Мъж-домакин в 21-ви век, съществува ли и как?

• 19 007
  • 920
  •   1
Отговори
# 135
Скрит текст:
20на пъти дневно пренасяш по над 10 кг вкъщи?
Там някъде. 10кг. не са нещо особено огромно. Само покупките днес са над 40 (без минералната вода, която е още 30).

Относно останалото:
Колко пъти дневно се налага връщане в изправност на
Всички уреди, машини и устройства [...]Същото за тока, водата, канализацията, парното. Същото за мебелите, вратите и прозорците.
В една къща винаги има нещо за поправка и подобряване.

Колко пъти дневно се налага
Всяка дейност свързана със съществена опасност за живота или здравето.
Какво ще кажеш аз да гледам домакинството, а ти да се качиш на покрива (3 етажа и половина) да оправиш проблемните керемиди или да минеш с лак дъските, докато висиш на стълбата на подобна височина? само по веднъж-дваж годишно се налага. Е, налагат се и други подобни неща, но такъв е живота - както дойдат.

И защо се налага при двама работили родители
Изкарване на доход за трима (минимум), докато има дете под 2г. или такова на целодневните грижи на майка му.
Защото месечната вноска по ипотеката е 6000лв., за колата заминават 6-700, ремонта и обзавеждането си искат своето, а семейството иска и да яде. (това, приведено към сегашни цени/заплати)/
Така, Ежко. Ще питам пак.
Първо, кои от нещата правиш ежедневно.
Второ, позволи да не вярвам, че всеки божи ден пазарувате и всеки път пазарът ви излиза 40 килограма. Това означава, че покупките ви, само на вашето семейство, са над един тон всеки месец. Знам какво излиза като тегло храната на 4членно семейство и седмично не се събират повече от 20 кила с все плодовете, зеленчуците, картофите,тубата прясно мляко от фермата и стъкления амбалаж на алкохола.
В една къща, ако винаги има нещо за поправка, това значи, че някой не се е постарал да вложи в качествен дом и обзавеждане. Пък и така да е, тука имаме един еталон за фалшивост на мебелите - Виденов - дори те не се развалят толкова често. За уредите е Нео, ама и там същото.
Трето, за покрива - има майстори. Професионалисти. С оборудване и машини. Твоята работа не е на покрива.
Четвърто - за осигуряването на прехраната не ми отговори. Само разбрах, че брутално сте припирали да сте 'вътре' - финансово неподковани, всички възможни разходи едновременно и за разкош дете.

Много уважавам мъже, които вършат мъжката работа, но не и тези, които го правят от стиснатост или не могат да осигурят качество и така си 'създават работа', или и двете.

# 136
  • Далечният изток
С Нарциса да се съглася, ама така на 100% да се съглася, доживях Smile

# 137
  • София
Моят мъж беше сервизен на повдигачи. Обаче в ремонтите е много смешен - тръгне да поправя нещо, разваля го и после го замазва. Даже и при сглобяването на мебели.

# 138
  • Пловдив
И аз съм съгласна с Нарциса.

# 139
  • София
Ако набедената за женска домакинска работа беше лесна, щяха да я вършат мъжете, няма какво да се лъжем.

# 140
Нарциса,

Хайде и аз да те попитам в същия стил: всеки ден ли переш? На ръка ли? Всеки ден ли гладиш? Всеки ден ли пускаш прахосмукачка (що не си вземеш робот)? И колко време ти отнема готвенето ежедневно? И няма ли ресторанти? И какво чак пък толкова ти взема от времето ежедневно?

Ако набедената за женска домакинска работа беше лесна, щяха да я вършат мъжете, няма какво да се лъжем.
Вършиме я докато си почиваме. Когато не сте в картината за да ни създадете по-сериозни грижи и не ни остане много време за ненатоварващи занятия. Joy

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 22:02 от Ezhko

# 141
  • София
Като го правиш сам за един месец за 4 човека, ще разбереш защо въпросите ти са тотално лишени от смисъл.

# 142
  • София
Ежко, Ежкоооо….. ша ожалим колежката Confused

# 143
Ежко, почваш да ми бягаш по тъча. Май-май не си толкоз работлив.

Ама айде, ще ти отговоря.
Скрит текст:
Готвя 2 до 3 пъти седмично - ако е делник, нещо набързо за час след работа, уикенда около 2 часа.
Чистя всеки ден с прахосмукачка стик и бърша прах - минимум половин час. Отделно уикенда чистя около още 2 часа - вана, мивки, биде, моноблок, вратички, огледала, прозорци отвътре (което ме сеща, че трябва и отвън тия дни, а забутах някъде чистачката).
Пера с пералня, поне 3 перални седмично - чаршафи, светли дрехи, тъмни дрехи. Веднъж на 2 седмици изпирам и шалтето. Зимата има още една пералня седмично вълнени и още една веднъж на 2 седмици - яке. Отнема минута за сортиране, разпределяне и натискане на 3 копчета. Обаче няма сушилня в квартирата, така че и простирането отнема малко време.
Гладя веднъж на полугодие, така съм си подбрала дрехите.
Мия някакви съдове почти всеки ден, няма съдомиялна. След готвене мия на 2 транша - малка мивка и сушилник.
В момента живея сама с котарак на общо 45 кв разгъната площ. Сам си сметни колко отнема същото за 4членно семейство в голяма къща с двор и съответните домашни любимци.

Аз съм израсла във фамилна къща на три етажа с двор, знам чудесно каква работа има и колко време отнема и особено силно впечатление ми прави, че никъде не споменаваш дворната работа, която от пролет до есен също е всеки ден. Къщата ви ли няма двор, или някой друг се гърби там?

В интерес на истината, одеве съм се изхвърлила със седмичния пазар. Сметнах сега на пръсти, за 4 човека излиза грубо между 25 и 30 кг на седмица в зависимост от продуктите и колко фира дават или вода поемат. Което пак е 7 пъти по-малко от опита за внушение за ежедневен пазар 20-30 кила. Да не влиза и горивото в него?

# 144
  • Далечният изток
Оф, блазе ви... Готвя всеки ден... Връщам се от работа, от работа, работя все пак, и готвя всяка вечер. Уикенда по 2 или 3 пъти дневно... Прахосмукачка, само аз. Баня и тоалетна чистене, само аз. Прах само аз, простиране, прибиране на пране, сгъване, гладене, само и единствено аз. Отпушване на канали - аз. Палене на камина цяла зима - аз. Нещо се счупило, да го ремонтирам - аз... Цветя, поливане, разсаждане, засаждане - аз. Почивка, да се търсят оферти, планиране - аз. И изобщо всичко - аз. Чудя се защо имам мъж?!

# 145
Оф, блазе ви... Готвя всеки ден... Връщам се от работа, от работа, работя все пак, и готвя всяка вечер. Уикенда по 2 или 3 пъти дневно... Прахосмукачка, само аз. Баня и тоалетна чистене, само аз. Прах само аз, простиране, прибиране на пране, сгъване, гладене, само и единствено аз. Отпушване на канали - аз. Палене на камина цяла зима - аз. Нещо се счупило, да го ремонтирам - аз... Цветя, поливане, разсаждане, засаждане - аз. Почивка, да се търсят оферти, планиране - аз. И изобщо всичко - аз. Чудя се защо имам мъж?!

За секс 😆

# 146
  • Далечният изток
М-не, и там не...

# 147

😟 пълна катастрофа.

# 148

Според описаното и аз почвам да се чудя за теб. А като прочетох и надолу, направо съм в недоумение.

# 149
  • София
Е за какво го търпиш този тогава?

Общи условия

Активация на акаунт