Продавач-консултантите - 'използвате' ли ги?

• 4 153
  • 66
  •   1
Отговори
# 30
Аз ги ползвам ... ако ги има. Обикновено отивам за нещо конкретно набелязано, проучено и т.н. и ако се мерне някой младеж директно го хващам да ме разхожда, но уви ... трудно работа, все се налага да обикалям да търся някого. В малки магазинчета отдавна не влизам за дрехи, но ако случайно .... я почвам от вратата, още преди да си е оставила фейсбука. Хич не им се работи на тия.

# 31
На мен не ми пречи, че докато влизам, са с телефоните. Ако няма хора, кво - да седят мирно като гвардейците пред Президентството? Ай нема нужда.
Виж, ако въобще не пусне телефона, вече е друго.

# 32
Аз съм с впечатления , че точно в малките магазинчета им се работи повече защото обикновено са си техни особено в малките населени места. Като цяло културата на пазаруване на българина никаква я няма - включвам и купувач и продавач, и отношението и компетенцията, и уважението към труда , и цененето на времето. Няма как едно " Добър ден "да не казваш и да очакваш добро отношение. А и ако някоя от двете страни се има за всезнаеща и разбираща от всичко - с подобно отношение комуникацията е до там. Мен лично не ме дразни цъкането на телефон , четенето, пушенето( малко) - обаче незнанието , непознаването на стока и наглото предлагане ме вбесяват.

# 33
Рядко използвам. В повечето случаи не могат да ми помогнат, а от останалите случаи - в повечето ги няма. Та остават едни да кажем едни 5% когато ми е трябвало консултант, издирила съм го и е бил полезен.

# 34
Много болезнена тема са ми консултантите. Гледам да съм подготвена, но не за всяко нещо и по всяко време се получава. Обичам да си открия нормални продавачи и да си ходя при тях. Обикновено търся малки бизнеси, особено ако са свързани с местно производство. Избягвам да имам питания в големи вериги, там още не ми се е случило някой да ми помогне.

# 35
Два случая имам в които ме подразниха продавач - консултантите и съответно нищо не си купих...
Единия е в оптика...отидох да си търся слънчеви очила. Съответно гледам някакви модели, нямам идея как ще ми стоят, нормално искам да пробвам. Очилата стояха на един щанд вертикален, който се отключва. Та избирам един чифт, отключва, дава ми ги и заключва...искам други да пробвам...взима първите от мен, дава вторите и заключва...трети...пак се повтаря процедурата...взима едните, дава другите и заключва... Аз попринцип не нося слънчеви...трудно се възприемам и ми трябва повече време да сравнявам как ми стоят и съответно понякога пробвам един чифт по няколко пъти...но в тази оптика този вариант не става...с досада вече ми даваше след 2-рия чифт...съответно и на мен ми става неудобно да искам пак да пробвам едни и същи и само да заключва и отключва...подразни ме че не мога свободно да си пробвам които искам и колкото искам, докато реша кой чифт ми харесва и стои най - добре...и съответно след 3 чифт викам на ММ от другаде ще си купя, та отидохме в същата оптика, но в друга част на града, където очилата стоят на стъклени витрини и мога да пробвам свободно който модел искам...
Другия случай е в Паоло Ботичели...рядко нося токчета вече, сигурно два пъти годишно по някакъв повод, може и по рядко 😁..та решавам че ще си купя от там някакви по евтини без това една вечер ще ги нося и после я ги обуя пак на високосна, я не...
Избирам някакъв модел, моля за моя номер дава ми консултантката 1 обувка и изчезва на някъде...отивам пак я търся и моля и за другата. Аз съм с една равна (моята) и една на ток...нито е удобно да се преценя, пък и да разбера дали са ми удобни обувките...мога ли да ходя с тях...така дава ми втората, пробвам, да ама искам и друг чифт да пробвам, за да сравня кои повече ми харесват, кои са по - удобни...и да, следва същата поредност...искам моя номер...връчва ми се една обувка и изчезва...хайде пак ама може ли и другата... То ми е досадно, пък и леко обидно...да се моля за всяка обувка... Излезнах без нищо да купя... Просто не ми е приятно това отношение, хем не мога свободно да пробвам каквото искам, хем трябва да се моля за всяко нещо, което искам да пробвам, хем с досада ми се дава... Не мерси!

# 36
В Тенденз беше същото последно като ходих. Пробвах 3 вида обувки, 37 и 38 номер. Дай едната, пък другата, пък другия номер. Продавачката стоеше зад касата и аз трябваше да се разхождам до нея, за да си взимам обувките, които тя любезно мяташе на плота пред нея... Яд ме хвана, ама взех обувките, защото ми трябваха спешно за интервю на следващия ден иначе не бих купила.

