Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 542
  • 761
  •   1
Отговори
# 165
Нормалните лихви винаги са нормални към даден момент, а не открай време. И те са инструмент за регулиране, а нуждата от регулация възниква по много знайни и незнайни причини.

# 166
ЧС, сащ и зап европа управляващите всяка година си увеличават бюджетите. Тези средатва се усвояват първо неефективно, второ много се краде по верижката. При такъв дълг и да искат не могат да си позволят да поддържат нормални лихви. Това е все едно всяка година да купуваш нов и нов апртамент ама не в София а някъде на майната си и мениджърска фирма която те краде дати ги управлява (неефективна инвестиция). Резултата е че населението търпи негативи спрямо цени на активи и инфлация, а парите които стигат до него по програми, стигат прекалено късно, след като близките до властта вече са краднали и са си накупили каквото могат. Това е т.н кантилон ефект - колкото по-близко си до властта, толкова по-бързо и изгодно се облагодетелстваш, а нормалния човек, накрая купува апртаменти по 1500€/кв. Малко ли кметове и управляващи си накупиха по този начин. Не им е изгодно да вдигнат лихвите, защото първо техните активи губят стойност, второ ще изгубят политическа популярност и няма да бъдат преизбрани. Изобщо, дай ми един реален положителен резултат за хората от тези ниски лихви? И не, имотите не са по-достъпни при ниски лихви. Това е очевидно в момента.

# 167
положителен резултат е за новодомците

# 168
Черна станция, минимализъм не е да спреш да ползваш полезни уреди,а да използваш и купуваш само това,което ти трябва,без да се презапасяваш. Точно обратното на нашия манталитет. При нас ако съседът купи мерцедес,аз ще си купя бмв. Ако другите купуват имот в София,и аз ще купя.
Напълно нормално е с развитието на човек и повишаване на материалното му състояние да смени жилището с по-голямо, хубаво, удобно, в по-хубав район и т.н. Същото важи и за автомобила, вещите и т.н.

# 169
Изобщо, дай ми един реален положителен резултат за хората от тези ниски лихви?

Икономиката дръпва, от там повече работни места, от там по-високи доходи.
И ако днешната ситуация с ипотеките не е доказателство, че жилищата стават по-достъпни от ниски лихви, не знам кое ще бъде. Хем се плащат по-малки вноски, хем виж първото изречение. Ако искаш виж колко квадрата жилище могат да се купят с една средна заплата и ще се увериш, че жилищата стават все по-достъпни.

# 170
Aбе хора, какво става действително с пазара на имоти? През последната седмица разговарях с 6-7 човека и без да подхващам аз темата за покупка на имот/щото в действителност това е и в моя план за търсене  в най скоро време/  всички те търсят да купят нещо - я къща, я апартамент.  Нещо, което доскоро не вълнуваше така хората да се влага сега и веднага спастрената пара в момента се вихри в пълна сила. Ако Ви кажа, че съм шокирана ще е малко.

# 171
  • Sofia
Ако искаш виж колко квадрата жилище могат да се купят с една средна заплата и ще се увериш, че жилищата стават все по-достъпни.
Средна цена за кв.м в кв.Изток (според Имоти Нет):

2129 eur - 2021
1889 eur - 2020
1643 eur - 2019
1628 eur - 2018
1424 eur - 2017

Средна заплата София град (според НСИ):

2068 bgn - 2021
2032 bgn - 2020
1843 bgn - 2019
1672 bgn - 2018
1528 bgn - 2017

Покупателна способност на средната РЗ за кв.м:

0.4956 кв.м/месец 2021
0.5489 кв.м/месец 2020
0.5723 кв.м/месец 2019
0.5240 кв.м/месец 2018
0.5475 кв.м/месец 2017

В момента цената на кв.м е най-скъпа(недостъпна) за последните 5 години, спрямо средната работна заплата в София. Сравнението е за кв.м в кв.Изток, който е използван за бенчмарк.

Ниските лихви правят апартаментите по-достъпни за бедните, а не по-скъпи за хората с пари в брой. Тези които имат нужда, а нямат пари, само за тях ливата определя крайната цена.

