Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 690
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 095
Пу пожелавам! Още повече съм в съседство. Пък и тотемът на дятито в дъга. Дано за нас иза всички вас!

# 1 096
  • вкъщи
Гретел, благодаря за думите. Аз съм много разочарована от тъпите грешки на сина ми и даже му се скарах вчера. Според мен тестът е обидно лесен и омаловажава труда на учещите деца. Моят по литература наистина беше много подготвен , но на този тест няма как да го покаже. Горчиво ми е определено.

# 1 097
Пиша последно и спирам, защото за мен това е вървяна пътека от една страна, от друга имам особено отношение към свръх амбициозни родители, които смятат, че от техните деца по-можещи няма.

Щом едно дете се е справило на някаква част от изпита, значи е имало знанията да го направи. Как така оценявате кой колко се е трудел?  Аз пак повтарям, че неученолюбивото ми дете ходи на уроци две години, ученолюбивото една. На едното му беше доста по-трудно да докара резултат, какъвто другото изкарваше само, като погледне листа със задания. По-малко ли се е трудило? Ами не, не е. И какво значи елитни гимназии? Аз сравнявам по резултатите от зрелостните изпити - не винаги елитните са най. Звучите сякаш вашите деца са най-умните и сега ония тъпите ще имат бал 400. Нали вашите ще имат над 450 - къде е драмата? Конкуренцията е за по една точка, не за по петдесет. Ей тази една точица решава съдбата, за нея са учили толкова много.  Но да смятате, че никой освен вашето дете не се е трудил е…. Ще си спестя епитета, защото темата е преди всичко информативна. Ако са научили нещо повече децата - то си е за тях. Аз на моите им казвам да учат за знания. И от малки знаят, че да, живота е несправедлив. След време някой с по-малко точки на НВОто може да им е шеф. И на мен ми режат две минимални заплати удръжки всеки месец, ама не ми дават детски например. Такива работи.

Успех на всички деца, знам че всяко ще намери своето училище и се надявам да станат стойностни хора! Стига да искат да учат - възможности хиляди и всички са пред тях.

# 1 098
В момента пак по БТВ дават интервю с Карабашлиев. Вариантът за изпит бил от края на миналата година.

# 1 099
Моят син не е ученолюбив и аз съм доволна, че тестът е бил лесен. Не ми се иска детето да се обезкуражава.

# 1 100
Пиша последно и спирам, защото за мен това е вървяна пътека от една страна, от друга имам особено отношение към свръх амбициозни родители, които смятат, че от техните деца по-можещи няма.

Щом едно дете се е справило на някаква част от изпита, значи е имало знанията да го направи. Как така оценявате кой колко се е трудел?  Аз пак повтарям, че неученолюбивото ми дете ходи на уроци две години, ученолюбивото една. На едното му беше доста по-трудно да докара резултат, какъвто другото изкарваше само, като погледне листа със задания. По-малко ли се е трудило? Ами не, не е. И какво значи елитни гимназии? Аз сравнявам по резултатите от зрелостните изпити - не винаги елитните са най. Звучите сякаш вашите деца са най-умните и сега ония тъпите ще имат бал 400. Нали вашите ще имат над 450 - къде е драмата? Конкуренцията е за по една точка, не за по петдесет. Ей тази една точица решава съдбата, за нея са учили толкова много.  Но да смятате, че никой освен вашето дете не се е трудил е…. Ще си спестя епитета, защото темата е преди всичко информативна. Ако са научили нещо повече децата - то си е за тях. Аз на моите им казвам да учат за знания. И от малки знаят, че да, живота е несправедлив. След време някой с по-малко точки на НВОто може да им е шеф. И на мен ми режат две минимални заплати удръжки всеки месец, ама не ми дават детски например. Такива работи.

Успех на всички деца, знам че всяко ще намери своето училище и се надявам да станат стойностни хора! Стига да искат да учат - възможности хиляди и всички са пред тях.
Страхотно мнение ... поздравления !!
Хубаво е да има повече хора с реални преценки и мислене.

# 1 101
  • у дома...
Скрит текст:

Изчакай да се подхване и темата за "тия от провинцията", които имат наглоста да кандидатстват в София и да заемат места в елитните гимназии в София. Тогава вече става весело.

# 1 102
Карабашлиев по бТВ в момента
Човекът каза, че идеята е да се извлича есенцията и не е необходимо преразказването/описването на всички детайли !!
Дали и проверяващите ще мислят така ?!

