Продавач-консултантите - 'използвате' ли ги?

• 4 154
  • 66
  •   1
Отговори
# 45
ама то се започва от това собственикът да влиза по-често да си види персонала какво прави.
Нали се сещаш колко усърдни ще са всички, ако собственикът почне да идва често, и колко време ще загуби самият собственик Grinning
В тази връзка, имам непритни спомени от продаваческия си период. Лято, жега, 2 дни жива душа не влиза в магазина, една стотинка оборот няма. Идва жената на шефа да слухти (въпреки че има камери и много обича да ги гледа, и много добре вижда, че физически няма хора в магазина). Пита какво става, защо не продаваме. Управителката тъкмо казва никой не влиза - и се изсипват 5 човека, от които трима взимат нещо и идват на касата да платят. *аси късмета! Естествено, мама ураган ни гледа накриво, че й подбиваме дохода за пътуване в чужбина.
По-късно така се случи, аз вече бях напуснала, както и много други продавачи, и нямаше кой да работи, та се налагаше точно тя да стои в магазина. Все още ненапусналите колеги я взимаха на подбив, че нищо не става от нея като продавачка - нито може да комуникира с клиенти, нито да комбинира дрехи. После вече не знам какво е станало, не остана познат, който работи там Grinning

Тоест тя въобще не познава продуктите, които уж трябва да продаде.
За такава консултация по бих разчитала на някой с диплома, не на продавачка.

# 46
то се започва от това собственикът да влиза по-често да си види персонала какво прави.

Аз по рождение съм си крива, но гледам пред хора да се държа човешки, ама като вляза в такъв магазин с видимо криви продавачки, които хем не поздравяват, хем се сопкат - искам на висок тон телефона на управителя или демонстративно го взимам от работното време отпред и се обаждам направо там пред камерите да обясня как си гонят клиентите продавачките.

обяснявам на девойката какво ползвам, също какво съм ползвала и не харесвам и искам да ми препоръча няколко продукта, които да отговарят на моите "изисквания". Ами гледа ме с празен поглед, мига и почна да обръща етикетите на шампоаните да чете. Тоест тя въобще не познава продуктите, които уж трябва да продаде. Същото мога да направя и аз, прочитайки ревюта и коментари, както и описанията и да поръчам от онлайн магазина.

E, извинявай, ама не е задължена продавачката да знае как, на какво и колко точно миришат шампоаните в магазина, нито какво точно съдържат - това  си е за съвсем друг тип консултация при специалист по химия в някоя лаборатория.

# 47
Е, тогава каква ѝ е ролята на продавачката - да продава там едни шишенца цветни? Ако отида и искам шампоан с мирис на кокичета, сама ли трябва да издуша всичко в магазина или се очаква поне това да знае?

# 48
На шишето има картинка на какво мирише.
За съдържанието - по-добре да прочета в нета. В дрогериите не работят магистри по индустриална химия, нито дерматолози. Продавачите ги питам за марка и разфасовка, но за съдържанието се изисква степен на образование, която не предполага да редиш кашони с шампоан Здраве в магазин.

# 49
то се започва от това собственикът да влиза по-често да си види персонала какво прави.

Аз по рождение съм си крива, но гледам пред хора да се държа човешки, ама като вляза в такъв магазин с видимо криви продавачки, които хем не поздравяват, хем се сопкат - искам на висок тон телефона на управителя или демонстративно го взимам от работното време отпред и се обаждам направо там пред камерите да обясня как си гонят клиентите продавачките.

обяснявам на девойката какво ползвам, също какво съм ползвала и не харесвам и искам да ми препоръча няколко продукта, които да отговарят на моите "изисквания". Ами гледа ме с празен поглед, мига и почна да обръща етикетите на шампоаните да чете. Тоест тя въобще не познава продуктите, които уж трябва да продаде. Същото мога да направя и аз, прочитайки ревюта и коментари, както и описанията и да поръчам от онлайн магазина.

E, извинявай, ама не е задължена продавачката да знае как, на какво и колко точно миришат шампоаните в магазина, нито какво точно съдържат - това  си е за съвсем друг тип консултация при специалист по химия в някоя лаборатория.
Глупости, това е магазин само и единствено за този тип продукти и се хвалят именно с това, че ще получиш адекватна консултация. Не съм отишла в сборна дрогерия, където продават какво ли не. Имат 20 марки, които са едни и същи и естествено клиента да очаква да бъде консултиран.

