Седмокласници 2020/2021 - Втора изпитна седмична тема - (21.06 - 27.06)

• 96 670
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 165
Iseis аз също не искам да се заяждам' но защо мислиш' че нашите душички не треперят
При условие ' че задачите са училищен материал' без никаква сложност'за какво догонване говорим
Когато това е изпит за прием' а не покриване на нормативи' трябва да има градация в точките и начин за разслояване
Дори и по бг' където синът ми не е силен' въпреки' че положи много усилия' се молех за средно трудни матури' защото нито той заслужава оценката на най-можещото дете' нито някой неговата' при условие' че го е карал по-лежерно

# 166
  • София
Кати, няма заявления, няма бланки, няма никакви хартии. Всичко се въвежда служебно в сайта на МОН, през който става кандидатстването. Единственото, което трябва да се направи, е да се подредят желанията и да се изпратят - те играят ролята на "заявление" за участие в първи етап на класирането. Единствената хартия, която трябва да се сканира и прикачи, е медицинското ако пишете професионални паралелки.

А тези как да ги разбирам? Определено не очаквах такова нещо... Мислех, че просто се влиза в системата и се редят желания. Ама туй... ??

Скрит текст:

Разбирай ги така: Ако някой много го е страх от компютъра и системата, вместо да си начука желанията сам, отива в училище-гнездо, където някой друг му ги начуква в същата система. Joy
Иначе влизаш в системата с вх. номер и код за достъп от служебната бележка и попълваш заявлението за нула време. Елементарно е. Много трудно може да объркаш нещо.

# 167
  • София
Аз младежа го регистрирах в системата вече и го запомних на компютъра. Нямах му доверие, че ще върне бележката, да съм си свършила работата. 😀 Като излязат оценките и въпрос на няколко клика.

# 168
  • Някъде на край света
Някой има ли информация какво се учи в математическите паралелки в НПМГ? Колко сериозно се изучава програмиране? Наплашила съм се от програмирането в СМГ и не ми се мисли ако е така дали изобщо да го пишем като желание. Sad

# 169
  • София
Скрит текст:
По принцип не е редно децата да ходят на частни уроци, за да си вземат изпитите. Частните уроци не трябва да се толерират, а да се държи на качествено образование в училище. Разслояване винаги има. Повтарям се, но конкуренцията за “елитните” е в рамките на 1-2 точки, не 20-30. Ако аз имам 90 точки, друг 90.5, ще издухам супата и толкоз. Сега чета майки с очаквния за над 90 точки, които се притесняват от децата с по 80 точки (и то несигурни). Това вече не знам на какво прилича. Сякаш не е достатъчно, че детето ще има по-висок бал, ами трябва да е с поне 30 точки разлика. Ама те много деца са се готвили и много деца учат, умни са и са се постарали да влязат в мечтаното училище. Дори моето необичащо математика дете се скъса от задачи две години, за да се представи добре.  Все пак е НВО не е състезание. Като искате да ви се доказват децата - олимпиади и състезания бол. Ама да недоволствате, че видите ли всички щели да се справят на НВО…
Ще ви дам пример с НВОто по математика за 10клас - детето ми от математическата паралелка реши задачите за двайсет минути и си излезе с коментара как другите паралелки не могат да си решат задачите. Сега вие си представете колко е честно едни и същи задачи за хуманитарни, природни и математически паралелки. От друга страна на ДЗИ математическите паралелки ще решават по-трудни задачи. И това не е честно. Няма честно на тоя свят. Всеки се бори, както може.

За Ушгелов - и аз съм изненадана.

Няма причина да се правят изпитите така, че за влизане в елитните гимназии да играе шансът - случайно ограден верен отговор да има сериозна тежест при високите балове, т.е. трябва стремежът там да е по-сериозно разслояването. От друга страна няма особено значение дали взетия изпит е взет с 20, 25 или 40 т., все си е взет и все се кандидатства с колкото там точки са получени.

Ако аз правех този изпит, впрочем, щеше да е не на 2, а на 4 части, с голяма почивка м/у 2-ра и 3-а и при това затварянето щеше да е отделно след 2-ри и 4-ти, т.е. ще може да се кандидатства и само с "малките" точки от "лесните" модули, а 3 и 4 ще са алгебра и геометрия разделени. Трудни и разделящи пък големите сборове.

ПП
Състезанията не са балообразуващи никъде, олимпиадите - само в НПМГ и пак НВО-то има сериозна тежест. И то само в природоматематическите профили, не в математическия.

Скрит текст:
Кати, няма заявления, няма бланки, няма никакви хартии. Всичко се въвежда служебно в сайта на МОН, през който става кандидатстването. Единственото, което трябва да се направи, е да се подредят желанията и да се изпратят - те играят ролята на "заявление" за участие в първи етап на класирането. Единствената хартия, която трябва да се сканира и прикачи, е медицинското ако пишете професионални паралелки.

