Защо се разпада българското семейство?

• 24 369
  • 956
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Пък с дясната като омръзне, сядаш върху лявата докато изтръпне Joy

# 256
  • Агент под прикритие
Всяко правило си има изключения. Това е едно от тях.
В друг контекст го казах, но кой разбрал - разбрал. Grinning

# 257
Скрит текст:
Не мога да ви разбера.... Пораствате, в един момент срещате някой в когото се влюбвате, имате връзка, впоследствие брак/съжителство, после дете/деца, живеете години заедно, (т.е. не е някой срещнат на автогарата и очевидно явно имате общи неща, харесвате се и т.н.), всичко е наред и изведнъж поради някаква прищявка казвате - ми май искам нещо друго, имам тръпка към друг човек и т.н. и с лека ръка зарязвате всичко градено досега, партньора си, детето си... Честно не съм го разбирал никога това поведение, но съм го срещал неведнъж, за съжаление и то точно от нежния пол....
Според кого?
Не съм чула някой от хубаво да е зарязал всичко...
Ами това са думите на бившата ми съпруга - че просто всичко си е било наред, обаче изведнъж изпитала тръпка и на...

Не ги приемай толкова буквално тези думи. Определено нещо не е било наред. Понякога това значи някаква липса, която се усеща и дефинира, чак когато се намери кой да я запълни. Не е добре, не е готино, и даже често, никой не е виновен. Но веднъж случи ли се, мачът е свирен, вече няма как да се върнеш в старото положение.
Ми уж намерила, па искаше да се връща...

# 258
  • Paris, France
Скрит текст:
Край мен 90% от познатите ми разведени семейства се разпаднаха заради връзка на единия партньор с нов човек. Не се наемам да правя анализи защо и как. Просто в съвременния свят е супер лесно да завъртиш нова връзка, независимо дали си женен с деца или свободен. Всеки брак има кризи и ако в такъв момент се появи нов интересен човек, работата я пиши бегала. Жалко, че последствията до голяма степен се отнасят от децата. Ей това е наистина несправедливо. Но това е очевидно моделът на бъдещето, така че постепенно и децата няма да го възприемат толкова тежко.

Причините може да са наистина много, но факт е, че броя на разводите расте.

В България като цяло няма висок морал. Никой не се впечатлява от връзки с женени хора, а да си любовница на някой богаташ е едва ли не престижно. Как да се задържи кое да е семейство? Че то си е като да минеш през минно поне Simple Smile

И във Франция никой не се впечатлява от връзки с женени хора. Всичките президенти от последните 45 години са имали любовници, извънбрачни деца, излизали са с женени жени, живели с любовници. Тук мъжете си водят любовниците на вечери с приятели, на Коледните партита. Голям праз.

Естествено, че е по-престижно да си любовница на богат мъж, отколкото съпруга на беден, скучен, сив мишок. Парите купуват удобство, интересни преживявания, образование, вдигат самочувствие и тестостерон.

А защо да не се задържи семейство? Ако и двамата са сигурни в избора си, знаят какво ги очаква, толерантни са към желанията на другия и се чувстват добре заедно, те могат да си останат заедно.

За появата на интересни хора - откакто сме женени и двамата срещаме много интересни хора. Срещала съм и богати ухажори и не съм залитнала по тях и ако някога се разведа, няма да е за да ида с друг, интересен, богат мъж. Мъжът ми непрекъснато се среща с млади и красиви жени и още не е избягал. При нас, за двама ни интересите на децата са и винаги ще бъдат на първо място.

Не виждам кое е несправедливо за децата ако след раздялата и двамата се грижат за тях. Така са ме отгледали моите родители и не намирам положението за несправедливо.

Не съм сигурна, че разводите са повече на брой или като процент. Масово хората не се женят. Тогава кой се развежда? Моя съученичка, бракоразводен адвокат ми каза преди 7-8 години, че се преквалифицира поради липса на работа. Някой има ли динамична статистика?

# 259
И аз мисля, че тия драми с любовниците и разводите се преекспонират. В крайна сметка, който го е страх от мечки, не ходи в гората, тоест не се жени.

# 260
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Не мога да ви разбера.... Пораствате, в един момент срещате някой в когото се влюбвате, имате връзка, впоследствие брак/съжителство, после дете/деца, живеете години заедно, (т.е. не е някой срещнат на автогарата и очевидно явно имате общи неща, харесвате се и т.н.), всичко е наред и изведнъж поради някаква прищявка казвате - ми май искам нещо друго, имам тръпка към друг човек и т.н. и с лека ръка зарязвате всичко градено досега, партньора си, детето си... Честно не съм го разбирал никога това поведение, но съм го срещал неведнъж, за съжаление и то точно от нежния пол....
Според кого?
Не съм чула някой от хубаво да е зарязал всичко...
Ами това са думите на бившата ми съпруга - че просто всичко си е било наред, обаче изведнъж изпитала тръпка и на...

