Седмокласници 2020/2021 - Втора изпитна седмична тема - (21.06 - 27.06)

• 96 632
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Твърдението беше, че точно тази основна задача не беше обяснена нито в училището ни, нито на курса. После се оказа, че в учебниците я е имало, ама няма кой да я обясни, както и че например в музикалната гимназия е преподавано. Което само идва да потвърди, че има учители които си вършат работата съвестно и такива които просто отбиват номера.
Ето това е разковничето на въпроса със задача 23.
И точно там се крие основният проблем на образователната система - никой не поставя под съмнение способностите и адекватността на учителите. Всички са вторачени в резултатността на учениците, но не и как е постигната тази резултатност. Целият ресурс на МОН е насочен към оценяването на децата, а би трябвало поне 50% да се впрегне и за оценяването на учителите, и то всяка година. Изпит, атестация и психотест всяка година. Но насреща да се предлагат и адекватни стимули за тази професия.
Мое мнение, не ангажирам никого с него.

Нещо не разбирам - тези заявления не се ли подаваха онлайн, реденето не е ли от 5-7 Юли онлайн, а не да ходиш до училището и там да подаваш книжно заявление.
Възможни са и двата варианта. Разликата е, в единия случай си ги редиш сам, а в другия случай служител ги реди вместо теб по начин, по който му казваш. Но всичко е онлайн през системата на МОН. Книжни заявления няма.

# 136
Някой знае ли какво трябва да е медицинското? Например за спортно училище чух, че трябва да е на бланка за медицинско за работа. Така ли е и за всички професионални паралелки?

# 137
  • у дома
Един глас за подаването онлайн-много бързо и удобно,накрая ни изписа мин година нещо от сорта че е прието и номер-аз си ги разпечатах и това е. Няма вече нищо на хартия- и в училище гнездо да идете пак  човек ще го вкара в компютъра и трябва и вие да следите да не сгреши,което поне за мен е безсмислено усложнение.

# 138
  • Ланкър, планините Овнерог
Ред Велвет, не се притеснявай, от твоята партия съм и аз. На всичкото отгоре още треперя за химията - дали няма да я остави на поправка. Това, ако се случи, ще умра вече.

# 139
Ред Вайълет, аз пък изобщо не се чувствам провал като родител. А очаквам 40 макс 50 точки по мат и макс 70 по бел. Моят беше от най-проблемните в класа до пети клас,сега е горе-долу по- спокоен. Според мен тоя форум създава грешни представи, едва ли всички са с 90+ точки.

# 140
  • София
yovanka, Bonanza, поздравления Kissing Heart
Дано и художниците са се справили отлично и осъществят мечтите си Kissing Heart
Май утре са наред музикантите - успех и късмет им желая от сърце Kissing Heart

За прословутата 23-та задача - синът ми точно предния ден реши задача с 15 градуса  с доказване. Но съм почти убедена, че не го е доказал на самото НВО - не съм го питала, не ми е казвал и той. Всичко вече ми е в сферата на фантазиите - не знам какво да очаквам като точки изобщо. Още малко и ще разбера, дано бъдем приятно изненадани и двамата.

# 141
  • София
Сега сигурно ще разбуня духовете, но аз бях от щастливите, че имаше домашно обучение. Детето пестеше на ден поне 2 часа от път, един за наспиване и един за почивка. Наистина не я видях да учи повече отколкото, ако беше редовно на училище специално за матурите, но този час почивка и беше голяма полза за психиката. Всички учители работеха упорито тази година. Седейки в къщи тази година се наслушах на смехове от детската (сигурно и на живо работят така в клас), но работата вървеше, чувах постоянни включвания от нейна страна говори неща, разказва, обяснява за урока. Благодаря на всички госпожи и господина за тази спокойна година.
Стискам палци на всички явяващи се на изпит днес!

И ние така - и тримата - сме доволни от ДУ-то...

