Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 509
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте на всички! Имам молба към Денис за разтълкуване на изследванията ми. Проблема е косопад. И по-точно нямам видим косопад, а косата ми бавно и сигурно си оредява. Диагнозата ми от дерматолог е андрогенна алопеция, но според изследванията не са ми високи мъжките хормони.Правени са на 3-я ден от цикъла. От миналата година имам проблем с щитовидната жлеза като лятото направих голямо възпаление и от тогава до сега я проследяваме и вече съм на 25мг л-тироксин от месец насам. Възможно ли е това състояние на косата да не е андрогенна алопеция, а да е от ниския вит. Д и феритин? Не знам просто накъде да се насоча и какви добавки да пия...

# 601
  • София
Скрит текст:
Здравейте правих си изследване вчера за Прогестерон. На 21 ден от мц. Мц ми е ппц е 28 дни. Някой може ли да ми сподели как са изследванията ми. Blush
Здравей!
Прогестеронът е нисък, но може да не е изследван точно на 7-ми ден след О.
За да е сигурно, че е имало О. и че всичко с нея е наред - трябва да е над 45nmol/l
Засечи дали наистина този МЦ е 28 дни.... ако не е - това означава че 21 ден от МЦ, най-вероятно не е 7-ми ден след О.

Денис, привет отново 🤗
Направих някои от изследванията, които ти ми писа. Ще направя и другите в скоро време. Може ли коментар, моля? Правени са днес заради прогестерона, 7-ми ден след О.
Скрит текст:
Здравей!
Прогестеронът е добре - показва, че е имало О. и че ЖТ функционира добре.
Имаш доста сериозен дефицит на вит. Д ... трябва да е около 70 ng/ml. Трябва да го приемаш + вит.К2 ( МК-7).
Провери желязо, феритин, хемоглобин, ЖСК, трансферин... (ако не са изследвани ... че нямам време да търся назад Simple Smile  )

Последна редакция: нд, 12 дек 2021, 12:35 от denis.

# 602
Да, ще пусна всички изследвания, които си ми писала и ще почна витамините Д и К2, но ако можеш да уточниш какви количества, че въобще не съм наясно... Много благодаря за отговора 🤗

Денис, привет отново 🤗
Направих някои от изследванията, които ти ми писа. Ще направя и другите в скоро време. Може ли коментар, моля? Правени са днес заради прогестерона, 7-ми ден след О.
Скрит текст:
Здравей!
Имаш доста сериозен дефицит на вит. Д ... трябва да е около 70 ng/ml. Трябва да го приемаш + вит.К2 ( МК-7).
Провери желязо, феритин, хемоглобин, ЖСК, трансферин... (ако не са изследвани ... че нямам време да търся назад Simple Smile  )

# 603
  • София
Здравейте на всички! Имам молба към Денис за разтълкуване на изследванията ми. Проблема е косопад. И по-
Скрит текст:
точно нямам видим косопад, а косата ми бавно и сигурно си оредява. Диагнозата ми от дерматолог е андрогенна алопеция, но според изследванията не са ми високи мъжките хормони.Правени са на 3-я ден от цикъла. От миналата година имам проблем с щитовидната жлеза като лятото направих голямо възпаление и от тогава до сега я проследяваме и вече съм на 25мг л-тироксин от месец насам. Възможно ли е това състояние на косата да не е андрогенна алопеция, а да е от ниския вит. Д и феритин? Не знам просто накъде да се насоча и какви добавки да пия...

Здравей!
ТСХ е много висок, Т4 много нисък - показва, че си с Хипофункция на ЩЖ и че дозата ти не е правилна - трябва да се коригира. ТСХ трябва да е около и под 2.0, а Т4 в горните 25% на реф. граници.... това може да е причина за косопад.
Феритинът е нисък - трябва да е около 100... трябва да приемаш Желязо ...... това също може да е причина за косопад.
В12 трябва да е на горна граница
Вит. Д е нисък - трябва да е около 70ng/ml........ също може да е причина за косопад
Цинк и селен са добре.
ДХЕА е нисък ... но може да е инцидент. Следи го.
Направи тест за ИР - обременяване с глюкоза - трикратно изследване на Инсулин + КЗ, на 0, 60 и 120 мин. ... високият Инсулин - също може да е причина за косопад.
Преразгледай храненето си - увеличи протеина... защото той е най-важен за косата и кожата.

Да, ще пусна всички изследвания, които си ми писала и ще почна витамините Д и К2, но ако можеш да уточниш какви количества,
Скрит текст:
че въобще не съм наясно... Много благодаря за отговора 🤗

Денис, привет отново 🤗
Скрит текст:
Здравей!
Вит. Д 7-8000IU/дн
МК-7 200-240мкг/дн.
Приемат се с по-мазно хранене

Последна редакция: нд, 12 дек 2021, 16:20 от denis.

# 604
Много благодаря, Денис, страхотна си!

Здравейте на всички! Имам молба към Денис за разтълкуване на изследванията ми. Проблема е косопад. И по-
Скрит текст:
точно нямам видим косопад, а косата ми бавно и сигурно си оредява. Диагнозата ми от дерматолог е андрогенна алопеция, но според изследванията не са ми високи мъжките хормони.Правени са на 3-я ден от цикъла. От миналата година имам проблем с щитовидната жлеза като лятото направих голямо възпаление и от тогава до сега я проследяваме и вече съм на 25мг л-тироксин от месец насам. Възможно ли е това състояние на косата да не е андрогенна алопеция, а да е от ниския вит. Д и феритин? Не знам просто накъде да се насоча и какви добавки да пия...

Здравей!
ТСХ е много висок, Т4 много нисък - показва, че си с Хипофункция на ЩЖ и че дозата ти не е правилна - трябва да се коригира. ТСХ трябва да е около и под 2.0, а Т4 в горните 25% на реф. граници.... това може да е причина за косопад.
Феритинът е нисък - трябва да е около 100... трябва да приемаш Желязо ...... това също може да е причина за косопад.
В12 трябва да е на горна граница
Вит. Д е нисък - трябва да е около 70ng/ml........ също може да е причина за косопад
Цинк и селен са добре.
ДХЕА е нисък ... но може да е инцидент. Следи го.
Направи тест за ИР - обременяване с глюкоза - трикратно изследване на Инсулин + КЗ, на 0, 60 и 120 мин. ... високият Инсулин - също може да е причина за косопад.
Преразгледай храненето си - увеличи протеина... защото той е най-важен за косата и кожата.

Да, ще пусна всички изследвания, които си ми писала и ще почна витамините Д и К2, но ако можеш да уточниш какви количества,
Скрит текст:
че въобще не съм наясно... Много благодаря за отговора 🤗

Денис, привет отново 🤗
Скрит текст:
Здравей!
Вит. Д 7-8000IU/дн
МК-7 200-240мкг/дн.
Приемат се с по-мазно хранене

# 605
Благодаря, Денис! На 20.12 съм на контролни изследвания за ТСХ и тогава ще го коригира най-вероятно. Все още налучкваме дозата. Феритина ми е толкова след 3 месечен прием на Малтофер. Преди това беше 9.Значи ще направя още един курс от 3 месеца. Вит. Д също ще го изследвам на 20. 12, защото ендокринолога се съмнява, че не го усвоявам. След 3 месечен прием на 3000 единици дневно почти не е мръднал.
Отново ти благодаря и желая здраве ❤️

# 606
  • София
Благодаря, Денис! На 20.12 съм на контролни изследвания за ТСХ и тогава ще го коригира най-вероятно. Все още налучкваме дозата. Феритина ми е толкова след 3 месечен прием на Малтофер. Преди това беше 9.Значи ще направя още един курс от 3 месеца. Вит. Д също ще го изследвам на 20. 12, защото ендокринолога се съмнява, че не го усвоявам. След 3 месечен прием на 3000 единици дневно почти не е мръднал.
Отново ти благодаря и желая здраве ❤️
Само да вметна, че не всяка форма на желязото повлиява хемоглобина и респ. феритина ... и желязото се попълва много бавно, респ. трябва да се приема по-дълго време. Включи храни и напитки, които са богати на желязо.
За вит. Д - няма как с тази ниска доза да попълниш дефицит... трябва да приемаш поне 7-8000IU/дн... + вит. К ( МК-7) - 200-240мкг... защото ако си била по-дълго време с дефицит на вит.Д е много вероятно да е започнала загуба на калций от костите ... дори няма да е грешка да приемаш и малко калций  ( 2-4 месеца поне ) - по схема 10 дни прием - 10 дни почивка
ПП.
Само за пример - аз съм с перманентен дефицит на вит. Д и зимата приемам около 3 до 5000IU, за да поддържам що-годе оптимални нива.
Ако и ти си с постоянен дефицит ( както предполагам) - трябва да си следиш серумните нива поне един път в годината, а най-добре да е 2-ва пъти ( на 6 месеца - пролет и есен... за да се ориентираш каква доза трябва да приемаш)
Вит. Д е важен за костите, сърцето, имунната с-ма, ЩЖ, СЧТ ( червата...) кожата ( вкл. за нейната УВ защита, отлагането на меланин...) , косата, репр. функция, съня, психиката ( ниските нива те вкарват в едни периодични депресии) ... да не се образуват калцификати по различните органи - напр. простатна жлеза при мъжете, по гърдите при жените, мозъка, ... да не се отлага калций по кръвоносната с-ма , вкл. и по сърцето,  бъбреците и т.н. - за много неща - да не ги изброявам всичките.

# 607
Денис, отново ти благодаря! Феритина успях да го вдигна от 9 на 39 с Малтофер. Затова пак ще го пия 3 месеца и ще направя контролни. За вит. Д и аз си мисля, че тази доза е малка, но след новите изследвания ще увелича пак дозата. Иначе всички тези симптоми, които изброяваш ги имам-дълги години имах петна по кожата, съня ми не е добър, както и психиката. Аз също си мисля, че имам перманентен дефицит. Ти кой вит. Д препоръчваш?

# 608
  • София
Денис,
Скрит текст:
отново ти благодаря! Феритина успях да го вдигна от 9 на 39 с Малтофер. Затова пак ще го пия 3 месеца и ще направя контролни. За вит. Д и аз си мисля, че тази доза е малка, но след новите изследвания ще увелича пак дозата. Иначе всички тези симптоми, които изброяваш ги имам-дълги години имах петна по кожата, съня ми не е добър, както и психиката. Аз също си мисля, че имам перманентен дефицит
. Ти кой вит. Д препоръчваш?
Не следя какво се предлага на БГ пазар, но ако ти си избереш нещо, може да ми го покажеш... ако искаш.
ПП.
Поръчвам Вит. Д от един амер. сайт - има тема за него.
Ползвам различни продукти - като най-важното за мен е да не давам повече от 1-2$ за опаковка.
В момента се предлага вит. Д ( за 1$) , който поръчвам само с цел,  да си намаля доставката до БГ ... и така се презапасявам с него.
Заповядай в темата и ако имаш въпроси - пиши и питай ... ако искаш и на ЛС.

# 609
Днес за пореден път ми дойде....Пускам последните ми изследвания,правени на 3ти ден от цикъла,моля за разчитане,имам ИР,гинекологът каза да изследвам и витамин д и б12,ще го направя,притеснявам се да нямам луф синдром,много съм разочарована в момента Sad   

# 610
Здравейте, Денис и момичета!

Този цикъл бях на лека стимулация с летрозол от трети до осми ден, два пъти дневно. На 03.12 имах фоликул 25 мм и ми биха хориомон. Днес (десети ден след овулация) си пуснах прогестерон и бета ЧХГ. Прогестеронът е ужасно нисък, под нивата за бременни. ЧХГ, предполагам, е остатъчно от хориомона, инжектиран преди 11 дни. Няма смисъл с този прогестерон да повтарям кръвните изследвания след два-три дни, нали? Бременност няма как да има, при тези нива, нали така? Очаквана дата на менструация е 19.12.

# 611
Привет, Денис! Аз продължавам с изследванията, които ми препоръча. Днес излязоха тези и пак моля за коментар:

# 612
Здравейте, Денис и момичета!

Този цикъл бях на лека стимулация с летрозол от трети до осми ден, два пъти дневно. На 03.12 имах фоликул 25 мм и ми биха хориомон. Днес (десети ден след овулация) си пуснах прогестерон и бета ЧХГ. Прогестеронът е ужасно нисък, под нивата за бременни. ЧХГ, предполагам, е остатъчно от хориомона, инжектиран преди 11 дни. Няма смисъл с този прогестерон да повтарям кръвните изследвания след два-три дни, нали? Бременност няма как да има, при тези нива, нали така? Очаквана дата на менструация е 19.12.

Според мен е остатъчен, но до 19ти имаш още време. Така че не губи надежда. 💌 На мен също ми предстои стимулация с летрозол.

# 613
Здравейте, бих искала да получа разтълкуване на изследванията ми. Всички те са в норма, но ТСХ ми е над 2. При положение, че нямам проблеми с другите хормони, и искам да забременея, трябва ли ТСХ да бъде смъквано до 2 или е ок, такова каквото си е? Благодаря Simple Smile

FT3 - 3.170 pmol/l (ref - 2.250 - 6.000)
FT4 - 12.90 pmol/l (ref - 9.15 - 23.86)
TSH - 3.430 mU/l (ref - 0.350 - 5.000)
TAT - <5.00 IU/ml (до 115)
MAT - 4.11 IU/mL (до 12.00)

# 614
  • София
Здравейте, не успях да прочета темата назад, виждам,че се пускат вече излезли резултати за анализ, но аз искам да попитам нещо спешно преди да направя изследването, тъй като ми се налага утре сутрин да пусна полови хормони, а днес го разбрах и  не съм много подготвена  - доколкото знам се прави на 3-ти ден от МЦ, само се прогестерона не съм сигурна.. за него знам,че трябва да съм в пълен покой и да бъде изследван няколко пъти в поредни дни, не само веднъж.. Искам да пусна следните: Пролактин, Прогестерон, Естрадиол, Тестостерон, LH и FSH . Въпросът е нали не е проблем утре сутрин да пусна всички тях заедно. И понеже имам страх от вземане на кръв и ми става зле, така и така ще ме бодат искам поне да изследвам и още неща.. Това са:   вит. Б12, вит. Д, глюкоза, инсулин, желязо, феритин, хемоглобин. За хормоните на щитовидната жлеза, разбрах,че не може заедно с половите хормони да се пуснат... Проблемът е ,че не знам дали е удачно и другите да бъдат изследвани по време на цикъл. (Вероятно желязото би следвало да не е добра идея за изследване по време на цикъл според мен) Нямам направления, по моя инициатива е. Много ще съм благодарна за отговор, за да знам утре кое от това мога да пусна за изследване.

Последна редакция: ср, 15 дек 2021, 19:39 от LoLo30

Общи условия

Активация на акаунт