Защо се разпада българското семейство?

• 24 283
  • 956
  •   1
Отговори
# 855
А, казарма и войници има навсякъде по света. Дори, е чест и уважение да си войник. Знаеш ли, че в щатите като видят мъж униформа, цивилните застават мирно и му отдават чест?

Нека не забравяме, че “навсякъде по света” казармата не е задължителна. Не виждам кое спира българският мъж да стане войник, ако има желание. В САЩ чак да отдават чест е преувеличено, просто благодарят на униформените за службата им. А в България се измислят вицове за тях, наричат ги с осмиващи нарицателни, подронват авторитета им. И това си е така от едно време, думата “шапкар” не е измислена сега. Ако в семейството децата се учат да уважават властта, те ще я уважават - така поне е в “другите страни по света”. Или поне при повечето хора там. Няма нужда да ги тикат в казарма, за да може старшината да начуква властта си по канчета на новобранците. Според Гугъл, в САЩ в армията общо служат 1 милион мъже. По вашата логика, останалите 160 милиона американеца са меки китки.
Само това й липсва на България, защото всичко друго е втасала и оскубаните вежди й е най-големия проблем - задължителни казарми, в които да се наливат едни милиарди за Михаля. И вместо този, който иска да учи, да работи, да се развива, две години да мъкне мокри въшкарници, пак в името на същия Михал.

И накрая като обобщим, здравната система в България е бетон, стига да не си ром, да не си беден, да не си от провинцията, да не са ти единствената опция общинските болници (в които се били разигравали някакви политически сценарии), и най-вече “слава Богу да не ти се налага да обикаляш по болниците” (тогава мнението ти за тях е най-високо). Тоест, България=София.
Негативите от отмяната на задължителната военна служба са много повече от позитивите, но това няма как да го разбере някой, който от десетилетия живее в свят на фалшиви герои.
Какъв достъп до здравни грижи и профилактика имат хората в САЩ, които нямат солидни здравни застраховки? Дали няма да се окаже, че е ограничен от този, който има малцинствен елемент без осигуровки.

# 856
На черната станция, която по-често е черна станция, отколкото друго, този път шапка ѝ свалям.
Да допълня само, че не са такива единствено шапкарите в България, шапкар е диагноза навсякъде по света.
Като си помисли човек, че има жени, които им помагат да се размножават...
Последното по повод темата и разпада на семейството Simple Smile

Благодарение на някои от шапкарите все още не носите бурки и имате сегашния си лайфстайл.

# 857
Заслужили или не, не коментирах аз. Важното е, че уважение се печели - то нито се подарява, нито се налага насила.

Ма сте забавни, де. Как можело всички лекари да се слагат под един знаменател, а иначе шапкарите в България и по цял свят един дол дренки били:)

123, за хора с ниски доходи здравеопазването е безплатно. За тези със средни доходи е скъпо, но не съм чула някой да е останал без лекар. А гурбетчии, на които се е наложило сериозно лечение всички са казвали едно и също - добре, че ми се случи тук.
И нека мъжете, които са служили да кажат какво мислят за задължителната казарма. Защото така на чужд гръб малко фалшиво ми идва и на мен това геройство.Simple Smile

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 16:38 от Aerin

# 858
Заслужили или не, не коментирах аз. Важното е, че уважение се печели - то нито се подарява, нито се налага насила.

Ма сте забавни, де. Как можело всички лекари да се слагат под един знаменател, а иначе шапкарите в България и по цял свят един дол дренки били:)

123, за хора с ниски доходи здравеопазването е безплатно. За тези със средни доходи е скъпо, но не съм чула някой да е останал без лекар.
Не идеше ред за лекар, а за лечение. Нима твърдиш, че на бездомните от палатките им правят безплатни бъбречни трансплантации в луксозни болници!?

