Седмокласници 2020/2021 - Втора изпитна седмична тема - (21.06 - 27.06)

• 96 638
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 150
Изпитите са върху ООП и ИУЧ, които детето не е изучавало до този момент. Тоест определят се от различията в учебния план на паралелката, от която идва и тази, в която постъпва. Броят и видът ще зависят и от момента на прехвърляне. Колкото по-късно, толкова повече могат да се окажат на брой.

# 151
Ма моля ви се. Чак пък и провалени родители- нека наистина не забравяме каква шантава година беше като цяло.
Аз съм направила каквото е трябвало, детето ми полагаше усилия цяла година.
Никой нищо не и спести.
Никой не ги погали с перце въпреки обстоятелствата.
Смятам да съм опора на щерката, независимо от резултатите- аз също не очаквам високи такива.
Те пък преминавали първа смяна от утре, което е добре ще има време за другите неща.
Айде не остана. Последна сериозна седмица.

# 152
  • Ланкър, планините Овнерог
Ред Велвет, не се притеснявай, от твоята партия съм и аз. На всичкото отгоре още треперя за химията - дали няма да я остави на поправка. Това, ако се случи, ще умра вече.
Аз треперех по география,защото имаше само една двойка,която му беше писала.Това му беше единствената оценка цяла година.Няма тестове няма нищо.Той поиска да го изпита и изкара 5 миналата седмица.Та тоа дерт ми мина.
При вас е имало желание от страна на учителя, при нас това липсва. Половината клас е на това дередже. Трябвало минимум половината тест да е верен, за да пише 3. Че химик не е, е ясно, ама защо да бе им даде шанс. Уффф, до сряда ще съм на успокоителни. Като бях ученичка, тази по музика остави 6 човека на поправка в 8 клас ( по мое време след 8 кл кандидатствахме)

# 153
  • София
И после как да не ти иде да хванеш една гьостерица..... Rage

# 154
  • София
Проблемът е, че тестовете бяха лесни и ще има много добри резултати ли е? И лесните тестове не оправдават разходите за школи?  И "битката" за елитните училища ще е жестока? Това е тенденция от няколко години.
Пак казвам - идеята на НВО е всички деца да имат равен шанс - и тези с школите, и тези със знания само от училище. Има начин да се отсеят - преразказ, геометрична задача, текстова задача, при които се изисква определено мислене.

Всички деца да имат равен шанс как да го разбираме - всички да влязат в СМГ или НЕГ?
Местата са ограничен брой. Така или иначе. Т.е. трябва да има разслояване - или както те кефи го наречи - т.е. по някакъв начин да се изберат n деца от N кандидатстващи за тези n места. И това би могло да е и по жребий, би могло да е и с финансиране - примерно да се обявят местата на открит търг и най-много платилият родител да спечели мястото за детето си - биха могли да са и на принципа "близки на директора" или "субсидирали директора", биха могли да се изберат с нарочен изпит, както беше. Но е решено подборът да е според успеха на НВО. В такъв случай следва НВО да е с такава трудност, че да може да отдели n деца от всички N желаещи без да се налага да се достига до подбор по общ сбор (въпреки, че двата изпита имат различна тежест... уж), оценки от диплома или оценки от диплома, които изобщо не са по "важните" (за дадената гимназия) предмети и при всяко положение са много субективни.

# 155
  • В офиса
По двата предмета нямаше формални приравнителни, но понеже имаше невзет материал, имаше някакъв период да навакса (за мат бе 2 седмици, за информатиката месец) Оценките й на контролни от този период не се зачитаха и после започна да си държи всичко наравно с останалите, т.е. за нейна сметка бе да навакса.
За познатото дете знам, че държа адски много приравнителни, Ушагелов бе подходил много строго и всичко, при което имаше разминаване в хорариума, бе обект на изпит. Но пък детето си ги взе отлично. Ще питам за детайли.

Tъп въпрос - нали правилно чета правилата на ПЧМГ, че всички, изкарали над 75т. са приети? Т.е. да отварям ли шампанско, или да треперя, питам Wink

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 19:09 от Тинкърбел

# 156
  • София
А, не мога да повярвам за Ушагелов!... 😂

# 157
По принцип не е редно децата да ходят на частни уроци, за да си вземат изпитите. Частните уроци не трябва да се толерират, а да се държи на качествено образование в училище. Разслояване винаги има. Повтарям се, но конкуренцията за “елитните” е в рамките на 1-2 точки, не 20-30. Ако аз имам 90 точки, друг 90.5, ще издухам супата и толкоз. Сега чета майки с очаквния за над 90 точки, които се притесняват от децата с по 80 точки (и то несигурни). Това вече не знам на какво прилича. Сякаш не е достатъчно, че детето ще има по-висок бал, ами трябва да е с поне 30 точки разлика. Ама те много деца са се готвили и много деца учат, умни са и са се постарали да влязат в мечтаното училище. Дори моето необичащо математика дете се скъса от задачи две години, за да се представи добре.  Все пак е НВО не е състезание. Като искате да ви се доказват децата - олимпиади и състезания бол. Ама да недоволствате, че видите ли всички щели да се справят на НВО…
Ще ви дам пример с НВОто по математика за 10клас - детето ми от математическата паралелка реши задачите за двайсет минути и си излезе с коментара как другите паралелки не могат да си решат задачите. Сега вие си представете колко е честно едни и същи задачи за хуманитарни, природни и математически паралелки. От друга страна на ДЗИ математическите паралелки ще решават по-трудни задачи. И това не е честно. Няма честно на тоя свят. Всеки се бори, както може.

