Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Фентъзи и фантастика - 22

 • 22 408
 • 646
 •   3
Отговори

Анкета

Да разчупим малко модела Wink Какво ще направите, ако срещнете дракон?

Опции:

# 630
 • Мнения: 26 338
Не е от името на Кималин, а на Фрея. Кималин е Странница, Фрея е ФМ.

# 631
 • Мнения: 10 522
Да, извинявам се. Еф Ем.


предполагам, че ако трябва да наредим хронологично действието то ще изглежда така

1. Към Небето Starward
2-  Къвм Звездите Skysight
3-  книгата за Еф Ем Sunreach/ действието се развива успоредно на Към Звездите
4. Книгата за Аланик  Redown/успоредно на Към никъде/
5. Evershore /вероятно и тя ще е успоредна на Към никъде и ще свърши там където свърши към Никъде/
6. Към Никъде. /Sytonik
7. последната книга за Спенса

https://www.brandonsanderson.com/ - eто малко инфо от Сандърсън. Изглежда
че
Cytonic Final Proofread  100 процента
Skyward Four Draft 1.0  86 процента
Evershore (Skyward Novella 3) Final Draft   100 процента

Wax & Wayne Book 4 (Mistborn 7) Draft 2.0  100 процента

какво да очакваме
April 1st – September 20th: The Lost Metal, ReDawn, Evershore

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 16:09 от Лорд Сняг

# 632
 • Мнения: 65
Цялото "Дръзки" е четирилогия.три книги вече излязоха

Към небето/ Staraway/2019
Към звездите/ Starsight/2020
Към никъде/ Sytonik/2022 (реално декември 2021)

очаква се последната книга  от официалната трилогия да се издаде тази година. Но пък и очакванията бяха Към никъде да излезе лятото на 2021, а тя излезе зимата, така че може да има забавяне от пет-шест месеца.
и трите книги разказват действието през очите на Спенса.

има и още три книги, от името на други хора, които са допълнителни  спрямо  основната поредица.

по горе pppqqq ти е пуснала линковете.

Първата книга се води от името на Кималин, след като Спенса изоставя / в началото на  Към звездите/  своите хора
Втората книга е от името на Аланик с която Спенса се размени  в Към звездите.  В края на redawn e написана кога да чакаме третата книга и как ще се казва.
третата допълнителна книга трябва да е излязла в края декември месец

Нито една от тях не е преведена


----

Прочетох първите две книги на "Дете на пустиня" на Оуен хамилтън. Ами не ме кефят и това е, сложно е да обяснявам защо, но  жанра е един такъв...тийнеджърско - момичешки
Скрит текст:
. Главната героиня попада от мелодрама в мелодрама, а любовните  терзания  малко ме интересуваха, пък то изобилстваше от тях. Пред 90 процента от време бяха разни емоции, които налагаха хаотично и необмислено поведение на героинята. Пък от нея се очаква да води успешен бунт и да помага на един бъдещ държавник.  Идеята да чета книга представяща културата на арабите/фереджета, патриархат, султани/  също не ми допадна, още повече че много неща са изопачени. Например в книгата има двубожие - Аталах, който се бори с великата змия.
Най- ми харесаха няколко поддържащи образи, единият бе на Шадазар(мисля, че така се казваше?). Ето пример, че не нужно момата да има супер сили, за да е  красива, способна,  интелигентна жена и интересна. Много повече ми хареса от главната героиня-
Магията  в сетинга като цяло ми идва доста хаотична, не е ясно кой джин/ полуджин с какви сили може да се сдобие и на какъв принцип се проявяват.  Пир характерите на персонажите никак не е работено. Много от тях ту се проявяват като добри, ту като лоши хора, само и само, за да има интрига.
Аз трите ги прочетох, знаех за новелата от гледна точка на извтнземната, с която се размениха, предната не знам как пропуснах :heart.

# 633
 • Мнения: 4 972
"Обрат в играта" на Шустърман. Книгата ми хареса и то много. Едно момче, след сблъсък на фулболно игрище започва да пътува в светове, които приличат на неговия, но само донякъде. Показани са различните гледни точки на героя в различните вселени. Някои неща в книгата ме подразниха, чудех се 4 или 5 звезди да и дам в Goodreads, но като прочетох основните критики към нея най-вече за това, че героя е бял мъж и то хетеросексуален, моля ви се, се ядосах и  ѝ дадох 5 звезди. Не пиша често тук, защото в последно време чета криминалета.

# 634
 • Мнения: 65
Лорд сняг, мисля че 3-тата новела е от Сърдитко, защото корицата е с мъж. Публикувана е тези дни. Но не ми дава да я кача в облак за споделяне. А още не съм стигнала до нея да кажа със сигурност 🙄

# 635
 • Мнения: 26 338
Аз още чета Към никъде - исках да споделя пресни впечатления, докато не съм забравила Simple Smile
Първо - явна е голямата разлика в стила, сравнено със Сънрийч и Ридаун. Категорично по-добър стил, предполагам че участието на Сандерсън в бонус новелите е било символично - примерно да е казал "В тази дресират охлювите и спасяват Куна, а в другата - хората най-после разбират, че няма да се мине без война и сключват съюз с Урдейл" (ако не бъркам името на расата). И колежката му е написала останалото.
Второ - затвърждава се впечатлението ми от първите два тома за Спенса, че тя все едно живее в компютърна игра. Дано някой не ме разбере погрешно - има цели такива сегменти от сюжета: битки, въздушни битки (не е едно и също), куестове, гонитби, които са точно като от игра. Динамични, но са по-скоро пълнеж.
Не вреди на книгата, пак е интересно, но се набива на очи.

# 636
 • Мнения: 65
Някой има ли "Библиотеката на въгленвръх" в ел вариант. Няма я на хартия никъде. Много бих се радвала Blush

# 637
 • Мнения: 1 408
Има ли я някаъде книгата :Към никъде - Брандън Сандерсън  в елетронен формат???

# 638
 • Мнения: 26 338
Има я на английски.

# 639
 • Мнения: 2
Здравейте.Търся в ел.вариант книгите
Звън на Нийл Шустерман
Душевен огън на Ейприл Легаси
Everlasting на Алисън Ноел
Благодаря предварително!

# 640
 • Мнения: 65
Има ли я някаъде книгата :Към никъде - Брандън Сандерсън  в елетронен формат???
Само на английски, все още не съм я видяла на бг.

# 641
 • Мнения: 10 522
Здравейте.
Тези дни прочетох 2 книги.

Първата е третата част на трилогията "Дете на Пустинята" на Оуин Хамилтън - Герой-

Ами ще ви кажа че яко се изнервих на тази трета книга. Да, схващам че жанра е "Пепеляшка получава всичко наготово", но все пак е нереално главната героиня да вади такъв ненормален късмет.Особено когато прави революция. Поне половината от ситуациите нямаше да се случат никога в реалния живот.

1. Героинята /Амани действа без какъвто и да е план, скача от ситуация на ситуация, губи постоянно приятели, но иначе - прави успешно революция. Нека само да сравним нещата с Келсайър в Мъглороден, или  с героят от Червен изгрев, където нещата са планирани до минута.  И - чудно - нещата й се получават.  
Скрит текст:
Следващата важна стъпка е, че тя става косвена причина за съсипията на родния си град и на близките си.  Системно нарушава правилата - дори в този случай, когато правилата изпитанието е да не носи оръжие, всички му се подчиняват, а тя носи скрити патрони.
Но пак й се разминава, защото изпитващият е брат й - същият когото тя опитва да убие, но той естествено не таи лоши чувства към Амани.
Братът има  прекрасна мисия - да създаде един по-добър свят. Ако Амани пусне Унищожителката на светове света ще бъде сринат. Тя обаче тъпо и егоистично иска да действа точно така, защото се нуждае от своята приятелка за да успее бунта. Няма гаранция, че Шазад  ще е жива, нито че  с нейното участие бунта ще успее, нито  дори че бунта ще донесе нещо по-добро - всъщност всичко говори за обратното. Всъщност Амани така и не измисля план, а се надява да спаси приятелите си от сигурна смърт и те да измислят нещо. За тази цел непрестанно жертва още приятели. Което говори за въпиюща некадърност на героя/героинята и неумение да планира битката и да я поведе. С такава съм се сблъсквал само в ХП.
Впоследствие й помага демон, който съвсем не е задължен да й помага - той е изкарал някак си хиляди години без нея, но тя идва и той веднага й става слуга.
Амани изважда на бял свят Унещожителката на светове, но естествено вади луд късмет и след като Унищожителката проспива толкова много време, през което  Амани е затворена с нея, а накрая не бърза да се появи, на Амани пак й помагат . Резултатът - страшната боска дори не се поява.
Амани убива брат Нуршам си/За кой ли път/,  като го задължава да пази отвъдното, но странно - той  не я намразва и не пуска преградата, която пази Унищожителката на светове.
Тълпата я посреща с камъни, защото е убила спасителя им, но само няколко думи и тя се обръща на нейна страна.
Демона й помага постоянно, а тя се колебае, пропилява шансове и после се сърди на демона.
Накрая показва и политическо неумение - става съветница на монарха/Ахмед и го съветва да запази живота на опасен врат, като го прати в изгнание - в родината му. (та да набере сила).
В Мъглороден 2 видяхме колко "успешно" дейстав демокрацията в средновоковни общества, но Амани се опитва да въведе именно демокрация.

2.  това, което ме дразни откровено   в Амани е нейният егоизъм. Тя постоянно принуждава хора като Сам, Тагад, Билал да взимат участие в нейният личен бунт. Това са хора които не искат да участват, искат само да останат в света който познават. Или пък желаят да спечелят нещо от участието си в бунта.
Самата Амани няма идея какво прави, но настоява всички да я следват, въпреки че това почти винаги води до тяхната смърт.
Скрит текст:
Героинята е супер егостична и неориентирана, да не говорим че често прави неща, които са в пълен противовес на това което правеше в първата книга.
3 На всичкото отгоре героинята е страшно неориентирана и непрагматична -
Скрит текст:
тя няма проблем да завлече приятеля си Сам в опасно приключение, нито да пожертва живота му, въпреки че най-добрата й приятелка я моли да  го запази жив. Но когато получи шанс да размени живота на същия този Сам - който все пак е дезертьор и крадец - срещу цяла една армия, не щя го направи. Вместо това спаси този Сам, само за да бъде убит по-късно по нейна вина.
По същия начин направи и невъзможното да намери Билал, да го привлече към бунта, да спечели армията му. А после  му навлече проблеми - отвлече дезертьор  подготвен за обесване /и то в процеса на преговорите/ и му натресе собствените си проблеми. Нима е чудно, че Билал отиде на другата страна?

Удивлява ме с каква лекота Амани съсипва надеждата на хората  - тя която трябва да е носител на надежда - и как те постоянно й прощават. Дори заклети нейни врагове започват да й помага. Амани може да конкурира Късмета на Тъмния на Мат Каутон. Само че  тук не е смешно - трагично е.
Финалът е блудкав, и като цяло мога да кажа едно - съветвам ви да не четете тази трилогия.


Втората книга която прочетох е "Демон шосе 1" на Дерек Ланди. Като цяло останах с добри чувства. Жанра е смесица от стилове, но бих го доближал до книгите на Касандра Клеър, само че има и малко  психария от типа "Зоната на здрача". Не е лоша, дори бих казал, че е приятна - ако не бе сладникавият край.

Книгата започва нестандартно -
Скрит текст:
на шестнадесет години девойката - Амбър - открива че е демон. А демоничните й родителите и демоничните им приятели и искат да я убият и изядат тялото.
Следва преследване из половината щати. Момичето е придружена не от типичните герои, а от застаряващ социопат - сериен убиец с демонична кола и от разхайтен и тъп лигльо. Следват много приключения от типа "навързващи се приключения" където всеки миникуест води към друг.
Да, има и клишета като появата на вампирите и Кадилака - убиец, но все пак книгата има вкус.

Обаче края разваля всичко. Последните страници са ми яко клише - всички се събират, всеки се оказва от бос, по-голям бос и накрая "добрите" печелят, а убитите "добри" герои се съживяват. Доколкото е печалба че накрая героинята прецаква самата сделка и настройва Главния бос срещу себе си.  Но това е друга тема.

Като цяло харесах Демонско шосе, давам й висока оценка, но все пак имайте предвид, че това  определено не е  Ст. Кинг.

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 22:58 от Лорд Сняг

# 642
 • Мнения: 26 338
Джон, и аз съм забелязала, че много от модерните фентъзи героини са много тъпи и имат странен морал. Като жена това ме обижда, а по-лошото е, че се отнася най-вече за героините, създадени от жени писатели.

На тази поредица четох само първата част.

Още чета Към никъде.

# 643
 • Мнения: 6 018
Джон, феновете на Дерек Лангли са 11-12 годишни.

# 644
 • Мнения: 10 522
Аз лично нямам нищо против в  книгите да има силни жени, дори се радвам на героини като Вин и Кетрикен или пък Еовин.
Обаче много се дразня когато героят/героинята получава всичко наготово, после действа без план и съсипва живота на хората около себе си.
Скрит текст:
Да, някой ще каже че и Мат Каутон действаше без план в Колелото. Но освен в случая с Тилин реално действията му не навредиха на никой, който не го заслужаваше.
Кетрикен направи много жертви - изтуби мъж, дете и брат.
А Вин изгуби Келсайър, при това от нея не се очакваше да бъде водач и бе нормално да не взима политически решения.
Амани ми напомня на Хари Потър - първо е неориентирана. Второ е егоистка. Пример са отношенията й
Скрит текст:
с Тагад - тя го изоставя да го убият, а после му се моли да й помага. Също и с Шира - Амани провали шансовете на Шира да се измъкне от калта, но после търсеше помощ от нея.
Амани въвлича Сам в едно приключение, което не желае, но накрая жертва живота му без съвест.
Амани убива брат си Нуршам, а дори не съм сигурен, че от хуманна гледна точка той не бе по-голям герой - спря себе си за служи на Султана, после пък помагаше на хората засегнати от революцията да възстановят живота си.
pppqqq, то първата книга е най-добрата....смятай това какво говори за следващите книги


-----


П.С. честно казано мен дори Елейн ме дразни на моменти защото е неориентирана и действа без явен план, но винаги й се получава. пример - ситуацията с панархесата
Скрит текст:
Елейн се възмущава от "масите за бедни", но не осъзнава че Амадиция е много по-бедна страна от Андор,  а Панархесата е с почетна функция на нещо средно между суперинтендант и жрица. Опитва се да помогне както може - като раздава храна от склада. Идеята на Елейн да отворят склада е безумна -  хората нападат аристократите и предизвиква гражданска война.
Елейн лъже и маже, представя се за Айез Сейдай пред Аматера, дори използва силата без някой да я застрашава  с което нарушава Трите клетви.
Задържа Аматера да не се представи пред легоина си, уж за нейно добро, но всъшност това влошава ситуацията. Впоследствие зарязва Аматера като най-обикновена слугиня, зарязва и Амадиция и не носи отговорност за действията си. Ситуацията е странно идентична със случая когато тя използва Мат, за да получи Купата на Ветровете и го зарязва умиращ.
На няколко пъти насилва късмета си, например когато иска от пограничниците да признаят властта й,а не разполага с легитимного право да го изисква от тях - не е призната от всички.
Пак Елейн се възмущава от това, че Берелайн и Тилин флиртуват открито, без да се съобразява, че те нито имат такава голяма армия и ресурси като Андор /и трябва да използват всяка възможност да обвържат към себе си един мъж с власт/, както и че нравите в страните им са други. Парадокс - тя е сочена за добра владетелка. В действителност тя е на нивото на Денерис - много добросърдечна, но политически адски наивна.


Като цяло харесвам героини като Кетрикен/жалко че са малко/ и Еовин които правят жертви.
Скрит текст:
Като Спенса /с условието че става дума за първата част/ или Вин, които се борят с живота. като Моарейн и Мелисандра, които имеят кауза и умението да ръководят. Ако щеш - като Мин или Биргит - и двете са "мъжки момичета", макар по различен начин(по тази причина ми харесва и Алтея от живите кораби).  Харесва ми даже и Славея от сагата за убиеца - макар да е безскрупулна, тя все пак е жертва на обстоятелствата (два пъти изнасилена, със счупени пръсти), но не пада духом, бори се за щастието си - както го разбира - а е и е проницателна жена. впрочем от Робин Хоб всички героини ми харесват, дори Търпение - правени са с много любов и характерите им са много живи

допадат ми интелигенти героини - това обяснява защо харесвам например Славея, а също и Мелисандра.
Не ми допадат неориентирани героини, на които всичко им се получава наготово. За съжаление такъв е напоследък тийнеджърско -момичешкия жанр. Той се ръководи от Сара Маас, Елена Звездная и подобни на тях. Лорън  Донър е добър пример какво не харесвам в едно "любовно фентъзи" - героинята се влюбва в тип, който насилствено прави секс с нея.
Като цяло повечето феминистки книги, по-скоро принизяват жените, вместо да ги издигат, което е абсурдно.
Като изключа Робин Хоб, най-добрите женски персонажи са създадени от...мъже /поне така смятам аз/

жанрът за девойки в по-голяма възраст път включва основно любовни мелодрами в стил "латинска теленовела".


Windekind, това с таргетирането не съм го приемал никога насериозно. То и "Мечо Пух" и "Хобит" са детски книги, но има много възрастни, които ги харесват. А възрастни мъже полудяват по  "Конан" или "Властелинът"
Може да е за 12 годишни но в Демон шосе имаш.

застаряващ убиец психар с кола, сякаш заета назаем от "Черен кадилак"
убиец психар тип "Фреди Крюгер"
момиче - демон, което не иска да е демон.
герой, който е лигльо
родители - канибали

на фона на това какви тъпни излизат напоследък в жанра, това че книгата е нестандартна е дори приятно.

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 23:45 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт