Любители на кучета - 119

• 31 815
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
Пак ще вдигна палец за Реунион! Всеки да си гледа работата! Развъдчиците тяхната, ние нашата! Не бива да развъждаме, ако не сме специлизирани в това. Работа си е като всяка друга. И доста отговорна!

"На запад" се гледа с лошо око на развъдчиците. Препочитат се клубове на кинолози-собственици.

# 496
  • София
Ако и обясниш разликата ще е добре, защото май си в грешка.
От поне 10 години, да не кажа и 20, има стандарти, развъдници, критерии, генетични текстове и каквото поискаш. Имна изток и на запад. Разликата е, че колкото по на запад отиваш, толкова по регламентирано е. От друга страна, там, с кучето си, спокойно можеш да обядваш, да влезеш в магазин и да го качиш в ГТ.

# 497
От поне 10 години, да не кажа и 20, има стандарти, развъдници, критерии, генетични текстове и каквото поискаш. Имна изток и на запад.
Разбира се. Клуб на породата се създава от собственици на кучета от дадената порода, които ги гледат като домашни любимци, а не с цел печалба. Клубът се грижи за схемите за развъждане, така че да се избегне развъждането на кучета с генетични заболявания или кръстоската на кучета с близки гени. Също се прави план като колко кучета са нужни, за да се заместят отишлите във "вечните ловни полета", колко и откъде да се закупят/разменят/заплодят в чужбина и т.н.  Когато някой иска да има куче от дадената порода, обикновено става член на клуба (с препоръки от членове) и ако го одобрят, го включват в плана. Звучи много соц или адски елитарно, но на практика не е. Грижат си се хората за любимата порода. Ако някое куче остане за нещастие без стопанина си - намират му веднага място. И обяснимо гледат на комерсиалните развъдници с лошо око.

PS В UK се майтапят полусериозно, че е по-лесно да получиш благословията на член на клуба да се ожениш за щерка му, отколкото да ти даде кученце за отглеждане.

Последна редакция: чт, 08 юли 2021, 17:36 от Ezhko

# 498
  • Sofia
Ежко, много интересно е това, което разказваш. Обаче изисква определена култура и нагласа да се съобразяваш с обществото изобщо и с правила, които приемаш и не престъпваш току-така.
Колкото и да ми е неприятно, не считам, че нашето общество е дорасло до там. Но като един вечен Водолей винаги ще се надявам …

# 499
  • София
Aз съм съгласна, че трябва да има някакъв контрол при развъждането на кучета. Но ако всичко беше толкова стриктно, много хора просто нямаше да могат да си позволят куче. И нямаше да ги има голяма част от прекрасните животни в темата, включително и моя бонбон.
Глистът може да не е излязъл първия път, защото е бил яйце. Затова първоначално сроковете на обезпаразитяване са толкова кратки.
Само излизаш на вън и си намираш куче. Пълно е с бебета, пораснали, стари, които са и кастрирани и обеззаразени.
Изобщо не казвам, че тези кученца не са прекрасни, аз самата гледам такова и предишното беше такова, но това не променя факта, че има огромна популация, която се разраства с безразборно развъждане.
Моите са били кастрирани и смятам, че е безотговорно да не си кастрираш кучето, ако не е годно за развъждане.
Ама това, че е добре да роди веднъж, ама ще им намерим семейства не е сериозно.

Годно за развъждане е фертилното куче. Инвитро процедури с донорски клетки никой не прави на кучета. За това дали е добре да роди веднъж... ами, чела съм такива неща, още навремето... честно казано не ми се гледат новородени кученца. След това пък ще ми е твърде тежко да се разделя с тях. По този въпрос... съм малко раздвоена, но по-вероятно ще я кастрирам Черито - по чисто егоистични причини. Не виждам никаква драма в това, че има хора, които искат да гледат кученца, родени в семейства, без да са дори изобщо породни, камо ли високопородни. Важното е да е твоето и да си го обичаш и да се грижиш за него - и то да е твоето "emotional support dog", както казва сина ми, не да е с високомаркова щампа.

# 500
Само минавам да ви кажа, че навънка мият улиците..Тази машина много бучи, а аз умирам от страх.. И да ви се оплача, че моите собственици ми се смеят.
Добре, че са взели този голям черен диван, да се сливам с него и лошите неща да не ме забелязват..
Аз съм хамелеон 🤯

# 501
  • тук-там
От поне 10 години, да не кажа и 20, има стандарти, развъдници, критерии, генетични текстове и каквото поискаш. Имна изток и на запад.
Разбира се. Клуб на породата се създава от собственици на кучета от дадената порода, които ги гледат като домашни любимци, а не с цел печалба. Клубът се грижи за схемите за развъждане, така че да се избегне развъждането на кучета с генетични заболявания или кръстоската на кучета с близки гени. Също се прави план като колко кучета са нужни, за да се заместят отишлите във "вечните ловни полета", колко и откъде да се закупят/разменят/заплодят в чужбина и т.н.  Когато някой иска да има куче от дадената порода, обикновено става член на клуба (с препоръки от членове) и ако го одобрят, го включват в плана. Звучи много соц или адски елитарно, но на практика не е. Грижат си се хората за любимата порода. Ако някое куче остане за нещастие без стопанина си - намират му веднага място. И обяснимо гледат на комерсиалните развъдници с лошо око.

PS В UK се майтапят полусериозно, че е по-лесно да получиш благословията на член на клуба да се ожениш за щерка му, отколкото да ти даде кученце за отглеждане.
Ами при нас родословието е от клуба. На практика собственичката на майката е вет и е направила само две кучила до момента. Майката на Мокка е от западен развъдчик с всички ген. изследвания и родословие. Таткото също, той е и дългогодише шампион в региона. И двете кучила са от тях. Нъки е от сестричка на Мокка от предишно кучило и татко от Румъния с доста награди от изложби. В клуба на австралийките всички са като едно голямо семейство. Съветват ме за хранене, подръжка на козина, изложби, абе за всичко. Вет ни е собственичката на мокината майка и ако ще да е през нощта, реагира на всичко. Грижи се и си ги мисли като собствените кучета. Сега гледа майката на Мокка и една сестричка на Мокка. Председател на клуба е известен съдия, който също се вълнува от всички австралийки. Така че и ние сме баш като в соца.

# 502
Дайте да не изпадаме в размисли за развъждане по дворовете,продажби в олх и как нямало нищо грешно в тва, че пак ще накривя настроението на темата.
Разлика от развъдник и търгаш- от небето до земята. Едните го правят с отговорност към породата, а другите за собствения си гъз (било то за пари, за да роди веднъж или щот’ е момченце “да го пускаме да стане мъж”).

И да не горча само, ей ви едни сладкиши.

# 503
  • София
Като, не е зле да четеш с разбиране. Аз самата гледам втори брой безпородно  куче, така че явно ги харесвам и не ги смятам за втора категория. Говорим за развъждане и, че това води до наличие на бездомни. Безотговорно е. Да не говорим за нелегални развъдници на "породисти", в които експлоатират кучетата.
Първото ми куче беше от подобен "развъдчик". Като я видях, разумът ми каза, не я купувай, сърцето ми каза друго. Едва я спасих с денонощни грижи и последващи огромни сметки за какви ли не заболявания. Беше пълна с паразити, външни и вътрешни, недохранена, на ръба. И това, защото идиотите бяха решили всяка година да продават кученца.
Смятам, че кучета, които не са шоу, трябва да се дават кастрирани, за да не се издевателства над тях.

# 504
  • София

Ужасяват ме както незаконните, така и законните развъдници. А особено много ме ужасяват така наречените шоу кучета, по-нещастен живот не мога да си представя... Това не са плюшени играчки, за Бога! Това са живи същества с желания и... ами, инстинкти, чувства... Те не искат да имат хиляди панделки, искат да могат да ядат храната си - и да могат да ядат не само суха храна. Понеже освен да е правилно питателна храната трябва и просто да носи удоволствие... не само двукраките, четирикраките също са щастливи от вкусната храна. Искат да тичат в гората и да се въргалят в пръстта, не да тичат на бягаща пътечка и да ги снимат с вратовръзки на опъната каишка... Искат да се изтръскат и да се почешат и да стоят с нормална поза и да седнат и да легнат, не да стоят с изпънати крака, сърбяща козина и всевъзможни хора да ги пощипват и попипват... Кучешките изложби винаги са ми напомняли само и единствено на пазар на роби и определено ме отвращават и ужасяват. Откровено казано не ме е особено грижа за чистотата на породата и стандартите... Потрисат ме думи като "некачествени пудели" или "взехме го, за да пуснем линия червени"... да, както и "развъждат с грижа за породата". Вместо "с грижа за кучето си".
Бездомните кучета се увеличават (или намаляват) най-вече за сметка на естествен прираст. Да, оценявам, че са проблем за хората в градовете и популацията им следва да бъде регулирана (както се и прави с кастрация), но ... тук въпросът е "хората или кучетата", а не "породите или щастието на индивида". Напълно разбирам защо собственик решава да остави кучето с да роди веднъж, понеже е добре за собствения организъм на собственото му куче. И, разбира се, се погрижва да намери домове на потомството - понеже това е отговорното действие, това не са кученца, родени диви, те нямат умения да живеят на улицата и трудно биха е интегрирали там, и, по-важно, големите популации бездомни кучета представляват сериозен проблем за хората, с които съжителстват в градовете. По-малките популации всъщност са нужни и полезни - те поддържат популацията на плъховете в разумни рамки. Градовете също си имат екология и екологично равновесие... но не, кучета, родени в дом не бива да попадат в него.
Впрочем, аз не бих и евтаназирала куче. Независимо колко е болно. Поне докато не ми представи нотариално заверена клетвена декларация с волеизявление в този смисъл... Нямам морално право да решавам "кое е по-добро за него". Точно както нямам право да го реша и за човек.
Предполагам всеки има право на собствените си разбирания...
Обаче просто не мога да си представя що за любител на кучета би взел кутренце и после би го върнал като нискокачествено... като чанта или чифт обувки.

