранене предлагам гърда, понякога отказва, друг път - сам си я търси. Все още нямаме нито едно заместено кърмене, въпреки че предлагам храна три пъти дневно.

# 502
Нищо драматично не се случва. В началото твърдата храна е много малко и реално след това си кърмите. Като почнете да замествате хранения, няма да е изненадващо за тялото, защото постепенно бебето ще е намалявало изсуканото мляко на хранене. Така ще имате кърма за колкото млечни хранения са останали.
Към годинката моето момиче беше останала само с кърменето след баня. След това я отбих.

# 503
  • Несебър
Със Захранване водено от бебето става най-плавно и естествено отбиването. Ако решите да захранвате по педиатричен или друг метод, оставете детето да преценя какво количество да изяжда. Не гонете грамажи и цели бурканчета.

# 504
Със Захранване водено от бебето става най-плавно и естествено отбиването. Ако решите да захранвате по педиатричен или друг метод, оставете детето да преценя какво количество да изяжда. Не гонете грамажи и цели бурканчета.

Благодаря! Със сигурност няма да гоня грамажи и да бързам да замествам хранения, но в крайна сметка детето ще диктува правилата Grinning

# 505
Здравейте, бихте ли ми казали кое е съвместимо при кърмене и болно гърло - някои от таблетките за смучене? Чайове - шипка , лайка или др - ок ли са?

# 506
За гърло може пръскала или таблетки тантум верде, хексорал, може таблиткш Исла, подозирам, че и д.уги но аз тези основно съм използвала. Чайчета може лайка и шипка, няма проблем.
Може и гаргари с концентрирана отвара от лайка, може смрадлика.

# 507
Здравейте бебето ми е на 21 дни обаче кърменето не ми потръгна и реших да спра като АГ ми каза да пия Достинекс за 2 дни така изпих ги, но от вчера напипвам малка бучка високо над гърдата около мишницата което на пипане ме боли а самата гърда е мека. Изцеждам един или два пъти на ден колкото да облекча така ми каза АГ без да изпразвам гърдата. Въпроса ми е как да процедирам с това топче утре ще отида при личния, но дотогава незнам какво да правя. Моля за съвети 😟

# 508
Вече водите комуникация с АГ. Питайте него.

# 509
Ех, тези аг,  по всичко са експерти.

Общи условия

Активация на акаунт