Моля някой, дето е гледал до по-далеч от изпитите да ме светне... какви са тези заявления за участие, дето трябва да се подават? (Или "документи", което е още по-непонятно за мен какво включва)? Т.е. разбрах, че е 05-07 юли, ама какво включват? Документите, де. Или ако все пак са само заявления - като какво представляват? Свободен текст? Бланки? От чие име - на родител или на дете? Някой някоя подробност да подскаже?

# 142
  • София
На всичкото отгоре още треперя за химията - дали няма да я остави на поправка.
Ето пример за това, което написах по-горе.
Какъв дебил трябва да си, за да подхождаш така към седмокласник?
Може въпросният "учител" да е страхотен химик, да има ценз за преподаване, но определено не е педагог, а най-обикновена зла гад, която си избива комплексите, за да се чувства значима в собствените си очи...

Според мен тоя форум създава грешни представи, едва ли всички са с 90+ точки.
Не е само във форума, а в обществото като цяло с категоричността на "Лесни изпити".
Много ми хареса преди няколко поста написаното, че лесен изпит е този, на който не си се явил.
И аз не очаквам 90+ на НВО, затова и не сравнявахме точки. Сигурно ми е толкова спокойно, защото не се целим в елитните гимназии. Като излезнат резултатите, тогава ще го мислим.

Кати, няма заявления, няма бланки, няма никакви хартии. Всичко се въвежда служебно в сайта на МОН, през който става кандидатстването. Единственото, което трябва да се направи, е да се подредят желанията и да се изпратят - те играят ролята на "заявление" за участие в първи етап на класирането. Единствената хартия, която трябва да се сканира и прикачи, е медицинското ако пишете професионални паралелки.

# 143
  • София
дано да не са твърде лесни, да ни дадат допълнителен ориентир кои гимназии са добри и най-вече без странични усилия и особен напън, за разлика от ДЗИ-тата.

А ще излезе ли НВО 10-иклас по училища преди подреждането на желанията?

# 144
  • на пистата
Ред Велвет, не се притеснявай, от твоята партия съм и аз. На всичкото отгоре още треперя за химията - дали няма да я остави на поправка. Това, ако се случи, ще умра вече.
Аз треперех по география,защото имаше само една двойка,която му беше писала.Това му беше единствената оценка цяла година.Няма тестове няма нищо.Той поиска да го изпита и изкара 5 миналата седмица.Та тоа дерт ми мина.

# 145
Изскочи ми един въпрос. Ако дете отиде в АК, след това в кои училища може да се премести да кажем в 9-10клас, ако реши, че не е за АК?  Немските ще отпаднат. В СМГ и НПМГ няма да може също нали? В АК първите профилиращи са БЕЛ и английски и детето ще е изпуснало математиката в СМГ, както и другите профилиращи в НПМГ? Правилно ли разсъждавам, че опция за местене остават само английските гимназии?

Ядосах, че сигурно ще порежат щерката на въпроса за Неверест, ама квот такова.
НВО си е точно джънк фуд. Ако имаше повече трудни задачи, нямаше да е от значение дали някой е сбъркал  едната подточка на някоя задача.

# 146
На теория  - във всяко неспециализирано училище, което осъществява ДПП. Достатъчно е да има свободно място. И ученикът да е готов да положи съответните приравнителни изпити. Профилирането е във втори гимназиален етап - 11-12. клас.

# 147
Дидева, не го разбирам това. Изпитите какви са? СМГ ли ги определя?
Ако там децата са учили в 8 и 9 клас по 10 часа мат. седмично, как дете от Ак с 5 часа седмично (не съм сигурна, само предполагам в бройките), ще издържи изпита? Или другият им профилиращ предмет, който беше информатика или нещо подобно?

# 148
  • В офиса
Познато дете се премести от АЕГ в НПМГ. Но държа приравнителни. Мога да разпитам повече за самите приравнителни. Иначе предполагам, че има конспект и детето си учи само по него материала, който не е взело в предишното училище.

# 149
Тинки, какви приравнителни?
А при твоята дъщеря, въпреки че беше по старата система, имаше ли проблем с математиката и информатиката, след като се премести?

Ако е удобно да питаш, ще съм много благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт