Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 9

• 81 714
  • 777
  •   1
Отговори
# 315
  • Terra incognita
Здравейте, не съм се включвала отдавна.
В крайна сметка синът ми няма хиперактивност, но е и вярно това, че в последните 2г се промени и кратна доста. Но все пак има проблем с концентрацията и работим върху това+ някои езикови дефицити. Става дума за групова терапия с двама специалисти- логопед и специалист по психомоторика. Това е от нас.

# 316
  • Лапландия
Здравейте, дъщеря ми е на 4 години. Много е активна, не се спира, търси контакт с хора и деца, понякога толкова настойчиво, че те бягат от нея. В градината се оплакват, че не спазва правилата. След консултация с психолог той ме посъветва да посетя клиничен психолог, тъй като според него имала дефицит на вниманието и била хиперактивна. Не знам към кого да се насоча. Моля за насоки към специалисти, които могат да направят оценка или да работят с детето. От малък град сме и тук няма такива.

# 317
Здравейте и от мен, отдавна не съм се включвала.
Моят син също до известна степен се кротна, намалихме максимално глутена и му давам омега 3 ежедневно. Избухванията намаляха, аз също се научих да съм по-спокойна и да запазвам равен тон на 50-тото "облечи се" след баня, при което той продължава да си рисува, забравил, че е гол (например). Разсеяността и липсата на внимание и концентрация останаха, даже май се засилват. Няма ден, в който да си оправи раницата за училище, без да забрави нещо. Днес госпожата му ми се обади да се оплаче, че тя му говори за нещо относно материала, той слуша и накрая казва "Днес сестра ми стана на 8 месеца". И вкъщи е така, ти му говориш за нещо, той изведнъж "В Аржентина на какъв език говорят?". Сякаш мислите му са все някъде другаде. Гледах клипчета във връзка с adhd, където казват, че мозъкът ти е все едно са включени 30 канала. Точно така го определям и аз. На 11 е, дали е късно да направим нещо по въпроса с това прескачане на мислите, с концентрацията? Дали не е късно за психолог или някаква терапия, струва ми се вече част от характера...
Преди пандемията го бях водила, но дойде вируса и всички затвориха. Тогава казаха, че е записан на много извънкласни дейности и се претоварва, мозъкът изключва. Все още ходи на много неща, аз самата искам да спре с 1-2, но едно е за училище, друго е по негово желание...4 клас е и от скоро започна и на български да ходи, тъй като е много зле, поне за месец-два да си запълни пропуските. Лятото ще има почивка от всичко, пълен рестарт, но не вярвам само това да е достатъчно да подобри концентрацията. Екраните са сведени до минимум за тази възраст. Имате ли за Пловдив препоръки за някой, с който мога да говоря по темата? Проблем виждаме само ние с баща му, пред други хора трудно може да се прояви нещо, защото трябва по-продължително наблюдение, казват просто "разсеян е, нормално е за тази възраст", но на мен не ми се струва чак толкова нормално.

# 318
  • София
Писала съм май по-назад в темата. Ние ходихме при детски психиатър - д-р Здравка Янева. Това в гр. София. Ако  не ви е прекалено далеко, може да запишете час при нея. Работи и по здравна каса. На нас срещата с нея ни беше много полезна. Нашето дете е също на 4г. Това е за някаква първоначална оценка. За последваща работа не мога да препоръчам, ако се наложи.

# 319
  • Лапландия
Zazu, благодаря за отговора! Прочетох и предишните то коментари в темата. Положението при нас е подобно. Също се буди нощем или говори на сън. Трудно изпълнява команди, става с много повтаряне или повишаване на тон. Вкъщи се заиграва по продължително с играчки, но когато ѝ омръзне я захвърля и минава към следващата дейност. Когато ѝ дам задачи лесно се отказва и казва, че не може да се  справи . А когато излизаме от вкъщи, където и да е, вниманието ѝ се насочва към различни неща за кратко време обаче. Много иска да си играе с деца,  но те често я отбягват, защото тя почва да ги стиска силно от обич, гони ги по площадките или им взима играчките. В градината сякаш е по-послушна, но и там понякога се оплакват, че не спазва реда или се спречква с някое дете.
Миналия ден посетихме един ресурсен център, където в продължение на 1 час с нея се занимаваха логопед, ресурсен учител и психолог. Тя като влезе там веднага започна да пипа всички играчки поред. Дадоха ѝ да се занимава с различни пъзели , с които се справи успешно. Хареса си един пясъчен часовник и ме посъветваха да ѝ купя, защото помага за концентрацията. Насочиха ме да търся специалист извън града, тъй като те работели само с деца с образователна потребности и само можели да ме консултират.

