Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 750
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 065
Тестът е лесен.Текстът за преразказ въобще не е лесен.Ако ви прави впечатление има страшно много детайли и подробности.Мое мнение,че с преразказа ще отсяват добрите.

# 1 066
Някой питаше дали миналата година изпита е бил по труден от сегашния и трябва ли тази година да се очакват по-високи реултати? И едва ли не как бал 450 няма да е достачъчен за топ училищата...
Мисля, че всеки, който се занимава с подготовката на децата и е проследявал тестовете - може да прецени, че миналата година теста и преразказа бяха по лесни затова имаше по високи резултати. Въпреки, че децата казват, че имат по 1-2 грешки за съжаление в 80% от случаите не е точно така оказва, се че са повече. Тук не става въпрос , че децата лъжат или си измислят просто от превъзбуда са склонни да не разсъждават реално и можеби  под нашия натиск са склонни да дават нереални отговори.   За мен е релавантно мнение на специалистите, които проверяват работите. Без да претендирам за меродавно мнение, но се допитах до учител, който от 5 години проверява резултати на матури по БЕЛ и според нея тази година тестът и преразказът са с много подводни камъни особено вторият. Според нея резултатите със сигурност няма да бъдат по добри от миналогодишните по БЕЛ.
Освен това някои слагат каруцата пред коня. 440 - 450 бал хич не е нисък. Не забравяйте, че математиката не е минала. А повечето знаем, че едни са силни по БЕЛ други по Математика така, че едва ли резултатите на повечето деца ще са сходни например по 90 т и на двете. Това е много рядко затова и се отличават тези деца и от там се сформира високият бал за елитните у-ща. Ще дам пример миналата година на една моя колежка синът и имаше по  Бел - 97 т Математика 64 т - виждате разликата. Така, че има време за сметки, но имайте едно на ум като ви казват по 1-2 грешки...
Отделно и миналата година съкратиха изпитния материал заради ДО през втория срок.
Тази година бяха повечето време ДО , но материалът уж бе взет. Sad

# 1 067
Миналата година имаше материал и по БЕЛ, и по МАТ, който не беше включен в изпитните теми. Но и да не беше така, година с година не си прилича. Никой няма да кандидатства с резултатите си от 2020.
Лесните в тестовата си част изпитни теми обикновено водят до да го наречем по-прецизно оценяване на въпросите ( задачите) със свободен отговор и втората част на изпита. Иначе всички се явяват на едно и също. И лесният изпит води не само до по-голям брой резултати, близки до максималните. Получава се сериозно струпване на ученици в един и същ интервал и в малко по-ниския регистър.

# 1 068
По принцип идеята на НВОто е всички деца да могат да го покрият. За децата, които са свръх амбициозни и обичат да учат и се състезават има олимпиади и други състезания. Не разбирам притеснението на родителите, очакващи много висок бал - щом имате точките, ще ви вземат. Къде е проблемът?

# 1 069
  • Пловдив
Как 450т. нисък бал??? В Пловдив в елитните гимназии (Английската, Математическата и Иван Вазов) миналата година балът е бил 390-438

# 1 070
Това споделя учител оценител на НВО в една професионална група на преподаватели по БЕЛ. Оставам безмълвна и гневна! Това е реалността.
"Оценител съм на НВО 7. клас и миналата година имах подобен казус. Ученикът изключително грамотно беше преразказал цялостно съдържанието на текста, но единствено не беше спазил дидактическата задача - преразказът беше предаден в преизказно наклонение. Аз съответно отнех само 6 т., колкото се отнемат за неспазената дидактическа задача. Всичко останало си беше перфектно. Но този преразказ ми се върна от арбитър с искане да дам само 6 т. Т.е. другият проверител е дал 0т. Аз реших да си отстоявам точките, които съм дала, и се аргументирах критерий по критерий. Спорът ни продължи два дена, тъй като другият проверител не отстъпваше, аз също. В крайна сметка това не можеше да продължи безкрайно и накрая си намалих точките на 16, а другият проверител даде 10. Така че, зависи на какви проверители ще се падне."

# 1 071
  • у дома
По математика какви ка вариантите за 22 задача? Път, сплави, работа, пълнене на басейн. Друго?
Пропорции,мащаб ..

# 1 072
  • на пистата
Така като ви чета, май няма от какво да се оплача. Супер е доволен наборът. Тезата каза разкош, толкова много можел да пише. За преразказа, докато се приберем с колата ми го разказа, беше запомнил доста подробности. Но се сети, че е изтървал 1 детайл за легендата за паметника. Нищо, 2-3 точки по-малко. Каза, че почти всички верни отговори били б или в, нито един а и само малко г. Интересно.
Сега му показах 24 въпрос, същите отговори е дал.
Е как нито един А,има 2 верни въпроса с отговор А.И 6 верни Г от 25 въпроса.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 07:44 от NaM

# 1 073
.
Лесните в тестовата си част изпитни теми обикновено водят до да го наречем по-прецизно оценяване на въпросите ( задачите) със свободен отговор и втората част на изпита.
С една дума ще се наблегне на буквоядството, а не на знанията.

В тази връзка и дъщеря ми е отговаряла с цели изречения на задачата за Неверест.

Но наистина миналата година съкратиха материала, така че може би тази балът няма да е по-висок.

# 1 074
  • Варна
Цитат
Как 450т. нисък бал??? В Пловдив в елитните гимназии (Английската, Математическата и Иван Вазов) миналата година балът е бил 390-438 

Обичам статистиките, обикновено показват тенденции. От 2018 година насам във Варна балът на добрите паралелки се увеличава приблизително с 10 до 15 единици всяка година. В МГ например най-ниският бал миналата година е бил 436,25, а за три от паралелките над 470,  в езиковите гимназии минималният бал е бил 417. Ако се запази тенденцията хипотетично + 10 е очакваният бал за тази година. Математиката все още не е минала, така че това са просто разсъждения.

# 1 075
По принцип идеята на НВОто е всички деца да могат да го покрият. За децата, които са свръх амбициозни и обичат да учат и се състезават има олимпиади и други състезания. Не разбирам притеснението на родителите, очакващи много висок бал - щом имате точките, ще ви вземат. Къде е проблемът?
Ако имаше отделни изпити за най-желаните училища,щях да се съглася с вас
С резултати от олимпиади и състезания не можеш да кандидатстваш' освен ако не си в топ три. Най-прецакани са най-ученолюбивите и най-подготвените деца.
То и затова бягат след 12 клас в чужбина.
В България образованието е изгубена кауза.

# 1 076
Здравейте! Чета ви през цялото време, но не пиша. Момичета, не забравяйте, че имаме здрави и обичани от нас деца! Никакво значение няма, за тяхното здраве и нашата любов към тях, къде точно ще учат.
 Р.S. "Имаме" дете в класа, което е на легло и 3 години учи онлайн, заради добрите ни учители. Майка му се моли само да е живо и здраво. То днес не отиде на НВО.
 P.P.S.  Повокиран е поста ми от сутрешните теории за конспирация, както и от искрените притесния на много от нас. Прегръдки и наздраве!

Гретел, сред безбройните постове, които прочетох днес, твоят ме докосна истински. Ако детето ти не е здраво, какво значение има всичко останало?!
Благодаря ти, че ми напомни за истински важните неща, които някакси приемаме за даденост и по право.

# 1 077
https://
Ако имаше отделни изпити за най-желаните училища,щях да се съглася с вас
С резултати от олимпиади и състезания не можеш да кандидатстваш' освен ако не си в топ три. Най-прецакани са най-ученолюбивите и най-подготвените деца.
То и затова бягат след 12 клас в чужбина.
В България образованието е изгубена кауза.

Аз не разбирам недоволството Ви!
Всеки ще си намери мястото , кой за където си е изкарал.
 Ще кажа като майка на 23 - годишен младеж и минала по целия път на средното образование- това оценяване изобщо не е определящо за живота им напред. Когато завършат 12 клас обикновено желанията им нямат нищо общо с това, което са желали след 7-ми клас. Да не говорим, че имам познати, страшно разочаровани от топ училища, за които потрошиха много нерви, уроци, пари и в крайна сметка съжалиха.

Последна редакция: ср, 16 юни 2021, 22:12 от miglenasky

# 1 078
  • София
Вече и моята е с - 1 точка . На задачата с откриването на грешките е пропуснала да сложи една запетая. Много се ядоса, че заради толкова малък пропуск ще й отнемат 1 точка. И има още едно съмнение, написала е Неверест, но не го е сложила в кавички. Дали ще й отнемат точки заради това?
Аз и в най - смелите си мечти не очаквам моето да има 100 точки, защото оценяването на тезата и преразказа е доста субективно и освен това не се знае и на какви оценители ще попадне работа.

# 1 079
И моят син е сред децата дето са златна среда. Не е перфектен, но не и не трагичен. По принцип и в училище е така. Затова и в НВО очаквам същото. Най-смелите ми пожелания са 80 точки, иначе снятам че между 60-80 са реални цифри за него. Повече от 80 ще е късмет, а по- малко - малшанс. Не искам да сверяваме нито да проверяваме какво е направил сега. Просто ще чакам резултатите. За нас борбата продължава до08. 07. Има да се труди още и да се представя  точно в това което му е силата. От тази гледна точка не искам да годестабилшизирам от сега. Утре ще има ден за размисъл. Това значи 100% почивка!

Общи условия

Активация на акаунт