За Ушгелов - и аз съм изненадана.

# 158
  • София

Tъп въпрос - нали правилно чета правилата на ПЧМГ, че всички, изкарали над 75т. са приети? Т.е. да отварям ли шампанско, или да треперя, питам Wink
Ако има над 75 точки е прието детето. Отваряй шампанското! Честито!

# 159
Iseis ти още малко ни върна в комунизма
Аз да те питам пък честно ли е ' докато моето дете 7 години е решавало задачи ' другите са играли футбол и са почивали' и накрая  всички да имат еднакви точки на НВО
Ами не е честно
И стига с тези състезания' София не е цяла България' при нас състезания няма

# 160
  • София
Още съм на 2 стр., но провокирана от beb4o ще споделя добри новини и след това ще чета и пак ще пиша, но първо:

beb4o, Hug радвам се, че сериозното нещо е хванато навреме.

#1: Пристигна заветната оценка по БЕЛ. Едновременно с падането на камъка от сърцето, от очите ми сълзи рукнаха. Joy (надявам се успешно да съм ги скрила от колегата, който стои срещу мен). Девойката е тъжна малко, че  БЕЛ-ИУЧ е 5.

# 2: ПЧМГ - 89 т.

и за да не е всичко идеално, добрите новини се редуваха с притеснителни.
Пилето ни успяло да се завре за вградената фурна, през отвора зад нея (беше изкарало акъла на девойката).  Добре, че успях да го извадя без да демонтираме фурната и без то да светне Dizzy Face, беше успяло да прогризе кабела на MW .
Баткото се обади, че се прибира едва дишайки от училище (тръгнал си посредата на училище). Не е глезльо и търпи болка (стига да няма температура, тогава се проявява мъжкото в него Joy )...последният път когато звучеше така стигна няколко часа по-късно до операция по спешност. За щастие страшната първоначална прогноза не се случи, малкият дявол.... един незабравим 1ви април Sad
За щастие и двамата са добре Joy

Предвид случката с пилето проведох бърза лекция и демонстрация на тема: Бушони. Как се оперира с тях, кое може и кое не може.

# 161
  • София
Кати, няма заявления, няма бланки, няма никакви хартии. Всичко се въвежда служебно в сайта на МОН, през който става кандидатстването. Единственото, което трябва да се направи, е да се подредят желанията и да се изпратят - те играят ролята на "заявление" за участие в първи етап на класирането. Единствената хартия, която трябва да се сканира и прикачи, е медицинското ако пишете професионални паралелки.

А тези как да ги разбирам? Определено не очаквах такова нещо... Мислех, че просто се влиза в системата и се редят желания. Ама туй... ??

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 19:39 от katiABV

# 162
Iseis ти още малко ни върна в комунизма
Аз да те питам пък честно ли е ' докато моето дете 7 години е решавало задачи ' другите са играли футбол и са почивали' и накрая  всички да имат еднакви точки на НВО
Ами не е честно
И стига с тези състезания' София не е цяла България' при нас състезания няма
Това какво са правили седем години другите деца ние не можем да знаем. Ако наистина са ритали футбол едва ли ще изкарат точно същите резултати, като твоето дете. Ако пък го направят - ами евала щом за една година са успели да постигнат същото, като някой, който се е трудил седем години.

Не искам да се заяждам, но има толкова родители и деца, на които им треперят душичките в момента. Няма нужда тези с високи резултати да драматизират, че изпита бил лесен и много деца ще имат хубави точки.

# 163
Здравейте! Много търсих, но почти никаква информация не открих. За НПМГ играе и оценката от олимпиадите по предметите.
За паралелките и училищата с програмиране критерии ли е участие в националното по ИТ?

# 164
  • София

Дъждец, не мисля, че ще го не-зачетат (ама изреченийце спретнах, а? Wink. Онова в примера е съвсем различно... да речем, видяла си някакво изказване на някого и ми говориш за него, ама аз, чула-недочула, те питам - абе чие беше туй изказване? Можеш да ми отговориш "Б. Джонсън", можеш да ми отговориш "Б. Джонсън, премиерът на ОК", можеш да ми отговориш "Б. Джонсън - премиер-министърът на Англия", ама едва ли би ми казала "Б. Джонсън Е премиер на Англия" или "Премиерът на ОК е Б. Джонсън". Това някак не отговаря на въпроса ми и седи... ами, странно и не на място. Спокойно, не е такъв случаят на отговора на твоята девойка.

Общи условия

Активация на акаунт