Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 32

• 26 595
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
Аз съм родена преди 49 години. От страна на баща ми никой не е кръстен на баба/дядо, нито аз, нито по-големите от мен братовчедки. От страна на майка - децата на едната ми леля са с избрани от кръстниците имена, а на другата са писани дословно на свекър и свекърва.
Аз не си харесвам името и съжалявам, че не съм била записана на двамата ми дядовци - адаши.
Моите деца не са кръстени на никого, но пък носят името на баща ми за презиме.

# 721
  • Далечният изток
То не е много за разказване. Свекърът и свекървата от момента, в който разбраха, че бебето ще е момче, повтаряха по триста пъти как трябва да се казва - дословно на свекъра разбира се. Името е старо, смешно и грозно...
Родих, синът им беше успешно обработен и каза, че ще запише детето дословно на баща си.
Плаках, молих се, предлагах имена с буквата на свекъра, но не... Тогава децата се записваха в зелените паспорти. Бащата взе паспорта ми и ми го върна с името на свекъра... И така. Още мърморя след толкова години. Защото много обещания слушах как ще купят на детето това и онова. Нищо подобно разбира се не се случи през годините.
Все си казвам, детето е живо и здраво, вече е голям мъж. Но все пак се обръщам към него всеки ден с това име, което ми натресоха и което не исках за име на единственото ми дете... Това е общо взето.

# 722
  • DE
Ох, това е тъжно. Радвам се, че никой не ми е налагал такива неща. Моите деца са уж кръстени на баба и дядо, но дъщеря ми е с галеното на свекървата което няма много общо с нейното Grin но нека се радва жената. Сина ми е с буквата на татко. Докато беше жив и двете със сестра ми му заявихме, че няма да си кръстим дете на него, защото името е старовремско. От днешната ми призма вече не ми звучи толкова остаряло, даже е приемливо предвид, че живеем извън БГ и може да се каже, че е международно, сина ми имаше съученик от Полша с такова име.
Баща ми се казваше ЛукА, с ударение на А, и все ни убеждаваше, че името му е италианско. Но всички го наричаха Луко, което на мен ми се струваше ужасно. На моите деца имената са такива, че не могат да звучат грубо Bowtie
Радвам се, че дъщеря ми прояви здрав разум и не се поведе по модата и нямаше никакъв натиск от която и да е страна, а съчета името с фамилията на внука. Всички страни са доволни Sunglasses

# 723
Аида, това звучи потресаващо... Съжалявам винаги, когато чувам такива истории за натиск, принуда, направо окепазяване на толкова красив момент със селяндурщина и простотия (извинявам се за използваните думи, но наистина го мисля). Аз на твое място бих се разсърдила най-много на мъжа си... Това насилствено записване на името на детето, което си носила ТИ 9 месеца, а не той или свекър ти, не е нормално. Не се ли трогна поне малко от сълзите и молбите ти?! Представям си да искам да кръстя детето си примерно Виктор, а мъжът ми и баща му да се тръшнат и да кажат - Не, ще бъде Кънчо!!! Ужас..
Аз самата съм кръстена дословно на дядо ми, с когото имах силна връзка. Не си харесвах името до пубертета, после вече го възприех. Всъщност никак не е лошо, не е старовремско или осмиващо, звучи добре. Разказвала съм и преди, моята дъщеря кръстих с любимо за мен име, носи буквата на майка ми. Не съм фен на дословното повторение в една фамилия, а и така не е очеизвадно кръстена на някого, за да не се обиди другата рода (макар че хората за щастие са интелигентни и дума не са отваряли дори, че искат да е кръстена на този и онзи, камо ли скандали да ми вдигат и да се тръшкат за глупости).
Имам приятелка на 30-тина години, казва се Пенка... Майка й й дала това име... И за капак се беше опитала да се намеси при кръщаването на дъщерята на дъщеря си и беше настоявала за грозно име, но за щастие момичето не я послуша. Та такива ми ти работи...

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 23:46 от АлисаВСтранатаНаЧудесата

# 724
  • Далечният изток
Да, да, той е виновен, ама не искам да се връщам, че само се ядосвам.
И той от днешна гледна точка го отчита като грешка. Той пък искаше да го кръсти на себе си, ама и той не посмя да им скърши хатъра...
Най-грозното е, че 3 месеца след мен роди дъщеря им на свекърите, там разбира се нито дума, нито намеса. Свекърва ми се надяваше да кръстят детето на нея, но без натиск както при нас. Ами кръстиха си детето както си решиха те... И свекърва ми беше доволна... а де. А свекърът не видя внучката си няколко месеца, че не била кръстена на жена му. Абе селски пинизи от класа... Добре, че съм далече от тези хора вече.

# 725
Да, наистина добре, че си далеч от такива хора...
А детето (вече мъж) сърди ли се? Не е ли имало опити да си смени името, ако е толкова зле?
Аз съм разказвала историята за жена, решила да кръсти детето София на свекърва си Софка, но свекървата дошла в родилното, вдигнала скандал как така няма да е мот-а-мо и жената се принудила да поправи името от красивото София на грозното Софка.
Добре, че свекър и свекърва ми не са чудовища и не са имали никакви претенции, а имената и на двама им са много хубави.