# 859
Благодарение на някои от шапкарите все още не носите бурки и имате сегашния си лайфстайл.

Първо, не е благодарение на нашите шапкари. Второ, Ал кайда и Ислямска държава, от които са ни спасили шапкарите, нямаше да ги има, ако пак шапкари не им бяха дали оръжие и обучение за да бият руснаците в Афганистан. Тоест за да решат една непосредствена краткосрочна задачи шапкарите създадоха нерешими дългосрочни проблеми. Пак шапкари пробутаха и кардиналното решение на въпроса с диктаторите, в резултат на което има сегашната вълна от емигранти. И трето, когато е писана песента "Велик е нашият войник", думата шапкар не е съществувала. Тогава офицерите са били синоним на висока култура, образование и възпитание. Това нещо се е сменило с идването на комунистите и налагането на верни, а не на кадърни кадри. И в резултат офицерите започват да пишат по едно изречение с няколко правописни грешки. Именно тогава се появява думата "шапкар" - когато са се появили съответните обекти, за чието описание да се използва. Впрочем ти си мъж от моето поколение, бил си в казарма и едва ли наистина вярваш в боеспособността на нашата армия. Нали четем - нашите пилоти летели по 30 часа годишно, при минимум в НАТО от 180м часа. Ти за 30 часа годишно кормуване лека кола няма да се научиш да караш, нали? Ама иначе имаме генерали с тежки пагони като за свястна армия (много вожд, малко индианец). А по времето на "Велик е нашият войник" сме имали капитани, способни да бият чуждите генерали.

# 860

Бих предпочел някой, който не ме познава, да се въздържа от изказвания какво нося и какъв ми е лайфстайла.

# 861
Нима твърдиш, че на бездомните от палатките им правят безплатни бъбречни трансплантации в луксозни болници!?

Болниците са едни за всички, не знам да има такива за бедни и такива за богати. Луксозни и нелуксозни. Ако държиш ще ти снимам болницата с “лоша” слава, на нея и бездомниците се цупят. Като ги качват в линейката, ги питат в коя болница искат, а те не щат да е коя да е.
Много пъти ни се е налагало лечение, първо ти помагат - после питат как ще платиш.
Баба ми не й започнаха операцията, преди да внесе семейството незнамсиколко хиляди, същото беше и с татко.

# 862
  • Paris, France
Скрит текст:
Скрит текст:
Невена ти имаш две деца във Франция, аз имам две деца в България, къде видя невъзможността да ги родиш в собствената си страна.

Скрит текст:
Когато раждах двете си деца, в България мъжете дължаха военна служба. Ако дете с един родител с българско гражданство се роди в България му лепват автоматично българско гражданство. Синът ми засега няма. В българските болници тогава редовно не допускаха придружители, беше мизерно, връзваха докато се ражда, не даваха да се яде, след секцио не даваха бебето веднага, не допускаха родители в неонатологията. Някъде даже си носеха лигнин и конци. Това съм го чела в дир.бг в края на 90те и началото на 2000г. Тогава България имаше висока детска смъртност.

Ако бебето се роди мъртво го изхвърляха, заедно с превръзки и марли, отстранени органи и го изгаряха в болничния инсинератор като боклук, често без даже да го покажат на родителите. Преди 10ина години бяха държали живо, мърдащо, недоносено бебе без да му окажат помощ и го бяха оставили да умре. Няколко пъти го бяха вадили и слагали обратно на място, на което се съхранява боклук.

В България, тогава нямаше да родя и пари да ми даваха. Сега, все още не бих си го причинила.

Ако родя в България може да ритне Хагската конвенция ако бащата живее и работи там, дори и да е чужденец и това го знаеш по-добре от мене. Излизането да живея другаде с детето става сложно.

Ако се разделя или разведа в България, издръжката за детето вероятно ще е мизерна, а за мене тогава щеше да е никаква.

Не исках да децата ми да се раждат пушечно месо и биологични отпадъци.

Ти си раждала в други времена. Вече нямма военна служба за момчетата. Сигурна съм, че след още 20 години българските болници и клиники ще са прекрасно място, но дотогава, не, благодаря.
То, все съм чела глупости във форума, ама по голяма простотия от това не бях чела. Как можеш да твърдиш, че е истина нещо  в което не си го видяла,  участвала лично, не си го изпитала или преживяла?  Някой ти разказал...чела го някъде и твориш глупост, след глупост. Най страшното в родилния дом беше сестрата с бутилката рациново масло. Имаше храна,  поддържаше се хигиена, всичко си беше наред. Да, не може да де сравнява със сега,  но за времето си беше нормално. Ако е бил такъв ужас, щяха ли за раждат по две- три деца? А, що се отнася за казармата- влизаха момчета,  а от там излизаха истински мъже. А, сега тези мъже ги замениха някакви  епилирани женчовци, с изкубани вежди, нацепени батки с празни гащи и с меки мозъци. Меката китка, една крушка не моге да смени. Стой си в Францията и не говори глупости. Нали ви знаем "чужденците" като теб,  колко сте важни и какви ги говорите " Аз в българска болница не влизам - не благодаря". Ама щом стъпите на кофти българската земя, тичате по зъболекари и лекари. Във Францията ако си направиш само една пломба,  ще те обречат на мизерия, в следващите два месеца. Така, че по кротко го раздавай. Не сме толкова загубени, тези които раждаме и си гледаме децата в Родината.
Нещо, което за тебе са глупости, за мене е много важно. Ако получавам една и съща или сходна информация от много на брой, независими източници, които не се познават един друг, информацията вероятно е вярна. Мисля, примерно, че земята е кръгла, но не съм я обиколила от космоса. Най-страшното за тебе е било рициновото масло, а за мене би било да се окажа съвсем сама, да ме вържат докато раждам, да не ми хранят бебето с биберон за да си почивам. Още по-страшно би било да родя мъртво бебе и даже да не ми го дадат да го видя, а направо да замине с останалите боклуци в инсинератора на Александровската. Или да родя живо недоносено бебе, но да умре преди да мине седмица и даже да не му издадат смъртен акт, а направо с боклуците. Майка съм на недоносено бебе и докато аз седях по 12 часа на фотьойла с него в скута ми, в България даже не пускаха майката в неонатологията. Само в Плевен май практикуваха кенгуро допреди 15 години. Сега, че някои родители може да не пожелаят да гушнат мъртвата си рожба, нито да я погребат си е тяхна работа. Аз държах с мене и с бебетата ми, но и с тленните им останки да се отнесат с уважение, а такава гаранция тогава нямаше. За справка:

