Домакиня в 21 век?

• 30 425
  • 1 175
  •   1
Отговори
# 1 095
  • Между гори и планини
Ох, имам син на 15г който е вечно гладен в последната година. Не може да издържи от закуска до обяд и от обяд до вечеря без хапване. При това не банан или ябълка, или бадеми както беше преди. На сядане на обяд и вечеря изяжда по 2 порции, при това с хляб (който до скоро не ядеше). Готвя всяка вечер, като се старая да остане евентуално и за обяд. Но ако не остане , готвя и за обед. Не смятам съдовете си за малки, но и не са казани. Аз много малко храни ям на другият ден. Предпочитам филия, пред вчерашно ядене. Като се сложи и закуска ( почивните дни и ваканциите), следобеден кекс, курабии, или соленки и се оказва , че голяма част от деня съм в кухнята. Между другото си варя мляко, квася кисело, от каймака бия сметана и масло. Между другото чистя, пера, гледам зеленчукова, затварям буркани зимнини... И от 6ч сутринта съм седнала чак вечерта в 7ч.

# 1 096
  • София
Остойностяване на ССФ.
Да ви цакат със задна дата, че сте хранили вашите деца Laughing
Без другите неща!

# 1 097
Остойностяване на ССФ.
Без другите неща!

Да, пък уж се говореше за любов ...

# 1 098
Когато дъщеря ми беше 15 годишна ме посрещаше от работа, приготвила нещо за хапване, сложила масата. Та тъй, предпочитам да съм работеща жена.

# 1 099
  • София
Това е само една малка илюстрация на остойностяването и как човек гледа на работата, когато трябва да я свърши той и когато трябва да я свърши друг, и че никак не е все едно да сготвиш две манджи през ден  само за вечеря, когато всички са извън дома по цял ден и какво е да има постоянно деца вкъщи. Числата не лъжат. Това е работа.. А това с любовта само вдига стойността, защото чуждият човек няма да направи нещата така, както ще ги направи родителят. Освен ако не е адски нескопосен в ръцете или да я върши през куп за грош.

# 1 100
Интересно ми е колко приблизително излиза изхранването на 2 деца над 10 години в къщи, с домашно приготвена храна -2 закуски, обяд и вечеря за седмица. Правил ли е някой сметка?

# 1 101
  • София
Не зная, не смея да го сметна дори. При това тук нямаме икономия от мащаба за големи количества и конвейерна обработка като в заведенията.

# 1 102
Грубо го изчислих, че за 1 седмица за 2 деца се спестяват около 60 лв. ако се приготвя домашна храна, а не се поръчва от вън.
Сметката е на база на поръчка на обяд и вечеря, а закуските са от вкъщи. Сложих и плодове. Без напитки.
За 1 седмица излиза 224 лв./за 2 деца/ при поръчка отвън и 168 лв. за същото меню, но приготвено в къщи.

За оптимизиране на изхранването може да се редува поръчка от вън, от проверено място с вкусна храна и с приготвяне изцяло вкъщи.

# 1 103
  • София
Това е като продукти. А труда не го броим, все още не сме го калкулирали. Предполагам, че сега с размах пак ще кажат сума хора, че това не са пари, за които да си заслужава усилието. И все пак остава по-важното, че децата се хранят нормално.

Последна редакция: ср, 16 юни 2021, 07:37 от Andariel

# 1 104
Остойностяване на ССФ.
Без другите неща!

Да, пък уж се говореше за любов ...
Къде за любов? 76 страници се обсъждат пари. Не върши работа, наистина, защото ако някой иска да осчетоводи домакинския труд, може да се обърне към агенция, предоставяща домакини под наем. Тъкмо ще разберат и колко лесно се одобряват кандидати за тая работа, дето всеки я може.😁
 От личния ми опит си спомням, в един период на сериозно безпаричие, когато приемах всякаква странична работа, се наех да изчистя една къща под наем, която се освобождаваше. За три часа само чистене (на чиста къща) ми платиха 100 лв. Ми не е лоша надница.

# 1 105
  • София
Няма нужда да се обръщам към агенция, за да се остойности (не осчетоводи) домакинския труд. Тези в агенцията няма да направят нищо по-различно от моето остойностяване, просто ще сложат и една добавена стойност и хонорар за консултантски услуги.

# 1 106
Е тогава защо чета твърдения, че 30 лв на ден били ок? Че дори и само за една от дейностите.
Остойности, права си, сори! Simple Smile

# 1 107
  • София
Оценяването на собствения и на чуждия труд е различно от остойностяване, защото има доза субективност. Странно, че освен двама, други не посмяха да кажат число, а задачата е много лесна.

# 1 108
Точно вчера ми се оплака съседка , че снахата напуснала работа за да гледа две годишното си дете. Как можело, вместо да се върне на работа. А, че тя самата не работи през последните 25-30 години и гледа мъж и син до университет е съвсем нормално в нейния си свят.

# 1 109
Като чета, оставам впечатление, че повечето влизат в брака с калкулатор в главите си.

Общи условия

Активация на акаунт