Фентъзи и фантастика - 22

• 34 343
  • 705
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Лий Пейс е Императорът. Не си спомням той да има голямо участие в сюжета...

Според imdb Лий Пейс е Brother Day.
За Клеон въобще не виждам кастнат актьор.

# 181
Не съм гледала страницата в ИМДБ, в Уикипедия пише така: Lee Pace as Brother Day, Emperor of the Galaxy
https://en.wikipedia.org/wiki/Foundation_(TV_series)#Casting

# 182
Снощи прочетох книга 1 от поредицата Веровещица.
Какво да ви кажа - раздвоен съм. Сега, ясно че книгата е чиклит и не е точно по моя вкус, но и къде по-лоши неща сме чели.
Главните героини са две - Сафи и Изолт. Сафи е аристократка, която се опитва от задълженията да стане дамна  и да отговаря за фамилните имения. Желанията й ще се сбъднат, но не както желае...вуйчо и Ерон я замесва в  това да бъде обявена за невеста на на императора,  като веднагаслед което задейства многогодишен план и я отвлича. Магията на Сафи е, че е веровещица - тя е еретичка и в същото време е много ценна. усеща кога някой казва истината и кога - не
Що се отнася до ИЗолт тя пък е нишкосестра на Сафи, от беден произоход е и има толкова тайна магия, че и тя не я разбира.
Коварства, интриги, предателства и много екшън преследват двете девойки, които ту се събират -ту се разделят.
Книгата е интересна, защото дава възможност да се прояват много различни видове магия - кръвовещи, огневещи, водовещи, клетвовещи,проклетовещи.... всеки си има специфики, които няма  тук да обяснявам.
Ако книгата има минус за мен това е характера на главният герой - типичен "мачо" който предпочита да действа с агресия, не признава грешки, но накрай естествено се оказва че е мислел доброто на всички. Чели сме достатъчно подобни книги от  типа "Любовницата на пирата" на Нора Робъртс, за да не ни харесват такива типажи, но какво да се прави, нали книгата е ориентирана основно към дамите. Излишно е да обяснявам, че между героя и годеницата на чуждия император пламва привличане, докато той отговаря за превоза й.

Като цяло моят съвет е - прочетете книгата и си извадете сами заключение. Не се наемем да давам еднозначни оценки, но все пак клоня повече към симпатии за книгата.

Едит - въпреки че това е само книга 1, краят
Скрит текст:
не е типичният хепиенд, а е доста нестандартен и отворен.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 09:31 от Лорд Сняг

# 183
  • Майничка
В момента карам главно на "семки и бонбонки", т.е., познати, тъпички и еднопластови герои - "Сър Найджъл" на Конан Дойл, "Ерик Светлоокия" на Хагард, Збишко и Агниешка от "Кръстоносци" на Сенкевич. Такова облекчение...🤣
Не за друго, входни нива правя и не върви да се разсейвам с интелектуални заигравки, че става заразно.😁

# 184
В момента карам главно на "семки и бонбонки", т.е., познати, тъпички и еднопластови герои - "Сър Найджъл" на Конан Дойл, "Ерик Светлоокия" на Хагард, Збишко и Агниешка от "Кръстоносци" на Сенкевич. Такова облекчение...🤣
Не за друго, входни нива правя и не върви да се разсейвам с интелектуални заигравки, че става заразно.😁
Приготвила съм за четене "Ерик Светлоокия", но пак я отложих и започнах "Деволюция" на Макс Брукс. На теб харесва ли ти?

# 185
АЗ пък съм си приготвил Шест Врани....да видим, дали ще успея да изчета всичко на Бардуго.

# 186
  • Майничка
Меган, елементарна е, но за дъвка става. Хагард си ми е детска слабост, още от белите крака на мистър Смит, от "Мините на Цар Соломон".

# 187
  • България
Започнах поредицата от Джийн Улф, Книга за новото слънце (Book of the New Sun).
Още съм в началото на първата "Сянката на Инквизитора".
Много добро начало. Имам големи очаквания.
Инквизитори, осъдени, технологии, магия може би, дано да е поредното добро приключение.

