Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 9

• 81 702
  • 777
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
Обърнете внимание дали тези тикове се появяват при гледане на електронни устройства. При нас се появяват от гледане на филмчета в you tube. / не разбирайте - нон стоп гледане, достатъчен е и половин - един час/.

# 286
Нашето дете тръгна на градина за първи път на 3 год и получи този тик с мигането.  Много интензивно беше около две седмици и след това премина. Разбира се хубаво е да потърсите причината, но ако е имало някоя стресови ситуация, може и да отшуми.

# 287
Обърнете внимание дали тези тикове се появяват при гледане на електронни устройства. При нас се появяват от гледане на филмчета в you tube. / не разбирайте - нон стоп гледане, достатъчен е и половин - един час/.
Специално при нас се усилват, да. Но могат да се появят по всяко време. Да чукам на дърво, отдавна не е имал, само чат пат ми притреперва с ръка... Самата аз лесно развивам тикове, имах и тежко ОКР като малка и като тийнейджър, с много воля  се отървах, та гледам да му обясня как да ги контролира, има явен напредък. Не че нещо, но го гледаха странно, знаете как са децата,  и му тежеше...

# 288
  • Варна
При моето дете на 4,също се бяха появили тикове с мигане, една вечер след детска градина го взех така. Невролог Делиганева изписа сироп Седивитакс, също давах B12 и рибено масло течно на Хомеостаза. Отшумяха за около месец, но после отписах детето от въпросната градина.

# 289
  • Terra incognita
Здравейте, отдавна не съм писала.
Синът ми има доста маркери на хдв, но тепърва ще вадим официална диагноза.
Тръгна на училище миналата година, на 6г.
Всичко беше наред, много бързо се научи да чете и пише, като паралелно посещаваше и българско неделно училище.
Завърши с добри оценки, не отлични по всичко, но достатъчно добри.
Създаде добри приятелства в класа, в който почти всички момчета са изключително буйни, образуваха си групичка и играя буйно помежду си. Има няколко деца с хдв и май още едно е на път 😀 има и деца с образователни затруднения, както и помощен учител.
На тази родителска среща учителките сигнализираха, че е много разсеян, трудно се концентрира, губи се, допуска доста грешки от невнимание и поведението му е превъзбудено.
Има и известни затруднения с местния език, не го владее достатъчно добре, което му създава допълнителни трудности.
Направихме среща в център със специалисти, първо с мен, майката. Поговорихме си с докторката, зададе ми доста въпроси, погледна неговите тетрадки и оценките и атестацията от миналата година.
Разбира се откри доста маркери за хиперактивност и даде да попълним въпросници по скалата на Конърс- ексемпляри за учителкитв и за нас, родителите. След това ще направим тест за хиперактивност, както и оценка от логопед.
Като терпия вероярно ще препоръчат психомоторика.
Детето има голяма заетост, ходи на два вида спорт 3 пъти седмично, неделно училище, плануваме съботите да учи с частен учител материала на местния език и евентуално каквато терпия назначат от центъра.
Тази заетост му помага да канализира енергията си, защото иначе е много разпилян и непоследователен. Много е импулсивен, действията изпреварват мисълта.
Ще пиша отново след тестовете. Надявам се да намерим най- подходящия начин да му помогнем да започне да се организира и мотивира по- добре, както и да започне да се концентрира над задачите си.

# 290
  • Пловдив/София
По принцип да, тези деца имат проблем с неструктурираното време, но според мен и голяма нужда от такова. Има ли си детето време за разходки в планина, каране на колело, някакви игри вкъщи с вас?
Иначе много познато ми звучи всичко, но поне при нас това не доведе до диагноза. Диагноза има, ако не може хич да седна на чина и да слуша урока, а щом в структурирани ситуации е ок, не е СДВх, поне така ми обясни психоложката.

# 291
  • Terra incognita
Разбира се, има и достатъчно време за игри, макар че в споетната зала тренира със свои приятвли и съученици, което отново дава възможност да се забавляват в контролирана среда, спазвайки определени правила.
След училище винаги се спираме за игра с приятели минимум час, а при топло време и много повече. Кара колело, тротинетка.
Лятната ваканция се беше зарибил доста по пларформата Роблокс, но като цяло вече ограничихме ползването на телефон.

# 292
STRMFG, _Roxelane_, ivka_smile решиха ли се при вас проблемите с тиковете и ако да как? Дъщеря ми е на 15г. и също е с тикове.

# 293
STRMFG, _Roxelane_, ivka_smile решиха ли се при вас проблемите с тиковете и ако да как? Дъщеря ми е на 15г. и също е с тикове.
За момента няма тик с главата, да чукам на дърво, изчезна. Само си гризе кожичките и ноктите. (Сега пък при мен се появи един стар тик с очите, аман... от стрес ли се отключва, не знам...) При дъщеря ви на периоди ли е и откога е ?

# 294
От преди година и половина се появиха двигателни и гласови тикове, като двигателните - с главата и ръцете намаляха, но звуковете като цъкане с език са постоянни.

# 295
От преди година и половина се появиха двигателни и гласови тикове, като двигателните - с главата и ръцете намаляха, но звуковете като цъкане с език са постоянни.
И моят син си хъмка или прави звуци с уста, особено като се измори или поизнерви, явно ги успокоява по някакъв начин...

# 296
Някакви лекарства, витамини или добавки давали ли сте, правили ли сте консултация с невролог, психолог или детски психиатър? Колко е голям синът Ви и при Вас от кога е така?

# 297
Някакви лекарства, витамини или добавки давали ли сте, правили ли сте консултация с невролог, психолог или детски психиатър? Колко е голям синът Ви и при Вас от кога е така?
Тя е дълга и широка нашата, но ние сме в чужбина (засега) и тук е по-различно. Започна от около 3-годишна възраст всичко. Щем не щем, ходим на задължителни терапии и прочие. За училище единствено ни помага метилфенидат, пие го от 7-годишен (сега е почти на 9), преди беше кошмар, смяна на училища... сега е ок, има си приятели, интереси и всичко, конфликтните ситиуации са доста по-редки и си работи в клас.
Давам му и омеги разни, 3- 6- 9-, като желибони са и ги обича.

Последна редакция: ср, 14 дек 2022, 19:44 от _Roxelane_

# 298
Е при нас има тикове. На периоди са. Интересно е, че изчезват напълно през ваканциите. През ваканциите също спира и гризенето на нокти. За тиковете давам магнезий на Солгар. Мисля, че има ефект, защото тази година намалява. Аз също го дължа на тревожност през училищния период. Тиковете са много често срещани при ХАДВ

_Roxelane_ A имате ли липса на апетит поради лекарството? Пиете ли го събота и неделя също?

# 299
Е при нас има тикове. На периоди са. Интересно е, че изчезват напълно през ваканциите. През ваканциите също спира и гризенето на нокти. За тиковете давам магнезий на Солгар. Мисля, че има ефект, защото тази година намалява. Аз също го дължа на тревожност през училищния период. Тиковете са много често срещани при ХАДВ

_Roxelane_ A имате ли липса на апетит поради лекарството? Пиете ли го събота и неделя също?

Да, има липса на апетит през деня, още повече че е слаб и висок като ген, та съвсем не наддава на кг, само на височина... Вечер си хапва добре, но само каквото обича.  Иначе е с много добър имунитет, никога не е болен, та не се тревожа особено. Трудно заспива също заради лекарството... Неделя правим пауза, да , събота няма как, ходи на спорт, излизаме... Няколко дена през ваканцията се опитвам да правим пауза също.

Общи условия

Активация на акаунт