Не ги приемай толкова буквално тези думи. Определено нещо не е било наред. Понякога това значи някаква липса, която се усеща и дефинира, чак когато се намери кой да я запълни. Не е добре, не е готино, и даже често, никой не е виновен. Но веднъж случи ли се, мачът е свирен, вече няма как да се върнеш в старото положение.
Ми уж намерила, па искаше да се връща...

Е това е другият момент... като разбереш, че това което си намерила, не върви с всички други екстри, които си имала Joy И следва, олеле, кво стана, дай да оправиме нещата... ама нещата вече не са същите Wink

Всяко правило си има изключения. Това е едно от тях.
В друг контекст го казах, но кой разбрал - разбрал. Grinning

Ама разбира се... ето ти друг контекст - не съм щастлива, сама съм си отговорна за щастието, довиждане, отивам да си го търся Wink

# 261
  • Агент под прикритие
Ама разбира се... ето ти друг контекст - не съм щастлива, сама съм си отговорна за щастието, довиждане, отивам да си го търся Wink
Единственото, за което си отговорна в този случай, е за намиране на нов източник за щастие. Това нито значи, че си способна сама да си създаваш щастието, нито че си някакси отговорна за него. Човек може да бъде отговорен за нещо, което създава сам, не за нещо, което някой друг създава за него.
Накратно, нищо общо. Grinning

# 262
  • София
Лъвице, роди си мъж, друга опция не остана хахахах.

Създаваме щастието, Финикс, не ни го дават пробоно.

# 263
  • Агент под прикритие
Създаваме щастието, Финикс, не ни го дават пробоно.
Е, тук някои могат да спорят с теб. Особено тези, които смятат, че им е право свише. Grinning

# 264
  • София
Единственото, за което си отговорна в този случай, е за намиране на нов източник за щастие. Това нито значи, че си способна сама да си създаваш щастието, нито че си някакси отговорна за него. Човек може да бъде отговорен за нещо, което създава сам, не за нещо, което някой друг създава за него.
Накратно, нищо общо. Grinning

Накратко, много думи за да кажеш, че значи това, което на теб ти е изгодно, според ситуацията Joy

Живеем с хора и докато имаме интеракция с тях, нещата са обвързани. Съгласна съм, че човек трябва да може сам да създаде обстоятелства да бъде щастлив, но много от нещата, които носят щастие, идват от други хора. Твоята отговорност е да си ги подбираш, а не да търпиш такива, които не ти носят щастие, щото ти трябва да си го създадеш, нали Wink Какво изобщо правят тези хора в живота ти?

# 265
Около мен, близък и далечен кръг от познати, семейството надделява.

А за разпада.. Предлагането е голямо, всичко е лесно достъпно, често не си финансово зависим..Натежат ли..битовизми, трудности, скука по-лесно се оказва да се втурнеш в непознатото, защото носи позитивни очаквания..Отколкото да опиташ да промениш или се справиш с онова, което си градил години.
Пътя на най-малкото съпротивление .

# 266
  • Агент под прикритие
Лъвице, това, че някой не ти носи щастие, НЕ значи непременно, че носи нещастие. Живота не е чак толкова черно-бял.
Аз казах, каквото имах, а ти го разбирай както  си искаш. Wink

# 267
  • София
Е какво ти носи тогава де? Това е въпросът. На мен човек, който ми стои насреща и ми вика, как за нищо не ми отговаря, не ми трябва. И поемам цялата отговорност да го разкарам от живота си Joy

# 268
  • MI

Не съм сигурна, че разводите са повече на брой или като процент. Масово хората не се женят. Тогава кой се развежда? Моя съученичка, бракоразводен адвокат ми каза преди 7-8 години, че се преквалифицира поради липса на работа. Някой има ли динамична статистика?
В сравнение с 1960 са повече, разбира се, но всъщност сме от страните в Европа с нисък коефициент на бракоразводнност. Просто защото, както написа ти, хората не се женят масово.
Ако търсим доказателство за кризата на семейството в България, то е в броя родени извън брак, един от най-високите проценти в Европа.

Защото и в други страни малко се женят, но ако решат да имат деца, голямата част го правят. Т.е. в крайна сметка повече вярват в брака. Ето това би било по-интересно да се обсъди защо е толкова различно от съседите ни и всички на нашата географска ширина.

# 269
Около мен, близък и далечен кръг от познати, семейството надделява.

И около мен е така, повечето са женени или в продължителна връзка.

Общи условия

Активация на акаунт