# 1 103
За мен стреса свързан с НВО се изчерпва единствено и само с явяването на изпита.
В момента, когато го оставихме в двора на училището всичките ми тревоги приключиха.
Направи ми страхотно впечатление поста в социалните мрежи на едно частно училище. Взаимствах от него, за да надпиша една книга, която ми попадна докато го чакахме.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 09:27 от valeriq.k

# 1 104
  • София
Аз снощи направих генерален извод за НВО по БЕЛ  - в национален мащаб рязко ще спадат продажбите на конкретен плод и покупките от конкретна верига книжарници Joy

# 1 105

Браво! Това е и моето мнение.

# 1 106
  • Някъде на край света
Всички деца са се потрудили. Всяко ще намери най-доброто място за него. Нека не напрягаме децата си преди втория изпит. Каквото са направили - такова. Резултатите ще решат.
Моето не е с най-силна стена преразказа, но какво да се прави. Какъвто му е късмета- такъв.
Аз не смятам, че с елитните гимназии свършва образованието.

Ще припомня как миналата година успокоявах и подготвях малкото, че няма да го приемат с толкова ниска успеваемост на първата част от изпита в жаланото училище. А то му е мечта от първи клас.
Ей го, там е! Представил се беше прекрасно на втората част. И беше в челната петдесетка по резултат.
Та в този ред на мисли, изчакайте резултатите и тогава преценете колко е бил лесен изпита.

# 1 107
  • София
Как определяте, че вашето дете има повече право да бъде прието в елитна гимназия? С кого сравнявате?

Родителите на отличници искат труден изпит, за да блесне детето им, тези на по-слабите се молят за по-лесен, за да се справят и техните. Ами да, голяма част трябва да могат да се справят с първи модул, та това е материалът от учебника!

Проблемът е единствено в броя на седмокласниците, не в хлапето на съседката.

За протокола: моят не иска да си проверява отговорите, не ги помнил. Нормален изпит бил, писал там.
Спокойно, няма да заема мястото на никой в немската. Очаквам около 50 точки (средното за страната).

# 1 108
  • В офиса
Аз си мисля, че е нормално да има толкова емоции в темата.
Гадното, наистина гадното ще бъде, ако започнат да режат точки според това кой написал пълно изречение, кой не сложил кавички и т.н. И съм сигурна, че ще има идиоти-проверяващи, които ще го направят, надявам се да са малцинство.
Иначе кривината не бе в теста. Дори си мисля, че това е бил много нормален и разумен тест. Кривината е в историята и истерията, идващи от предходни години. Истерията с курсовете от 5-и, 6-и клас (ето, реално е нямало нужда) Истерията с космическите балове (тук, плюс за тази година, наистина труден преразказ и смислена теза) Защо се сърдим, че преразказът ще отсява, а не ненужните на практика тонове налети знания, това учене за НВО не е ли малко като джънк фууд, тъпчем се с него, дава ни калории (т.е. възможност за влизане в хубава гимназия), но като се обърнеш назад, е навредило на начина на мислене повече, отколкото е помогнало за другите неща. Т.е. ако направим cost-benefit анализ не знам какво ще излезе.
Пък преразказът оценява много - запаметяване, концентрация, езиков изказ, даже аналитичност, емоционалност и зрялост (защото точно този разказ не е хич тривиален)
Ако 5 години подред изпитите са подобни, всъщност ще постигнем една по-здравословна среда за децата ни.
Не знам, а може и да не съм права, може и да не виждам картината в цялост. Предвид, че съм емоционално ненатоварена, не съм пращала детето на курсове, а поглед върху самата подготовка и необходимите знания придобих само в рамките на изминалите няколко седмици от края на май. Т.е. имам малко bias в разсъжденията.
Сега се надявам на математиката да няма "капанчета", а нормални задачи. И естествено съм ужасена от евентуална геометрия на втори модул, изискваща допълнително построение.

# 1 109
  • София
Добро утро!

Аз пиша много рядко, защото не съм стандартен случай, но сега искам да подкрепя горните мнения.
Първо, мисля, че не бива да се коментира нищо за високи и ниски балове преди да сме видели точките. Знам, че всички сме притеснени, но нека почакаме и ще видим.
Второ, не бих обременила детето си с разпити за верни и грешни отговори, а още по-малко с критика точно преди НВО по математика. За мен математиката е живот и професия и точно затова знам, че повечето хора не я обичат и им е трудна. Да оставим децата да си починат, да се поотпуснат, за да могат утре отново да скочат високо.
А пилците ще се броят на есен. За децата борбата свършва утре, нашата започва от 28.06. В крайна сметка съм се убедила, че най-важно от всичко е подредбата на желанията.

Пожелавам спокоен и успешен ден!

Общи условия

Активация на акаунт