# 320
  • Варна
Здравейте. Четейки ви, се чудя възможно ли е чак толкова много деца да са с такава лепната диагноза "хиперактивност и /или дефицит на вниманието". Струва ми се, че това понякога са наистина по - разсеяни, по - палави деца, например. Деца са, искат да си играят, а ние искаме да ги занимаваме с прозаични дейности Grinning В градините цял ден затворени в една стая зимата, госпожата постоянно иска послушание, съсредоточени, ами трудно им е. Не всички са изпълнителни и послушни. Не, че човек трябва да пренебрегва предупредителни знаци, но сякаш прекаленото вторачване и търсене на неща, които ги няма не е ок също.

# 321
  • Пловдив/София
Не винаги е диагноза, да. Моят син има много признаци, но след обследване казаха само “нарушени изпълнителски умения” (самоорганизация, концентрация и тн), което не е никаква диагноза. Хем се радвам, хем без официално “състояние” се работи още по-трудно и очакванията в училище са високи и трудни за изпълнение от детето.
Приела съм, че ще е разхвърлян, разсеян и тн, да ви кажа има си и плюсове- тези деца са ммого “над” нещата. Не се вълнува какво ще облече, дали ще се изцапа, лесно приема промените. Дъщеря ми е пълна противопложност и изпада в истерия, ако загуби дадена играчка или се изцапа малко- иска всичко да е перфектно и в ред. Понякога това е даже по-трудно.
Мисълта ми беше, че децата са в хиляди нюанси и не всяко е с диагноза.

# 322
  • София
Chikako, точно по време на нашия разговор д-р Янева каза, че често при децата с дефицит другите деца на площадката ги избягват, защото са твърде експресивни, интензивни и т.н. Интуитивна реакция от тяхна страна. Нещо, което при нашето дете го няма, но ти насочвам вниманието, защото ти споделяш за такива впечатления.
Другото е невъзможността да се съобразява с правила във високо структурирана среда като градината.

# 323
zazu1, а вие кога сте ходили при д.Янева? Интересувам се с кой психолог работи в момента? Преди време имаше психолог, който обаче не беше клиничен.

# 324
Здравейте! И аз се интересувам как протича прегледа при д-р Янева, колко време изобщо всякаква информация ще ми бъде полезна. Не сме от София. Моето дете е на 9, кротък е, много е чувствителен и добър, но има трудности в училище. Трудно се концентрира, не успява да запише всичко или допуска грешки. Вкъщи някой непрекъснато трябва да му виси на главата. Ако го оставя сам седи и си върти химикала в ръцете, но не пише (говорим за неща, с които може да се справи). Трудно помни стихотворения, факти, дати, английския е драма... Воден е на психолог и логопед и нищо.. Приемам всякакви съвети и насоки. Благодаря!

# 325
  • Пловдив/София
Здравейте! И аз се интересувам как протича прегледа при д-р Янева, колко време изобщо всякаква информация ще ми бъде полезна. Не сме от София. Моето дете е на 9, кротък е, много е чувствителен и добър, но има трудности в училище. Трудно се концентрира, не успява да запише всичко или допуска грешки. Вкъщи някой непрекъснато трябва да му виси на главата. Ако го оставя сам седи и си върти химикала в ръцете, но не пише (говорим за неща, с които може да се справи). Трудно помни стихотворения, факти, дати, английския е драма... Воден е на психолог и логопед и нищо.. Приемам всякакви съвети и насоки. Благодаря!
Все едно описваш моето дете! Втори клас, домашни пиши само с някой до него. Иначе ако изляза от стаята и се върна след 15мин още е на същата думичка. Английски учат интензивно и първата година беше голяма мъка, много му падна самочувствието, тази година е една идея по-добре. Предполагам и при вашето дете ще се наместят нещата. За моето открих, че е визуално ориентирано- ако  само чуе думите и урока, трудно запомня. Ако ги види написани- много помага. Пише адски грозно и нечетливо, или ако се старае да е четливо, е много бавно.
Ние работихме с логопед над година по два пъти седмично, мисля, че доста помогна- и за изчистване на звуци, и с концентрацията. Дори да няма патология- опитайте редовна работа с логопед, може да е от полза.
Важно е и работа над самочувствието. Моят син е добър в тичането и спорта и в четенето. И сам си казва “не съм толкова добър по писане, но съм добър по четене”- явно има нужда да се успокоява сам, че си има силни и слаби страни. Спрях да викам по него и да давам зор (е, с малки изключения), намалих амбициите- ок е, че ще е средно ниво ученик. Работната памет куца, но със записване например става.

