МНОГОДЕТНИ МАМИ № 72

• 41 658
  • 459
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Здравей! Честито и успех на баткото!
Моят син е 5-ти клас, но вече се ослушвам за отзиви, иначе всичко ми е тъмна индия по въпроса.

# 436
  • Sofia
И моят големият е 5-ти клас и от сега ме тресе треска за НВО. Направо се специализирах в кандидатстване за ДГ и 1-ви клас, но идея си нямам как се кандидатства за гимназия. А много се изнервям от неизвестното.

# 437
Brin de muguet, приеха ни в първи, чист късмет 15 деца от четвърта група и влязохме в тях. Записах я.
В седми е почти същото като първи с разлика райониране и естествено НВО.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 03:34 от janakrasi

# 438
  • Sofia
Е, да, ама нито платформата познавам, нито знам какви ще ги надроби на НВО, нито бал съм следяла. Нищо!
Давам си сметка, че имам много да наваксвам.

# 439
  • София
Не знам как е в другите градове, но в София моя син ходи на подготвителни курсове 2 години преди изпитите в 7 клас - ако детето не е гений, но има амбиции 2 годишни курсове изобщо не са рядкост. Имам чувството че още малко от първи клас ще ги подхванат ....

# 440
Сега виждам каква глупост съм написала. Не първа, а 15  деца от четвърта група.
Права си, има за какво да се тревожи човек.
Аз си спомням преди две години едва издържах. Кандидатстудентски и след седми клас, бал, НВО, матури... И всичко мина, големя влезе вече е трети курс, взе всички изпити на предварителна сесия, малкия влезе след седми на първо класиране, първо желание, с се бях нагласила цяло лято да се кандидатства...
Като цяло, форума помага много. Седмокласните теми са страхотни и има много родители, помагащи на всеки набор. За статистиките - сайта на Дидева.
Отрано ви стискам палци, че времето лети...
Уроците са ясни.
Платформата е като всичко при монци елементарна, ще видиш, просто не може човек да добие представа предварително, защото функционалностите се отключват буквално в ден първи от дните за редене на желания.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 08:20 от janakrasi

# 441
  • Варна
Мама Лама, и аз имам седмокласничка. На мен ми е много притеснена, а на нея не и пука особено. Ходи на школа по математика и на индивидуални уроци по български, но нещо не се получават нещата.

# 442
  • София
Добре дошла, Мама Лама! Purple Heart Колко са големи другите момчета?
Като човек, минал три пъти през кандидатстването след 7клас, да кажа, че и това минава и в повечето случаи децата си намират подходящото място за тях, дори да не е най-най-желаното. Седмокласните теми помагат много, факт, макар и да го има моментът с надъхването и прекомерните амбиции на останалите родители, което понякога натоварва допълнително.
Стискам палци на всички седмокласници в темата да се представят на изпитите по най-добрия начин!

# 443
  • София
Добре дошла, Мама Лама! Purple Heart Колко са големи другите момчета?

Другите са малки - на 6 и на 4 години. сега са в градина, но този на 6 години догодина е в първи клас - там пак ще треперим. Абе .... няма спокойствие, но да са ни живи и здрави децата - така ще е

# 444
Брин, НВО-то е чак в 7 клас. Ако сега сте в 5-ти ви е рано да се притесняваш. Няма голяма прилика с детската градина (няма лотариен принцип, баловете май ще ги дават в системата след всяко класиране, не си ги смятаме). Единствено, че пишеш повече училища, като по-желаните са по-напред и имаш 1 и 2 класиране, където се пазят местата, а след това 3 ,4 то не се пазят и голяма част от децата са вече записани някъде.

# 445
  • Sofia
malinkap, сега завършва 5-ти клас, от септември ще е 6 кл. Но изобщо не ми е спокойно, защото си мисля, че темата си е точно на дневен ред.

Него още от детската градина го влачим на курсове по математика и не е спирал да ходи. Там е добре - пълна шестица.
Но БЕЛ не е ОК (българският му е нещо като втори език и се усеща). Досега не е ходил на курсове по БЕЛ, но след "представянето" му тази година без абсолютно никаква помощ от наша страна, съм в паника. Вече го записах на частни уроци за през лятото и на курсове от септември (6 кл). Защото не виждам как ще се добере до свястна гимназия само с една гола математика.

janakrasi, именно това ме притеснява, че нямам достъп до платформата (дори не знам коя е и къде), за да имам някаква идея как се случват нещата и също, че не знам къде и как да издиря подходящите паралелки за него (ако не се целим в определени гимназии) - струва ми се, че има стотици паралелки.

Не съм запозната с темите за седмокласниците, има ли тема специално за НВО и кандидатстване след 7 клас?

А иначе каката е още малка - завърши 3-ти клас. Но нея засега по-скоро я виждаме да кандидатства за художествената гимназия. Много обича да рисува и по думите на баща й и баба и (те това са завършили и работили/работят) се справя много добре. Така че ще си пробваме късмета там. Само се чудя кога е удачно да се започне с уроците по рисуване. Аз мислих от 5-ти клас да започне, но ММ ми казва, че е по-добре да питаме самия учител (той работи именно в художествената гимназия и е наясно).

А малката (засега) сме решили да я пуснем в 1-ви клас на 6г. Срещам негативни погледи и подхвърляния, но в крайна сметка аз съм родена в същия месец като нея и съм тръгнала на 6г. Не съм усетила да съм имала проблеми в училище заради това.

ПП: janakrasi, честита първокласничка! И моят син навремето така го приеха в същото училище - беше четвърта група, от която бяха приели само 8-10 деца. Благодарение на точките за многодетно семейство се класирахме. После сестра му влезна директно с първа група, заради него (брат/сестра под 12г).

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 12:45 от Brin de muguet

# 446
Големите ги пуснахме на 5 години и 9 месеца на училище и си бяха много добре. Ние избягваме засега дизайна, художествената дейност, че нещата са отчайващи там, иначе имат талант двама от трима (имаме роднини в бранша). Брин, следи и промените в образованието, сега тече обществено обсъждане на закон. Има теми за НВО, може да си ги свалиш от нета, а има и сборници с теми за тренировка, като мисля, че може да се намери за 6 и за 7 клас. Виж на Дидева сайта, има много информация за НВО.

# 447
  • Sofia
Да, знам за темите (изпити) за изтегляне.
Имах предвид теми в Бг-мама.
Както си има теми за кандидатстване в ДГ и 1-ви клас, дали има теми и за кандидатстване след 7-ми клас. Засега нещо не намирам. Сигурно търся в грешните раздели.

# 448
  • София
На мен са ми много полезни наборните теми - от тях се ориентирам съвсем добре. Стигне ли се до седми клас, малко става хаос, понеже изведнъж темата става много интересна, изсипват се екстра хора, вкл с деца в 6 клас, да се подготвели, още някакви random хора да споделят мнението си, отделно има няколко майки, които традиционно пишат по седмокласните теми с опит и съвети, та понякога става доста неприятно и уморително за четене. Не стига ти дето се притесняваш, ами и рязко се появяват хора, дето децата им изкарали САМО 93 точки на 88-ия пробен тест - УЖАС ви казвам 🥹

# 449
Благодаря много, вчера я записах, чиста лотария е нашето влизане според мен само с 5т. граничен район.

Да ви кажа и аз бях в паника с големия след седми, аз бременна ще раждам, девойката се роди на 13-ти, а той за първи ден на 15-ти в осми клас. Него единствено го влачих до четвърто класиране, защото в Джонката, както той казваше после бала е космически.
Сайт инфо-прием - https://infopriem.mon.bg/login

Седмокласни от текущия набор - Innocent в момента това е най-активната темичка. на първа стр. е цяло инфо, но както каза malinkap, то постоянно се мени измежду наборите. - https://www.bg-mamma.com/?topic=1779038

И сайта на Дидева - https://dideva.alle.bg/

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 12:27 от janakrasi

Общи условия

Активация на акаунт