А тези как да ги разбирам? Определено не очаквах такова нещо... Мислех, че просто се влиза в системата и се редят желания. Ама туй... ??

Скрит текст:

Разбирай ги така: Ако някой много го е страх от компютъра и системата, вместо да си начука желанията сам, отива в училище-гнездо, където някой друг му ги начуква в същата система. Joy
Иначе влизаш в системата с вх. номер и код за достъп от служебната бележка и попълваш заявлението за нула време. Елементарно е. Много трудно може да объркаш нещо.

Ох, камък ми падна от сърцето. Реших, че трябват и някакви заявления за участие... щото иначе за какво го пращат. Хич не се сетих, че може да има родители, които да не могат да подредят желанията - пък то е логично, все пак София не е България, ама нА, притесних се. Сигурно щото напоследък се чудя от какво да се притесня още...

Някой има ли информация какво се учи в математическите паралелки в НПМГ? Колко сериозно се изучава програмиране? Наплашила съм се от програмирането в СМГ и не ми се мисли ако е така дали изобщо да го пишем като желание. Sad

В смисъл? Че е много или, че е малко те е притеснило? Питам, понеже нямам никакъв поглед и не знам как е.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 20:20 от katiABV

# 170
  • у дома...
Кати, разслояването е точно със втори модул. В случая с тазгодишното НВО - геометричната задача най-вече. Миналата година бяха текстовата и геометричната задачи. Ето тук си проличава кои деца са математици и кои просто са наизустили нещата.

# 171
  • София

Е.. нали оплакването е тъкмо, че не е ДОСТАТЪЧНО разслояваща... и ще има много деца с много високи балове и може да се стигне до сравняване на други оценки...

# 172
  • София
23 зад. не би трябвало да е разслояваща за децата, кандидатстващи за МГ. В нея няма нищо особено.

# 173
  • Варна
Ех, че хубаво! Имаме си още вече приети съфорумчета! Наздраве, Тинкърбел, Десем и ако някой още се крие и не е признал за приема!
Искам и да кажа нещо на всички, които по някакъв начин са се почувствали зле от представянето на децата си. Абсолютно необосновано ми се вижда някой да занижи самооценката си относно това що за родител е, само на база един изпит. И какво, сега всички да се тръшнем, че не сме родили и отгледали гении като сина на Рали ли?! Или че не всички наши деца рисуват, пеят, танцуват и са успешни спортисти?! Че не всички са топ ученици? Ами аз отказвам да страдам и да се обвинявам. Обичам си детето каквото е (както вярвам и всяка от вас) и както аз не съм съвършена и най-добра във всичко, така не очаквам и от нея да бъде. И се опитвам да й втълпя, че тези точки ще са само моментното отражение на знанията й, а не крайна оценка на личността й. За второто трябва да се труди всеки ден.

# 174
  • София
Desem, честито, страхотни новини Kissing Heart Отваряй и ти шампанското, пийни  2 глътки и вместо мен, моля те - една, за вчера, и една - за днес Hug
А пилето ви е уникат - искрено се смях
Дописвам, че забравих - Тинкърбел, честито и на вас Kissing Heart

# 175
Имам информация, да. Учи се нормлно сериозно, математиката се учи повече, имат много допълнителни факултативни часове. Програмирането градира и с всеки следващ клас се учи по-сериозно. Не съм сигурна какво точно да дам, като съвет. Ако програмирането ви плаши защо искате такава паралелка?
Честито на приетите!

# 176
Честито на всички приети наборчета. Да са щастливи и доволни децата на новото място .

# 177
  • София
Момичета, да ви попитам нещо - синът ми има само 1 оценка за втория срок по География, имат 2 учебни часа на седмица. Има изпратени проекти, изпитван е, но нищо/извинявам се, че отново повтарям това/. Днес се е наложило да се прибере след първия час - алергията се е активизирала, отишъл при личната и тя му казала, че няма шанс в това състояние да ходи на училище и му дала бележка. Може ли да се заяде по някакъв начин учителката? Преди НВО отиде в подобно състояние в часа й, тя го изпита, но електронният дневник мълчи. Сега иска пак да отиде, но последният час е утре, а той няма да е изобщо в кондиция  - постоянно кихане и 2 думи не може да върже

# 178
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
чета ви и нищо не разбирам.

още не са излезли резултатите, никой нищо не знае, а се водят спорове кой кого изместил.
и дали който има 98,5, ще бъде по-ощетен от оня, който има 99,5?

не е ли по-добре да изчакаме резултатите и статистиката и тогава да преценяваме има ли разслояване или не?

честито на тези, които вече са свалили товара на кандидатстването от плещите си.
спокойствие на всички други.

# 179
Браво на приетите в ПЧМГ Hug
Buzzy, ето учебните планове, може да се ориентираш
https://npmg.org/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0% … 0%BE%D0%B2%D0%B5/

Общи условия

Активация на акаунт