# 726
Аида, това звучи потресаващо... Съжалявам винаги, когато чувам такива истории за натиск, принуда, направо окепазяване на толкова красив момент със селяндурщина и простотия (извинявам се за използваните думи, но наистина го мисля). Аз на твое място бих се разсърдила най-много на мъжа си... Това насилствено записване на името на детето, което си носила ТИ 9 месеца, а не той или свекър ти, не е нормално. Не се ли трогна поне малко от сълзите и молбите ти?! Представям си да искам да кръстя детето си примерно Виктор, а мъжът ми и баща му да се тръшнат и да кажат - Не, ще бъде Кънчо!!! Ужас..
Аз самата съм кръстена дословно на дядо ми, с когото имах силна връзка. Не си харесвах името до пубертета, после вече го възприех. Всъщност никак не е лошо, не е старовремско или осмиващо, звучи добре. Разказвала съм и преди, моята дъщеря кръстих с любимо за мен име, носи буквата на майка ми. Не съм фен на дословното повторение в една фамилия, а и така не е очеизвадно кръстена на някого, за да не се обиди другата рода (макар че хората за щастие са интелигентни и дума не са отваряли дори, че искат да е кръстена на този и онзи, камо ли скандали да ми вдигат и да се тръшкат за глупости).
Имам приятелка на 30-тина години, казва се Пенка... Майка й й дала това име... И за капак се беше опитала да се намеси при кръщаването на дъщерята на дъщеря си и беше настоявала за грозно име, но за щастие момичето не я послуша. Та такива ми ти работи...
Имах състудентка Пенка. Не си харесваше името и използваше Пепи/ Пепина. Но кръсти сина си Йосиф. Знам, че е библейско, ама не ми е по-звучно от нейното име. Странно ми е, особено пък на малко дете.

# 727
  • Далечният изток
Да, сърди се, не си харесва името...
Не знам, може и да е свикнал вече, то има ли избор.
Достатъчно оспамихме Simple Smile

# 728
  • Крайбрежен район
Аз имах съученик Пеньо. Младо моче, пък с такова име....Rolling Eyes Беше от някакво село. Явно дядото е натиснал да го пишат дословно на него.
AIDA_N не вярвам името да е чак толкова ужасно. Всяко име е хубаво за някого. Дори остарелите имена след време пак стават актуални. Може да не е модерно, но пък да има хубаво значение, да е на светец, който да го пази и т.н. Не се ядосвайте, защото зареждате името с негатив и това се отразява на сина ви.

# 729
  • София
И аз имах съученик Пеньо, беше един от готините, въпреки името Simple Smile Както и един млад и хубав мъж Панчо.
На моя колежка свекървата и до ден днешен натяква, че внучката е взела "само трите букви" - от Борка на Боряна. Не знам какъв е този зор.
Сетих се за една Свилена. Не е много често срещано май. И Свилен познавам.

# 730
Аида, за успокоение ще кажа, че в крайна сметка не името прави човека, а човекът - името. Познавам един невероятен Бойчо...
На една колежка свекърва й е Румяна. Когато забременяла, й принтирала 4 страници с имена с буквата Р и гордо й ги връчила. Dizzy Face Пак добре, че не е искала 1:1 де.
А Борка от предишния пост няма да я коментирам...
За да не е съвсем спам - една Рейнна с фамилия Николова.

# 731
Метанола, съжалявам.
Ама аз смятам , че има и грозни имена, неблагозвучни, неприятни, едно такова е Съби, също и Ташко, Кънчо, Прокопи, Ганчо, Киряк, Киряз, Христаки, Йоргаки, Пътко, Пътьо, Вътьо, Вълчо,Черньо, Червенко и прочие остарели , странни и причудливи .....Преди много години , бяхме ученици, сядаме със съученичка в заведение и една мъжка компания се присламчи на нашата маса, един здравеняк протяга ръка и със самодоволство и размах ни подава ръка и се представя : Вълчо Вълчев от Вълчи дол  (град от селски тип във Варненско), при което ние прихнахме, заляхме се от смях, не можахме да се овладеем и стана конфузно отвсякъде, а човекът се попари, не очакваше. Е, деца си бяхме още, самоконтролът ни слаб.

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 01:30 от *Камея

# 732
За моето име също е имало тръшкане за дословна повтаряемост. Разминало ми се е само с една буква от дядо ми. Името на нашия син си бях избрала мнооого отдавна, а и мъжът ми го хареса много. Ето, другата снаха роди един адаш на свекъра, ама тя не е зла като мен Grinning.

# 733
Смила
Смиляна
Чувала съм ги вече по няколко пъти, мисля, че винаги ще ми звучат странно

# 734
  • Най-красивата страна
Бихте ли кръстили детето си Димитричка,ако ви дават 10 000евро?
По 1000 евро на буква.
Само първа буква не се признава и няма евро...
Такова предложение има моя близка от свекърите.

Първото дете е кръстено дословно на свекъра-Георги.
Естествено пак имаше материални облаги-свекъра им купи къща.
Майката харесваше друго име,но се съгласи,защото Георги е приемливо.

Общи условия

Активация на акаунт