# 326
  • София
Ами стая с нормални размери, от двете страни шкафове с играчки, бюра, зад което тя седи, места за сядане за нас. Ние си говорим, обясняваме какво ни притеснява, детето си играе. Тя задава евентуално разни въпроси на нас. Но нашето дете нямаше навършени 4 като ходихме, то не може да осмисли нещата, които тя ни казва. При 9 годишно дете вероятно протича по друг начин. Най-малкото защото то разбира какво си говорите. А и едва ли има и такъв интерес към играчки вече.
Иначе нещата, които ние установих ме за нашето си дете:
Много се влияе от нашето настроение. Със спокойни хора е много спокоен, с изнервени се държи страшно лигаво и неконтролируемо;
Наличието на повече стимули - прекалено много играчки, плитрепани помещения с вещи, детско, сладки храни му влияят осезаемо зле на поведението;
Има нужда физически да си изразходи енергията, а тя е доста много, но в търсене на добър баланс да не се преумори, защото и тогава става труден за понасяне.
Добре е да има ясни правила и ритуали - примерно всяка вечер се къпе по половин час си играе в банята, после гледа 10 минути детско, после казва определени неща за лека нощ, пие мляко и ляга. Такъв тип рутинни неща. Дават му някакво спокойствие.
С уговорката, че говоря за дете, което според лекарката няма дефицит на вниманието и хипер активност, доколкото за такъв може да не говори на тази възраст.

# 327
Пипи, благодаря! Той работи с логопед цялата минала година в училище. Лятото продължихме с друг. В момента не ходи, идва му много домашни от училище, проекти, домашни от логопеда и се отказах. Има дисграфични елементи, но не било дисграфия според 3 логопеда, защото сам се поправя в повечето случай. Правиха му и диагностика в училище (до колкото им позволяват възможностите) и според тях няма нищо сериозно. Учителката му обаче вече няколко пъти ме вика, за да ми обяснява колко са зле нещата и колко по-зле ще стават. Та ми се иска да разбера има ли наистина повод за тревога.
Zazu, клиничен психолог минавахте ли? Дали някой може да ми разясни важно ли е детето да бъде прегледано и от клиничен психолог?

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 17:32 от 4ерна Котка

# 328
Здравейте, майка съм на близнаци на 12 год. Единият е със Синдром на Даун, а другият с инсулт. Детето с Даун е тип хиперактивно дете. Моля, Ако има някой от София и е намерил място , на което детето да спортува/ изразходва енергия, но не е колективен спорт да ми пише. При нас е сложно защото едното дете е хиперактивно, а другото с двигателни проблеми. И още , ако сте намерили нещо подходящо за лятото , моля споделете.

# 329
Здравейте, майка съм на близнаци на 12 год. Единият е със Синдром на Даун, а другият с инсулт. Детето с Даун е тип хиперактивно дете. Моля, Ако има някой от София и е намерил място , на което детето да спортува/ изразходва енергия, но не е колективен спорт да ми пише. При нас е сложно защото едното дете е хиперактивно, а другото с двигателни проблеми. И още , ако сте намерили нещо подходящо за лятото , моля споделете.
https://www.facebook.com/parakids.bg
https://www.facebook.com/parakids.bg/posts/pfbid02EMkuTn3acVUtMD … brFJ8wGfYnabrdAnl

Общи условия

Активация на акаунт