Седмокласници 2020/2021 - Втора изпитна седмична тема - (21.06 - 27.06)

• 96 724
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 180
  • София
st. Dobri, cпорът е принципен и може да се води и преди да са излезли резултатите.. Този изпит,  с тази 23-та задача, не позволява отсяване в най-високия регистър, в случая за София -  бал за СМГ над 490. Децата от СМГ, ПЧМГ, 107-мо, 125-то и от някои частни  масово  ще са я решили,  точките им ще се въртят около 98, 99 и 100, ако са си разписали ОЗ, и тогава, не за първи път, уви, приемът в паралелки  с математика за профил ще зависи от резултата по БЕЛ..Една  подточка само да има по-завързана, дори не цяла задача, би се получило търсеното разслояване. Понеже дори и масово децата да не я решат тази подточка, баловете за прием в училищата извън МГ ще са просто с идея по-ниски. И какво от това? Не е важно да си с едикакъв си бал, а с достатъчен за прием, нали?И вълкът сит(желаещите МГ), и агнето цяло (искащите други училища, пак с висок бал)... Няма да има ощетени.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 21:10 от пенсионирана русалка

# 181
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
със всичко съм съгласна, но това са разсъждения без реален резултат.
да, някои деца може да не са се сетили или да са се сринали психически и да не са решили 23.
други може да са по-устойчиви психически и да са решили трудните задачи, а да са объркали някоя лесна, защото е лесна и не са дочели нещо в условието.
нищо не се знае, докато не излязат резултатите.

вчера присъствах на разговор между дете и роднини. каза, че има 97,3 на математиката.
трудно ми е да повярвам. Simple Smile както и на познато дете, което казало на майка си, че няма да хване и 80.

# 182
  • Бургас
Момичета, заявленията за класиране има ли смисъл да се подават на място в обявените за целта училища, или онлайн си е ок? Какъв би бил смисълът от подаване на хартия?

В електронната система не може да се правят корекции след като сте предали заявлението.

# 183
Да сгрешиш първата задача - безценно, но пък е писано по 23/ казвам писано, защото не е доказано условието за 15-те градуса. Bowtie
да, някои деца може да не са се сетили или да са се сринали психически и да не са решили 23.
други може да са по-устойчиви психически и да са решили трудните задачи, а да са объркали някоя лесна,

# 184
  • Варна
Честито на приетите деца. Сина ми е на турнир и отсъства от училище. Получавам забележка в школо от госпожата по биология, че ученика липсва, и няма възможност да го изпита за годишна оценка. Имали нареждане да ги оформят до 23.06. Той се връща на 26.06 .  Joy 
Преди да излязат резултатите, каквото и да си говорим си правим  “ вятър на ушите” . Едни деца с много труд успяват да разберат математиката, други са родени за това и не им трябва много за да постигнат същите резултати.  Едни са спортисти, други са артисти .  Това е първият голям кръстопът, пред който се изправят.  Най- важните тепърва предстоят.  Не предавам на Не Ве О - то толкова голяма тежест. Желания, мечти, паралелки и училища се сменят. Важно е децата да се чувстват щастливи.

# 185
  • София
Този изпит,  с тази 23-та задача, не позволява отсяване в най-високия регистър, в случая за София -  бал за СМГ над 490. Децата от СМГ, ПЧМГ, 107-мо, 125-то и от някои частни  масово  ще са я решили,  точките им ще се въртят около 98, 99 и 100, ако са си разписали ОЗ, и тогава, не за първи път, уви, приемът в паралелки  с математика за профил ще зависи от резултата по БЕЛ.
И аз това си мислех, но не можах да го формулирам така добре. Трябваше да има част с малко по-трудни задачи, които да са точно за отсяване на най-добрите математици, защото би било жалко и за СМГ ако не успее да си ги филтрира с изпитите. Изобщо не го казвам от личен интерес, моето дете не иска и да чуе за там, а и едва ли щяха да стигнат точките с нерешената последна подточка (минимум).

# 186
Както си мисля, че имаме ученолюбиво, упорито и подготвено наборче (независимо че разчита само на училищна подготовка), като ви чета  започвам да се депресирам как е допуснал грешка по математика на елементарното НВО. Явно понякога стресът и изискванията към себе си си казват думата и не винаги е въпрос на подготовка. Ако беше трудна математиката, малките грешки нямаше да са решаващи.
П.С. Приет е в ПЧМГ и АК

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 21:57 от silan

# 187
  • Някъде на край света
Amelin, Iseis, благодаря!

Детето ме попита и исках да съм подготвена.
От това, което видях в плана Информатиката е само под формата на ИУЧ до 11 клас.