# 172
Средна цена за един квартал само,  и то на конкретна фирма. Както и да е, справката ти е краткосрочна, а говорехме за влиянието на лихвите, а високи лихви имаше много по-отдавна.

# 173
  • Sofia
Избрах я съвсем случайно, не съм имал някакво мнение. Беше ми интересно да видя връзката между двете, с оглед на "интересното" положение на пазара последната година.

Цените на имотите в България бяха се вдигнали последната година 5.4% (от март до март месец). В София няма да се учудя и да е повече (12.7% за кв.Изток). Моята заплата се е увеличила по-малко от 2020 и лично за мен покупателната ми способност е паднала.

Добре, че поне ГПР са по-малко, тъй като можеше и да са 8-10% като едно време Simple Smile

# 174
Ниските лихви не правят жилищата по-достъпни, защото когато лихвите паднат цените на имотите се вдигат. Месечната вноска не е ясно дали пада, но първоначалната вноска със сигурност се вдига. Да не говоря че в такива периоди, труда, материалите и мебелите също се вдигат поради увеличено търсене, та от там цената ставав пъти по-висока.

Високата лихва, води до по-високи месечни вноски, но понеже цените са по-ниски, първоначалната вноска е по-ниска и достъпна. Няма такова търсене, съответно и труд, материали и мебели не са толкова скъпи. Високите лихви просто действат психологически отблъскващо за хората, но истината е че шанса да успеят да намерят много читав апартамент за по-прилични пари е много по-голям.

От относно, развиващата се икономика при ниски лихви. Да това е до време, вече минаха 13 години. Ако погледнеш статистиката, безработицата е много много ниска от години насам. Каква е причината тогава това да продължава? Причината е че не сащ и зап европа не могат да си погасяват вноските по огромния дълг.
И както казах преди, ефекта на кантилон важи с пълна сила. България е в периферията и затова тук нещата стават по-бавно и в по-малки размери. И малкото пари, които стигат до тук, биват част от тях прибирани в джоба.  Управляващите продължават с всяка година да раздуват бюджетите си и да си купуват гласове.

# 175
  • Sofia
Ниските лихви не правят жилищата по-достъпни, защото когато лихвите паднат цените на имотите се вдигат.
Чакай малко Simple Smile Ниските лихви са такива, защо никой не ги взима Grinning Никой не предлага ниски лихви когато има голямо търсене.

Това което ти говориш е за лихвите на депозитите. Аз говоря за лихвите на заемите Simple Smile Ето, например сега кризата е виновна за икономиката. Съответно "никой" не взима заеми, за това депозите са с ниски лихви. Но хората можеше и да не си купуват жилища. Все пак тези които са били от първите взели заем са купили малко по-евтини жилища. Това, което вдига цената на имотите са хората с пари в брой (тлъсти депозити). Предполагам, че ще се съгласиш, с това което написах. Т.е. ниските лихви (на заемите) правят жилищата по-достъпни Simple Smile

Не е лично към теб, но ми прави впечатление, че много хора винят повишените цените на имотите на ниските лихви. От много места получвам една и съща информация - много повече имоти се купуват с пари в брой спрямо с банкови заеми. Последния строител с който говорих беше продал цял блок и само няколко души с ипотечен кредит! Високите цени се дължат на хората "инвестиращи" с пари в брой.

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 00:36 от julian

# 176
  • София
Aбе хора, какво става действително с пазара на имоти? През последната седмица разговарях с 6-7 човека и без да подхващам аз темата за покупка на имот/щото в действителност това е и в моя план за търсене  в най скоро време/  всички те търсят да купят нещо - я къща, я апартамент.  Нещо, което доскоро не вълнуваше така хората да се влага сега и веднага спастрената пара в момента се вихри в пълна сила. Ако Ви кажа, че съм шокирана ще е малко.

