Седмокласници 2020/2021 - Втора изпитна седмична тема - (21.06 - 27.06)

• 96 963
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 210
Разслояване по знания има със специализирани изпити или с тези след 4 клас в МГтата. Сега всички са с общ аршин. И се мери не толкова знание, колкото умение за съобразителност, бързина и т.н. Това е. И то си е ясно от винаги. Иначе, аз бих аплодирала и двете деца. Защо това с дарбата да е повече от другото заслужило или обратно. Има мерило, минават го и двете.

Мисля, че на 28ми пак излизат резултатите на десети клас, дано има малко статистика овреме.

# 211
  • София
Щом е изпит (макар и толкова масов, колкото не е никой друг в нашата образователна система), на база на който се извършва класиране (и желаещите за едиколко си места в паралелка Х са в пъти повече от местата) , разслояване някакво трябва да се цели и съответно постига, пък било то базирано и само на съвсем мъничко повдигане на нивото на сложност в някоя от задачите.. Само до преди няколко години неравенства от типа на това в 22-ра задача се помещаваха в 1 модул в задачите за ограждане. Wink

Интересно ми стана с какво ще ви  е полезна статистика от десетокласното НВО при избора на училище след 7 клас? На места  дори не е взет целият материал, на други се е подсказвало (не, че съм изненадана)...

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 00:10 от пенсионирана русалка

# 212
  • София
Синът ми категорично отказва да разговарям с госпожата. Но, като се знам каква съм слодкодумна, ще го накарам да склони. Аз не съм от търпеливите и не обичам да чакам, в случая няма и за кога.
Desem, малката беше с такъв вирус, някъде между началото на обострянето на алергията на баткото и шевовете по ръката на малкия Joy Температура, стомашни болки, повръщане - всичко накуп. При нея отмина точно за 2 дена, тогава треперех да не зарази големия ми син точно преди НВО по БЕЛ. Вомитусхил капки за гаденето, пробиотик/2 броя/, както и противоалергично й давах. Дано и при вас е нещо такова и бързо отшуми.

# 213
  • Варна
Ехааа, момичета, не сварвам да ви чета! Ще дочитам пак 12-13 страници.
Бебчо, добре, че сте отишли на време и са го оперирали, че с този перитонит….Лоша работа. Бързо оздравяване!
Бонанза, браво, надявам се да е на почетните три места отбора.
Dive, не се е оплаквал синковеца от паяци, отровни мравки, раци и вампири. Когато беше малък и твърдеше, че виреят в неговата стая.
ММ вчера след процедури в СБР-то отиде на работа. Вчера вечер е спал вкъщи, днес отново на работа и сега е вкъщи, така, че синковецът е спокоен. Утре окончателно ще дойде ММ при мен и набора ще чака баба си. Тя измести за сряда идването във Варна. Едно денонощие ще трябва да остане сам набора. Лека вечер, дами!

# 214
  • София
Скрит текст:
чета ви и нищо не разбирам.

още не са излезли резултатите, никой нищо не знае, а се водят спорове кой кого изместил.
и дали който има 98,5, ще бъде по-ощетен от оня, който има 99,5?

не е ли по-добре да изчакаме резултатите и статистиката и тогава да преценяваме има ли разслояване или не?

честито на тези, които вече са свалили товара на кандидатстването от плещите си.
спокойствие на всички други.

Въпросът е принципен. В частност моето гардже изобщо не е в тази категория и въпросът не го касае пряко. За СМГ има толкова шансове, колкото за марсоход. Но това не го прави несъществено по принцип...

Скрит текст:
До 11 клас, да.
В 11 и 12 клас ще му е тегаво, ако не я харесва, защото са 7 часа.
Аз не знам защо си мислите, че някой в министерството иска да разслоява нещо и мисли в тази посока. Напротив, ако беше така, преди години нямаше да премахнат вътрешните изпити на малкото останали такива училища.
Единственият начин да се реанимират 90% от училищата, е да ги "захранят" с добри и ученолюбиви деца, които ако могат, да издърпат кораба от дъното.
В София нямам идея какъв е броя на училищата, но тези, в които почти всички се целят, са не повече от 10... Ако всичкият каймак се събере там, другите съвсем ще замрат.

