Продавач-консултантите - 'използвате' ли ги?

• 4 157
  • 66
  •   1
Отговори
# 60
Имам приятелка, сега е в майчинство, но работеше в магазин за скъпи парфюми. Не е химик, не е стъпвала във фабрика за парфюми, но много си обича работата. С кеф ходеше по всички обучения. За всеки един парфюм, който предлага, може да ти каже състав, дали е по-скоро ежедневен или нещо по-тежко, как се разгръща аромата, колко трае, какви нотки има, дори ме е обучавала как правилно се поставя парфюм, както и че на всяка кожа, ароматите стоят различно поради ред причини.
Като търсиш нов аромат, веднага те пита какво си ползвала досега, за да се ориентира във вкуса. Дойде ли нов продукт, проучва го и знае всичко. Въобще, до мотивация и интерес е. В тази връзка има много редовни клиенти, печели добре не само от комисионна, но и от бакшиши. Но рядко има такива надъхани служители, често причините се крият и в управата на обектите.

# 61
  • София
Мале Дари, въобще нямаше да дам вторият път 4 лв, ти си си платила, те не са си свършили работата по тяхна вина. Ей такива хитреци много обичам. 😡

# 62
Аз все по-рядко използвам услугите им. Или не са наясно, или се опитват да ми набутат нещо друго. Изключение правя за едно квартално магазинче за дрехи и то веднъж годишно влизам там. Предпочитам да хвана продавачка, а не собственичката, но напоследък виждам само собственичката. Харесвам изчистени дрехи. Като вляза и кажа, че искам изчистено и семпло ми се вадят едни десени и щампи, чак главата ме заболява. И ми се обяснява колко е модерно сега. Сам да разглеждаш не те оставя. Но едни от любимите ми дрехи са от там. Рядко намирам нещо за вкуса си. Другото което ме дразни е, че продава “универсален размер”, който ми стяга в бюста винаги. Обяснявам ѝ да не ми ги предлага, ама глас е пустиня. За това и не влизам често, а има хубави и дрехи. В Технополис не влизам заради кредитните консултанти. 8 човека ми скачат от вратата. Напомнят ми на папараците, преследващи известни личности с лични драми. На всеки персонално трябва да отказваш и пак те дебнат да не погледнеш нещо по-скъпо.

# 63
Това с кредитните консултанти ми е като комедия с елементи на хорър Joy

# 64
Наистина е голяма мъка. Може и такъв да ми е късметът, де, но обичайно не съм доволна и много рядко са ми полезни. Масово те гледат и обслужват все едно си натрапник, влязъл в собствените им къщи през почивното им време. Някой вече спомена за оптиките - абсолютно същия опит имам и аз, единствен клиент при три дами, едната от тях едвам се откъсна от седянката да ми отключва очилата крайно незаинтересовано. Такова отношение изобщо не ме предразположи да купя нещо и си излязох. В друг случай пък ми показваха само такива извън бюджета, който бях уточнила предварително. Еми няма откъде да материализирам още 100+ лв на момента, сори Grinning В магазин за дрехи казах, че искам втален модел с определен цвят, донесоха ми нещо торбесто с друг цвят. За техники изобщо не смея да питам, на всичкото отгоре и етикетите, които те пращат да четеш често са сгрешени, та там задължително ходя с предварително написано домашно. Не винаги помага - искала съм точен модел телефон, а отсреща ми обясняват как не струва и да си взема друг (и то на същата цена, не беше случая да пробутват нещо по-скъпо).

Виждала съм как клиент пита нещо, при което просто му издиктуваха с много компетентен тон какво пише на етикета и той беше доволен. Може би най-често това им е достатъчно, за да си вършат работата и не си дават зор за друго? Не знам, изглежда, че липсва каквато и да е мотивация и почти никой не взима тази работа насериозно. Ако аз не купя нещо, нали следващият ще купи, много им дреме. Вероятно за тях няма последствия. Разбирам, че за болшинството от хората да си продавач-консултант е временно решение, и все пак... Явно не получават никакво удовлетворение от това да са на ниво в дейността си, каквато и да е тя.

Положителни отзиви имам предимно за по-специализирани магазини и пак не във всички. Но в част от тях персоналът се състои от хора, на които въпросното нещо им е страст, познават в детайли материята и са ентусиазирани да обясняват с подробности, ако желаеш.

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 00:56 от The_Misery

# 65
Да, ползвам, ако ми се налага. Да споделя опита от последните 2 пъти.
-Търсих си рокля. Влязох в голям магазин, в който за радост в момента нямаше никой. Обясних на дамата какво търся. Аз си харесах 3-4, тя ми предложи още 2-3. В крайна сметка взех 2 от тези, които тя ми беше предложила.
-В магазин за техника. Бях се насочила към 2 модела, но все пак извиках консултанта за съвет. Потърсих конкретен човек, защото по негов съвет сме купили няколко уреда и никога не сме съжалявали. Е, този път ни предложи нещо различно от това, към което съм се насочила, и не съжалявам.

В магазин за препарати също търся конкретен човек, защото разнообразието от прахове за пране е голямо и моментното зареждане е различно. Каквото ни е препоръчала, не съм съжалявала.

В ханителен хипермаркет - ако търся конкретна стока, иначе пазарувам по списък.

# 66
Използвам ги за да питам нещо къде се намира, абсурд да попитам за мнение за някой продукт.

Общи условия

Активация на акаунт