Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 9

• 81 548
  • 777
  •   1
Отговори
# 720
А къде ще правите обследването? В моя град също няма детски психиатър, областен град сме, но водихме детето в София като най-близо. В Пловдив, Варна сигурно и на други места има.
Писах ви на лично!

# 721
Моят син е втори клас, вчера ме извикаха двете госпожи, че в занималнята не сслуша и разваля дисциплината и от скука започва да говори глупости.
Аз така или иначе видях същото, много се измаря и се фрустрира там, така, че от понеделник е отписан.
Трудно ще е, но няма как.
Че и 2-3 трима родители почнаха да се оплакват, че е обиждал децата там.

# 722
  • Пловдив
Моят син е втори клас, вчера ме извикаха двете госпожи, че в занималнята не сслуша и разваля дисциплината и от скука започва да говори глупости.
Аз така или иначе видях същото, много се измаря и се фрустрира там, така, че от понеделник е отписан.
Трудно ще е, но няма как.
Че и 2-3 трима родители почнаха да се оплакват, че е обиждал децата там.
И при нас е така, детето ни е в първи клас. Днес ме повика и училищния психолог, настояват да го вземам по-рано от занималня. Т.к. нямаме възможност с таткото и нямаме помощ от близки, настоятелно ми предлагат да наема детегледачка и тя да го взима по-рано. Официално диагноза не съм представила, само устно със ги информирала. Обследване имаме само от клиничен психолог, с детски психиатър не сме правили. Задължително ли трябва да направим обследване с детски психиатър, ако искаме съдействие от училището (то съдействието е само да го търпят и да работи с училищния психолог). Не знам дали да продължавам да упорствам с официалното информиране. Всъщност знам, но не ми се иска да го призная.

# 723
Четох в чуждестранните форуми, че някои дават малки дози кафе на децата си?
Някой да е пробвал?

Some studies have found that caffeine can boost concentration for people with ADHD. Since it's a stimulant drug, it mimics some of the effects of stronger stimulants used to treat ADHD, such as amphetamine medications.

# 724
За концентрацията може и да повлияе и да се подобри от кафе, но напрежението, избухливостта и активността според мен ще се увеличат или влошат.

# 725
Имате ли начини да се справяте с постоянните изблици и емоционалност за абсолютно всяко нещо?
Говоря спокойно по цял ден, но едно и също.
Уморих се и се виждам в безисходица.

# 726
  • София
Доволни ли сте от Александровска болница и центъра Свети Никола за обследване на дете за Синдром на дефицит на вниманието?
Как протича въпросното обследване? Родителят присъства ли? Колко пъти се ходи?

# 727
Здравейте не знам дали помните нашия случай. Детето ми, което е първи клас беше прегледано от психиатър в нашия град, след ЕЕГ, поставена диагноза ХАДВ. Бяха предложени медикаменти за лечението му. Понеже ни предстоеше обследване в друг град той нищо не предписа. Сега тече обследване, но няма окончателно становище, защото не сме приключили още. Това, което искам да споделя е, че тук се отхвърля ХАДВ. Детето има маркери от аутистичния спектър. Ще чакаме крайното становище да определят степента и да ни назначат терапия. Не ни съветват да даваме лекарства, нито барокамери. Аз лично си имах някои съмнения за това, но моите близки го отхвърляха. Понеже все пак ХАДВ има лекарства сякаш семейството ми бяха спокойни, че ще го укротим това дете. В интерес на истината ММ реагира спокойно, защото той единствено не беше ок да се дават лекарства на детето от такава малка възраст. От обясненията на специалистите тук разбирам, че поведенческите проблеми са от състоянието на детето, то има знания, работено е с него, но  всичко е разхвърляно, не структурирано. Когнитивно е добре, но на ниво общуване е като три годишен. Е в нашият град, думата аутизъм е мръсна, не се използва сакън, никой специалист, при който сме посещавали не ни е намекнал дори за това. Убедително специалисти са твърдяли, че това е много страшна диагноза , пази боже. Така, толкова. Животът продължава детето си е такова каквото е и ние сме си го отгледали такова въпреки трудностите. Проблем е че не е почнал навреме подходяща поведенческа терапия при хора разбиращи от такива дечица. Казват ми, че има доста дечица с такава диагноза чак в първи клас. Не сме първите. Това е засега. Предполагам вече не е удачно да споделям във вашата тема. Но да ви кажа честно малко ми олекна заради тези лекарства които трябваше да пие, защото сърцето ми беше свито. Аз не искам да променям характера на детето с медикаменти. Да сега бъдещето е неясно, проблемите в училище остават, може би детето ще минава ТЕЛК, не съм сигурна как стават нещата. Ще разберем. Благодаря ви за разбирането.