https://m.bg-mamma.com/?topic=656392

Прекрасни са разбиранията ти за казарма в България и ги уважавам. Не са моите и тези на мъжа ми. Може да не приемаме военна служба, може по религиозни причини да не я желаем, може да харесваме нацепени батки и епилирани вежди 🥳, всичко може.

Никъде не съм писала нищо лошо за българските зъболекари. Ходя на зъболекар в България, но не защото е евтино, а защото е кадърен. По-евтино, даже безплатно ми е да ида тук. Във Франция зъболечението винаги ми е било безплатно, но и нямам правено кой знае какво. Брекетите до 18г са безплатни. Имплантите се покриват наполовина и май само от допълнителна застраховка. Естествено е редно да провериш информацията, която ти пиша преди да пишеш неща, които мисля, че не са верни.  Тук и на нелегалите им лекуват зъбите безплатно. Може да се наложи доплащане за разни лазерни чистения под венци, импланти, корони, но засега имам една корона и е правена в БГ. Ходя и на ендокринолог там и тя е изключителен специалист. Това всичкото съм го писала в други теми и може да бъде проверено.

Никъде не съм писала, че раждащите в България и гледащите деца там сте загубени, а обясних защо аз, тогава (преди 17-19 години) не бих родила там. Това ме попита christina1980.

Също никъде не твърдя, че родилните домове и отделения във Франция са върха. При избор бих родила в Англия както първия път.
Продължаваш с твоите глупости. Лъжа, която се повторя няколко пъти  започва да става истина. Цитираш измислени източници. Ясно, че за теб е важно всички да ти повярват. Вживяваш се в капацитет А, това което си написала за бебетата е отвратително. Дори не си представям, какъв човек може да си, щом говориш, събираш информация, и пишеш такива ужасни неща. Тук, има много добри и кадърни лекари. И, не мисля, че българските лекари са такива психари. А, всичко е плод на твоите измислени източници и измислена статистика, която размахваш като чаршаф. А, казарма и войници има навсякъде по света. Дори, е чест и уважение да си войник. Знаеш ли, че в щатите като видят мъж униформа, цивилните застават мирно и му отдават чест? А, чувала ли си за Френският легион? Няма религия която да забранява войниците. Само,онези с меките китки и мозъци, се крият под полите на майките си.

За мене ти ме клеветиш и повтаряш лъжи, но естествено, като възпитан човек няма да те обвиня в това 🥳.

Никъде не пиша, че в България няма кадърни лекари и всички лекари там са психар. Никъде. Ти упорито твърдиш, че аз го твърдя.

Задължителна казарма, че и цяла година или 2 няма във всички държави. Мога да представя официална листа, но ти пишеш, че е измислена от мене. Има доста приятни за живот държави с никаква задължителна военна служба. Във Франция въведоха един ден цивилно, гражданско обучение за всички младежи и това е.

Чувала съм за френския легион и американската армия, където работят професионалисти. Те са начин да се получи гражданство на Франция или САЩ за много чужденци. Децата ми са свободни да кандидатстват и да отидат наемници в тези армии. Цивилни американци да отдават чест на американски военни още не съм видяла, но никога не съм живяла в САЩ или до тяхна военна база тук.

Свидетелите на Йехова ходеха в затвора вместо в казарма докато тук беше задължителна и не приемаха алтернативна гражданска служба. Религиозните евреи вдигаха бунтове за да не ходят в казарма в Израел. Сега чакам да ме обориш с нещо сериозно, каквото изискваш самата ти.

