Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Двете деца заспиват само с мен.

 • 2 492
 • 34
 •   1
Отговори
 • Мнения: 41
Здравейте, имаме батко на 3г и 6м и бебе на 1г и 5м. От известно време започнаха да заспиват само с мен в голямото легло и заспиването е много дълга процедура. Баткото заспива и сам, но бебо плаче в легълцето и не иска. Щом като заспят ги местим в техните легълца. Обикновено им чета и пея по 30 мин до час, докато се заспи. Има ли и друг с подобни навици? Баткото пък не иска да си ляга, но легне ли заспива. Но иначе само при споменаването на спане и почва да реве. При това не иска никой да спи и никой да е изморен...
Как да променим този навик и да си създадем добър режим на сън?

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 15:51 от violeta.ivanova@uni-konst

# 1
 • Мнения: 420
Най-добре да ги приспивате в техните легла? Всъщност не рзбрах дали са в отделни стаи и двете деца?  Предпологам, че си имат и час за лягане?

# 2
 • София
 • Мнения: 19 068
Имат нужда от мама, особено малкото.
С голямото може да пробваш да го сложиш да спи и да му кажеш - Отивам до тоалетната и веднага се връщам.... (примерно) и то ще заспи. Поне при моя действаше на тази възраст.

# 3
 • Мнения: 6 996
Да не ви отчайвам, но моята дъщеря беше така до първи клас. Не искаше да заспива сама, нито дори с кака си, която е доста по-голяма от нея.
Ангажимент си е, но приятен. Наистина в определени моменти ми е дотежавало, че примерно ми се гледа филм, а трябва да чета приказки. Но в крайна сметка този 1 час си го бях предвидила специално за приспиване. Времето докато са малки минава толкова бързо, наслаждавайте му се. Сега няма и помен от това - вече прекарва все по-малко време с нас. Често си спомняме с ММ как бяхме убедени, че до абитуриентския бал ще трябва да я приспиваме.

Измислете начин да ги приспивате в техните легла, за да не се налага да ми местите.

# 4
 • СИ
 • Мнения: 659
"... Как да променим този навик и да си създадем добър режим на сън? ...".

Трудно. Свикнали сте ги на грешен режим и сте ги разлигавили, както се казва. Звучи грубо, но си е точно така.
Има два начина. Единият е с много рев, сополи и тръшкане да ги научите всеки да си ляга и става в леглото. Другият е да спят с вас докато тръгнат на училище. А може и за по-нататък. Вие си решавате.
Имахме доста познати с такъв проблем. Но вината е в родителите. Някакво криворзбрано мислене за прекалено и безсмислено обгрижване.

# 5
 • Мнения: 43 235
Нашето като бебе заспиваше само, на тъмно и в леглото си.
После към 1 г. спря. Нито ревеше, нито мрънкаше, просто не заспиваше с часове, ако го оставим. С мен също не заспиваше, само с баща си. Така беше няколко месеца, после пак си заспиваше само, в отделна стая. Тъкмо си мислехме, че всичко е приключило и се наложи да махнем решетката, защото към 2 г. се научи да я прескача и щеше да се пребие, тогава пък започна да идва при нас. Чака да заспим, промъква се и ляга някъде, където намери място. Като я намерим, връщаме. Нямаше протести, въобще не плачеше, но и не спеше, след като заспим пак идваше. Така по цели нощи - намираме я премръзнала, връщаме, тя пак идва и пак, и пак, и пак. Бяхме като пребити заради липсата на сън. Писна ни и я оставихме да спи при нас. На около 6 г. безпроблемно започна да спи в нейната стая.

С една дума, пробвате, каквото трябва, а ако не става, водите се по детето. Да, има известни неудобства, но никой не е казал, че да си родител е лесно. Понякога не става точно като по книгите.
Времето минава като миг, радвайте се на момента и близостта им. Моята сега е почти на 17 г., и насила не можеш да я накраш да спи при нас Trollface

# 6
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 2 184
Опитайте да създадете навик, че в определен час идва време за лягане. Споменавайте го отдалече, примерно "сега ще се измием, ще почетем малко прикаки и след това лека-нощ", за да свикне детето с очакването че идва време за спинкане. Може да започнете да намалявате времето на вечерното четене лека полека, с по няколко минути всяка вечер. Денем занимавате ли се заедно с подобни неща? Да не би детето да е свикнало че само вечер правите най-интересните неща които му харесват и затова да иска да стои до по-късно за да продължават повече? За малкия да не би леглото нещо да му изглежда тъмно и страшно затова да не иска да спи там? Нещо с играчки, меко одеалце, някакви висулки не можете ли да направите така че да му се привлича интереса повече към легълцето?

# 7
 • Мнения: 335
Здравейте,какъв е режимът на дечицата,кога си лягат,доспива им се или вие определяте,че е време за лягане?Моят син е на възрастта на голямото ви дете и винаги съм го приспивала когато му се доспи,като по малък,като го видя,че задрямва,а сега той сам ми казва, че му се спи,като това става винаги по едно и също време,опитвах да го приспивам в по подходящо по моя преценка време,той си лягаше,но по цял час се въртеше,говореше и докато не стане 22.00 не заспиваше.Та,ако вие налагате времето за лягане,предлагам да го оставите сам да си го определи,разбира се,ако не е някакъв много късен час.Другото,което си мисля,ако си пречат,не ги приспивайте заедно,ако малкият му се приспива по рано сложете само него,после баткото,стига да не си пречат.Моят син,като по малък го приспивах гушкай ли го,но не легнали,а седнала на спалнята загърнат с любимата му пеленка,люлеех го на колене десетина минути и като се унесе го слагах в кошарата.Опитайте,различни варианти,аз слагах детето в легълцето и лягах на спалнята съвсем близо до него да вижда,че съм там и да е спокоен,така постепенно свикна,после,взех да излизам по малко до другата стая,като обесбявах,че ще свърша нещо и веднага идвам,като се връщах,той ме чакаше,няколко пъти и разбра,че където и да ида ще легна в стаята и вече си заспиваше без да ме чака и така.

# 8
 • Мнения: 5 602
Мисля си, че е добре да създадете ритуал. Вие ще си прецените какъв.
Например: след вечеря някакви игри - криеница, тичане някакво, да се поуморят и посмеят. После миене на зъбите. После четене на приказка, или пускане на записана приказка - аудио, не видео. В една стая ли са? Ако е така, е идеално. Може да има светещи звездички, или едни други има, светещи играчки с различни светлини. Всяко да си има и мека играчка за гушкане по свой избор, да я сложи в своето креватче да спи и да я гушне. Приспивна музика, пак аудио. От този род неща, всеки път.
Но не във вашето легло.

# 9
 • Мнения: 41
Здравейте, да напиша малко за нашия режим. Имаме летен и зимен, малко плаващ е. Сега лятото в 8 започваме подготовката. Къпане, проверка за кърлежи, пижами, мляко, зъбки. После лягаме на голямото легло и се почва с четене, пеене и прочее. Баткото сам може да заспи, но не искам да се чувства пренебрегнат. На 3 год той също като бебето пие мляко от шише преди заспиването, иначе протест. Баткото заспива сравнително лесно, щом си е легнал. Бебето рови като къртица и се мята насам-натам върху мен и тогава заспива. Заспиването е различно, но е между 9 и 9 и 30. За стаите, всички сме заедно в една. Чакам бебо да стане на 2 годинки и тогава ги местя в отделна стая заедно. Сутрин като се събудят и пак ги взимаме при нас и пием мляко и после почваме деня. Мляко давам символично количество около 120гр за бебо и 150 за батко, знам, че не е полезно. Частично проблемът е, че не искам баткото да се чувства пренебрегнат, в себе си знам, че може сам да заспива. При него проблемът е докато го вкараме в леглото иначе в леглото си заспива. Докато го вкараме, се сърди, че иска да играе.

През деня също четем много, особено през зимата, сега лятото повече навън ходим, но сутрин със сигурност четем преди подготовката за градината.

За следобедния сън нещата също не са добри. В яслата бебо спи, не знам как, без ясла пак само с мен на леглото, сам йок. Баткото още по-зле в дг не спи, с нас заспива само в количката и после местим. Баткото от 2 г възраст никога не е заспивал следобед в легло, само в количка и така до ден днешен. При баткото през деня четене, гушкане лежане не помагат. Не го ли бутам в количка, шанс 0. Тук аз имам голям грях, че все така го приспивах, не изгради навик. А искам до 6 г да спи следобед. С бебчо не знам как го приспиват там, не вярвам да лежат с него на леглото...И двамата ходят на градина от 9 до 13-14.

Последна редакция: сб, 12 юни 2021, 10:19 от violeta.ivanova@uni-konst

# 10
 • Германия
 • Мнения: 2 299
Аз ще се хвана за последното изречение. Защо искаш да спи следобед до 6г? Аз много мразех да спя в ДГ, беше ми кошмар, не ми се спеше изобщо! Смятам че децата са различни и някои може да имат нужда от следобеден сън, но други не. Дъщеря ми почти точно на 4г спря да спи в градината на обяд, за сметка на това вечер в 19:00-19:30 заспи без проблем. А преди често до 20:30-21:00 не сме успявали да я приспим.
 
Но тя си заспива сама в стаята си откакто е на 2г 4-5м. А откакто се роди синът ми аз приспивам него (заспива на гърда), а ММ слага щерката да спи. И понеже тя е изморена от градина, площадки и т.н., заспива за 5-10 минути - слуша музика или приказки.

# 11
 • Мнения: 3 384
За мен е странно да насърчаваш баткото да е като бебето, за да не е пренебрегнат. Това че е по-голям и по-самостоятелен не е пренебрегване. Време е да си отиде в стаята, ляга си на леглото, приказка, целувка и си заспива. Но първо ти самата трябва да приемеш, че детето е пораснало и да му позволиш това. Млякото също не го разбирам, най-малко огромен риск от кариеси и влошена зъбна хигиена да заспива след храна. Моето дете е от неспящите следобен сън от първа група в градината, въобще не я насилвам. Това, че големият не спи на обяд, не изключва, че малкия може да си спи. Не забравяй, че децата са различни и не се мъчи умишлено да им уеднаквяваш поведението и навиците.
Докато малкото се премести в стаята при голямото, спокойно може докато ти приспиваш баткото, мъжа ти е да е с бебето или обратно.
Дъщеря ми си спи сама в стаята. От много рано обяснявам защо бебето ще спи в кошара в спалнята, а тя си остава в нейната си стая. Че това няма общо с кой колко обичаме, тя също като бебе е била в кошара в спалнята. Освен това бебетата се будят често и за нея ще е по-добре да си е на тихо и спокойно в нейната стая. Освен това е голямо дете и бебето като поотрасне ще си спи на легло в детската също като нея.

# 12
 • Мнения: 1 224
Моят син е г/д колкото вашия батко, приспиването беше нещо ужасно (меко казано). Когато махнах следобедния сън всичко се оправи, сега заспива в 7 вечерта и спи до 7 сутринта.

# 13
 • Мнения: 41
Аз ще се хвана за последното изречение. Защо искаш да спи следобед до 6г? Аз много мразех да спя в ДГ, беше ми кошмар, не ми се спеше изобщо! Смятам че децата са различни и някои може да имат нужда от следобеден сън, но други не. Дъщеря ми почти точно на 4г спря да спи в градината на обяд, за сметка на това вечер в 19:00-19:30 заспи без проблем. А преди често до 20:30-21:00 не сме успявали да я приспим.
 
Но тя си заспива сама в стаята си откакто е на 2г 4-5м. А откакто се роди синът ми аз приспивам него (заспива на гърда), а ММ слага щерката да спи. И понеже тя е изморена от градина, площадки и т.н., заспива за 5-10 минути - слуша музика или приказки.
Чела съм, че спането следобед е полезно до 6г, заради бурното развитие на нервната система. При нас, ако не спи следобед, баткото в 6-7 вечерта става невъзможен, страшно изморен и киселее. Имаме и дни, в които не успявам да го приспя следобед. Вчера беше такъв ден. Личеше си, че не е изморен и дори в количката не заспа. Като не става - не става, но вечерта беше мама миа. Много изморен, реве, беладжийства, не яде вечеря. Вие като заспиват в 7 и 30, в колко вечеряте?

Млякото е преди измиването на зъбите, но на тази възраст просто вече не е полезно. За много неща наистина третирам баткото като по-малко дете, тъй като той беше почти бебе, когато се роди брат му. Още от преди раждането бях чела за страдащи по-големи деца, които се чувстват пренебрегнати при появата на бебе. Тогава беше голяма драма, той много ревеше, спря да ходи и само пълзеше. Та още от тогава така си тръгна всичко по равно и все двамата да са заедно. Та заради това не го отделя още, чакам брат му да порасне.

# 14
 • Германия
 • Мнения: 2 299
Ами ние ставаме сутрин в 6, на градина са до 16:00, минаваме през плоадката на връщане и към 17:00 се прибираме. Готвим, вечеряме към 18:00 и после по леглата.

Дъщеря ми и тя ставаме нетърпима ако е много изморена. случвало се е да я взема от градината и моментално нещо да откачи и да почне да реве и да се тръшка, за някаква дреболия. Тогава обикновено още в 18:00 си ляга, тя направо си казва, че ѝ се спи иска в леглото. В такива дни и да не вечеря не е драма, не я карам.

Общи условия

Активация на акаунт