# 50
Еееее, трябваше да уточниш, че е такъв магазин. В такъв случай е тъпичко доста, да.

# 51
Ситуацията опира до това дали ти се работи или не?! Дали искаш да си магазинер или да отговаряш на длъжност продавач- консултант. Щом си се хванал да я работиш тази работа и със съвременната достъпност до информация се изискват малко усилия и ще добиеш компетентност на ниво поне да не се излагаш пред клиентите. Добавяш културно отношение, запознаваш се с конкретните продукти в магазина и си ок. Все пак не става въпрос за работа за инженер химик или дерматолог. Клиента се интересува от аромати, видове продукти , марки...В посочената ситуация може да се поинтересуваш от видовете коса, типовете кожа, елементарни познания за съставки- колаген, кератин, сулфари , кю10 и т.н. Доволният клиент се връща и освен това препоръчва на други , което е ок за всички.

# 52
Продавачките са два вида и заради това, че в едните магазини имат % от оботора, а в други нямат.
Съответно тези с % наобикалят клиентите като лешояди и не приемат отказ.
А на другите им е все тая ще се върне ли клиентът или не.

# 53
Е мен такива лешояди като ми навлязат в личното пространство и не отстъпват - магазина е зачеркнат. А обслужването зависи и от отношението на шефа- ако нон стоп го играе Биг брадър и се чуди за какво и как да се заяде, ако не делегира права. Сложни са човешките взаимоотношения и психика.

# 54
Значи в заключение излиза да не разчитам на продавачите да ми намерят нещо от което се интересувам сред стотици продукти, щото не били химички по образование. Еми .. да, ама не. Те не са там да го играят колче.

# 55
  • София
Има въвеждащо обучение, еле пък в профилираните магазини.
Ми, извинявай, ама аз от личен интерес знам повече от тях - марки, серии, състав.

Същото с козметиката, битова химия, ел уреди.

Аз в моята професия съм се учила в крак ( колкото може извън сухата теория), имала съм вътрешна потребност от знание и продължавам да имам, защото мразя да се чувствам тъпа. И сега покрай моята компетенция в решаването на казуси, хората от нуждаещи се ми стават дългосрочни клиенти.

# 56
Те не са там да го играят колче.
.... всъщност на много места са пазачи и редачи на стоката и касиер-маркиращи. Не че ги оправдавам, но продавачка не е точно кариера, пък заплащането не отговаря на претенциите на шефовете (и клиентите).
Мисълта ми е - точно добрите продавачи не остават такива. Защото този акъл, който влагат в продаването, им подсигурява диплома и работа в съвсем друга среда, а не с криваци, които размятат портфейли и карти и хвърлят със замах петолевката на касата, все едно е петст'ин евра и може да задържиш рестото.

# 57
Покрай нас имам 5 хранителни магазина- две малки и три вериги.
В двете малки влизам само за цигари. В едното продават скъпо доста неща / инстантни спагети за 1. 15, които на друго място са 0. 55, примерно/, а в другото собственикът на няколко пъти ми коментира покупките- за много малко пари съм пазарувала / за 5 лв., примерно/.

Декатлона ме ядосаха, ама не съм се разправяла. Купих тротинетка на детето преди месец. За сглобяването ми искаха отделно 4 лв. Две момичета я сглобиха, но останаха две колелца да се сложат- те не можели, колегите им мъже почивали, дадоха ми визитка, да звънна и отида момчетата като са на смяна.
Отиваме оня ден- две момчета половин час се чудиха как, аджеба, се слагат колелцата. И пак- 4 лв. за услугата.
Че се зачудих, първия път още ако бяха сложили колелата, колко трябваше да платя, мисля- 4 лв.

# 58
Да бе, Гал, аз ти схващам мисълта. Обаче, както в моята работа се очаква да съм компетентна и да решавам проблемите на хората, така и аз искам като вляза някъде за шампоан с кокичета да ми го посочат, а не да ми кажат - еми, ей там са ... има си картинки. Все едно аз да им кажа - бе, я се оправяйте, кво ме занимавате.

# 59
Ами не е баш така. Разбирам те какво казваш, но точно за козметика и препарати на продавачка няма да разчитам и в бутково еко-био магазинче със сумарно 30 продукта.

Общи условия

Активация на акаунт