# 728
~NightWiSH~

Кураж и сила!

# 729
  • София
Доволни ли сте от Александровска болница и центъра Свети Никола за обследване на дете за Синдром на дефицит на вниманието?
Как протича въпросното обследване? Родителят присъства ли? Колко пъти се ходи?

Моят син мина обследване, когато беше втори клас. Първо записах платена консултация при д-р Бистриан, която за съжаление почина преди няколко години. След едночасова консултация, тя каза, че определено е с ХАДВ и ни записа за обследване. Поканиха ни след около 8-9 месеца. Първо се срещна с д-р Маслинкова (детски психиатър), тя направи нова консултация, даде му някакви задачи и основно говори с мен. След това определиха по два срещи на детето с психолог и логопед (без мен). Накрая имахме още една консултация с лекарката. Това беше, продължи около месец общо. Накрая дадоха епикриза и диагноза. За мое съжаление казаха, че не могат да ни предложат, нито да ни насочат за терапия. На този етап прецениха, че е рано за медикаменти и казаха да се обадя, когато положението в училище стане нетърпимо, тогава ще изпишат Концерта. Това е. Обади се ако искаш да поговорим Simple Smile

# 730
По скоро не глутена, а захарта и захарните изделия форсират хиперактивността. Трябва да се спре тяхната консумация

# 731
Това не е лечение, вероятно се предприема тип "успокояване".  Чудя се защо са ви го предписали, като това е крайна мярка и тя се предприема много след като с детето е много работено по проблема, преди всичко с психолог. Поначало медикаментозно въздействие може да се предприема някъде в пубертета и възрастния живот  и то ако нещата силно ескалират. А вашето дете е много малко ..  Освен това по стандарт за да се постави такава диагноза се изисква поне 6 месеца наблюдение. И не се препоръчва да бъде поставени преди 2 клас. Много специфични маркери се гледат които трябва да се проявяват във всички сфери на живота на детето. По какъв начин ЕЕГ-то повлия мнението на психиатъра?
Какви са медикаментите  които препоръчват, ако не ви притеснявам с въпроса си. Може и на лични. Благодаря!

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 07:45 от _re_ge

# 732
  • София
Никакви. Нищо не помага. И тук идва големият проблем - как се справят децата ви в училище?

Тези, които удрят, бутат, не могат да си сдържат емоциите? От 1 месец е на училище и е нещо страшно - оплакванията валят, той е станал черната овца на класа. Учителката е страхотна, в частно училище е, не са вдигнали ръце от него, но аз самата не знам какво да правя, какво би дало ефект. Чувствам се в безизходица.

Консултирали сме се със специалисти преди, никакъв ефект. Дали имате препоръки за психолог за хиперкативно дете, такъв, който да работи с нас, но и с него?

Имате ли други идеи как да го накарам това дете поне да не удря и бута другите деца?

Имате ли начини да се справяте с постоянните изблици и емоционалност за абсолютно всяко нещо?
Говоря спокойно по цял ден, но едно и също.
Уморих се и се виждам в безисходица.

# 733
Моето никого не е удряло или бутало. Имало е случаи, всички от които са без да иска от невнимание и несъобразителност.

Може да правите паралелен подход учител-родител-психолог. Ще има ефект, само че не знам дали има такава практика в България.
Ако към тона добавите и лекарства, които ще ви изпише психиатър, няма да повярвате на резултата.

# 734
добавите и лекарства, които ще ви изпише психиатър

Предполагам успокоителни? Бихте ли споделили имена?

Общи условия

Активация на акаунт