Мозъкът трябва да е мек. Като почнат втвърдявания почва да дава фира.

Кое за бебетата е отвратително и каква точно информация събирам? Поне бъди конкретна като обвиняваш!

# 863
Интересно ми е ако някой брадат се развихри покрай вас с калашника или ножа, дали пак ще мислите по същия начин или ще се молите някой тежко въоръжен шапкар да ви отърве задниците?
Нечии кофти спомени не са повод за генерални заключения. Между другото причината за липсата на уважение към армията се корени в соц. миналото, когато се подменя тогавашния военен елит със шумкарския такъв и вместо личностни качества за растежа нагоре са били важни предаността към партията и умението да не се мисли върху спуснатото отгоре.
Може да проверите преди това какво са били офицерите - истинския елит на нацията, за разлика от сегашния състоящ се предимно от празноглави чалгаджии, също празноглави футболисти, меки китки и мутро-богаташи и какво ли още не.
Наскоро загиналия "шапкар" докато тренира поразяване на мишена над Черно море пак ли не заслужава уважение?

# 864
Аз не бях попадала в болница до раждането на детето. Раждах в държавна болница като имах избран лекар (следеше бремеността ми и при него родих), а после платихме на ръка, тогава още нямаше избор на лекар като услуга в болниците.
В годините с детето съм лежала още 5-6 пъти и отношението, грижите, успокоението и вниманието бяха чудесни, все съм била благодарна. Да, условията в държавните болници куцат, но доктори, сестри, санитарки бяха мили и се оптваха колкото могат да осигорят комфорт.
Уви и това, което каза Невена е вярно. Близка моя роднина преди 20г роди. Няма да забравя кратката радост, страха, молбите, надеждата и болката после. Детето си остана с име, без име..и не позволиха да бъде прибрано и погребано. И да, това беше още по-травмиращо..Точно това каза майката.."Изхвърлиха го като биологичен отпадък, а беше моето дете"

# 865
Интересно ми е ако някой брадат се развихри покрай вас с калашника или ножа, дали пак ще мислите по същия начин или ще се молите някой тежко въоръжен шапкар да ви отърве задниците?
Нечии кофти спомени не са повод за генерални заключения. Между другото причината за липсата на уважение към армията се корени в соц. миналото, когато се подменя тогавашния военен елит със шумкарския такъв и вместо личностни качества за растежа нагоре са били важни предаността към партията и умението да не се мисли върху спуснатото отгоре.
Може да проверите преди това какво са били офицерите - истинския елит на нацията, за разлика от сегашния състоящ се предимно от празноглави чалгаджии, също празноглави футболисти, меки китки и мутро-богаташи и какво ли още не.
Наскоро загиналия "шапкар" докато тренира поразяване на мишена над Черно море пак ли не заслужава уважение?

Ами преди малко писах по всичко, написано от теб, няма да се повтарям.

# 866
Черна Станция, сигурна съм, че и солидна част от американските войници пишат неграмотно. Не виждам връзката - обучени са да са войници, а не да пишат научни статии.

# 867
Черна Станция, сигурна съм, че и солидна част от американските войници пишат неграмотно. Не виждам връзката - обучени са да са войници, а не да пишат научни статии.

Някогашните царски офицери, които са се ползвали с авторитет и уважение, и са пишели грамотно, и етикета са познавали, и обща култура са имали... Пък днешните, честно казано, и да са войници толкова могат. Аз поне не и вярвам, че ще ме защитят.

# 868
Някогашните царски офицери, които са се ползвали с авторитет и уважение, и са пишели грамотно, и етикета са познавали, и обща култура са имали... Пък днешните, честно казано, и да са войници толкова могат. Аз поне не и вярвам, че ще ме защитят.

Разбирам те, ама ти говориш за елита. Обикновения войник, мнозинството какъв е бил? И той ли е заслужавал презрение и подигравки?

# 869
Черна станция, сега ти прочетох поста, виждам, че сме на едно мнение за някои неща. Обаче искам да отбележа, тези от моето поколение не сме виновни за състоянието на армията и държавата ни. Военнослужещите като загиналия пилот се опитват да поддържат някаква боеспособност в целия батак с това, което е налично, понякога с цената на живота си, за това заслужават уважение, и най-малко оплюване. Че има службогонци и тарикати, които гледат да са на хранилка и да дебелеят, факт е. Но далеч не всички са такива и подобно оплюване не е добре.

Общи условия

Активация на акаунт