# 37
Това с обувките ми напомня на табелите в Дайхман. Служител щял да даде обувка, не бъркайте по кутиите. Да, ама служителите постоянно подреждат нещо и ако има 20 човека в магазина и трима служители, очевидно няма как служител да дава на всеки клиент, дори самият служител да не е зает с аранжирането на обувки и чанти. И аз си вадя кутиите, пробвам, връщам обратно, както си е било. По принцип и Дайхман са прави, но това поведение на служители и препоръки към клиенти не е за такъв голям магазин с всичко изложено.
В Тенденз съм влизала само на Алабин и мол София - малки магазини са и продавачките имат видимост. Не съм чакала да забележат, че се суетя с един бос крак.

# 38
Имам пресен случай от днес. В обедната търча до един магазин да купя нещо. Влизам в магазина, поздравявам, никаква реакция. Продавачката чука лаф с продавачка от съседния магазин, която е препречила входа, за да си наблюдава работното място. Попитах дали мога да мина, изгледаха ме с досада и лафът продължи. Аз се въртя вътре като муха без глава и искам да питам нещо, но те са изпаднали в супер личен разговор и чак ми е неудобно да ги прекъсна. Продавачката ме вижда, че имам нужда от помощ, но не ме отразява. И започнах да се изнервям. Тъкмо ще излизам и ме попита дали искам нещо с тон, който все едно ми казва " просто си питам, ама се изнасяй" . Отговорих " Не, не искам нищо, беше ми домъчняло за вас и минах да ви видя добре ли сте". И си излязох под скандализираните им погледи.

# 39
  • София
Все по-често ми се случва в магазини за дрехи и дрогерии да отида на касата, да няма никой и да трябва да чакам. Защо се прави това се чудя? Работниците ли са безоотговорни или работодателите ги карат да вършат някакви други неща като няма хора на касата? Мен това много ме изнервя. И няма уважителна причина да трябва да чакам някой да се появи да ме обслужи. Дори ходенето до тоалетна не е, защото говоря за големи магазини с доста персонал.

# 40
Карат ги да подреждат, да зареждат. Специално за дрогерии като Лили и ДМ, съм виждала понякога по едно момиче само, което носи продукти из магазина и ги реди. И после се нареждам аз на касата и чакам, чакам... да се появи. Гледам да не се нервя на нея, щото я карат отгоре. Но е доста тъпа политика.

# 41
  • София
Така предполагах и аз и за това никога не съм си го изкарвала на тях. 😀 Но по принцип трябва да са подготвени, че клиентите може да са раздразнителни и недоволни в такава ситуация.

# 42
  • Най-красивата страна
Да,,,използвам,, ги.В магазини за дрехи,обувки,книжарници....
Обикновено знам точно какво искам и директно ги питам.
Дразнят ме,когато започнат да ми предлагат нещо съвсем различно от това,което съм казала,че искам.

# 43
Искам да ползвам за конкретни неща, но рядко нацелвам правилния човек. Най-пресния ми пример, заради бременността си намразих миризмата на шампоана. Искам да го сменя с подобен, но по-слабо ароматизиран. Отивам в магазин за професионални продукти за коса, обяснявам на девойката какво ползвам, също какво съм ползвала и не харесвам и искам да ми препоръча няколко продукта, които да отговарят на моите "изисквания". Ами гледа ме с празен поглед, мига и почна да обръща етикетите на шампоаните да чете. Тоест тя въобще не познава продуктите, които уж трябва да продаде. Същото мога да направя и аз, прочитайки ревюта и коментари, както и описанията и да поръчам от онлайн магазина. Реших, че "на живо" ще спестя време и ще получа препоръка, но сгреших.
Преди време посетих магазин, от който не съм пазарувала, защото ми е доста далеч и въобще нямам път до там, а и работното време почти съвпада с моето. Жената консултант беше страхотна. Първо, знаеше веднага от какво има размер и в какви цветове, предложи комбинации, които аз принципно не бих съобразила, защото не знам, че имат и това в магазина. Ами с кеф оставих парите си там и съм доволна от всяко едно нещо, което купих.

# 44
И в кварталния Лдл беше така докато не построиха друг супермаркет отсреща му и да видиш как се намери и повече персонал, и вече те изчакват на касата да си напълниш торбите, дори нови каси сложиха вече с място за целта. Конкуренцията много оправя нещата. В една съседна тема се коментира че клиенти не влизали в магазина, ама то се започва от това собственикът да влиза по-често да си види персонала какво прави.

Общи условия

Активация на акаунт