# 188
  • София
До 11 клас, да.
В 11 и 12 клас ще му е тегаво, ако не я харесва, защото са 7 часа.
Аз не знам защо си мислите, че някой в министерството иска да разслоява нещо и мисли в тази посока. Напротив, ако беше така, преди години нямаше да премахнат вътрешните изпити на малкото останали такива училища.
Единственият начин да се реанимират 90% от училищата, е да ги "захранят" с добри и ученолюбиви деца, които ако могат, да издърпат кораба от дъното.
В София нямам идея какъв е броя на училищата, но тези, в които почти всички се целят, са не повече от 10... Ако всичкият каймак се събере там, другите съвсем ще замрат.

# 189
  • Пловдив
Проблемът е, че тестовете бяха лесни и ще има много добри резултати ли е? И лесните тестове не оправдават разходите за школи?  И "битката" за елитните училища ще е жестока? Това е тенденция от няколко години.
Пак казвам - идеята на НВО е всички деца да имат равен шанс - и тези с школите, и тези със знания само от училище. Има начин да се отсеят - преразказ, геометрична задача, текстова задача, при които се изисква определено мислене.
И аз съм на това мнение и така трябва да бъде.  Дъщеря ми отиде на изпит в АК без нито един частен урок, с няколко решени теста от предишни години и то от качените в сайта. 23та е от момичетата.

# 190
Здравейте, за първи път пиша тук. Искам да попитам за 23 задача - в ключа на отговорите никъде не видях решение с ОЗ 15 градуса, доколкото разбрах от решението височината е катет в правоъгълен триъгълник с ъгъл 30 градуса,.

# 191
.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 22:24 от Iseis

# 192
  • София
Бебчо, и девойката има подобен казус с оформянето на оценката по РЕ. Има 5 и 6, но учителката иска да имат общо по три. В деня, в който е изпитвала моето не беше на училище (освободих я 3 дни по семейни причини). Учителката казала, че който няма 3 оценки, ще му пише трета, но тя ще е двойка. Няма кога да я изпита, защото по програма имат в четвъртък, а те са на зелено училище. В школото само по РЕ стои неоформена и се чудя какво ще предприеме учителката. По принцип не ме бърка дали ще й пише наистина двойка, защото първият срок има 6 и сега ако вземем средноаритметично сбора от трите оценки ще има 4 за втория срок. Разбира се ако го направи аз няма да оставя така нещата.
Във вашия случай може ако не впише тази оценка от изпитването, да говорите с нея и да му пише оценка на някои от проектите.
На моите деца, а не само на тях, доста от оценките през тази шантава година бяха от проекти. Ако е разбрана, може и да ви влезе в положението.
Иначе за алергията, отвратително е. Девойката е със сенна хрема и е по същия начин - сълзите на очите, сърбеж, кихане...

# 193
Аз не знам защо си мислите, че някой в министерството иска да разслоява нещо и мисли в тази посока. Напротив, ако беше така, преди години нямаше да премахнат вътрешните изпити на малкото останали такива училища.
В същата връзка, колко от засегнатите училища, освен НПМГ направиха нещо по въпроса да запазят вътрешните си изпити? Знам, че ТУЕС са действали в тази посока, но явно не е било толкова публично, както с НПМГ. И какво направиха или правят останалите гимназии с традиционно високи балове за прием? Явно настоящият вариант за прием ги устройва.
По отношение на това, че учениците в математически паралелки ще държат по-труден ДЗИ. Ами, няма как да е същият като на останалите при положение, че си избрал даден профилиращ предмет и го изучаваш го с поне пет часа повече.  И това важи не само за математиката.

# 194
  • В светлината на слънцето
Десем, Тинкърбел, честито ПЧМГ! Отваряйте шампанското! Hug

Не разбирам защо се пренавивате, преди още да са изнесли точките. Светът не свършва с един прием.
По спорната тема - за мен лично по-можещото и категорично по-талантливото (по съответния предмет) е детето, постигнало висок резултат без много усилия, а не онова, трудило се 7 години. Първото има дар свише, второто постига това ниво с усилия. Бих аплодирала първото, второто ще поздравя за постигнатото като един от масата, направила същото след същите времево положени усилия.

Общи условия

Активация на акаунт