Става, каквото става винаги, като цената на нещо се вдига Laughing Алчност се нарича. Ама той дядо Уорън го е казал най-добре - "Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful"

А конкретно за инвестирането в имоти, ние сме от нациите с най-голям процент собствени жилища. Да не говорим, че има много хора с по 2-3-4 и т.н. Явно защото ни е страх от всякакви други инвестиции, или нямаме такава култура, или въобще нямаме идея, че може да се инвестира в друго. Сигурно са и трите, но първото е голяма сила - никакви закони в скапаната държава, никаква сигурност и т.н. Как ще си инвестираш парите в нещо различно от имот, като могат да ти откраднат, или съсипят бизнеса например, разни от тиквунската клика. Или пък може да си правят с банките каквото поискат и т.н. Едната я надуха до дупка и я фалираха, бейнебе не разбрало, ама друг път. Другата се съсипаха да й дават пари и да й купуват акциите на по-висока цена и т.н. Да не изброявам.

Та затова всеки буха парите в имоти. Много от тях нито се отдават под наем, нито се ползват. Но пак да повторя. След всички тия неща идва повишаване на данъците. Неизбежно е. Ще гонят европейските. И тогава ще стане по-интересно. Или ще има повече имоти за отдаване под наем, или повече такива на пазара. Като добавим и това, че София повече няма да расте като население, дори е възможно да продължи да намалява, първо ще се усети в наемите. И така.

P.S. Говорим за кутийките, имотите в новите гета и т.н. Там ще е драмата.

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 01:16 от mitkomitashki

# 177
Лихвите са функция на търсене и предлагане ама не в смисъла който ти си представяш. По-скоро са резултат на търсене/предлагане на ДЦК. В момента федерлния резерв в уса купува всеки месец стотина милярда ДЦК с различен падеж за да поддържа лихвите изкуствено ниски. Иначе без да купуват ДЦК те могат да контролират само краткосрочните лихви. Очаква се до края на годината да започнат да намалят месечните покупки на ДЦК което ще повлияе на лихвите нагоре. Според мен правилните хора са усвоили Ковид пари от разни програми и ги влагат в имоти. То и аз да открадна едни 200-300 хил евро и аз ще дам 2000 е/кв за бълхарник на БДС с 30% общи части и ще ми е безразлично дали ще му взимам 2% от наем. А между другото аз не бих се паникьосвал от приказки за хипер инфлация. На който му е интересно да погледне малко графики на цените на дърво, мед и т.н. Да скочили са от миналата година, обаче дървото падна около 50% от Март, медта падна поне 20%. Голяма част на повишените цени на всякакви материали се дължи не на уникално търсене ами на ограничено предлагане заради нарушени съплай чейнс.

# 178
Аз пък разсъждавам и в друга посока. Какви са последиците от този бум в строителството и продажбите върху търсенето  и цените под наем? Защото много хора купуват за инвестиция , но увеличението в цените на имотите не е адекватно на покупателната способност и стандарта като цяло. Моята логика е , че в някакъв момент ще останат доста празни жилища и няма да има толкова голямо търсене за наем . А и повечето млади семейства с нормални доходи са си купили вече свое жилище. Аз самата го обмислям да отидем да живеем под наем в централна зона ( мечта ми е отдавна да живея на пъпа на центъра Simple Smile , а и детето да е в добро училище. Защото 1000-1200 лева за наем мога да си позволя, но 250 к. за апартамент- не. Ако ни остават пари настрани, по-добре да инвестираме в по-добър живот или някоя виличка в провинцията.

# 179
Julian - нямаш си и на идея колко нищо не разбираш. Благодаря на неймар че го обясни, за да не се пъна аз. Бих допълнил, че политиката на ЦБ принуждава хората да инвестират в супер рискови активи при нищожни печалби. Защото ако имаше прилични лихви, хората щяхада си държат парите в депозити, а сега купуват не само надценени имоти, но и акции и крипто валути, shit coins, дигитална земя, дигитално изкуство и какво ли още не само защото си мислят че парите губят стойност и нямат печалба от лихви. Ако имаше нормални лихви такива изкривявания нямаше да се случват. Но това е до време.

Общи условия

Активация на акаунт