И... не, не бих нарекла раждането издевателство над майката, поне аз нямам чувството, че над мен е било извършено издевателство понеже си имам дете. Над хората на майката да - трябва да се разправят с кученцата и да им търсят дом и... ами, да се разделят с тях - но кучката просто прави това, за което е била родена, изпълнява естествената си биологична функция, това няма как да е издевателство. Разбира се, не говоря за серийни раждания 3 пъти в годината и живот в клетка.

# 505
  • София
Съжалявам, но с теб диалог е невъзможен. Ужасявай си се и подкрепяй популацията на бездомни. Ти даже нямаш идея какво значи шоу куче, нито представа от диета и хранене. За какво изобщо се пъна да обяснявам.
И не, храната на кучетата трябва да е пълноценна, не вкусна по нашите критерии. И да, издевателство е да заплождаш животно всяка година, понякога и два пъти. За съм виждала две такива кучки, майката на първото ми и тази на сегашното.
Сегашното беше хвърлено в боклуджийски камион. Още не може да превъзмогне ужаса.
Ако имаше малко желание да се образоваш по темата, щеше да знаеш, че изискванията и условията за развъждане са високи и това по някакъв начин предотвратява появата на бебета, които никой не иска или изхвърля.
Надявам се, че твоето куче наистина ще бъде кастрирано.
Ще спра да пиша за известно време, защото се афектирах, а не искам да натоварвам негативно темата.

# 506
  • София
Дами, моля ви, МИР! Всеки има право на мнение, НО тук ни събира само една цел - ЛЮБОВТА КЪМ ЖИВОТНИТЕ и в частност кучетата.
Усмихнете се и приемете, че има различна гл.т.
Нашата любов е по-силна от всичко! ✌❤❤❤

# 507
  • Sofia
Всеки си има мнение и го изказва,а дали другия е съгласен или не...Нека не става напрежение в прекрасната тема.

Аз също съм ЗА контролираното развъждане. Под контролирано имам впредвид кучето да е с чип,стопанина да си е платил всички данъци и такси за развъждане и това да става в подходящо време за кучето.
Не може сульо и пульо да си пуска кучето "Един път да роди" или "Той е на 1 г и му е време за жена". Еми извинете ме,ама това си е до мисленето на стопанина,не до кучето. Кучето не е като човек,то не изпитва нужда да се сношава за поколение,там е нагон. Има кучета,които не са раждали цял живот,пък са здрави и прави.
А ако си има закони и се спазват,няма всяко трето пале да е на улицата в кашон.
Само,че българина гледа лесното,пък това че животинката се мъчи не е важно.
Например в JR групи имаше постове за женско куче на 1 г вече бременно,или един тъпанар дето кучето му два пъти в годината бе родило. А като му погледнах профила,ми то кученцето 2ра година ражда по два пъти годишно,нищо че е на 3 години. И т.н. с примери дето виждаме ежедневно.
А кои "развъдчик" как се грижи за "стоката" си е отделен въпрос. Нашата си я взехме от регистриран развъдник. Двор голям,целия с райграс,чисто,кучетата чисти,обезпаразитени,хората с ръкавици ги пипаха (на всички снимки и при вземането),имаше елементарни хиг навици за пишкане на пелена.
Но тези хора си гледат кучетата с желание,искат обратна връзка и си плащат за развъждането.
Тъй че не кучетата са виновни,ние сме и то за всичко. Ако си имахме закони и непечелбарско мислене,друго щеше да ни е дереджето....

И да не е само Иланг със снимки от леглото Wink

# 508
  • Пловдив
Хаха, Маргаритка, Бела да не мисли, че е котка?
Томас така спи върху мен и ми се струва, че тежи цял тон, а е 6 кг.

# 509
Ох тази Кайра е много сладка и красива. Да расте здрава и обгрижвана при вас! Добре дошла и на Чара! Тези японки също много ги харесвам, макар че в моето сърце ще е завинаги шпиц породата.

Като прочета за изхвърлено куче на улицата ( това за боклуджийския камион ме потресе) и съм готова да убивам. Големи зверове сме хората Imp Преди много години бяхме прибрали една изоставена в квартала ни 10 месечна болонка, която живя 17 г в къщата на свекърва ми. Беше първото куче в живота ми, макар че не беше в моя дом. От нея научих колко обич ни дават те.
 Айс не беше кастриран, но и никога не сме мислили да го срещаме с женско куче въпреки че са ни питали. Айк също няма да има поколение дори и да не го кастрираме и него. За съжаление не всички сме на еднакво мнение по въпроса. Темата е дълга и трудна Sad

Общи условия

Активация на акаунт