# 188
  • Майничка
О, много ми харесва поредицата на Джийн Улф.

# 189
Снощи прочетох книга първа от  Сянка и кост. Впечатленията ми са смесени, но като че ли по-скоро не харесах книгата. Трудно ми е да обясня защо - да, руско фентъзи е, с типичните руски имена, има изненадващи обрати, но... някак си любовните мелодрами на героинята ми дойдоха  в повече. Да, една идея по-добре са от Академия на Проклятията (Eлена Звездная ) нещата но....липсва ми свежия хумор на Алекс Кош и Звездная. Същия хумор който компенсира много от слабостите на Академия на проклятията. Вероятно затова разглеждах Сянка и кост като сериозно четивно, и нямаше как да не открия, че страда от жестока липса на оригиналност.
Девойката се сдобива внезапно със суперсили, който не желае, разделена е от своя любим, но пък Чаровният пренц се влюбва в нея, и постепенно започва да я очарова...Само дето той изобщо не е чаровен принц,
Скрит текст:
а едно психопатичночудовище.....
Този филм сме го гледали вече, не ни изненада. На всичко отгоре за пореден път попадам на  фентъзи с безмислени обрати. (
Скрит текст:
Брага иска да спре Тъмнейши, а в същото време учи главната героиня как да открие силата си, като същевременно е ясно, че ако тя се обвърже с белия елен, това ще му даде повече сили.)
. За поредене път се убеждавам, че автора първоначално има една планировка, после рязко сменя някои неща и не доизпипва.

Като цяло - ще дочета и другите част, но засега не съм впечатлен.

# 190
Не е руско фентъзи - авторката е американска еврейка. Просто се е вдъхновявала от руската култура.
Скрит текст:
Резултатът, според мен е  толкова изкуствен, колкото когато български автори се вдъхновяват от американската култура, а Тъмнейший още ми звучи много смешно. В чест на книгата, нарекох един котарак на село Мръснейший.

# 191
  • DE
Аз по препоръка от тук опитах да чета, но въобще не можа да ме грабне. Неразбираемо и зле разказано. Зарязах я.

# 192
Не знаех това, но не съм изненадан. Напоследък разни западни авторки започнаах да се вдъхновяват от руската култура (в което принципно няма лошо, стига да имитират добре). Но докато на Наоми Новик й се получава (чета че Катрин Арден също има полски корени, но не съм успял да прочета все още нищо нейно), то тук нещата са здраво изтървани.
Тъмнейши за мен не е по-зле от името на лорда в Академия на проклятията (зацепих как бе то, но пак бе нещо такова). Това което обаче ме дразни е, от една страна липсата на хумор. За сравнение хуморът е характерен за произведения като тези на Алекс Кош и Елена Звездная (американците май не са фенове на хумора);  от друга - липсва оригиналност на сюжета или поне малко елемент на непредвидимост. Най-лошото е че дори няма и романтика, всичко е много изкуствено.. Мога да препоръчам на авторката Наоми Новик, и двете й книги - Сребърна приказка и Дървото са много оригинални. Все пак предполагам, че името  Тъмнейший  е пореден опит авторката да си послужи с шаблон и от самото начало да ни покаже, че героят няма да е от добрите - дори само заради това имах някакви съмнения, че книгата е насочена към американци, те явно са прости момчета, доколкото гледам филмите им всичко трябва да им се "смила" в прости неща, френското и испанското кино да речем са в пъти по-интересни.

Едит - ако случайно забравя, някой да ми напомни, че съм запланувал тази седмица да прочета втората част на Мрак и Самота на Бриджит Кемерер. Напоследък чета доста книги, които са поредици и не довършвам поради липса на време.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 10:07 от Лорд Сняг

# 193
Аз дочетох първата, колебаех се за следващите, но реших, че няма да продължавам, защото има други книги, които може да ми харесат повече и няма смисъл да си губя времето.

# 194
Аз ги дочетох, макар и да нямам спомен какво стана. Много посредствени, макар сериала да ги задмина. Но например Мечокът и славеят не можах да дочета....мъъъкаааа.

Общи условия

Активация на акаунт