Ха, МОН ще се загрижат. Те нали искаха да затриват елитните училища, щото са твърде добри...

Скрит текст:
Аз не знам защо си мислите, че някой в министерството иска да разслоява нещо и мисли в тази посока. Напротив, ако беше така, преди години нямаше да премахнат вътрешните изпити на малкото останали такива училища.
В същата връзка, колко от засегнатите училища, освен НПМГ направиха нещо по въпроса да запазят вътрешните си изпити? Знам, че ТУЕС са действали в тази посока, но явно не е било толкова публично, както с НПМГ. И какво направиха или правят останалите гимназии с традиционно високи балове за прием? Явно настоящият вариант за прием ги устройва.
По отношение на това, че учениците в математически паралелки ще държат по-труден ДЗИ. Ами, няма как да е същият като на останалите при положение, че си избрал даден профилиращ предмет и го изучаваш го с поне пет часа повече.  И това важи не само за математиката.

От една страна има някаква логика... но само от една страна. Представи си, че този изпит е валиден за вход в университет (не знам дали е така - но е много вероятно да влиза по някакъв начин като някаква част от оценката). Представям си как ученик от НПМГ - може би не точно най-добрия, но достатъчно добър - получава по-ниска оценка на трудно и сложно ДЗИ по химия от ученик, който за последно е виждал химия в 8-ми или 9-и клас (не знам кога, но и няма особено значение), имал е по 2 часа седмично дори и тогава и познанията му са не просто повърхностни, но и напълно случайни и разхвърляни. Все пак може да мисли донякъде логично и на елементарно ДЗИ събира близко до максимума точки. После той ще се озове в ХФ вместо онзи, който действително има доста задълбочени познания и разбиране... и въпросът тук не е дори само за справедливостта. Въпросът е, че всички ние ще плащаме за обучението на онзи, който няма шанс да се справя, понеже му липсват елементарни познания и вместо да надгражда и задълбочава ще трябва да започне отново от АБ... т.е. ще се наложи университетските преподаватели да го учат на онова, което би следвало да знае и умее с лекота още на входа. Излиза, че сме много богата държава, че намираме, че е приемливо нещо толкова разточително...

Десем, Тинкърбел, честито ПЧМГ! Отваряйте шампанското! Hug

Не разбирам защо се пренавивате, преди още да са изнесли точките. Светът не свършва с един прием.
По спорната тема - за мен лично по-можещото и категорично по-талантливото (по съответния предмет) е детето, постигнало висок резултат без много усилия, а не онова, трудило се 7 години. Първото има дар свише, второто постига това ниво с усилия. Бих аплодирала първото, второто ще поздравя за постигнатото като един от масата, направила същото след същите времево положени усилия.

Въпросът не е кой какви усилия е полагал (или колко е било заплатено за това - и като уроци, и като време). Въпросът е кой колко знае и кой колко може. Така че да е сигурно, че става дума за знаене и можене, а не просто за случаен късмет.

Iseis, не става въпрос изобщо за разслоение по броя на точките.
Когато НВО БЕЛ решава приема в МГ, това не е разслоение.

Още по-зле - когато го решава оценката по история от дипломата...

Iseis, не става въпрос изобщо за разслоение по броя на точките.
Когато НВО БЕЛ решава приема в МГ, това не е разслоение.
Бел се взима само веднъж колко пък да решава приема в МГ?

При равен (максимален / близък до максимален) брой точки от МАТ на лесно НВО... доста решаващ може да се окаже.

Разслояване по знания има със специализирани изпити или с тези след 4 клас в МГтата.

Е нали точно това обсъждаме. Че няма специализиран изпит. Ако имаше СМГ собствени изпит щяха да класират според него.
Абсурдно е да се каже, че приемът в гимназия се осъществява само след завършване на началното образование и после е затворена за други...

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 01:11 от katiABV

# 215
Те резултатите не са излезли още как решихте, че няма разслояване аз не знам. Като ви чета, оставам с воечатление, че не разслояването, като такова, а това, че и други деца ще имат високи резултати ви притеснява. Ако бяха задачите, като 2018, всички щяха да имат по-нисък бал, както евентуално сега висок (но това ние все още не знам, всичко са сметки без кръчмар). Отворете баловете и вижте. Всяка година децата се отсяват. Само тази няма да може, видиш ли…

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 08:03 от Iseis

# 216
  • Отвъд алеята зад шкафа
Разслояване винаги има, особено от 90 точки надолу. Проблемът е при 95-100 точки. Има повече деца с отлични резултати, отколкото места, където се целят.

# 217
Разслояване винаги има, особено от 90 точки надолу. Проблемът е при 95-100 точки. Има повече деца с отлични резултати, отколкото места, където се целят.
Ами то за това е такава конкуренцията.Ако всички показатели са им еднакви се приемат надпланово в крайна сметка.
Целта на образованието е всички да имат високи резултати или греша?

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 08:01 от Iseis

# 218
Първо честито на приетите деца и техните родители! Щастливи мигове и много постигнати успехи в новище училища!

Всеки имаше право да е някой и да се бори за нещо, когато тези актове бяха предмет на обществено обсъждане. През последните години често съм се опитвала да привлека вниманието в тази посока, за жалост, в повечето случаи неуспешно. И е нормално. Повечето хора разбират за тези неща едва когато ги засегнат лично.
Общественото обсъждане е прах в очите на хората. Между четенията в комисиите на един закон също се изискват и  депозират становища, но общо взето се гласува това, което е казал лидера / политическото ръководство на управляващата политическа партия. Апропо, познавах един от законотворците на сегашния ЗПУО (вече е покойник) и не мисля, че тя би се съгласила с някаква друга позиция, която се различава от нейната, дори да е добре аргументирана.

# 219
И в училището на сина ми са казали, че трябва да ги оформят до утре. Аз все си мислех, че е петък крайният срок, но не би. Та, не остана учене:)
Що се отнася до матурите, какво да ви кажа-синът ми е силен по БЕЛ, членува в литературен клуб от две години, пише разкази, дори миналата година спечели награда /тази не е много продуктивен:)/. И точно, защото е добър по БЕЛ, там не си даваше много зор. Виж, по МАТ се скъса от учене. И сега очаква там резултатът му да е по-висок. Ако действително е решил и описал всички задачи вярно /както твърди, с изключение на недочетената подточка на тортите/, то изпитът действително не е бил предизвикателство за математиците. Но, дори и балът му да стига за МГ, той никога не би кандидатствал там, тъй като няма никакъв афинитет към математиката. Да не говорим, че изведнъж категорично заяви, че не искал и никаква езикова гимназия, а ПМГ, защото щял да става лекар. Сега, иди обяснявай колко прекрасни лекари са излезли от езикови гимназии. Пък и след пет години знам ли какво ще го тресне като желание. Усещам, че при нас най-голямата битка предстои-реденето на желанията, а времето до резултатите тече тоооолкова бавно.

# 220
Ами то за това е такава конкуренцията.Ако всички показатели са им еднакви се приемат надпланово в крайна сметка.
Целта на образованието е всички да имат високи резултати или греша?
Миналата година СМГ второ класиране "нискобаловите" паралелки на СМГ. Бал 482,5 минимален.
Има дете 97 т. по математика (примерно нелепа грешка от смятане в 1 модул). Изведнъж 91 по БЕЛ вече не стигат. При 91,5 може да отпаднеш заради 5 по история.
И никой не го приема надпланово детето. При този изпит 97 не показват специални математически способности. Може да ги има, ама може и да не.
Отворете изпита от 2009 и ще видите, че има за всички. За математици, за подготвяли се усърдно. Техническа грешка от притеснение няма да ти отреже шансовете. Измамни са плюсовете на лесните изпити, щото нали са за всички, за много точки. А високите точки на мускули носят измамно чувство за гениалност. То щом при майките се прокрадна идея, че тези училите усърдно по-не стават, смятайте при децата какво е.

# 221
Ами, за съжаление се искат оценки и по БЕЛ и по МАТ. И в езиковите гимназии децата често ги спъва МАТ - ама на. Взима се, дори два пъти. За това е общо образование. Не се учи само МАТ или БЕЛ.

Мисля, че интерпретирате грешно думите - точно това коментираме, че ужасно много деца са полагали усилия с години. Всеки има пряко наблюдение само над собствените си деца и не е редно да отсича колко са се готвили другите.

# 222
  • София
Добре де, ако дете се справя с математиката в кварталното, как се очаква да знае как се описват геометричните задачи? Заради ползване наготово основна задача няма право да учи в математическа гимназия ли?
Знаете ли колко учители не обясняват как се описват решенията на задачите, дори не споменават "основна задача" като понятие? А точно тази година без черна дъска оставаше да дадат нещо трудно.

Не мисля, че е нужна трудна 23та, за да се отсеят децата. Щом могат да я решат, значи ще зацепят лесно какво им обясняват в СМГ и ще са си на мястото. Не мога да се съглася, че само 5те паралелки, приети преди 3 години, имат право да продължат да учат там.

# 223
  • София
вчера присъствах на разговор между дете и роднини. каза, че има 97,3 на математиката.
трудно ми е да повярвам. Simple Smile както и на познато дете, което казало на майка си, че няма да хване и 80.
По принцип чак с такава точност няма как да знае резултата. Защото не е описано подробно в отговорите кое от описването колко точки дава. Но детето се прибра от матурата, излязаха задачите, без да гледа отговорите първо на един лист си написа то какво е отговаряло и тогава провери (това по собствено желание го направи, да не скокнете, че тормозя детето). Това и на двете матури. По математика имаме представа къде горе-долу са точките. Плюс минус 2-3 точки от описването, ама чак с точност 97,3 не може да кажем. По БЕЛ е по-сложно. Там знаем резултата от тестта. От преразказа и тезата вече ще видим.

# 224
  • София
Този въпрос всяка година е коментиран... Езиковите НЕ са хуманитарни гимназии, та да се поставя акцент върху  БЕЛ оценката от НВО. Докато една паралелка като тези в СМГ е с ясно изразена математическа насоченост от ден 1-ви  и е нормално да се утроява оценката по мат. И точно за това става дума. В горните интервали деца с иначе различни възможности (при  наличие на нещо по-завързано, с което да  ги покажат) ще имат пак наглед никаква  разлика от  3-4 точки, но с нея неусетно  отстоянието помежду им ще стане след утрояването 9-12 точки и  БЕЛ няма да е решаващ. Докато сега, поради невъзможността по-знаещото и можещо по мат  да изпъкне, дори и със съвсем  малко, двете-трите- петте-двайсетте ще  имат напълно еднакви резултати по мат..Както Гадмер е казала, разслояване  заради различни знание на най-обикновено училищно ниво надолу винаги има и е имало. Затова става дума за  едничкото вмъкване на една  звързана подточка  само дори, която да осигури такова отсяване и най-горе. Това не би ощетило с нищо борешите се за паралелки извън МГ. Някои хора сигурно не са следили случващото се с предишни випуски. Заради непремерен изпит преди години имаше доста отлични резултати и за се постигне  разслояване, умниците от МОН смениха скалата в различните интервали. Това ще да е по-честно сигурно...От простата опция да дадат  нещичко, с което да се избегне подобна ситуация.

Грета Ей, кой е  казал, че само  тези от математичекси паралелки имат право.. Има ли нещо за отсявака,  можещият ще го пребори (независимо  от кое училище идва) и ще си спечели жадуваното място. Сега не е точно така. Между човек със  100 точки от кварталното и със 100 точки от СМГ може и да няма разлика откъм  знания, ама може и да има съществена... И ако повече знаещият е с по-малко точки по БЕЛ, е по-редно да е извън класацията в МГ, това ли казваш?

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 08:48 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт