На море в Гърция 2021 - III

• 55 492
  • 804
  •   1
Отговори
# 120
# 121
Има ли някой, който се е прибирал от Гърция тези дни, да сподели дали и на влизане в БГ на Кулата се чака?

# 122
  • София
Една приятелка се оплака вчера, че в сряда в 3 следобед са висяли към два часа на опашката, за да влязат в България.

# 123
Някой премина ли вече границата САМО с антегенен тест и ако човек не е карал вируса, може ли да премине само с антегенен?

# 124
Здравейте
Може ли антигения тест в лабораторията да се вземе секрет през гърлото ,а не през носа,и дали същото важи при вземане на пробата в Гърция понеже на връщане знам,че пак искат тест.Благодаря!

# 125
Змия,
май не успях да ти пиша за Китира, а гледам, че и друг не е. Островът е ... странен. Като имам предвид необикновен Simple Smile Отдалечен, самобитен и може би най-нетуристическото място в Гърция, на което съм била. Също и най-горещото (като има вятър, е различно, но вероятно пак екстремно).
Пясъкът е кът, всъщност на популярната представа за пясъчен плаж отговаря само Диакофти, иначе Капсали и Агия Пелагия също могат да минат. Последните две са и единствените места, където може да се каже, че се развива някакъв туризъм. Останалото е напълно автентично.
Калади е божествен залив, но се слиза по стълби, не можете да спрете по-близо от паркинга горе. Авлемонас и Хора-та са много красиви също.
Достъпът до доста от плажовете е по труден/черен път.
По-голямата част от населението живее във вътрешността. Риба почти не се лови/яде, но въпреки това е един от островите с най-хубава храна, които съм посещавала. Медът от Китира е световноизвестен. Ако искаш, като наближите, ще ти пиша и за конкретни таверни.

Островът много ни хареса, въпреки че имаше инциденти - мъжа ми го набоде риба дракон, мен някакво огромно жилещо насекомо Simple Smile С удоволствие бих се върнала, за да допроуча някои по-тайни места и да хапна още Simple Smile

Снимки - https://www.flickr.com/photos/78710182@N06/albums/72157669822097022
В книгата е казано повече, и по-поетично Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 12:41 от Параход

# 126
Здравейте, може ли да препоръчате плаж между Никити и Солун? Мислим на път за БГ да направим почивка там? Има ли някой тюркоазен и плитък плаж?

# 127
Чак тюркоазен не, но между носа на Епаноми и Флогита има доста приемливи плажове. При Неа Каликратия (Сахара бийч) е най-туристическо, могат да се намерят и по-спокойни.

# 128
  • София
Параход, много благодаря.
Книгата я чакам, но още нямам известие за доставка.

Липсата на пясък не ми е проблем, не го харесвам. Предпочитам камънак.
Слизането по стълби също също ще е ок, стига горе гледката да е добра.
Колко време според теб е достатъчно без да се бърза? Да има и време за разглеждане, както и време за плаж.

Чудим се къде да е есенната почивка - дали да е Крит, дали друго.
Като прочета книгата вероятно пак ще питам.

# 129
От Китира до Крит има ферибот Simple Smile Но за това изпълнение наистина трябва сериозна ваканция, мечтая си отдавна за него, но не мога да си позволя толкова много дни. Спира и на Антикитира попътно, ей там пък е центърът на дивотията и нетуристическата Гърция Simple Smile

Островът не е голям, седмица ми се струва достатъчно, но и пътят дотам е доста и сигурно ще поспирате тук-там. Ние бяхме за шест нощувки, като преди това прекарахме известно време на Пелопонес. Но може и повече, зависи човек с каква настройка е.

Плажовете на западната страна въобще не ги гледай. Пътищата са ужасни, а не си струват усилието. С кемпер дори не искам да си го представям. По-хубавите са на изток и на юг. От селцата са ми най-любими Милопотамос, Потамос (то е центърът на просветата, най-населеното на острова с 400 жители, ха-ха) и Арониадика, за Авлемонас и Хора вече стана дума.

Един от най-известните гръцки филми, на Тео Ангелопулос, е "Пътуване до Китира" (1984), може да го гледаш, ако го намериш Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 12:50 от Параход

# 130
Някой премина ли вече границата САМО с антегенен тест и ако човек не е карал вируса, може ли да премине само с антегенен?
Добре, възможно ли е две години след началото на пандемията все още да има хора, които не правят разлика между антигенен тест (за диагностициране на инфекция) и тест за антитела (отчитащ имунитет от прекарано преди заболяване)?!?
Иначе отговора на въпроса го има на първа страница с тлъсти черни букви.

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 15:26 от Не се сърди, човече

# 131
Някой да е ползвал европейска здравна карта в Гърция?

# 132
  • София
Мисля, че не важи. По-добре е застраховка.

# 133
Важи си чудесно. Но само за държавните болници. Все пак ние правим винаги застраховка, ЕЗОК от дъжд на вятър (досадно е, че трябва да се преиздава всяка година).

По принцип държавната спешна помощ в Гърция е безплатна - поне преди ковид беше - та малко се припокрива с функцията на ЕЗОК, но все пак не вреди да я има.

# 134
  • София
Тук можете да прочетете повече информация за използването на ЕЗОК в Гърция. Аз лично си вадя такава, когато имам възможност, но Слава Богу не се е налагало да я ползвам. Правя си и застраховка.

Общи условия

Активация на акаунт