Алтернативно образование от първи клас

• 4 871
  • 91
  •   1
Отговори
# 45
Не виждам нападки в темата? Нормални въпроси са това, на които отговор не беше даден.....

# 46
Пропускаме някак, че децата ми не ходят на училище, защото не одобрявам акцентите и критериите в образователната система. Следователно, НВО не са никакъв критерий за успеха им. Въпреки това синът ми изкара след 7 клас 75 % по математика, 83 % по БЕЛ  и 75 % по физика, без допълнителни уроци. Викам, да сме се справили прилично, дори на фона на ЧУ. Така или иначе, авторката търсеше информация за това, как стават нещата у нас, споделих опит, без никого в нищо не убеждавам.  Така че нападките някъде другаде, моля Simple Smile

По математика и по физика няма особено различни акценти, а критериите са под нивото на паркета. При което положение, резултатите на сина Ви са посредствени. И далеч под нивото на ЧУ-тата. Съжалявам, нищо лично.

Попитахте дали мога да се меря със средните резултати на първите 10 ЧУ. Аз не се меря всъщност, но реших да отговоря. Ето справка само за миналата година: https://dideva.alle.bg/%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1% … D0%B2%D0%BE-2020/

Soul Free,  на кое точно не беше даден отговор?

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 17:12 от easy rider

# 47
Или твърдиш, че имаш знанията на всеки един учител по химия, математика, биология, география, история, български език, западен език, физика и т.н. и знаеш точния начин, по който да предадеш тези знания на дете....?!? Хмммм.....

# 48
Или твърдиш, че имаш знанията на всеки един учител по химия, математика, биология, география, история, български език, западен език, физика и т.н. и знаеш точния начин, по който да предадеш тези знания на дете....?!? Хмммм.....
Факт, този въпрос пропуснах съзнателно от елементарна деликатност Grinning  Но щом настоявате: да, смятам, че се справям по-добре от много колеги (защото и аз съм била учител във формалното образование). Освен това имам предимството да работя само със своите деца, да се съобразявам с техния начин на учене и да не се съобразявам с разпределения, програма на МОН и пр. И да, има невероятни Учители, лично познавам такива, много други - задочно; с тях не мога да се меря, но и не знам училище, в което всички да са на това ниво. Освен това масово седмокласниците (че и много шестокласници) ходят на допълнителни школи и уроци, не виждам какъв е проблемът, ако видя, че буксувам някъде, също да ползвам такава помощ. Както казах, аз например не мога да ги уча да свирят, танцуват и рисуват, затова ходят на такива занимания извън къщи.  Не разбирам какъв е проблемът.

# 49
Пропускаме някак, че децата ми не ходят на училище, защото не одобрявам акцентите и критериите в образователната система. Следователно, НВО не са никакъв критерий за успеха им. Въпреки това синът ми изкара след 7 клас 75 % по математика, 83 % по БЕЛ  и 75 % по физика, без допълнителни уроци. Викам, да сме се справили прилично, дори на фона на ЧУ. Така или иначе, авторката търсеше информация за това, как стават нещата у нас, споделих опит, без никого в нищо не убеждавам.  Така че нападките някъде другаде, моля Simple Smile

По Математика и по Физика няма особено различни акценти, а критериите са под нивото на паркета. При което положение, резултатите на сина Ви са посредствени. И далеч под нивото на ЧУ-тата. Съжалявам, нищо лично.

Ezhko ме попита дали мога да се меря със средните резултати на първите 10 ЧУ. Ето справка само за миналата година: https://dideva.alle.bg/%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1% … D0%B2%D0%BE-2020/
Предмет        Вие           Средно топ 10 ЧУ    
МАТ                 75             81

По Физика няма данни. Вие сте 6 точки под средното ниво на топ 10-те ЧУ по МАТ. Съжалявам, но това е посредствено. И далеч под, имайки предвид "сложността" на изпита.

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 17:40 от Ezhko

# 50
Ами не, не може да сте учител по всичко.
Може и да сте била учител по един предмет и по него да успявате да научите децата си, но по другите?!??

Извинявам се, че се съмнявам във Вашите способности и компетентност, но това е нелепо.... Ако беше така, нямаше да има от 5 клас нагоре учители по всеки предмет. Необходимо, но не достатъчно условие е да имате повече и по-дълбоки знания от базовите, за да сте добър учител.

На мен лично ми е все тая, де, кой как си гледа и обучава децата. Тъпо и жалко е да се пише обаче колко лошо е образованието ни, след като това изобщо не отговаря на истината.
Да, има деца, които ходят на уроци, курсове и подобни, но не се ли замисляте, че това не е защото "не са научени" в училище, а може да има други причини - интерес, желание за развитие.....

А пък за социализацията на децата изобщо не се споменава.....

# 51
Извинете, аз пак не разбрах защо се чувствате длъжни да ме оборвате. ОК, не одобрявате този подход, това стана ясно в самото начало. Въпросът не беше "Кой и защо не харесва образованието извън училище?", а как се осъществява то. И му отговорих с личен опит. Аз не оспорвам Вашите решения и избор на училище. Харесвам си посредствения резултат. Колкото и да ги гледам тия ЧУ, пак не виждам много, които са над него, но и това всъщност въобще, ама въобще не ме вълнува. Аз имам съвсем различни приоритети за образованието на децата си от вашите, по някаква причина обаче се хванах на въдицата да покажа, че дори по вашите критерии този вариант е доста успешен.  Не възнамерявам изобщо повече да споря и да доказвам каквото и да било; единствената ми цел беше да отговоря на дамата, която се интересуваше от темата. Хубав ден и успех на всички!

# 52
  • Sofia
И аз не разбирам изобщо вашата намеса в темата.

Easy rider споделя опит. За мен именно този опит е ценен и само нейните коментари са по темата. Вашето е чист спам или заяждане. Моля ви се не разваляйте темата. Тя не е за избор между стандартното и домашното обучение! И не е за това, кое дава по-добри резултати на НВО.
Който е тръгнал по пътя на СФО или homeschooling има съвсем други приоритети. Спрете да разводнявате темата.
Специални благодарарности на easy rider за споделеното!

И за да не е само конско, само ще кажа, че и аз се интересувам от нея, защото децата ми са записани в чуждестранен дистанционен център (ЧДЦ), а в България планирам догодина да се обучават в СФО. Беше ми интересно да разбера как се случват нещата. Тази година и двамата я изкараха изцяло ДО в България + ЧДЦ (бяха първи клас и трета ПГ). Справихме се много добре. Говоря в множествено число, защото освен работата ми от вкъщи, трябваше да съм и тяхна учителка. Определено не е за всеки, но на мен ми доставя удоволствие. Отделно от ЧДЦ ни бяха предоставили всички нужни материали и насоки/обяснения за протичане на часовете и в случай на проблем имахме постоянна връзка със съответния преподавател. На края на всеки модул трябваше да изпращаме/качваме тестовете на платформата (писмени и устни работи) и всеки преподавател оценяваше тестовете по неговия предмет. Не сме оставени да се борим сами с неизвестното.

Ще ми е интересно да прочета и други споделени мнения ПО ТЕМАТА.

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 19:24 от Brin de muguet

# 53
Форумът е публичен и  можем да пишем, каквото желаем по всяка тема. Като не искате вмешателство, правите си личен чат и си величаете домашното обучение.

# 54
  • Sofia
Soul Free, а вие какво алтернативно образование ще предложите?

И да, форумът е публичен, но си има различни теми, по които да се пише. Щом тази не е вашата, намерете някоя, която да отговаря на вашите изисквания или пуснете нова.

# 55
Не знам за СоулФрий, но аз бих казал, че при наличието на нелоши ЧУ, е още рано за отчаяна мярка като алтернативното образование.

# 56
  • Sofia
Не всеки може да си позволи ЧУ.
И ние плащаме за ЧДЦ, но изобщо не може да се сравнява с цените на ЧУ.
И най-важното никое ЧУ не може да ми предложи обучение по предметите, които ме интересуват, и то на добро ниво. Всъщност има едно у-ще в София, което отговаря на моите критерии -  за 10 000лв на година и на дете. Ами... не благодаря!

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 18:58 от Brin de muguet

# 57
Easy rider, може ли да споделите ето това 'възпитаване на децата да учат самостоятелно с малка помощ отвън' как го постигнахте?

Не се заяждам, наистина се интересувам, че моят син категорично не сяда да пише домашни, ако не му напомня сто пъти и накрая повиша тон. Миналата година беше три месеца на дистанционно и съчетаването на обучение у дома с моята работа, която обвързана с много стриктни срокове, беше изпитание. Тази година, слава богу, не са учили от вкъщи с изключение на една седмица след коледната ваканция и една седмица преди великденската, но много ми се иска да свикне да работи по-самостоятелно у дома. Уточнявам, че синът ми си пише домашните сам, няма проблем с усвояването на материала, но трябва аз да седна до него. Голям сме цирк.

Може и на лични да ми отговорите. Мерси!

# 58
Не всеки може да си позволи ЧУ.
И ние плащаме за ЧДЦ, но изобщо не може да се сравнява с цените на ЧУ.
И най-важното никое ЧУ не може да ми предложи обучение по предметите, които ме интересуват, и то на добро ниво. Всъщност има едно у-ще в София, което отговаря на моите критерии -  за 10 000лв на година и на дете. Ами... не благодаря!

Кои са предметите, които ви интересуват? Колко струва ЧДЦ? Колко време отделяте за да учите детето? Кои са критериите Ви?

# 59
Soul Free, а вие какво алтернативно образование ще предложите?

И да, форумът е публичен, но си има различни теми, по които да се пише. Щом тази не е вашата, намерете някоя, която да отговаря на вашите изисквания или пуснете нова.

Когато желая да изкажа мнение в някоя тема, ще го направя и Вие не сте човекът, който да раздава нареждания кой, къде и как да пише. Щом моите постове не Ви харесват, не ги коментирайте и дори не ги четете.

За мен "домашното обучение" на здрави деца е абсолютно излишно, ще се въздържа от по-силно определение.

И, да, включвам се, понеже чета глупости от рода на "образованието ни супер скапано", "учителите за тройкаджии, едва изкласили", което обижда хората, които са дали знания на мен и още 90% от хората.

Общи условия

Активация на акаунт